Barry Greenstein Poker Legend

Barry Greenstein Poker Legend 0001

Barry Greenstein werd 54 jaar geleden in Scottsdale, een kleine voorstad van Chicago, geboren. Als kind speelde Barry, net als een ieder kind, graag spelletjes met zijn ouders. Vooral met zijn moeder was hij vaak in de weer met speelkaarten en nadat hij Gin Rummy en hartenjagen onder de knie had volgde het poker. Al snel bleek dat Greenstein aanleg had voor het spelletje en op zijn twaalfde werd hij door zijn ouders dan ook aangemoedigd om het spel zo analytisch mogelijk te benaderen. Hij had immers de tijd om zich bezig te houden met het spelletje, want op school hoefde hij zich niet bovenmatig in te spannen. De uiterst intelligente Barry had al een klas overgeslagen en doorliep de rest van zijn basis- en middelbare school ook zonder enkele problemen.

Op zijn twaalfde begon Greenstein met het spelen van pokertoernooitjes in de huiselijke kring, regelmatig blonk hij uit en won hij de toernooien van vrienden en familieleden die het spel al jaren speelden. Hoewel hij zo een aardig zakcentje kon verdienen kon hij zich natuurlijk nog niet op het pokerspel gaan richten op deze leeftijd. Ook door zijn ouders werd hij gestimuleerd om gewoon op zoek te gaan naar een studie toen hij klaar was met de middelbare school. Bovendien had Barry zelf ook het gevoel dat hij iets wilde betekenen voor de maatschappij en hij vond dat hij dat met poker niet echt kon. Hij droomde al op jonge leeftijd dat hij zoveel geld zou verdienen dat het eenvoudig zou zijn om de minderbedeelden te kunnen helpen met giften en dergelijke. Naast het poker hield Greenstein zich in zijn tienerjaren bezig met het maken van computersoftware. Op zijn tiende schreef hij zijn eerste programma en toen hij vijftien werd was zijn eerste echte softwareproduct al een feit. Dit was eind jaren zestig, begin jaren zeventig toen computers nog lang geen alledaags product waren.

Barry Greenstein Poker Legend 101

Logisch gevolg was dan ook dat hij informatica en wiskunde ging studeren aan de Universiteit van Illinois.Hij haalde daar zijn bachelortitel. Tijdens zijn studie volgde hij overdag colleges, maar 's avonds lag de focus van Barry op het pokerspel. In de avonduren werkte hij aan zijn bankroll en in de homegames die er in de buurt waren verdiende hij duizenden dollars tijdens zijn studententijd. Vervolgens behaalde hij nog zijn doctoraat in de wiskunde en de studiebol wilde nog verder studeren. Hij was namelijk ook nog van plan om zijn doctoraat te halen in de filosofie, dankzij zijn pokerinkomsten was het voor hem geen probleem om ruim tien jaar bezig te zijn met studeren. Daar kwam echter verandering in toen hij Donna ontmoette, hij trouwde met deze dame en daar hij samen met haar de voogdij over haar drie kinderen wilde, ging hij op zoek naar een echte baan. Met zijn uitstekende referentie van de universiteit was die baan al snel gevonden en Greenstein ging aan de slag bij een toen nog klein computersoftware bedrijf genaamd Symantec. In zijn contract liet hij opnemen dat zo af en toe wat tijd vrij kon nemen om zijn filosofiestudie af te ronden.

Het liep allemaal wat anders, nadat hij met zijn nieuwe gezin verhuisd was naar Silicon Valley, ging alles ineens heel snel bij Symantec. Ze waren echter wel behoorlijk afhankelijk van één bepaald persoon genaamd Barry Greenstein. Zo erg zelfs dat het bedrijf weleens failliet kon gaan op het moment dat Greenstein zich voor een periode op zijn studie wilde richten. De opleiding werd derhalve definitief stopgezet en Symantec kreeg de prioriteit. Daarnaast had Barry natuurlijk al snel de pokergames in de omgeving gelokaliseerd en wanneer het even kon was hij daar te vinden om nog steeds aan zijn spel en uiteraard aan zijn inkomen te schaven. Barry en Donna kregen zelf ook nog eens twee kinderen aan het eind van de jaren tachtig en het leek 'one big happy family'. Zeker toen in 1986 het programma Q&A van Symantec uitkwam, het werd een enorm succes en iedereen weet haast wel wat er sindsdien van Symantec is geworden. Het succes is voor een groot deel aan Greenstein toe te schrijven en hij zegt ook zelf dat dit één van de zaken in zijn leven is waar hij het meest trots op is.

Barry Greenstein Poker Legend 102

Begin jaren negentig krijgt het leven van Barry echter weer een nieuwe wending, bij zijn vrouw wordt Multiple Sclerose vastgesteld en alsof dat nog niet genoeg is, krijgt dochter Melissa te maken met een leveraandoening. Om hen te kunnen verzorgen verkiest hij zijn pokercarrière boven zijn baan. In plaats van de lange dagen te maken bij Symantec zit hij nu ineens weer en stuk meer aan de pokertafels. Dit om genoeg inkomen te generen en tegelijkertijd genoeg tijd te hebben om zijn zieke familieleden te verzorgen. Zijn dochter krijgt uiteindelijk een levertransplantie, maar zijn vrouw kan niet wennen aan het nieuwe leven en besluit van Barry te scheiden. Na een lang gevecht weet Greenstein de voogdij over de kinderen te krijgen, maar het kost hem wel een flink deel van z'n vermogen. Dat zal 'm echter een grote zorg zijn, want het poker draait om dat moment voortreffelijk en hij stampt alle cashgames in de regio aan. Hij besluit zelfs dat de tijd rijp is om een keer een poging te wagen in de wat duurdere toernooien. Waar kan je dan beter beginnen dan op de World Series of Poker, hij koopt zich in voor het main event van 1992, maar dat blijkt geen succes. Hij eindigt als 22e van de 201 deelnemers en verdient nog niet eens zijn buy-in terug met $8.080 aan prijzengeld.

Toch blijft Greenstein er vertrouwen in hebben dat zijn spel ook vruchten kan afwerpen in toernooien. Desalniettemin blijft hij zijn brood verdienen met de cashgames. Daar ontmoet hij dan ook Mimi Tran, ze spelen samen aan een 3/6 No Limit Hold 'em tafel en na met elkaar kennis te hebben gemaakt maken ze een deal. Het wordt een deal die tenslotte veel besproken wordt in de pokerwereld. Greenstein wil namelijk Vietnamees leren van Tran, terwijl Tran op haar beurt dan extra lessen No Limit Hold'em poker krijgt van Greenstein. Ruim tien jaar proberen ze elkaar wat bij te brengen in de tussentijd wordt Mimi Tran één van de beste vrouwelijke spelers aan de No Limit cashgames. Greenstein krijgt het Vietnamees ook redelijk onder de knie en kan nu communiceren met zijn vele Vietnamese tegenstanders aan de pokertafel. Achteraf zegt Barry wel dat hij zijn Vietnamees nooit veel beter kon krijgen dan het 3/6 niveau, om maar even een vergelijking met poker te trekken. Een decennium lang was Greenstein actief in alle grote cashgames in Californië en Las Vegas en vrijwel overal vertrok hij met grote winsten.

Barry Greenstein Poker Legend 103

In de toernooien bleef het succes echter veelal achterwege. Uiteraard cashte hij met grote regelmaat en was er hier en daar wel een overwinning, maar dat was dan niet in de toernooien van betekenis en de monstercashes bleven uit. Ondertussen was hij ook bezig om zijn cashgames in andere pokervarianten naar een steeds hoger niveau te tillen, totdat hij er van overtuigd was dat hij eigenlijk alle games zonder uitzondering op een degelijk hoog niveau beheerste. Het duurde tot 2003, maar toen kwam eindelijk het toernooisucces waar hij op wachtte. Het $125.000 Million Dollar Seven Card Stud Tournament werd zijn prooi. Een toernooi georganiseerd door Larry Flynt, waarbij acht man elk $125.000 dollar inlegde om zo een prijzenpot van een miljoen te creëren. Greenstein won en mocht zo $770.000 in ontvangst nemen. Het grootste deel van het prijzengeld ging echter direct door naar Children Incorporated. Een goed doel dat voor het welzijn van kinderen in arme landen over de hele wereld staat. De vrijwilligers van die organisatie hebben vaak zelf ook een moeilijk bestaan en Barry besloot ruim vierhonderd mensen een cheque van $1.000 op te sturen, als reactie hierop ontving hij tientallen bedankbrieven en dat deed hem goed, het voelde alsof hij eindelijk zijn doel had bereikt. Greenstein wilde als kind namelijk al filantroop worden en mensen met problemen helpen.

Vanaf dat moment besloot 'The Robin Hood of Poker' telkens zijn cashes in toernooipoker weg te geven aan verscheidene goede doelen. Dat werd een enorm bedrag, want begin 2004 schreef Greenstein een WPT evenement op zijn naam en het goede doel verdiende daar maar liefst $1,2 miljoen aan. Onder andere de gedachte aan het goede doel heeft hem aan de zege geholpen zegt hij zelf. Al vroeg in het toernooi verloor hij grote delen van zijn stack en met een kleine stackje over besloot hij alles erin te gooien met een straight draw zodat hij nog zijn vlucht naar huis kon halen. Hij won echter de hand en haalde het einde van de dag. De volgende dag herhaalde hij dit ritueel en toen hij daardoor weer wat stack kreeg besloot hij voor het goede doel dan ook echt voor de overwinning te gaan. Dat gebeurde; Greenstein won zijn eerste titel van importantie en hijzelf en de goede doelen waren dolgelukkig. Later dat jaar kwam er nog een enorme beloning voor Greenstein; hij won een bracelet bij de World Series of Poker. Het $5.000 Deuce to Seven draw toernooi werd een prooi voor 'The Bear' en hij had nu ook een tastbare beloning voor zijn goede toernooiprestaties.

Barry Greenstein Poker Legend 104

Een jaar later volgde er een tweede bracelet voor Barry. Hij won ditmaal een $1.500 Pot Limit Omaha toernooi en als gevolg daarvan ging er weer anderhalve ton naar een goed doel. Ondertussen had hij ook een hoofdstuk geschreven voor het boek Super System II van Doyle Brunson. In eerste instantie had hij het voorstel afgewezen, omdat hij niet gevraagd was vanwege zijn prestaties, maar vanwege zijn naam. Nadat hij echter in het bijzijn van Brunson de allerhoogste cashgames aan had gestampt, vroeg deze hem nogmaals en nu vanwege de kennis die Greenstein had. Hij hapte toe en schreef het hoofdstuk en had direct de smaak te pakken. Dit resulteerde in een eigen boek, in 2005 publiceerde Barry Greenstein dan ook trots 'Ace on the River'. Het boek is behalve een mooie leesverhaal ook voor spelers een leidraad om succesvol te worden in de pokerwereld. Tegenwoordig overhandigt Greenstein het boek aan elke speler die hem in een toernooi uitschakelt. Het boek wordt dan voorzien van een handtekening en details van de hand waarmee hij het toernooi moest verlaten. In 2006 volgde een tweede World Poker Tour titel toen hij het WPT Invitational toernooi won, tegelijkertijd werd de naam Greenstein nog bekender doordat hij deel uitmaakte van Team PokerStars, hij is één van de gesponsorde professionals namens 's werelds grootste online pokerroom.

Barry Greenstein Poker Legend 105

Ook 2008 is tot dusver een goed jaar voor Barry, hij won zijn derde bracelet op de afgelopen WSOP door te zegevieren in het $1.500 Razz toernooi. Daarnaast cashte hij voor de derde achtereenvolgende keer in het $50.000 H.O.R.S.E. event en haalde hij daar voor de tweede keer de finaletafel met een vijfde plaats. Het was al zijn derde finale op de WSOP van dit jaar. Dat ondanks het feit dat Greenstein zelf ooit zei dat hij niet zeker wist hoe lang hij nog op het hoogste niveau kon presteren, want het ouder worden zou zeker effect hebben op zijn spel. Voorlopig is daar weinig van te merken, hij is ook nog steeds flink aan het verdienen aan de cashtafels, want dat blijft hij zijn domein vinden. Van de toernooiwinsten gaat sinds 2006 elk jaar de netto winst naar het goede doel. Dit omdat hij door de groei van het aantal toernooien zich niet meer kon veroorloven om al zijn gecashte geld weg te geven. Greenstein is ook een graag geziene gast in de diverse pokershows op televisie, zo is hij onder andere elk seizoen te zien in high stakes poker. In 2007 maakte hij daar aan tafel de online wel bekende uitspraak "LOL donkaments" nadat hij een flinke pot won. De uitspraak was onderdeel van een sidebet op het 2+2 forum, het leverde hem in eerste instantie $10.000 op voor het goede doel. Andere gulle gevers beloonden Greenstein echter voor zijn instelling en stortten nog eens ruim $27.000 voor het goede doel.

Waarschijnlijk zullen we nog wel even kunnen genieten van Greenstein aan de tafels en in de diverse shows. Daarnaast heeft hij met zijn stiefzoon en collega pokerspeler Joe Sebok ook het bedrijf GreenBok in pokergerelateerde projecten. Dus ook naast zijn pokerspel zijn de inkomsten in elk geval wel gegarandeerd, dus laten we hopen dat hij ons met mooi pokerspel nog kan laten genieten van een aantal mooie toernooiresultaten, zodat de ook de goede doelen verzekerd zijn van wat extra inkomsten.

Barry Greenstein Poker Legend 106

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen