Steven Weusten a.k.a 'Harrydebeng' Interview

Steven Weusten a.k.a 'Harrydebeng' Interview 0001

Na ICallSoWhat begin dit jaar, hadden we de afgelopen maanden weer een relatief onbekende Nederlander op de hoogste stakes van Full Tilt Poker. Harrydebeng speelde met de groten der aarde. Achter zijn nickname gaat Steven Weusten schuil, een 22-jarige pokerpro, die sinds dit jaar ook EPT's gaat spelen. ,,Ik heb wel een edge op Gus Hansen.''

Steven, je speelt momenteel veel heads-up sit en go's heb ik gezien?

Dat is niet de hoofdbedoeling. Maar er is bij heads-up cash niet zo veel actie. Ik zit vaak uren te wachten aan tafels. Voornamelijk op 5/10 en 10/20 op Full Tilt. Normaal is op die site wel de beste actie. Maar soms zit je een tijd te wachten en komen ze maar niet en is er op de sit en go's wel actie.

In de avond en nacht zitten er gewoon twintig regulars te wachten.

Haha, en jij kruipt niet bij de regulars en zij niet bij jou?

Zij niet bij mij. Ik kruip bij de 5/10-regulars wel aan tafel, hoewel de edge niet zo heel groot is hoor. Maar zij willen mij niet spelen. Eigenlijk is het toch voornamelijk op vissen wachten en die komen er niet zo heel veel. 's Ochtends en 's middags is eigenlijk het beste moment, omdat mensen in Amerika dan slapen. Daardoor zitten er minder regulars op die momenten.

De sit en go's zijn voornamelijk om je tijd te doden. Die vind je minder leuk?

Ja, je hebt gewoon veel minder ruimte voor creativiteit. Daarvoor zit je niet diep genoeg. En ik speel dan ook nog turbo's, want anders vind ik er helemaal niks aan. Ook daarin zitten wel veel regulars hoor. Die spelen eigenlijk de hele dag tegen elkaar. Ik heb wel een kleine edge, maar eigenlijk zijn die sit en go's niet winstgevend genoeg. De variantie is ook enorm. In cash is dat een stuk minder.

Mijn edge heads-up komt vooral door tafelselectie. De meeste mensen die een edge hebben op de 6max, kunnen in heads-up ook de vissen wel leegtrekken. Maar als ik tegen goede of gemiddelde spelers zit, ben ik net iets beter, omdat ik veel heads-up heb gespeeld. Ik heb net iets sneller hun tendencies door en wat hun gebruikelijke lijnen zijn. Het is belangrijk om een paar stappen voor te lopen. Veel 5/10-heads-up-regulars zijn nog redelijk goed te doorgronden.

Er zit een groot verschil tussen die limiet en 25/50. Daar zit ook een groep regulars, die helemaal niet tegen elkaar spelen.

Je hebt het nu steeds over een edge. Vorige maand had je die toch niet? Toen zat je op de hoogste limieten te spelen tegen op één tafel Ziigmund, Ivey en Benyamine. Of op Omaha tegen Patrik Antonius, John Juanda en Gus Hansen.

Nou, voor Benyamine is No Limit toch een van zijn mindere games. Ik denk dat ik 2-, 3- en 4-handed zeker een edge heb op Benyamine en ook wel op Ziigmund. Niet op Ivey natuurlijk. Dat is alles bij elkaar genomen wel de beste speler. Al beschouw ik hem heads-up ook niet als de meest gevreesde speler online, in no limit.

Waarom zocht je die games op eigenlijk. Iedereen kijkt mee, alle foutjes worden uitvergroot.

Nou, dat maakt me niet zo veel uit. Als het +EV is, speel ik en vaak als ik er speelde had ik ook procenten uitstaan. Ik deelde veel actie met een paar vrienden. Vaak had ik 40 of 50 procent uitstaan. Niet altijd hoor. Zo had ik bijvoorbeeld een hand tegen David Benyamine waar ik een flush had tegen zijn geflopte set. Alles ging erin, grote pot van 120.000 dollar, en dat was juist in een sessie dat ik geen procenten had uitstaan. (zie hand onder interview, PvK) Ik stond die week wel goed up, terwijl ik een shotje nam.

De game was goed. De variantie is wel super hoog, maar als je lekker hebt gerund maakt dat niet uit. En op een gegeven moment wil je toch wel de roll hebben om dat soort limieten standaard te kunnen spelen. Misschien niet 500/1000, maar wel 200/400.

Bij mij is het competitie-aspect wel heel groot. Het geld is wel belangrijker inmiddels, maar zeker vroeger wilde ik de competitie aangaan. Dat zit er ook nu nog steeds in.

Dat is ook de reden dat veel mensen van jou zeiden: Goede speler, maar bankroll management kent hij niet.

Ik heb er wel van geleerd hoor. Ik ben een keer of vier vijf busto gegaan. Ik ben nu rustig 5/10 en 25/50 aan het spelen. Wat ik nu doe is redelijk safe. Maar ik ga sowieso binnenkort wel weer een shotje nemen. En tegen Gus Hansen: hij is vooral slecht in veel games. In hi/lo is hij wel goed, maar de rest valt mee. Ik denk dat ik op 6max Omaha als ik ga shortstacken wel een edge heb. Ik heb hem ook in No Limit Hold'em heads-up gespeeld, 300/600, het is een van de mindere spelers daar. Hij callt veel te licht af. Toch sta ik tegen hem wel het meest down. Hij staat 120k voor op me, maar ik heb een paar beats gehad tegen hem. Mensen op 5/10 heads-up spelen wel beter dan hij.

Je hebt momenteel een chatban op Full Tilt. Dat komt ook omdat jij van nature redelijk expressief bent. Hoe komt dat zo?

Volgens mij komt dat door een pot tegen QuietLion, die gast die Microsoft Word heeft ontworpen. Heel dom eigenlijk. Ik was al wel eerder geband. Maar ja, ik ken hem wel online. We maken altijd grappen tegen elkaar. Ik scheld hem uit en roep dingen in de lobby als ik een hand verlies. Hij kan er dan wel om lachen, maar Full Tilt zegt dan dat de toeschouwers dat niet begrijpen. Heb ook een lange email gestuurd dat ik het raar vind dat ze dan drie maanden de chat weghalen van een regular op die stakes.

Ik heb geen idee hoe het komt dat ik zo expressief ben aan tafel. Ik denk dat het gewoon in me zit. Ik was al enig kind en kreeg dus altijd veel aandacht. Ik heb altijd een uitgesproken mening en zeg waar het op staat altijd.

Hoe was het om de EPT te spelen? Je hebt Barcelona gespeeld.

Ik weet niet waarom het de eerste keer was dat ik die EPT speelde. Ik had me al eerder voorgenomen om er een paar te spelen. Ik ben er ook wel een paar keer heen geweest, maar elke keer als ik daar dan kwam, ging het weer iets minder met mijn bankroll, dus speelde ik alleen een side-event. Nu had ik me gekwalificeerd. Ik vond het wel leuk. Ik heb ook een LAPT in Uruguay gespeeld, maar dit was wel leuker, in Uruguay konden ze er niet zo veel van. Ik denk dat een EPT best wel vergelijkbaar is met een WCOOP-event. De velden in de EPT zijn best goed geworden. Ze worden ook gedomineerd door online spelers nu

Ik heb dag 1 en 2 heel solide gespeeld. Aan het eind van dag 2 had ik een paar onfortuinlijke dingen, maar in dag 1 was ik een paar keer fortuinlijk. Niet dat ik het slecht speelde hoor. Als ik niet had gehit had ik de hand hetzelfde gespeeld en lag ik eruit, maar nu hitte ik. Jammer dat ik net de finale tafel niet haalde.

Vind jij live leuker dan online? Of niet.

Het is belangrijk dat ik het allebei doe. Online is de uitdaging veel groter op shorthanded cash, heads-up of 6max. Dat is veel uitdagender en stimulerender voor jezelf. Als je alleen dag in dag uit speelt, wil je er af en toe even uit. Ik speel toch zo'n acht á tien uur per dag.

De community is leuk bij zo'n live toernooi, omdat het allemaal jonge spelers zijn, van over de hele wereld. Allemaal mensen waarmee je kan lachen. En het is natuurlijk wel een kick om live een finale tafel te halen. Het mooie is ook dat je een hoop van de wereld kan zien. Je bent eigen baas. Heel mooi.

Wat wil je het komende jaar gaan spelen op live gebied?

Ik ga zo eerst naar Praag voor de EPT. In januari ga ik drie tot vier weken naar Australië.

De Aussie Millions?

Die zijn dan toch al geweest? Niet? Ow, dan ga ik daar misschien voor. Ik dacht dat er een APPT-toernooi was. Nou ja, ik weet het dus niet meer precies. Ik ga ook meer omdat een paar Amerikanen die ik goed ken erheen gaan. Die hebben een strandhuis en dat is wel relaxed. Ik hoor ook veel goede dingen over Australië.

Ook met Lex Veldhuis? Die gaat ook naar Australië die periode.

Nee, ik ken hem wel hoor, maar niet zo goed. Is wel een aardige gast. Ik denk ook dat hij met bankroll management het meest op mij lijkt in Nederland.

Steven Weusten a.k.a 'Harrydebeng' Interview 101

Dat zou kunnen ja, hij is ook zo maniakaal af en toe. Jij hebt ook de naam dat je zo vaak broke bent. Hoe is het om zo te spelen?

Ik was een jaar terug voor het laatst broke. Ik ben nu ook best ruim gerolld voor 25/50 en lager. Ik heb wat dat betreft mijn leven wel gebeterd. Ik wil het niet nog een keer meemaken dat ik broke ga. Ik ben weleens van 210.000 naar 0 gegaan en ook van 150k naar 0 of van 60.000 naar 0.

Ik ben wel sterk in het opvangen daarvan. Een hoop mensen hebben wel beter bankroll management, maar die durven ook niet de stap te nemen om een shotje te nemen. Ik kan heel snel als ik twee ton verlies, twee dagen later weer twaalf tafels 50NL zitten grinden. Als het moet kan ik non-stop grinden.

Het voelt wel kut hoor. Als het gebeurt, zit het ook tegen in wat handen. Het is ook voornamelijk bij shots. Maar de laatste keer dat ik een shot nam, brak ik ook gelijk door. Toen won ik in een paar maanden heel veel en nu heb ik dan ook wel een buffer om heel wat op te vangen. Je moet het ook accepteren als het gebeurt. Je weet dat je risico loopt en ik ben natuurlijk ook niet blind aan het gokken. Het kan gewoon.

Hoe kijkt jouw omgeving daar naar eigenlijk?

Mijn ouders vonden het in het begin niet zo leuk, omdat ik stopte met school om te gaan pokeren. Maar drie maanden later zaten ze allebei op Everest te grinden ook. Ze zien dat ik er blij mee ben. En ze weten dat ik er altijd wel bovenop kom. Nu gaat het ook wel stabiel en ik heb ook geen gezin of kinderen. Dus als ik alles verlies, doe ik ook niemand pijn, behalve mezelf.

Met mijn vriendin is het wat passen en meten. Zij vind het niet altijd even leuk.

Hoe ben jij begonnen met poker dan?

Ik was een jaar of achttien toen een vriend van me Everest naar me stuurde. Je kon daar van die shasta's spelen (gratis sit en go's met 10 cent aan prijzen, PvK). Dat zat ik toen 24 uur per dag te doen. Ik had $500 bij elkaar gespeeld. En dat verloor ik op een gegeven moment in een uur tijd op 2/4. Toen heb ik maar eens $50 gestort en dat bouwde ik uit naar $17.000 in drie weken. Dat verloor ik alleen ook weer binnen een week. Ik was wel geprikkeld, omdat ik op mijn achttiende zo veel geld kon verdienen. Toen ben ik weer helemaal opnieuw begonnen op 25NL. Je leert steeds meer.

Hoe ben jij beter geworden?

De eerste twee jaar ben ik voornamelijk zelf aan het kloten geweest. Ik keek wel wat op twoplustwo, maar die andere jongens die toen begonnen zaten toen met zijn allen bij elkaar op een forum. Ik heb dat alleen nooit gedaan. Ik heb het zelf geprobeerd door zelf veel te spelen. En vorig jaar in Praag kwam ik in contact met Joris Jaspers en dat soort gasten. Ik ben vorig jaar met hem een week naar Kopenhagen geweest. Daar hebben we de hele week over het spel gepraat. Daar leer je wel van. Ook met vrienden uit Amerika heb ik dat gedaan. Daar word je beter van. Dat helpt het beste. Ik ben ook in dit laatste jaar het meest vooruit gegaan van alle jaren dat ik speel.

Hoe kom je in contact met die mensen?

Vooral omdat je elkaar maanden op dezelfde stakes ziet zitten. Je ziet elkaar en je mijdt elkaar een beetje. En uiteindelijk maak je dan eens contact met ze, je wisselt MSN of AIM uit met ze en gaat ze dan wat vaker spreken. Het is ook de manier om tegen Gus Hansen te spelen als die op bijvoorbeeld 200/400 speelt. Je hebt het er met elkaar over op de chat en wisselt procenten uit. Anders is het shotje te groot.

Is dat de manier waarop de meeste onbekende op die stakes komen dan?

Ja. Een hoop jonge gasten die je op die stakes ziet, die er niet zo vaak komen, die hebben doorgaans procenten uitstaan. Iedereen heeft op die manier gespeeld.

Je doel is natuurlijk om veel te verdienen. Wat bij jouw dan moeilijk is, is de Belastingdienst. Jij hebt ook een brochure binnen gehad afgelopen maand?

Ja, die heb ik gehad. Ik ga alles netjes aangeven. Ik denk ook wel dat het een goede ontwikkeling is. Er is natuurlijk een tijd lang onduidelijkheid geweest over alles. Ik denk wel dat het een goede stap is. Sowieso dat ze die envelop gewoon opsturen, pokerspelers zijn immers doorgaans lui. En ik vind het ook goed dat het niet onder de inkomstenbelasting valt. Het is wel zuur dat je moet betalen als je in een maand wint en je niet kan verrekenen met maanden waarin je verliest, maar daar is niks aan te doen.

Ik heb er ook weleens over nagedacht om te verhuizen hoor. Wat Jorryt, Abel en Julien hebben gedaan, naar Dublin verhuizen, is wel slim, maar ik ben te gehecht hier. Ik heb vrienden, een vriendin hier. Mijn ouders zijn ook belangrijk. Die wil ik allemaal niet achter laten. Het is wel een prima idee, maar ik vind mijn ouders belangrijker dan de winst die ik moet inleveren. In elk geval verhuis ik niet op korte termijn.

Wat wil je gaan doen met poker?

Ik vind het een superleuk spel. Het is nu voornamelijk een opstap om veel te verdienen. Ik hoop de creatieve en financiële vrijheid te hebben om later iets leuks te beginnen. In het poker zelf wil ik veel meer reizen. Ik wil nu wel alle EPT's spelen. En ik wil ook een hoop spelen tijdens de WSOP. Vooral het heads-up-event. Daar heb ik nu al zin in.

Steven Weusten a.k.a 'Harrydebeng' Interview 102

Fotografie: Roel van Diem

Comments

 • Webjoker Webjoker

  MrCallipo schreef

  Kan je die uitzendingen van pokernewsradio nog ergens terugluisteren? @Webjoker

  Enkele maanden na deze uitzending zijn we van locale hosting geswitched naar externe hosting. Ik kan de originele bestanden nergens meer vinden, en deze uitzending van 4 april dus ook niet. Ik ga eens kijken of iemand anders het op de server kan vinden.

 • advenje advenje

  wat een tijden Big Grin

 • hb405 hb405

  Wel een lekker kapsel

Lees 10 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen