Riekus On the Button

Riekus On the Button 0001

Na een half jaar afwezigheid is het terug: On the Button, de rubriek waarin om de week een forumlid in het zonnetje werd gezet door een interview. En met wie kunnen we de herstart nu het beste vieren, dan met het meestbesproken lid van het afgelopen half jaar? Hij kwam op het forum en won een ongelofelijke som geld online met een onorthodoxe speelstijl. Inmiddels is Riekus wat meer gewaardeerd dan in het begin en hij vertelt zijn verhaal deze week On the Button.

Naam: Riekus

Woonplaats: Hooghalen

Leeftijd: 18

Beroep: student accountancy & controlling

Je bent ongeveer een jaar geleden op PN gekomen. Speelde je daarvoor ook al?

Ik denk dat ik ruim twee jaar met vrienden speel. We speelden eigenlijk altijd al cashgames met zijn allen. NL10 en NL20, het was wel rammen hoor. We kwakten voor de lol echt het het geld erin. Zeker als we eens een keer een €2 rebuy-toernooitje speelden. Dan was het vooral wie de meeste rebuys kon maken.

Anderhalf jaar geleden ben ik ook online gaan spelen. Met een freeroll won ik toen $50. Het duurde daarna acht maanden voor ik dat echt ging uitbouwen. Daarna heb ik in een halfjaar tijd een gigantisch bedrag gewonnen. En daarna verloor ik het net zo hard weer. Ik ging van 14k terug naar een roll van 5k.

Je kwam op PokerNews in de periode dat het goed ging. Toch kreeg je veel commentaar op je gespeelde handen.

In de tijd dat het goed ging ben ik op PokerNews terecht gekomen ja. Ik heb wel wat geleerd van sommigen hoor. Vooral van de betere spelers. Namen weet ik niet echt meer. Maar door na te denken over wat ze zeggen, veel spelen en proberen of ze gelijk hebben, heb ik veel geleerd. Gewoon door te kijken of het werkt wat ze zeggen. En ook van mensen op msn heb ik veel geleerd, van Pasuku en Marcotjow. Dat is vooral nu.

Heb jij vooral geleerd tijdens je downswing?

Ik weet niet of ik me toen echt realiseerde wat ik nu precies fout deed hoor. Ik denk toch dat ik vooral door mijn ervaring heb geleerd. Iemand op msn bij mij speelt bijvoorbeeld heel tight in toernooien. Dat heb ik ook wel geprobeerd. Speelde ik iets van 8/8/1 of 12/12/1 ofzo. Dat ging wel goed. Maar ik speel ook weleens met cashgamestatistieken in toernooien. Dan is het vooral een kwestie van goed druk zetten. Kijken naar hoeveel iemand foldt bij een reraise bijvoorbeeld. Het is een beetje spelen en kijken wat nu precies het beste werkt.

Speel jij altijd met een statistiekenprogramma erbij?

Als ik cashgames speel wel sowieso. Toernooien niet altijd. Ligt ook eraan of ik op de desktop of op de laptop speel. Op mijn laptop heb ik geen Holdem Manager staan en op de desktop wel. Aan een finale tafel kan het wel belangrijk zijn. Het is vooral fijn als je zelf niet zo veel chips meer hebt. Het maakt vooral verschil om te zien of de blinds nitty of loose zijn.

Zie jij je nu eigenlijk als cashgamer of toernooispeler?

Op dit moment speel ik meer toernooien. Cashgames kan ik wel als ik mijn fancy play syndrome maar niet laat overheersen. Maar ik speel toch vooral toernooien nu. Door de invloed van anderen ben ik die vrij tight aan het spelen nu. En soms waag ik een gokje als ik short ben. Vooral als de bigstack heel los en squeezehappy is.

Maar het is vooral tight. En als er nou heel agressieve mensen achter me zitten, met agressiefactor 4, wil ik nog weleens mijn monsters limpen als ik nog maar tien tot vijftien big blinds heb. Limp-shoven doe ik eigenlijk nooit, maar dat zou ik ook nog eens moeten proberen. Alleen denk ik daar nooit zo aan als ik aan tafel zit.

Je hebt ook veel boeken gelezen toch?

Ik heb iets van twaalf boeken gelezen ja. Maar daar ben ik wel klaar mee hoor. Ik kijk liever video's dan, daar leer je meer van. Ik heb ook nog wel een abonnement op Cardplayer Pro. Maar het liefste speel ik gewoon, leren door ervaring. Sommige boeken zijn wel goed hoor, maar als je er veel leest, lees je toch vaak hetzelfde.

Op tv kijk ik nog weleens poker, maar ook niet zo veel meer eigenlijk. Bij het meeste zie je weinig strategie. Daarom kijk ik nog wel naar de EPT en de PPT (Professional Poker Tour, vanky). Daar leer je nog wel het meeste van. Bij andere dingen zie je vooral bad beats. High Stakes Poker en de cashgame van Poker After Dark kijk ik niet echt. Die programma's zijn alleen grappig door de spelers. Maar ik identificeer me niet met Sammy Farha bijvoorbeeld. Die speelt echt als een aap.

Wat speel je zelf eigenlijk vooral?

Ik speel alleen op PokerStars. Ook omdat ik geen Neteller heb nog. Ik wil dat nog wel, want dan kan ik ook wat geld overzetten. De 109freezeout op Full Tilt wil ik nog wel eens spelen namelijk. Nu speel ik vooral de 5$ turbo, 10turbo, 22$ sit en go met 180 man, de $36 met 180 man en de $22-toernooien, behalve de freezeout, want die heeft een lelijke structuur. Ik probeer nu wel meer om zelf druk te zetten op de bubble. Iets losser, maar nog niet te gek hoor.

In cashgames heb ik op mijn top 400NL gespeeld. Ik had toen net een film van Loosefer gezien en ging toen zelf ook met 32/28/4 spelen, met 12% 3-betten. Daar had ik wel grote swings, maar die had ik op 200NL ook, swings van 2k up naar 2k down enzo. Ik speel doorgaans ook vrij LAG in cashgames en dan gebeurt dat gewoon. Ik speelde voorheen wat meer preflop en heb nu ook beter geleerd flops te spelen. Ik hou me nu meer bezig met pot control ook, wat ik niet zo deed in het begin.

Wat is eigenlijk het mooiste wat je in poker hebt meegemaakt?

Dat weet ik niet precies. Ik heb een keer de 109freezeout met 95 man gewonnen. Ik speelde heel agressief, maar weet niet of ik nou echt goed speelde. Laatst heb ik ook zeven headsups van $50 achter elkaar gewonnen. Maar of dat nou hetgene is waarop ik het meest trots ben? Ik speel ook vaak goed in de $22 met 180 man. Maar het beste is denk ik dat ik mijn spel goed heb ontwikkeld. Daar ben ik denk ik het meest blij mee.

Tot slot: je bent ook dammer. Helpt dat nog met poker?

Natuurlijk. Het helpt zeker met je concentratievermogen. Bij beide moet je je lang kunnen concentreren. Bij beide sporten moet je situaties inschatten terwijl je onder druk staat. En het zijn allebei denksporten. Mensen die niet goed nadenken zullen niet veel winnen.

Verder zijn ze niet echt te vergelijken hoor. Wel zijn ze beide makkelijk te leren, maar duurt het lang voor je echt goed bent. In allebei wordt je beter door na te denken en veel ervaring op te bouwen.

Zijn er eigenlijk veel dammers die overgaan op pokeren? Bij schaken lees je daarover wel, maar bij dammen eigenlijk niet.

Ik weet het eigenlijk niet. Ik hoor er niet zo veel over. Draughter van het forum is ook dammer en speelt dus ook poker. Maar er zijn niet echt zoveel dammers die overstappen. Van mijn damclub ken ik ook geen mensen die pokeren. Het zijn ook veel oudere mensen en er zijn nog een paar kleine kinderen. Met dammen is ook niet zo veel te verdienen hoor. Je moet zo'n beetje de beste van de wereld zijn en dan nog heb je niet echt goede verdiensten. Met poker kan ik in elk geval meer verdienen.

Riekus On the Button 101

Comments

 • vincent13 vincent13

  Loosefer Big Grin leeft die man nog ?

 • [user124442] [user124442]

  killyouridols schreef

  Naltas schreef

  Mooi om te zien hoe die 6 jaar terug was in vergelijking met nu

  Er is nog hoop..

  Big Grin

 • killyouridols killyouridols

  Naltas schreef

  Mooi om te zien hoe die 6 jaar terug was in vergelijking met nu

  Er is nog hoop..

Lees 19 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen