Lex "RaSZi" Veldhuis Twitch Stream

Hans Ritburg en Arthur van der Meeren Lords of Poker

Hans Ritburg en Arthur van der Meeren Lords of Poker 0001

Het is al bijna een jaar geleden dat Hans Ritburg tegen PokerNews zei dat hij met iets moois zou komen. "Het wordt een soort eredivisie. Het moet begin volgend jaar zijn beslag krijgen dus iedereen gaat er veel meer van horen tegen die tijd. Voor nu kan ik niet meer hier over zeggen, maar dat komt zeker goed." Welnu, het is zover. De Lords of Poker zijn opgericht.

Het is hartstikke druk voor Hans Ritburg de laatste dagen. Hij heeft veel opnames voor tv en moet van alles regelen. Van pokeren komt niet veel meer. Ook voor zijn compagnons Arthur van der Meeren (MCOP, Veronica Poker, Poker Uncovered) en Ad Schaap (Beren-eetcafés) geldt zo ongeveer hetzelfde. Op een mooie najaarsdag hebben ze toch nog even tijd om in Amsterdam te komen. In de woonkamer van één van de pro's die in het project is betrokken spreken we uitgebreid met de mannen.

Eerst maar eens in het kort. Wat is het?

Hans Ritburg: Lords of Poker is een vereniging van 40 spelers. De beste spelers van Nederland zitten daarbij. We hebben vijftien pokerprofessionals, tien bekende Nederlanders en vijf zakenmensen in de vereniging. Dan mogen er nog tien spelers bij komen en die kunnen zich via freerolls kwalificeren voor een selectiedag.

Als je een top twintig maakt van de beste spelers van Nederland, dan denk ik dat alle spelers die lid zijn geworden daar instaan. Rob Hollink, Marcel Luske, Peter Dalhuijsen, Steven van Zadelhoff en Lex Veldhuis zijn maar een paar van de namen.

Bij de zakenmensen hebben we wel mensen uitgezocht die ook al een grote sympathie hebben met poker en het zelf ook spelen. Daarvan zijn Ad Schaap en advocaat Peter Plasman voorbeelden. Zoals je ziet, mensen die in elk geval al veel poker spelen.

Ook bij de BN'ers hebben we het zo uitgezocht. Niet zomaar spelers die af en toe een potje kaarten, maar mensen met ervaring, die ook echt kunnen kaarten: Sander Foppele, Raemon Sluyter, Fajah Lourens.

En dan zijn er dus nog tien plekken over voor anderen.

Hans Ritburg: Ja, inderdaad. Die plaatsen zijn voorbehouden voor het grote publiek. Er komen tien qualifiers bij, die voor één jaar lid kunnen worden. Via zes verschillende sites zijn er elke dag freerolls van 16 oktober tot 25 januari. Van elke freeroll gaan de mensen die de final table halen door naar de volgende ronde.

Dat is een soort selectiedag waarin we op zoek gaan naar iemand met de Poker-X-factor, een Idols-achtig gebeuren. We gaan daar op zoek naar mensen met goede karakters en uiteraard de nodige pokervaardigheden.

Arthur van der Meeren: En als het kan zitten daar ook drie vrouwen bij. We zijn echt op zoek naar diverse spelers. Niet alleen mensen die veel praten aan tafel. Ook de rustige spelers. Je kan niet tien Mike Matusows selecteren. Juist de diversiteit aan spelers is ook mooi. Een speler als Gus Hansen is misschien niet zo leuk om naar te kijken, maar door de handen die hij speelt is het wel een geweldig karakter. Dat zoeken we. Mensen die zichzelf zijn en daarin iets unieks hebben.

Hans Ritburg: Die veertig spelers gaan over acht freezeout-toernooien bepalen wie de beste is. Daarbij hebben we een puntentelling á la de Formule 1. Tot aan het laatste toernooi blijft het dus spannend. De vijf beste spelers van die toernooien gaan als ambassadeurs van de vereniging dan naar verschillende grote toernooien, zoals EPT's, WPT's en de WSOP. Die acht toernooien, het clubkampioenschap, komen ook nog eens op tv. We maken zeker zestien afleveringen en misschien zelfs wel 24.

Allemaal leuk en aardig, maar ik kijk nu even naar mezelf. Een finaletafel in één van de 98 freerolls moet lukken. Stel dan dat ik ook nog eens word uitgekozen. Hoe kan ik het nou in acht toernooien winnen van al die pro's? In één toernooi gaat dat wel lukken, maar in een serie van acht natuurlijk niet.

Hans Ritburg: Ik denk dan dat jij één van de weinige spelers bent die zichzelf onderschat. Ik denk dat de gemiddelde pokerspeler niet veel onderdoet voor de pro's. Dat heb ik zelf wel gemerkt in de EPT's die ik heb gespeeld, de kans blijft altijd bestaan: een goede dag, de positieve flow of gewoon het juiste moment Bovendien zal het voor veel spelers ook een eer zijn om lid te worden van de club. Iedereen wil natuurlijk met onze pro's spelen. Daar kan je zo veel van leren. En sommigen vinden het ook al leuk om op tv te zijn.

Arthur van der Meeren: Vergelijk het maar met Ajax. Als je daar mag gaan trainen, de kans om met je idolen te voetballen. Het gaat om de beleving en het is nog leerzaam ook. Ik denk dat de meeste spelers dat wel willen ook.

Hans Ritburg: Dat hebben we ook al gemerkt aan Sander Foppele en Raemon Sluijter. Die hebben zich ook voorgenomen dat ze hun spel al gaan bijschaven voor het clubkampioenschap. En voor veel mensen is het toch mooi om in een toernooi boven Rob Hollink te eindigen bijvoorbeeld. Dat is gewoon mogelijk. Over meerdere toernooien of een langere periode zullen zijn talent, ervaring, kunde en vaardigheden altijd de doorslag geven, maar zelf pieken en het voordeel van de coinflips afdwingen kan iedereen. Hollink heeft bijvoorbeeld ook 150 WSOP-toernooien gespeeld voor hij eindelijk een keer wereldkampioen werd. De beste spelers winnen niet altijd. Daardoor kan iedereen zich die kans geven.

Op zich heb je toch niet echt een nieuw tv-programma? Het is meer dat je diverse formats bijeen hebt geveegd. Bij Pokerkampioen van Nederland konden mensen zich ook al via freerolls kwalificeren, bij Veronica Poker was al educatie, de beste pro's hebben we ook al op tv gezien in een toernooi. Waarom gaat dit dan wel iets worden?

Hans Ritburg: Als je toch al die dingen in één programma ziet, heb je ook wat nieuws. Bij PkvN zag je bijvoorbeeld Noah Boeken niet meedoen. Peter Dalhuijsen is nog wel zo extreem pokergek dat hij daar misschien aan zou meedoen, maar de pro's doen daar in principe niet mee. Bovendien hebben tv-programma's zich voorheen ook niet beziggehouden met BN'ers die al enthousiast over het spel zijn. De BN'ers die bij ons gaan spelen zijn dat al wel.

Daarnaast wil de vereniging ook goed gaan in de toernooien die de leden spelen. Als iemand 'in the money' komt, vloeit dat geld weer terug in de vereniging, zodat iedereen daar weer wat moois mee kan doen. Als iemand bijvoorbeeld een EPT zou winnen voor de vereniging is het best denkbaar dat we een keer met de hele vereniging naar de Bahama's gaan.

Arthur van der Meeren: Wanneer is poker het leukst om naar te kijken? Als Phil Hellmuth aan tafel zit. De selectiedagen die we houden worden daarom ook leuk om op tv naar te kijken. Daar komen verschillende karakters naar voren. En zoals gezegd zoeken we niet alleen naar tien Phil Hellmuths. Het programma wordt ongeveer 60-40 met poker en entertainment. Bovendien gaan we handen analyseren met buitenlandse sterren. Ook hebben we interactie met de website. De handen die gespeeld zijn in het programma worden ook op de website besproken door bijvoorbeeld Rob Hollink. Al dat maakt dat het zeker iets nieuws is.

Arthur, jij bent al betrokken geweest bij veel televisieprogramma's. Je was commentator bij de Master Classics en presenteerde Veronica Poker en Poker Uncovered. Is dit programma dan ambitieuzer dan de vorige?

Ja, zeker. Dit is veel ambitieuzer, want alles komt samen. Ik weet nog niet of ik ook de presentatie ga doen bij dit programma hoor, maar dit is wel mooier ja. We hebben veertig leuke spelers en het wordt highly entertaining.

Hoe krijg je eigenlijk al die pro's verbonden aan je club? Als ik pro was zou ik het toch niet leuk vinden om al mijn gewonnen geld aan de vereniging te geven.

Hans Ritburg: Ze zien er blijkbaar toch wel een voordeel in. Bovendien is de Belastingdienst toch al bezig om voor hen de lol weg te nemen. Daarom vinden ze het wel leuk om met ons mee te doen denk ik.

Wat is het doel van het hele project?

Hans Ritburg: Het doel is om een succesvolle serie te maken. Het moet een tv-programma worden om trots op te zijn. En we willen er natuurlijk zelf zo min mogelijk geld bij moeten leggen. We hopen dat onze ambassadeurs mooie resultaten gaan halen.

Daarnaast is dit de eerste echte pokervereniging ooit. Het doel is daarmee ook om poker als behendigheidssport op de kaart te krijgen.

Je hebt Peter Plasman als lid van de vereniging. Met hem hadden we een tijd geleden een interview op de site. Een vereniging, een selectiecommissie, alles niet commercieel en niet openbaar. Alle voorwaarden die hij opnoemde om een proefproces over poker als behendigheidsspel op de kaart te krijgen zijn in jullie project verwerkt. Is dat ook nog een doel?

Hans Ritburg: Ik denk dat het te kort tijd is. Bovendien is ook niet elke advocaat of rechtsgeleerde het nog eens over de voorwaarden. Volgens de normen van Plasman zijn we goed bezig in elk geval: besloten, exclusief en met een beperkte deelname. We zijn alleen nog niet zo vooruitstrevend. Als dit op termijn een pokeruitspraak kan opleveren is dat wel een prettige bijkomstigheid. Wij zijn nu alleen nog geen voorvechters.

Lord of Poker

freerolls: vanaf 18 oktober

op tv: vanaf maart op RTL7

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen