Trond Eidsvig: Ik wilde Johnny Lodden zijn

Trond Eidsvig: Ik wilde Johnny Lodden zijn 0001

Noorwegen is hot in de pokerwereld. Een aantal Noorse pokerspelers heeft zich definitief genesteld in de top van het mondiale poker: Johnny Lodden en Annette Obrestad zijn misschien de bekendste voorbeelden, maar Trond Eidsvig heeft zich zeker daartussen geplaatst met drie finaletafels in de EPT en de zege vorig jaar tijdens de Master Classics of Poker.

Johnny Lodden, 23 jaar. Annette Obrestad, 20 jaar. Trond Eidsvig, 23 jaar. Het is opmerkelijk hoe goed de jonge Noren presteren. Eidsvig won voor zijn prestaties in het vorige seizoen de EPT Award voor beste nieuwkomer, maar hij had net zo goed de award kunnen winnen voor beste speler. Hij werd eerst vijfde in Barcelona voor €250.800,-. Twee maanden later werd hij vierde in de EPT van Dublin, goed voor iets meer dan de helft van zijn vorige cash. Nog maar een week later was hij in Amsterdam voor de Master Classics of Poker. Het resultaat? De eerste plek na een heads-up tegen de Amerikaan Michael Martin. Hij won nu zelfs dik zes ton. Daarna cashte hij in Kopenhagen, in februari, voor hij zijn derde finaletafel in de EPT pakte: achtste in Warschau voor zo'n €50.000,-. Hij zette daarna nog een record neer met vijf cashes in één EPT-seizoen, door in the money te eindigen tijdens de Grand Final in Monte Carlo. Het was een ongekend sterk seizoen voor Trond Eidsvig.

Na de EPT van Boedapest eind oktober pakte hij het vliegtuig naar Amsterdam. Daar zou hij zijn titel gaan verdedigen, helaas voor hem zonder succes.

Trond, je begon afgelopen maand als de titelverdediger van de Master Classics. Gaf dat meer druk dan anders?

Ik denk niet dat het me meer druk gaf, maar natuurlijk was het doel wel om weer te winnen. Maar back to back winnen is wel heel erg moeilijk hoor. Ik zou meer dan tevreden zijn geweest als ik de finaletafel zou hebben gehaald. Maar goed, ik heb wel heel goed gespeeld tijdens de Master Classics, ik ben niet eens teleurgesteld daardoor.

Een finaletafel halen is niet nieuw voor je. Hoe is het om zo veel finaletafels te halen van zo veel belangrijke toernooien?

Het voelt natuurlijk geweldig als je merkt dat je spel helemaal goed gaat. Als je ziet dat je de goede moves maakt op de juiste momenten. Goede raises, goede folds. Maar ja, eigenlijk heb ik gewoon heel erg goed gerund. Dat is duidelijk. Het is een soort van vibe waarin je dan zit. Ik haalde eerst in Barcelona de finaletafel en daarna in Dublin. Toen dacht ik van: hee, ik kan het twee keer! Toen ik direct vanuit Dublin naar Amsterdam kwam en toen zelfs won daar had ik echt zoiets van: wow, dit is echt onmogelijk. Nou ja, het is natuurlijk wel mogelijk, maar je moet dan wel heel goed runnen.

Je zegt steeds dat je goed runde. Dat was duidelijk, maar poker is natuurlijk ook een spel waarin je kwaliteit meespeelt. Speelde je ook ontzettend goed voor je gevoel?

Ik denk dat ik wel een edge had over het grootste deel van het veld. Uhm, hoe zal ik het zeggen? Het is heel moeilijk om aan te geven waaraan het nu precies lag.

Is het misschien zo dat je veel leert over poker, ervaring, wiskundig inzicht?

Ik gebruik wiskunde niet zo veel. Veel anderen doen dat wel, maar ik vertrouw meer op mijn instinct. Ik beoordeel dingen gewoon op het moment dat ze komen. Ik vertrouw voor honderd procent op die instincten. Dat is wel de sleutel voor succes. Ik gebruik natuurlijk wel wiskunde. Als een beslissing voor mijn gevoel een grensgeval is, kan ik natuurlijk wel op wiskunde terugvallen. Maar ook andersom hoor. Als het wiskundig gezien een grensgeval is, en ik ben vrij zeker van wat de ander heeft, kan ik best folden, terwijl het wiskundig gezien misschien net een call is. Zelfs al ben ik misschien bijna pot committed, maar denk dat de ander het heeft, kan ik best folden. Het werkt twee kanten op en [/I]when you're dead, you're dead.[/I]

Het is een geweldig jaar voor je geweest. Je hebt veel gewonnen, toch heb je besloten minder toernooien te gaan spelen. Waarom?

Ik run niet meer zo goed natuurlijk. Na de Master Classics heb ik niet zo heel veel meer gewonnen. En als je niet veel meer wint, krijg je pas een idee van hoe duur alles is. Bovendien moet ik ook voor alles dat ik win nog belasting betalen. Ik moet dus voorzichtiger zijn. Ik kan niet meer alles spelen. De belasting maakt het vooral moeilijk om de swings te doorstaan. Swings are huge.

Ben je op zoek naar een sponsor? Je hebt een award gewonnen, dus dat helpt wellicht om bij bijvoorbeeld PokerStars binnen te komen.

PokerStars zal niet lukken, want die hebben net Johnny Lodden gecontracteerd. Ik heb wel net een contract getekend met Full Tilt Poker. Dus ik wordt gesponsord. Ik mag twee jaar EPT's gaan spelen voor ze. Dat voelt natuurlijk heel lekker. Het is een enorme eer ook om in een team te zitten met veel van die goede professionals. En het is natuurlijk lekker dat zij de buy-ins gaan betalen voor de toernooien die ik speel. Voor mijn motivatie is het ook super. Als ik slecht run is het niet zo moeilijk voor mezelf en kan ik me weer makkelijker inzetten om het het volgende toernooi weer goed te doen. Het maakt het zo veel makkelijker.

Heeft het invloed op de manier van spelen?

Nee, absoluut niet. Ik speel altijd hetzelfde. Wie de buy-in betaalt, maakt voor een toernooi niet uit. Ik wil gewoon elk toernooi winnen.

Heb je er ooit over gedacht om weg te gaan uit Noorwegen? Je zei net dat de belasting vervelend is.

Ja, daar heb ik zeker over nagedacht, maar het is wel moeilijk. Ik hou van Noorwegen. Toch denk ik erover om naar Göteborg te verhuizen, het is daar zo veel beter geregeld. En het is ook nog eens vlak bij Noorwegen. Ik heb alleen nog niet besloten, maar misschien ga ik wel weg in een paar jaar. Het is een beetje hetzelfde als bij jullie in Nederland. Ik heb het er met Julien Nuijten over gehad, die naar Dublin is verhuisd.

Maar ja, ik hou zo veel van mijn land. Ik heb er mijn familie, maar ook mijn vrienden. Dat zijn mensen die helemaal niks met poker doen. Het is zo lekker om daar af en toe te zijn, zodat ik helemaal niks met poker hoef te doen. Zij snappen er toch niks van. It's good to block out poker for a week sometimes. Dan begin je daarna namelijk weer helemaal met een fris hoofd en kun je je beste spel spelen.

Is het belangrijk om soms die week niet aan poker te denken?

Het is vooral belangrijk dat je geen genoeg krijgt van wat je doet. Of dat nu poker is of ander werk. En dat kan door er soms een week helemaal niet aan te denken. Maar ik wordt niet zo gauw gek van poker hoor. Ook niet van bad beats. Maar je kan het best een beetje beu raken natuurlijk als je er elke dag mee bezig bent.

Er is in Noorwegen een ontwikkeling gaande waarin steeds meer jonge spelers doorbreken. Johnny Lodden is er al een tijdje, maar ook Annette Obrestad is doorgebroken en nu jij ook. Waardoor zijn jonge Noren zo goed in poker?

Dat is me al zo vaak gevraagd en nog steeds weet ik het niet. Het kan de financiële situatie zijn in ons land. We hebben het goed en veel geld te besteden. We hebben ook goede internetverbindingen. Het zijn in elk geval twee redenen, maar of dat de enige redenen zijn weet ik niet.

Spreken jullie als Noren onder elkaar veel met elkaar?

Er zijn een hoop kleine groepen pokerspelers, die met elkaar optrekken tijdens de toernooien. Dat zijn alleen niet alleen maar Noren. Ik heb ook een hoop Zweedse vrienden. Ik ken Johnny erg goed, maar Annette niet. Ik ken haar wel natuurlijk en ik zal altijd wel even stoppen als ik haar zie. Een klein beetje praten ook wel, maar het is niet zo dat we vrienden zijn ofzo. Johnny zit wel in de groep van spelers met wie ik veel optrek.

Speel jij nog veel online eigenlijk?

Vroeger wel, maar tegenwoordig niet echt meer. Ik zou me er weer meer mee moeten bezighouden, maar het is zo veranderd de laatste twee jaar. Het is veel moeilijker geworden. De spelers worden steeds beter. Ik speelde 25/50, maar nu 10/20 en 5/10. Twee jaar geleden was het zo makkelijk. Toen kon ik gaan zitten en zeggen: Okee, ik speel nu zo lang en dan ga ik zo veel winnen. Dat kan niet meer. Ik speelde bijna zonder swings, alleen upswings van soms vijftien buy-ins. De spelers zijn zo veel beter geworden. Op de stakes die ik nu speel zijn de spelers zelfs beter dan de spelers die twee jaar geleden 25/50 speelden. Ik moet echt weer leren en beter worden. Ik gebruik nu wel Hold'em Manager. Dat is alleen te goed eigenlijk.

Te goed?

Ja, je hebt te veel informatie. Het vertelt exact wat je fouten zijn en niet zomaar een paar, maar al je fouten. Het zou eigenlijk verboden moeten zijn het te gebruiken, maar nu gebruikt iedereen het al, dus is het te laat. Als ik het niet gebruik win ik niet meer. Ze hadden het nooit mogen toestaan. Je krijgt al die informatie ook niet in een live game, waarom op internet wel?

Trond Eidsvig: Ik wilde Johnny Lodden zijn 101

(Foto's: Roel van Diem)

Maar jij bent dan ook meer een live speler geworden. Is dat misschien de reden dat je nu zo denkt?

Misschien wel. Maar goed, het is nu zo makkelijk geworden om je spel te verbeteren. Je zou eigenlijk zelf moeten uitvinden waar je leaks zitten. Dan snap je ook meer van het spel.

Toen het poker overwaaide van de VS naar Europa, waren de Scandinavische landen er het eerste bij. Nu klagen vooral Amerikanen, maar ook Nederlanders, over de ongebreidelde agressie van Scandinaviërs. Ze zouden constant hun stack erin gooien met niks. Waar komt dat vandaan?

Ik denk dat dat komt door spelers als Johnny Lodden. Iedereen die tegenwoordig pokert, heeft vroeger Johnny geraild. En die was enorm agressief. Iedereen wilde Johnny zijn, spelen zoals hij het deed. Ik ook. Ik heb hem drie, vier jaar geleden ook megaveel geraild.

Heb je iets van hem overgenomen?

Dat kan ik niet direct zeggen. Ja, de agressie wel, maar ik heb dat niet rechtstreeks van hem overgenomen. Ik heb het meer in mijn eigen spel ingepast. Ik denk ook niet dat het goed is om een Lodden-kloon te zijn. Mijn spel lijkt niet zo op dat van hem. Als ik mijn spel een naam moet geven is dat well-timed aggressive. Ik denk dat het mij vooral lukt om de goede spots te vinden om de goede moves te maken. Ik ben sterk in het oppikken van zwakte bij de tegenstander. Maar ik ben ook tight.

Hoe zou jij zelf eigenlijk spelen tegen van die gekke agressieve Scandinaviërs?

Just be more aggressive. Overbluf ze. Als ze tegenstand merken, gaan zij het vaak rustig aan doen. Je moet zorgen dat ze voor je op de knieën gaan, al is het in elk geval maar voor even. Als je maar gaat wachten, zullen ze dat zien en als je dan een hand hebt, win je niks van ze. Laat ze niet over je heen lopen.

Je hebt vijftien toernooien gespeeld tijdens de World Series, maar je hebt maar één keer gecahst. Was dat teleurstellend?

Ja, ik runde niet goed. De velden waren zo groot. Ik wil graag een keer een bracelet winnen. Mijn eerste doel momenteel is het winnen van een EPT-titel of een WSOP-bracelet. Ik hoop dat ik dat binnenkort ga halen. Het maakt voor mij niet uit welke van de twee dat is. Ik vergelijk ze niet. Het zijn twee verschillende doelen. En ik wil ze ook gewoon allebei winnen. Eén is niet genoeg, maar acceptabel.

Heeft het succes je leven beïnvloed?

Ja, toch wel. Ik probeer altijd wel met beide benen op de grond te blijven staan, maar dat is toch wel moeilijk. Als je zo veel geld wint in zo'n korte tijd, is het makkelijk om je leven daarop aan te passen. Maar over het algemeen doe ik wel relaxed hoor. Ik heb wat fouten gemaakt, maar dat doen we allemaal. Ik heb nog steeds dezelfde vrienden als voorheen. En ik maak steeds meer vrienden, in het poker. Het is en blijft belangrijk om vrienden buiten het poker te houden. Bioscoop, stappen of op de bank hangen, uit eten. Gewoon af en toe helemaal niks met poker doen. En als ze er wel over beginnen, zeg ik: Shut up, block the poker.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen