Draughter On the Button

Draughter On the Button 0001

Je hebt van die mensen die boeken lezen om beter te worden. Er zijn mensen die internetfora afstruinen, maar sommige mensen nemen een van de beste spelers van het land en krijgen van hem les. Draughter is zo iemand. Hij speelt goed en krijg daardoor onder meer les van Thierry 'Bokpower' van den Berg. Deze week vertelt hij On the Button onder meer over deze masterclasses.

Naam: Draughter

Woonplaats: Dongen

Leeftijd: 24

Werk: student fiscaal recht

Denk je aan Draughter, dan denk je eigenlijk gelijk aan je prestatie in de Sunday Million.

Ja, dat was in het begin echt onwerkelijk. Ik had de Sunday Million nog nooit gespeeld. Mreki zette mij erin. Ik had hem weleens geld geleend en kreeg dit ticket als beloning. We gingen spelen en naaiden elkaar op om het goed te doen en het ging wel lekker. Als ik een dubbel nodig had, kreeg ik die zo ongeveer direct steeds.

Ik had niet veel geluk met suckouts maken. Eén keer had ik een coinflip in eerste uur. Toen opende ik AKs en die ander reraisede me. Ik callde en flopte de nutflush draw en paar koningen, maar ik zat tegen AA. Ik hitte mijn flush en dubbelde door. Het werd daarna steeds later. Mijn eerste doel was tight spelen en later als nodig zou zijn wat losser. Ik had alleen steeds een redelijke stack. Als ik eraan dacht iets losser te spelen, dubbelde ik weer, waardoor het niet meer nodig was.

Later begonnen mensen tegen me aan praten. Maar ik had zoiets van: laat me lekker spelen, begin niet over het prijzengeld. Dat beinvloedt me alleen maar. Vanaf de laatste drie tafels konden we als spelers de observer chat niet meer zien, maar ik hoorde dat het erg druk was. Ik vond het alleen niet erg en was helemaal gefocust op het spelen.

De finale tafel ging wel lekker. Ik heb eigenlijk weinig handen gespeeld, ik kreeg weinig en er was steeds veel actie. Ik dubbel op een mooi moment naar tweede plek. Vlak daarna stelden ze voor om deal te maken. Toen boden ze zo'n mooi bedrag dat ik die niet eens wilde weigeren.

In een van de breaks van vijf minuten ben ik tussendoor even onder de douche geweest. Was wel rennen, maar ik was netjes op tijd terug. Elke pauze heb ik verder een stukje gelopen, ging ik naar het toilet of wat drinken. Ik loop altijd wel in de breaks van toernooien. Anders hou je het niet vol, maar tussendoor douchen had ik nooit eerder gedaan.

Mooi gevoel is dat he? Zo ver komen in zo'n toernooi.

Super. Ik stond tweede toen deal maakte en werd daarna vijfde. Maar ik zat eerst echt te kijken: Wow, wat heb ik gedaan. Anderen die hadden gekeken reageerden ook zo. Daarna keek ik pas in mijn account en realiseerde me dat ik zo veel had gewonnen. Dan geloof je het pas.

Ik heb ooit vijf dollar gekregen van vriendin om weer te gaan spelen. Met die vijf dollar heb ik mijn bankroll uitgebouwd. Voor de grap had ik haar een sms gestuurd voor het toernooi: Als ik aan de FT zit, sms ik wel. Maar toen haalde ik het echt, dus kwam ze nog even kijken en daarna belde ze nog vanaf haar werk hoe het ging.

Mijn ouders waren ook niet eens thuis. Mijn vader was gaan werken en die heb ik opgebeld. Mijn moeder was even gaan wandelen in het bos en toen ze thuiskwam liep ik naar beneden. Wil je voortaan iets vroeger gaan slapen, zei ze tegen me. Toen ik haar vertelde wat ik had gewonnen, viel ze bijna om. Ze wist wel dat ik weleens wat won, maar zulke bedragen... Mijn vader was nuchterder. Ik zei hem dat ik het ook nog niet kon geloven. En hij zei alleen dat hij dat niet elke dag verdiende. Hij vond het wel leuk, maar was ook bezorgd dat ik het niet allemaal gelijk zou opmaken.

Dat had je ook niet kunnen bedenken toen je begon met poker.

Ik had een keer poker op tv gezien en vond het wel leuk. Een andere dammer pokerde en zei dat tegen me. Ik ging toen ook maar eens kijken en ben met playmoney begonnen. Dat ging wel aardig. Daarna ben ik dingen gaan lezen. Als ik een spelletje doe, wil ik altijd winnen, dus nu ook, al was het playmoney. Nadat ik wat had gelezen ben ik voor geld gaan spelen. Eerst wel freerolls, maar dat schoot niet op. Ik heb daarna wat geld gestort en ben gelijk soepel omhoog gegaan. Ik was begonnen met $30 en in no time was dat $600. Het ging wel goed, maar daarmee ging ik op een 600NL-tafel zitten. Met alles. Ik kreeg een ontiegelijke bad beat, was superpissig, maar alles was wel op. Daarmee heb ik bankroll management geleerd. Dat heb ik met die vijf dollar van die vriendin wel gedaan.

Hoe hou je je aan bankroll management met $5?

Ik heb er wel een tijdje over gedaan hoor. Ik ben begonnen met $1 sit en go's. Toen 1,30, 1,75 en daarna ben ik een beetje gaan cashgamen. Toen won ik een keer een toernooi van $3,30 en had ik ineens $300. Daarna ben ik cash gaan grinden en heb ik alles uitgebouwd.

Het hoogste dat ik speel is 1/2 No Limit. En soms shotje hoger. Ik post weliswaar niet veel in strategie, maar ik lees wel veel. Ik weet niet waarom. Ik heb ook heel veel dingen zelf geleerd en door er met anderen over te praten op msn.

Ik lees veel mee op het forum en af en toe bemoei ik me ermee, maar niet zo vaak. Veel met anderen praten, boeken lezen en video's kijken, daar haal ik mijn kennis vandaan. Voor toernooien heb ik Harrington gelezen natuurlijk. Voor cashgames heb ik veel geleerd van Professional No Limit Hold Em Vol 1 van Matt Flinn en Ed Miller. Ja, ik lees op internet ook wel, maar weet niet wie dan al die stukken heeft geschreven. Of ik meer boeken lees of internet weet ik ook niet eigenlijk. Pfoe, ik denk dat dat wel 50/50 is.

Ben je pas 200NL gaan spelen na je overwinning in de Sunday Million?

Ik zat toen ik dat toernooi speelde al op 100NL, ik had de bankroll wel om 200NL te spelen, maar vond mezelf nog niet goed genoeg. Ik heb het in elk geval niet aan het toernooi te danken dat ik deze limiet speel. Ik ben niet hoger gaan spelen. Mensen zeggen dan: Dan ga je toch 1000 of 600NL spelen. Maar dat niveau heb ik natuurlijk niet. Dus ik bleef lekker spelen waar ik speelde. Ik wil langzaam beter worden en me er naartoe grinden.

Ik leer nog steeds heel veel. Ik ben nog niet zo lang lid van Cardrunners, maar daar leer ik wel veel van. Af en toe ga ik ook bij Bokpower langs, daar leer ik helemaal veel van. Met Dr. Greenthumb had ik al langer contact. Via hem ben ik bij Bokpower terecht gekomen. Ik kan af en toe met hem meekijken. Ik speel dan zelf ook en als ik dan iets niet weet, kan ik om zijn mening vragen en nadien bespreken we de handen ook nog.

Ik heb weleens gehoord dat Van den Berg er eigenlijk niet zo van houdt als anderen meekijken.

Hmm, dat zou kunnen, ik weet niet van anderen dat ze hetzelfde doen als ik. Mij wilde hij er blijkbaar wel bij hebben. Met Chris is hij langer bezig en die backt hij wel en mij nu ook weleens. Ik vind het een hele eer dat ik er heen mag om mee te kijken en te leren. Ik zie hem als een van de beste toernooispelers van het land. Het is een unieke kans en ik ben superblij dat ik met hem mag meekijken. Alleen let ik soms nog alleen op wat hij doet en let ik niet zo op wat ik zelf aan het doen ben.

Hoe gaat zo'n avond?

Hij speelt en legt steeds alles uit. Wat hij doet, waarom hij het doet. Een tijdje geleden zaten we met z'n drieën en zat alleen ik nog in een toernooi, een qualifier voor de WSOP. Toen mocht hij hem van me afspelen. Hij legde ook weer alles uit, maar soms doet hij dingen die ik nooit zou verzinnen. Ik ga nou iets doen, kijk maar niet als je niet wil, zei hij op een gegeven moment terwijl hij de muis pakte. Hij was aan de beurt en klikte supersnel op een raise van 3BB. Hij gaf daar een mega timing tell af in de eindfase van dat toernooi. Zijn redenering: als ik zoiets doe op mijn eigen account, dan prikt iedereen daar doorheen. Als jij zoiets doet staat het gewoon sterk. Dat klopte, want zo insta als de raise was, zo insta foldde iedereen. Aan dat soort dingen denk je zelf alleen echt nooit.

Uiteindelijk ging ik er toch nog af, ik weet niet precies hoeveelste, maar redelijk dicht bij de tickets. Ik moest pushen met 99, maar zat tegen KK. We baalden er wel alle drie van, maar die avond liep alles toch al klote, dus het kon er nog wel bij. We liepen allemaal gewoon heel veel tegen azen en koningen aan.

Ik had met het ticket een paar side events willen spelen. Het Main Event vind ik te duur, maar een paar kleine events vond ik mooi genoeg. En ik wilde een keer naar Vegas om het te zien. Ik wil alles rustig aan doen en voor alles de tijd nemen, voor ik eraan begin. De EPT wil ik ook wel spelen, maar dat is nu nog veel te duur. Je bent bij toernooien toch afhankelijk van het maken van klappers. Alles kan afhankelijk zijn van één moment. Zonder die Sunday Million was ik misschien ook niet bij Thierry terecht gekomen. Chris vond me wel goed en had dat al eerder tegen hem gezegd. Na die Million had Thierry zoiets van: je hebt het nu verdiend, kom maar langs. Dat is nu een maand of vier geleden. Ik kom er niet zo heel vaak, want hij is vaak weg, maar we spreken elkaar geregeld.

Je speelt zelf vooral cashgames, maar je krijgt les van een toernooimonster. Ben jij nou eigenlijk cashgamer of toernooispeler?

Ik doe echt vanalles. Sit en go's kan ik ook wel redelijk. Ik ben weleens bij een seminar van Rob Hollink geweest, dat was ook heel leerzaam. Maar toernooien kosten veel tijd, daarom speel ik ze minder. Soms heb ik wel een toernooiavond, maar niet heel vaak. Ik kijk wel films van Cardrunners om mijn niveau op peil te houden. Misschien als ik er zin in heb, dat ik er weer meer ga spelen. Het ging alleen ook niet meer zo goed na die Sunday Million en je doel valt dan ook een beetje weg als je al zo een toernooi hebt gecasht. Ik wil nu eerst mijn cashgames op goed niveau krijgen, zodat ik daarmee een relaxed inkomen heb.

Want jij wil van poker je beroep maken?

Poker is het enige dat ik nu als inkomen heb bij mijn studie. Poker of werk? Dat is een beetje 50/50. Ik denk dat ik een dag of drie wil werken en de rest van de tijd een beetje pokeren en leuke dingen doen. Sowieso omdat de salarissen als fiscalist al vrij hoog. Daardoor heb je aan drie dagen genoeg. Ik heb niet veel luxe nodig. Dan heb je poker voor de rest. Daarmee kan je dan ook leuk bijverdienen.

Draughter On the Button 101

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen