Huck Seed Poker Legend

Huck Seed Poker Legend 0001

Huckleberry (Huck) Seed werd bijna veertig jaar geleden in Corvallis, Montana geboren. Hij groeide op in de 'Treasure State'. Dat groeien was in het geval van Huck wel erg letterlijk, want een kleine jongen kun je hem niet noemen. Het was derhalve niet erg verrassend dat de twee meter en één centimeter lange Seed deel ging uitmaken van het basketbalteam van zijn High School. Naast het basketbal hield hij zich aan de Corvallis High School bezig met het studeren van Elektrotechniek. Met basketbal ging het echter beter dan met de studie van Seed, in 1987 schopte hij het zelfs tot het All-State team van Montana.

Uiteraard komt ook Seed tijdens zijn High School tijd veel in aanraking met poker en andere kaartspellen. Seed en poker blijkt direct een goede combinatie en het brengt behalve het tactisch inzicht ook het gokinzicht van de Huck naar boven. De grootste gok in zijn leven neemt hij misschien wel in 1989, hij besluit zijn studie stop te zetten om zich te gaan richten op een fulltime pokercarrière. Achteraf blijkt het de beste stap die hij kon maken in het leven, want hij zou nooit meer terugkeren in de schoolbanken. In zijn eerste profjaar hield Huck Seed het hoofdzakelijk bij cashgames en kleine toernooitjes in de kleinere pokerrooms in Nevada en Californië. Daar had hij direct flink wat succes en zijn bankroll groeide gestaag, als gevolg daarvan besloot hij dat het al snel tijd was voor het echte grote werk.

Huck Seed Poker Legend 101

Derhalve zagen we Seed in 1990 voor het eerst op de World Series of Poker en ook hier was de man uit Montana direct succesvol. Dat succes werd weliswaar niet uitgedrukt in bracelets, maar met twee vierde plaatsen (Limit Omaha en Seven Card Stud Hi/Lo) was zijn eerste optreden natuurlijk geslaagd. Hoewel Seed niet direct op een grote hoeveelheid zeges kon rekenen, verdiende hij meer dan genoeg om zijn professionele carrière te continueren en er een leuk salaris aan over te houden. Zijn eerste echte prijs van betekenis kwam in 1991, toen hij tweede werd bij de Queens Poker Classics in het $5000,- No Limit Hold'em toernooi. Met $118.750,- was het de eerste keer dat hij meer dan een ton won. Natuurlijk zou het niet bij die ene grote prijs blijven, in de volgende jaren was hij al redelijk dichtbij de winst van een bracelet op de World Series of Poker. Zo eindigde hij als derde bij het $1500,- Pot Limit Hold 'em toernooi in 1992 en volgde er nog een tweede plaats in het $5000,- Deuce to Seven Draw toernooi.

Die prestatie in het Draw event wist hij twee jaar later de evenaren, dat bleek toen echter pas de start van zijn goede prestaties op de WSOP van '94. Nog geen week later won hij het $2500,- Pot Limit Omaha toernooi en daarmee zijn allereerste bracelet en $167.000,- prijzengeld. Nog twee jaar later vestigde Seed definitief zijn naam, hij versloeg Bruce Van Horn toen hij heads-up kwam te zitten in het WSOP Main Event. Op een {9-Hearts}{8-Hearts}{4-Clubs} flop callde Seed de all-in raise van Van Horn die {k-Clubs}{9-Clubs} had. De {8-Diamonds}{9-Diamonds} stonden voor en via de {a-Clubs} en de {3-Spades} haalde Seed de winst binnen en werd hij de Wereldkampioen poker van 1996, hij verdiende maar liefst één miljoen dollar en naam van Seed kwam qua grootte nu overeen met zijn lengte, althans binnen de pokerwereld dan. Huck Seed zelf geeft aan dat hij voor de buitenwereld in die periode moet verbergen dat hij poker speelt als beroep, om vreemde blikken te vermijden. "Als je dat vergelijkt met hoe de sterren nu behandeld worden is wel duidelijk wat voor ontwikkeling poker de afgelopen twaalf jaar heeft doorgemaakt," aldus Seed.

Huck Seed Poker Legend 102

Ondanks zijn winst in het Main Event, blijft Huck de man die hij altijd al was. Behalve door zijn lengte is Seed eigenlijk niet op te merken aan tafel, hij is misschien wel één van de stilste van de bekende pokerspelers en volgens veel van zijn tegenstanders werkt dat juist intimiderend. Dat Seed vooral van zich laat spreken door middel van zijn resultaten is dan wel duidelijk. In 1999 lijkt het er even op dat hij op weg is naar z'n tweede eindoverwinning in het WSOP Main Event, hij schopt het tot de finaletafel, maar eindigt daar op een zesde plaats, goed voor $167.000,-. Een jaar later komt zijn derde bracelet er, hij zegeviert in het kleine $1500,- Razz toernooi en wint naast de bracelet $77.400,-. Hij weet de jaren daarna nog tal van finaletafels toe te voegen aan zijn totaal, met als hoogtepunt 2003. Hij maakt in dat jaar zes cashes op de WSOP en het is maar liefst zes keer een top tien klassering. Opvallend zijn ook de pokervarianten in welke Seed dit doet; Seven Card Stud, No Limit Hold 'em, Seven Card Stud Hi/Lo, Pot Limit Omaha, S.H.O.E. en wederom in Razz. Een enorme all-round speler dus. Het $5000,- Razz event levert hem zijn tweede Razz bracelet op en zijn vierde armbandje in totaal en $71.500,- prijzengeld.

Dat hij alle spelletjes goed beheerst is dan wel duidelijk, dat laat hij ook tijdens de afgelopen WSOP zien. In het door Scotty Nguyen gewonnen $50.000,- H.O.R.S.E. toernooi eindigt Seed aan de finaletafel op een zevende plaats. Zijn prijzengeld is $284.160,- en dat brengt zijn totaal aan prijzengeld in toernooien op ruim $4,5 miljoen. In 2007 komt hij in het enorme Main Event van de WSOP nog tot de 73e plaats en wint daar ook nog eens ruim een ton, om maar aan te tonen dat hij ook het No Limit Hold 'em spelen nog niet is verleerd. Ondertussen is Huck dan ook te vinden op internet, hij maakt onderdeel uit van de Full Tilt Pro's. Naast het poker houdt Seed zoals gezegd wel van een gokje, hij is misschien wel de speler die in de afgelopen jaren de meeste vreemde prop bets afsloot.

Huck Seed Poker Legend 103

Zo ging hij ooit met Phil Hellmuth de weddenschap aan dat hij maar liefst achttien uur tot schouderhoogte in de oceaan zou kunnen staan. De $50.000,- die op het spel stond kon hij echter al vrij snel aan Hellmuth uitkeren, na nog geen drie uur hield Seed het voor gezien. Het was echter niet de enige sidebet die hij afsloot met Hellmuth, zo besloot hij het na de mislukte 'ocean bet' nogmaals te proberen op het water. Nu vertelde hij dat hij 24 uur lang in een wetsuit kon blijven drijven, maar ook dit mislukte. Nu was Hellmuth de rotste niet en hij gaf Seed de kans om flink wat geld terug te verdienen door nine-ball pool te gaan spelen. Per potje stond er $2000,- op het spel en aan het einde van de avond was Huck maar liefst $24.000,- rijker. Hij won ook nog eens $10.000,- van Howard Lederer, die dacht dat Seed niet binnen een jaar een achterwaartse salto kon maken uit stand. Lederer zat ernaast en Seed kreeg zijn lange lichaam verrassend soepel in de rondte.

Eén van de meeste bizarre prop bets die Seed afsloot moet de zogeheten 'three-club golf bet' zijn. Naar eigen zeggen kon Seed op één dag minstens vier rondjes over de achttien holes tellende Desert Golf Course lopen met minder dan 100 slagen. Als extra handicap nam hij slechts drie clubs mee, een ijzer vijf, een sand wedge en zijn putter. Zijn opponent mocht ook nog eens zeggen op welke dag het moest gebeuren. Toen het kwik ruim 45 graden celsius aangaf, kon Seed de baan op. Hij had er weliswaar zes rondjes voor nodig, maar toen had hij de bet wel winnend afgesloten en kon hij uitgeput maar zeer voldaan de baan af. Makkelijker lijkt zijn bet om zich een jaar lang niet te scheren. Met een langere baard dan Sinterklaas leek Seed dit klusje eenvoudig te gaan klaren, totdat na negen maanden plotseling een familielid van hem overleed en hij zich uit respect moest scheren voor de begrafenis.

Huck Seed Poker Legend 104

Op dit moment heeft Huck een tegenwoordig populaire 'weight bet' lopen. Wederom is Phil Hellmuth de tegenstander van Seed. De bet is begin dit jaar ingegaan en heeft een tijdsduur van 36 maanden. Seed moet gedurende die periode onder de 89 kilogram blijven en Hellmuth mag op elk moment een weging aanvragen, als het Seed lukt om onder het streefgewicht te blijven krijgt hij elke maand $10.000,- van Hellmuth. Is hij in een bepaalde maand te zwaar, dan is het Hellmuth die het geld op zijn rekening bijgeschreven krijgt. Mogelijk is het vanwege zijn vele prop bets dat we de laatste jaren minder vernemen van Huck Seed aan de pokertafels, hoewel hij ook langskomt in televisieprogramma's als High Stakes Poker en Poker After Dark.

Huck Seed Poker Legend 105

De kans is echter niet gering dat we de komende jaren nog wel wat van Huck Seed zullen gaan horen, want hij wordt door zijn collega's omschreven als één van de moeilijkst te bespelen opponenten. Tevens geeft Seed zelf aan dat het zijn wapen is om zoveel mogelijk geduld op te brengen en de juiste momenten uit te kiezen. Zelf zegt hij: "I'm the Ice man. I just rise to the occasion. The bigger the money, the more pressure, that's when I can focus the best and be more calm and relaxed. That's a good way to be in poker, the more pressure there is, the more you relax". Dus mocht je in de toekomst bij deze lange, stille man aan tafel komen te zitten, laat je dan niet in slaap sussen, want voor je het weet slaat hij toe en kan je toezien hoe hij zich een weg richting de finaletafel baant.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen