Barry Greenstein – Ace on the River: An Advanced Poker Guide

Barry Greenstein – Ace on the River: An Advanced Poker Guide 0001

Op 16 augustus van 2007 had de World Poker Tour weer een 'Author by the book' uitzending met een geweldige line-up: Johnny Chan, Daniël Negreanu, Dan Harrington, Barry Greenstein, Antonio Esfandiari en Tom McEvoy streden om de eer van beste pokerauteur.

Barry Greenstein heeft maar één boek geschreven en dat is 'Ace on the River: An Advanced Poker Guide' en daarvan dan ook de review deze week. Heb je suggesties voor de volgende boekreview meldt het dan in de comments.

Geschiedenis van het boek

In 2003 wordt Barry Greenstein gevraagd een hoofdstuk te schrijven voor het boek Super System II. Barry gaat aan de slag en legt zich compleet toe op het schrijven van het boek waardoor hij zelfs af en toe een toernooi overslaat.

Zijn bijdrage wordt echter zo groot dat hij de eerste stukken voorlegt aan Doyle met de vraag wat er geschrapt moet worden. "Niets" is het duidelijke antwoord van Doyle en een eigen boek is geboren. Barry vraagt Doyle dan om het voorwoord te schrijven voor zijn boek in wording en Doyle zegt dit toe. 'Ace on the River' is het resultaat.

Barry geeft aan iedereen die hem een toernooi uitgooit een gesigneerd exemplaar van 'Ace on the River' cadeau. Toen Barry en Daniël Negreanu elkaar troffen in een online heads-up toernooi afgelopen weekend prikte Daniel Barry dan ook door aan te geven dat hij het boek gewoon kon opsturen als Daniel zou winnen. Barry nam sportief wraak door de match te winnen overigens en mocht het boek voor deze keer bij zich houden.

Barry Greenstein – Ace on the River: An Advanced Poker Guide 101

Opbouw en inhoud van het boek: An Advanced Poker Guide?

Bij de ondertitel 'An Advanced Poker Guide' zullen sommigen wellicht een boek verwachten welk in gaat op strategieën van het poker. Hoewel er wel spel situaties beschreven staan en geanalyseerd worden is 'Ace on the River' niet een strategieboek pur sang. Barry Greenstein heeft geprobeerd een uitgebreide beschrijving te geven van alles wat met poker te maken heeft en is in deze opzet overigens bijzonder geslaagd.

Het boek is opgedeeld in vier delen met in totaal 27 hoofdstukken. De eerste vier hoofdstukken gaan over de pokerwereld en hoe hij daar in terecht is gekomen. Van de verschillende karakters die je tegen kan komen en een hoofdstuk wat betreft bijgeloof welk je tegen komt in de cardrooms in Amerika.

Het tweede deel bevat onder andere een hoofdstuk welk pokeretiquette behandelt. Aan de hand van een vragenlijst kan je voor jezelf toetsen of je de juiste instelling hebt om als pokerspeler te slagen. Op vragen als 'Wanneer een auto je afsnijdt op de snelweg, scheld je de bestuurder uit?'' en 'Probeer je elke discussie te winnen?' mag je voor jezelf antwoord geven waarna Barry aangeeft wat de correcte manier is van reageren en de analogie met de pokerwereld.

Over hetzelfde onderwerp overigens ook een stuk van onze eigen Raszi in het Pokernews Magazine zodat we kunnen kijken of beide heren er dezelfde visie op nahouden.

In dit gedeelte van het boek enorm veel tips om jezelf een betere pokerspeler te maken. Niet op de bekende manier van situatieanalyse maar door tips te geven over alles wat met het poker te maken heeft. Van het uitzoeken van welke limieten je kan gaan spelen tot het op peil houden van je sexleven in het hoofdstuk 'Poker and Your Sexuality'. Ja je leest het goed, Barry Greenstein schrijft echt over alle randzaken welke je in staat stellen een goede speler te worden en te blijven.

Ook moneymanagement komt uitgebreid aan bod in dit deel van het boek inclusief alle verleidingen waaraan iemand die in korte tijd een grote som geld verdient blootgesteld kan worden. Hoe je aan je geld moet komen maar vooral hoe je het dan ook weer houdt dus.

Het derde deel is wat traditioneler van opzet en bevat verschillende diepe speltheorieën en lessen voor de pokerspeler die het ABC poker inmiddels wel kent. Barry beschrijft de verschillen tussen de verschillende limieten en de grote verschillen tussen cashgame spel en toernooispel.

Tot slot passeren enkele interessante handen de revue. Sleutelhanden uit de World Poker Tour, World Series en andere grote op televisie uitgezonden toernooien. Barry beschrijft zijn handelingen, hypothetische situaties als hij een andere keuze had gemaakt en wat de ideale line zou zijn.

Het laatste deel bevat tabellen met aantal outs, verhoudingen tussen handen en andere handige hulpmiddelen voor Hold 'em.

Barry Greenstein – Ace on the River: An Advanced Poker Guide 102

Schrijfstijl, lay-out en oordeel

Het gehele boek is enthousiast geschreven wat onontbeerlijk is voor een dergelijk boek. Bij Harrington on Hold 'em zul je niet snel op het puntje van je stoel zitten maar bij Ace on The River zal je wel regelmatig met verbazing lezen wat Barry Greenstein allemaal heeft meegemaakt. Alle hoofdstukken staan vol met anekdotes en prachtige foto's. Elke tip die Greenstein geeft wordt vergezeld door een treffend voorbeeld uit zijn eigen rijke geschiedenis.

De inhoud van dit boek vereist een dergelijke schrijfstijl en is daardoor gelukkig geen moment saai. De foto's die tussen de teksten door staan zijn niet altijd relevant voor de inhoud maar zijn altijd stijlvol en leuken het geheel op. Zelfs Nederland's trots Marcel Luske, uiteraard inclusief omgekeerde zonnebril, staat in full colour in het boek.

De spelsituaties die Barry beschrijft en de tabellen met verhoudingen zijn handig maar moeten niet de reden zijn waarom je dit boek koopt. Ben je op zoek naar een boek met mooie verhalen en waardevolle tips voor professionele pokerspeler dan is 'Ace on the River' wat voor jou!

Barry Greenstein – Ace on the River: An Advanced Poker Guide 103

Titel:Ace on the River: An Advanced Poker Guide

Pagina's: 299

Publisher:Last Knight Publishing Company (June 30, 2005)

Web Page: www.barrygreenstein.com

ISBN10: 0972044221

ISBN13: 9780972044226

Barry gaat met zijn tijd mee en speelt ook op internet. Barry is sinds 2006, net als onze eigen Noah 'Exclusive' Boeken, lid van Team PokerStars en speelt verschillende evenementen tijdens de WCOOP onder de naam 'barryg1'.

Ik kwam een tijd geleden kort met hem in gesprek en hij gaf aan het te betreuren dat er geen Nederlandse vertaling is van zijn boek. Hij was wel van plan om naar ons kleine landje te komen binnenkort. Of hij hiermee de Master Classics of Poker te Amsterdam bedoelde of dat het meer vriendelijke praat was zullen we ooit te weten komen. Alle Nederlandse fans krijgen in ieder geval de groeten van hem en hij hoopt meer Nederlanders tegen te komen in het live circuit!

Comments

 • mafkees mafkees

  weinig strategie idd, wel lekker leesvoer. Veel info over het het pokerleventje en deels ook over de right pokeradditude volgens greenstijn. Boek is ergens te downloaden dacht ik. Zo heb ik m gelezen igg.

 • Webjoker Webjoker

  Tipp schreef

  boek zuigt

  Pakkende reactie, thanks!

 • [user34821] [user34821]

  boek zuigt

Lees 6 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen