John Juanda Poker Legend

John Juanda Poker Legend 0001

Ruim zevenendertig jaar geleden wordt hij geboren in Medan, Noord-Sumatra. Johnson Juanda is geboren in Indonesië, maar van Chinese afkomst. Juanda kende naar eigen zeggen een prima jeugd in Indonesië. De kleine John werd door zijn moeder hard aangemoedigd om goed zijn best te doen op school om zijn kansen in de toekomst te vergroten. Dit leidde tot een geweldige competitiedrang. John Juanda wilde al snel in alles de beste zijn en als dat niet kon dan wilde hij er zo goed mogelijk in worden als maar kon. Na zijn school in Indonesië te hebben afgerond wilde Juanda dolgraag gaan studeren in de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat hij niet of nauwelijks Engels sprak maakte hij deze stap.

In 1990 is het zover en reist de Aziaat af naar Amerika, het zou een totale verandering betekenen in zijn leven, beginnende bij de vlucht erheen. Tijdens de vlucht komt hij namelijk in aanraking met het poker, hoewel Juanda's vader gokverslaafd is, was John nog niet bekend met het spelletje. Dat verandert echter snel genoeg en hij pakt het snel op en is gelijk aan de winnende hand. Het is zijn wil om te winnen die ervoor zorgt dat hij het spel direct goed wil analyseren en overal het zijne van wil weten. Eenmaal in de Verenigde Staten verdwijnt het poker weer naar de achtergrond, hij gaat studeren aan Oklahoma State University en behaalt uiteindelijk een MBA degree aan de universiteit van Seattle. Opmerkelijk is vooral het begin van de studie, daar Juanda geen Engels spreekt moet hij heel veel moeite doen om alles te volgen en mee te krijgen. Hij beschikt echter over een buitengewoon analytisch vermogen en het inzicht om alles maar van iedereen af te lezen, op die manier begrijpt de student waar het over gaat zonder dat hij daadwerkelijk weet wat er gezegd wordt.

John Juanda Poker Legend 101

Dat is natuurlijk maar van korte duur, want ook zijn Engels wil de Indonesiër perfectioneren, de taal heeft hij al vrij snel onder de knie. Tevens is Juanda actief op de sportvelden, als baanatleet komt hij zeer goed uit de verf en hij presteert zeer goed op een breed arsenaal aan afstanden tussen de 200 meter en de 5.000 meter. Toch blijft het poker ergens in zijn hoofd meespelen, zeker als hij verhuist naar Seattle om daar zoals gezegd zijn master te behalen. In Seattle merkt hij dat het op zeer veel plaatsen mogelijk is om poker te spelen en hij raakt weer zeer geïnteresseerd in het spelletje. Vanaf 1996 gaat Juanda daarom steeds vaker pokeren en speelt hij veel toernooitjes. Zijn doel is uiteraard weer om de beste te worden, om dat te kunnen bereikt bestudeert hij zijn tegenstander en het spel uitermate goed, hij beseft maar al te goed dat je ook de man kunt spelen in plaats van de kaarten. Op deze manier ontwikkelt hij de gave om spelers goed te kunnen lezen, zodat hij weet wanneer hij kan bluffen en wanneer het beter is om het rustig aan te doen. Zijn rust en kalmte helpen hem het spel op zijn gemak onder de knie te krijgen en tevens de discipline te hebben om tegen een verliespartij te kunnen.

Vanaf 1997 krijgt Los Angeles te maken met het opkomend fenomeen John Juanda. Geen enkel No Limit Hold 'em toernooi in de stad is veilig in de laatste maanden van '97. Eén voor één worden ze aangestampt door Juanda, hij wint, wordt tweede of scoort een andere finaletafel plaats. Hij speelt een kleine $70.000 bij elkaar in toernooien met een buy-in van minder dan $500. In één van de grotere toernooien haalt hij echter ook uit, het 1.000 dollar Legends Of Poker Limit Hold 'em toernooi wordt een prooi voor Juanda en het levert hem bijna $35.000 op. Eigenlijk is vanaf dat moment de lijst met indrukwekkende resultaten eindeloos, wie op dat moment in de database van The Hendon Mob de resultaten van Juanda bekijkt slaat steil achterover. Eerst zijn het alleen Hold 'em toernooien, maar al snel komen ook de Omaha toernooien en andere varianten.

John Juanda Poker Legend 102

1999 is dan het jaar dat John Juanda voor het eerst zijn opwachting maakt op de WSOP, uiteraard verloopt ook dit stormachtig, hoewel een bracelet in het eerste jaar achterwege blijft. De toon wordt echter wel gezet, want 'JJ' zoals de bijnaam van Juanda luidt, behaalt twee finaletafels in Limit Hold 'em. Hij haalt een zevende en een negende plaats en op het hoogste podium laat hij zien dat hij het kan. Verder blijft Juanda voornamelijk bezig met het aanstampen van de toernooien in Los Angeles, dat gaat hem dusdanig goed af dat hij in de loop van 1999 besluit om definitief pokerprofessional te worden. Hij heeft zich dan inmiddels ontwikkeld tot een geweldige allround pokerspeler die elke variant tot in de puntjes beheerst. Zo schrijft hij onder andere meerdere kleine H.O.R.S.E. toernooien op zijn naam. Inmiddels onderkennen de grote namen uit de pokerwereld de capaciteiten van Juanda en is het ook volgens hen een kwestie van tijd, voordat hij een WSOP bracelet binnenhaalt.

In 2000 en 2001 wil dat echter nog niet lukken, wel zijn er weer verscheidene cashes en in 2001 zijn er wederom twee finales. In een Stud Hi-Lo event reikt hij zelfs tot de derde plaats, zijn beste prestatie tot dan toe. Even voor de World Series heeft Juanda echter zijn grootste cash ooit behaald. The Second Annual Jack Binion World Poker Open schrijft hij op zijn naam. Het toernooi kent een buy-in van $5.000 en de eerste prijs is een kleine drie ton, het is de eerste echte grote titel voor 'JJ'. Een jaar later is het dan wel zover, zoals gezegd kon het eigenlijk niet uitblijven en in 2002 komt de felbegeerde bracelet er. Na vier cashes, waaronder drie finaletafels, is de vijfde WSOP cash van 2002 de juiste; hij wint het Ace to five triple draw lowball event, dat levert hem een mooie gouden armband op en de bijbehorende status. Alsof dat nog niet genoeg is haalt Juanda twee weken later bij de World Poker Tour ook nog een finaletafel en eindigt daar als tweede. Zijn goede prestaties in 2002 worden terecht beloond met the Phil Hellmuth Tournament Player of the Year award. Daarnaast wordt hij voor de tweede keer op rij tweede in het CardPlayer Player of the Year klassement.

John Juanda Poker Legend 103

De ster John Juanda kiest ervoor om het daarna iets wat rustiger aan te doen, hoewel rustiger aan, hij speelt nog steeds veel toernooien, maar hij kiest nu bewust voor de wat duurdere toernooien. Dat betaalt zich uit in 2003. Waar 2002 een succesjaar leek, doet 2003 daar zeker niet voor onder. Wederom behaalt de Indonesiër, die inmiddels in het bezit is van de Amerikaanse nationaliteit, vier finaletafels op de WSOP. Deze keer is Juanda in staat om er twee winnend af te sluiten, zowel het Seven Card Stud Hi-Lo toernooi, als het $2.500 Pot Limit Omaha event weet hij naar zijn hand te zetten. Daarmee brengt hij zijn totaal aantal bracelets op drie en komt de ster Juanda steeds feller en groter aan de hemel te staan. Het jaar daarop zijn er geen bracelets weggelegd voor 'JJ', maar het jaar is daarom zeker niet mislukt. Opnieuw zijn er vier finaletafels op de WSOP, maar dat is niet alles; ook de WPT's gaan Juanda goed af, maar liefst vijf finales daar, ook hier echter geen zege. Die komt er dan wel in de allereerste editie van de Professional Poker Tour (PPT). In een veld met louter sterren die op uitnodiging mogen meedoen, bewijst Juanda andermaal zijn klasse door het toernooi op zijn naam te schrijven.

Ook in de daaropvolgende jaren blijft hij de toernooizeges en mooie prestaties aan elkaar rijgen. Met de pokerboom en de steeds groter wordende toernooien is het uiteraard lastiger om steeds maar weer diep te komen in de toernooi, maar Juanda blijft presteren. In 2005 casht hij andermaal een aantal keren op de WSOP, opmerkelijk is dat hij het voor elkaar krijgt om drie keer zeventiende te worden. Er zijn deze keer echter geen finaletafels bij, maar dat maakt hij een paar maanden later in Monte Carlo goed. Bij het zogeheten 'Consolation Tournament' scoort hij goed in drie toernooien met onder andere een overwinning en speelt zo een half miljoen dollar bij elkaar. Het blijkt ook gelijk een goede opstap naar 2006, in dat jaar wint hij in Australië de Poker Speed Million Dollar Challenge, goed voor één miljoen Australische dollars ($750.000). Twee WPT en één WSOP finaletafels maken 2006 compleet, althans als we alle andere cashes even links laten liggen.

John Juanda Poker Legend 104

De goede prestaties zijn voor de Amerikaan nog geen reden om zijn lauweren te rusten, hij blijft gewoon toernooien spelen en hij blijft presteren. Ook in 2007 en zeker dit jaar laat hij zien hoe het moet. Met een ijzeren discipline weet hij nog drie WSOP finaletafels aan zijn totaal toe te voegen, één vorig jaar en twee dit seizoen. Met nog een aantal cashes daarnaast brengt Juanda zijn totaal op 44 WSOP cashes. Hij komt in totaal zestien keer in het geld in de WPT toernooien. Het brengt hem hoog in alle ranglijsten, het is slechts een WPT titel die nog ontbreekt na zijn zes finaletafels. Afgelopen donderdagnacht/vrijdagochtend zette John Juanda echter zijn beste prestatie van het jaar neer, in Londen wist hij het main event van de WSOP-Europe te winnen. De Amerikaan verdiende hiermee zijn vierde bracelet en tevens bijna negen ton aan Britse ponden als prijzengeld. Eens te meer bewees Juanda een grote speler te zijn in het poker en voegde nog maar eens een indrukwekkend resultaat toe aan zijn toch al indrukwekkende erelijst. Hij bewijst andermaal hoe belangrijk discipline en rust zijn en aan de 21 uur durende finaletafel was Juanda uiteindelijk de koelste.

Of Juanda nog lang in het pokercircuit blijft is echter maar de vraag. De 37-jarige speler is dan weliswaar lid van Team Full Tilt, maar hij heeft aangegeven graag nog geneeskunde te willen studeren. Het is namelijk een droom van hem om in zijn moederland Indonesië medische hulp te kunnen bieden aan de mensen die zich dat niet kunnen veroorloven. Als pokerliefhebbers hopen we deze rustige man, maar bovenal zeer goed speler nog lang aan de tafels te kunnen zien zitten.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen