Lex "RaSZi" Veldhuis Twitch Stream

Van Deutekom blijft op beide benen staan

Van Deutekom blijft op beide benen staan 0001

Hij was de op één na beste Nederlander tijdens de WSOP en pakte ruim $50.000 voor de 95ste plaats. Yde van Deutekom uit Zoetermeer ging uitgeslapen naar de World Series. Hij lag ervoor namelijk twee maanden op bed voor zijn project slapendrijk.nl. Het project slaagde en tijdens zijn weken op bed won hij een ticket voor het Main Event.

Hoe was het om weer terug in Nederland te komen na de WSOP?

Eerst een klein feestje gevierd natuurlijk. Ook ben ik nog bij Geert Jans langs geweest, de Nederlander die het verst kwam. Daar hebben we ook nog een feestje gehad. Nu ben ik net terug van een weekje Kroatië.

Ik was al drie weken naar Vegas, maar de planning was om daar de eerste week echt vakantie te houden, maar dat kwam er niet echt van. Ik was toch elke dag met het Main Event bezig.

Ja, je was heel vroeg in Vegas. Heeft dat een voordeel gehad bij jou?

Het was meer uit nood geboren. De tickets waren veel goedkoper als ik eind juni zou vertrekken in plaats van begin juli. Ik had daardoor geen jetlag en kon dus al vanaf de eerste dag lekker spelen. Ik denk wel dat het een voordeel was. Ik ging er lekker in.

Ik heb in die week wat kleine toernooitjes gespeeld in het Sahara Hotel. Gewoon om het gevoel te krijgen. Kijken hoe ik met positie kan omgaan en met mijn positie. Die toernooien waren op het eind wel crapshoots, maar het ging mij vooral om de beginfases van die toernooien als je nog vrij diep zit. Dat voelde goed. Ik had het idee dat ik lekker bezig was.

En toen het Main Event

Ik heb meteen ingeschreven voor dag 1D, lekker uitstellen die boel en alles een beetje aankijken. Twee vrienden van me speelden dag 1C. Bij hen heb ik gekeken en als ze een broodje wilden, ging ik een broodje halen. Het was wel relaxed om te zien, maar ik was op die dag eigenlijk zenuwachtiger dan de dag erna. Toen had ik geen zenuwen. Zeker toen op een gegeven moment een tighte gast op level 50/100 naar 300 raiset. Er zijn drie callers en ik zie hem al zuchten. Ik call ook met 33. De flop is 997. Ik bet en alleen de raiser callt. Op de turn valt een 10 en ik bet 1500. Ik heb immers die 9 en dat is beter dan zijn overpair. Hoofdschuddend legt hij zijn KK open en foldt. Dan zit je meteen lekker in je vel.

Hoe was je plan eigenlijk?

Mijn plan was om alleen maar te hopen dat je dag 1 doorkomt. Op dag 1 win je het toernooi niet. Ik wilde wel proberen om met 30 of 40k door te komen, want dan heb je een goede average stack. Daar eindigde ik ook mee, dus ja: relaxed. Daarna was er een rustdag en daarop een PokerStars-feest. En toen mocht ik dag 2 spelen. Ondanks het feest was ik verbazingwekkend fit, haha.

Dag 2 is de tussendag, dag 3 is de bubbledag. Vertel daar eens over, want dat was mooi.

Het was level 4 van die dag en ik kwam in een pot met Victor Ramdin. Hij had een enorm dikke stack en hij raiset naar 6.000. Ik maak het 18.000 met KK. Daarop raiset hij al naar 60.000. Ik ging nadenken. Dat duurde best wel even en de gast naast me vroeg de klok op me. Ik had alleen inmiddels al wel besloten wat ik ging doen. Ik had alles in mijn hoofd al nagespeeld. Wat als dit valt, wat als hij dik bet, wat als hij checkraiset. Alles. Ik had mijn plan helemaal uitgedacht. De flop is 587, ik bet 45.000 en hij callt. De turn is een 2, de tweede ruiten. En toen ging Ramdin ineens allin. What the fuck? Ik zat echt te denken: Als ik fold, haal ik the money nog. Maar ja, ik ga hier geen KK folden. De buurman vroeg ineens weer de klok op me. Ik was dus nog zwaar geërgerd ook. We zitten daar een pot van 400.000 te spelen en dan dit. Uiteindelijk call ik en Ramdin heeft J4 van ruiten. Hij heeft dus megaveel outs. Toen de river viel vroeg ik: I've won? Ik wist het echt niet meer.

In principe ga je daar een coinflip aan voor 10.000$. Maar ik had me ook wel voorgenomen om te gaan stampen tijdens de bubble. Iedereen speelt toch met de billen dichtgeknepen. Op de button had ik nog een keer AK en 3bet iemand die 30k maakt en die foldt. Maar van echt stampen is het niet gekomen. Spannend was het voor mij niet meer op de bubble. Ik had genoeg stack, ik zou het halen. Waar ik wel over in spanning zat was een andere speler. Die had 150k aan het begin van de dag, maar was niet komen opdagen. Hij was dus de hele dag afgeblind en had nog maar een klein beetje over. Dat was eigenlijk de echte spanning.

Heb jij de payouts de hele tijd in je hoofd gehad?

Nee, helemaal niet. Ik kreeg van Stevedude op dag 5 een blaadje met de moneyjumps en zag dat ik aan het eind van de dag een ton kon hebben. Ik ging die dag ook in een paar levels van 360k naar 1 miljoen in chips. Ik keek daarna wel omhoog naar de payouts, maar echt beïnvloeden deed dat mijn spel niet. Ik ga natuurlijk geen azen, koningen of vrouwen folden om die ton te halen.

Hoe waren de reacties terug thuis?

Iedereen die me kent had wel druk op PokerNews zitten kijken. En de mensen die keken hadden ook allemaal steeds sms'jes gestuurd naar mensen die op stap waren en naar vrienden in Italië.

Toen ik in Zoetermeer terug was, kwamen ook mensen die wel pokeren, maar die ik verder niet ken, naar me toe. Hee, jij bent Yde toch? Gefeliciteerd man. Dat was wel leuk. En mensen verwachtten wel dat ik ineens heel ruig zou spelen in de 1-2 homegame, maar ja, dat is aan mij niet besteed. Het blijft gewoon hetzelfde spelletje natuurlijk. Dat ik nu een keer veel heb gewonnen, betekent niet dat ik ineens moet veranderen.

Maar er is toch wel iets veranderd?

Ja, natuurlijk. Ik kan nu iets meer online. Ik ga nu bijvoorbeeld 1.000 tot 1.500 uittrekken voor satellites. Ik bedoel: het is niet zo dat ik met dit geld ineens tien EPT's kan spelen. Het is wel haalbaar, maar dan moet je er wel voor spelen in satellites. Dat moet wel te doen zijn.

En wat de EPT betreft. De enige graadmeter in grote live toernooien die ik nu heb is natuurlijk het Main Event van de WSOP. Daarvan ben ik niet onder de indruk. Op dag 1 tot 3 waren de spelers van heel passief tot overagressief. Ik denk alleen dat op de EPT het niveau wel hoger ligt. Ik ben er niet zo bang van, maar je moet wel kijk wat handig is. Ik heb maar $50.000 gewonnen en dan is de buyin van een EPT toch hoog. Het is gewoon niet slim om direct in te kopen daarvoor. Het kan daar ook heel slecht gaan en dan is mijn goede gevoel ook ineens weg.

Ik speel wel op de Summer Classics in Utrecht, op de Dutch Open en de MCOP wat toernooien. Je moet natuurlijk niet denken dat er helemaal niks verandert. Hiervoor speelde ik nooit toernooien van 500 euro en dat kan nu wel.

Je bent vrij verstandig.

Ik heb ook wel geleerd. Twee jaar geleden stopte ik met mijn bijbaan en ben gaan pokeren als bijbaan. Dat ging erg goed in de eerste drie maanden en ik heb toen ook veel dingen gekocht. I-pod en nog meer van dat soort dingen. Toen had ik ineens een 0-maand en ik bleef natuurlijk toch mijn kosten houden, voor de mobiele telefoon enzo. Daarvan heb ik geleerd om verstandig met mijn roll om te gaan. Nu heb ik wel twee beeldschermen gekocht van 24", maar meer niet.

Ben je online ook een echte toernooispeler?

Ja, ik speel voornamelijk toernooien. Ik heb alleen de laatste maand vooral PLO-cashgames gespeeld. Maar binnenkort begin ik weer met toernooien. Dat vind ik toch het lekkerst spelen en je kan nog weleens wat geks doen. Twee jaar geleden had ik me ook al proberen kwalificeren voor de WSOP, maar toen was het niet gelukt. Ik wilde het wel graag. Ik bedoel: je ziet Rounders en dan wil je zelf ook naar de WSOP. Het is altijd een droom van me geweest om daar te spelen. Nu is alleen wel een van mijn topdromen verwezenlijkt. Ik heb het gedaan, ik heb het zelfs goed gedaan en ben in de top 100 geëindigd. Nu denk ik dan weleens aan het bijstellen ervan, maar ik kom dan op niks minder uit dan een keer zo'n toernooi te winnen.

Ik probeer altijd gewoon het beste poker te spelen en het mooiste zou zijn om een keer een prijs van 1 miljoen te winnen. Dan kun je redelijk onafhankelijk spelen. Daarom is het ook nog wel ziek hoor. Als mijn KK gewoon was blijven staan tegen QQ, had ik in Vegas nog wel een heel stuk verder kunnen komen.

Ik heb die beat al wel uit mijn hoofd gezet hoor. Dat is poker. Dit is beter dan wanneer ik het erin had gegooid terwijl ik drawing dead was. Dan zou ik pas echt doodziek zijn. Hierbij stilstaan schiet niet op. Het was eigenlijk ook nog maar de derde keer dat ik allin was met een showdown. Misschien dat drie keer dan ook wel scheepsrecht is.

Ik zal nu in limieten die ik speel wel iets omhoog gaan. Ik ben maar 23 en moet gewoon stapsgewijs omhoog gaan, niet teveel in een keer. Ik ga niet al het geld op vier toernooien zetten en hopen dat ik dan een goede run heb. Dan ben je namelijk aan het gokken en ik ben een beetje anti-gokken. Kasten en roulette vind ik helemaal niks. Ik heb in Vegas wel een beetje craps gespeeld, maar dat mag geen naam hebben. Ik won nog ook, haha.

Hoe ben jij eigenlijk begonnen met poker?

Ruim drie jaar geleden al op Mr Bookmaker. Ik las een boek en daar werd heel gedetailleerd op poker en odds ingegaan. Toen ik halverwege dat boek was zag ik op de BBC toevallig ook nog eens Rounders. Dat vond ik helemaal vet en toen heb ik wat blaadjes uitgeprint met de regels en zijn we met vrienden gaan pokeren. In die tijd ben ik ook online begonnen en heb ik ook mijn eerste pokerboek, Theory of Poker, gelezen. In die tijd wist bijna niemand nog iets van odds en daardoor zag ik wel dat ik beter was. We speelden toen nog wel freerolls, maar dat was ook al wel leuk. Zoooooooo, heb je 80 dollar gewonnen? Goed zeg![/B]

Ik heb uiteindelijk een boekkie of tien gelezen en sommige twee of drie keer. Het spel is alleen wel erg veranderd. Als je in die tijd tight speelde won je, dan kon je niet verliezen. Toen ik op een gegeven moment iemand allin zag callen met K2 op een Q72-flop gingen mijn ogen open en realiseerde ik me dat er heel veel geld te winnen valt.

Ik was wel doodziek toen ze op Veronica kwamen met de uitzendingen van de Poker Den. Ik dacht dat nu iedereen iets van het spel ging begrijpen en dat bleek ook zo. Het spel is veranderd en daarop moet je je aanpassen.

Tot slot wil ik het toch nog even over slapendrijk hebben. Is dat voor jou nou geslaagd of niet? De eerste twee maanden verbleef je 23,5 uur van de dag op bed en daarna heb je de camera ook mee naar buiten genomen. En alles om er door sponsoring geld mee te verdienen.

De periode dat ik gewoon op bed bleef, van half februari tot half april was wel goed. Maar toen ik met de camera naar buiten ging het niet zo goed meer. Het was niet echt bevorderlijk voor mijn gemoedstoestand. Ik was altijd maar in de stress of ik wel bereik had enzo. En vrienden van me zaten ook niet altijd te wachten op die camera. Dat had ik andersom misschien ook wel gehad. Maar ik had wel het idee dat ik het had gevonden. Ik had eindelijk weer redelijk de vrijheid om te doen wat ik wilde doen. Daardoor raakte ik alleen een beetje het contact met de fans kwijt. Die hadden na een paar dagen al zoiets van: Je doet niks meer voor ons. Ik chatte ook nauwelijks meer met ze.

Op zich is het wel geslaagd. Ik had het doel om te laten zien dat je ook met slapen rijk kan worden. En ik heb veel geleerd in die periode. Dus het was het allemaal zeker waard.

Ik ga nu verder met nieuwe ideeën met de camera. In elk geval ga ik niet meer zelf op bed liggen. Ik wil gewoon leuke tv blijven maken. En ik heb nog ideeën met andere sites. Ik ben ook gestopt met mijn studie bouwkunde. Die vond ik niet zo leuk. Ik ga me vol op ondernemen en poker storten. Websites maken met goede ideeën. Als mijn vrienden terug zijn van vakantie ga ik me vol op het ondernemen storten. Nee, ik ga niks met poker doen in die onderneming. Daar is niet zo veel nieuws mee te verzinnen. Pokeraars zijn allemaal slimme mensen, die ook nog ondernemend zijn. Er is al zo veel verzonnen daar, dat er niet veel meer te verzinnen valt, denk ik.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen