Dan Harrington en Bill Robertie – Harrington on Hold 'em

Dan Harrington en Bill Robertie – Harrington on Hold 'em 0001

In 2004 kwam het eerste boek uit van Dan Harrington getiteld: 'Harrington on Hold 'em'. In 2005 volgde volume twee en omdat de boeken zo enorm goed liepen en zeer goed gewaardeerd werden volgde in 2006 het derde welk tot op heden het laatste boek in de reeks is. Alle boeken schreef hij samen met Bill Robertie welk hij nog kende uit zijn backgammon en schaak tijd.

Inmiddels zijn twee andere boeken verschenen van dezelfde schrijvers. Harrington on Cash Games (How to Win at No-Limit Hold'em Money Games) Vol. 1 en Harrington on Cash Games, Volume II: How to Play No Limit Hold 'em Cash Games.

Deze week dus drie boeken tegelijkertijd in de review. De boeken sluiten perfect op elkaar aan en het is een aanrader om ze alledrie te lezen wil je je verdiepen in No Limit Hold 'em toernooien. Deze verzameling boeken wordt algemeen gezien als de beste start voor aankomend toernooispelers.

Harrington on Hold'em

Volume I: Strategic Play

ISBN10: 1-880685-33-4

Pagina's: 381

Harrington on Hold'em

Volume II: The Endgame

ISBN10: 1-880-685-35-3

Pagina's: 449

Harrington on Hold'em

Volume III The Workbook

ISBN10: 1-880685-36-1

Pagina's: 352

Uitgever: 2+2 publishing

Taal: Engels

Dan Harrington en Bill Robertie – Harrington on Hold 'em 101

De auteurs

Dan Harrington begon als backgammon speler en schaker en won enkele prijzen, maar speelde vooral backgammon in cashvorm. Ook in deze tijd speelde hij wel eens poker en heeft zelfs af en toe aan tafel gezeten met Bill Gates tijdens zijn studie. Later maakte hij volledig de overstap naar poker wat hem geen windeieren heeft gelegd.

Dan Harrington werd eerste op de World Series of Poker in 1995 waar hij 1 miljoen voor in ontvangst mocht nemen. In 1987 zat hij al eens aan de finaletafel, maar werd toen zesde waar hij destijds een krappe 44.000 dollar mee verdiende. Maar Harrington kwam vaker aan de finaletafel van het Main Event en niet met de kleinste velden: in 2003 werd hij derde en in 2004 werd hij vierde. Vorig jaar augustus schreef hij ook nog even een World Poker Tour overwinning op zijn naam om te laten zien dat hij echt wel wat kan.

Dan Harrington heeft de bijnaam 'Action Dan' welke hij zelf de wereld in heeft gebracht als grap. Zijn image is namelijk dat van een zeer tight agressive (TAG) speler in tegenstelling tot de enorm actieve speler die de bijnaam zou suggereren.

Hoewel de titel Harrington on Hold 'em is, is dit boek niet enkel en alleen geschreven door Dan Harrington. Co-auteur is Bill Robertie die, zelfs bij de meest gepassioneerde pokerspeler, niet veel belletjes zal doen rinkelen. Robertie is een backgammon speler van origine en heeft op internationaal vlak gezegevierd in zijn hoogtijdagen. Ook met het edele schaakspel heeft hij enkele titels op zijn naam geschreven. Toen hij aan Harvard studeerde loodste hij het universitair schaakteam naar verschillende overwinningen en speelde hij regelmatig acht partijen simultaan met enkel de posities in zijn hoofd en geen visuele weergave van de partijen.

Gaan we echter op zoek naar pokerprestaties van Robertie dan komen we van een koude kermis thuis. Robertie heeft namelijk, zo lijkt het, nog nooit een in the money finish gemaakt op een internationaal poker toernooi. Dat de beste man kan kaarten staat echter niet ter discussie want Harrington kiest niet zomaar iemand om zijn boeken mee te schrijven. Harrington gebruikte Robertie tijdens het schrijven als sparring-partner om de inhoud te verbeteren. De beide heren kennen elkaar al sinds hun studententijd en blijken een prima duo om boeken te schrijven.

Dan Harrington en Bill Robertie – Harrington on Hold 'em 102

De opbouw van de drie boeken

Het eerste boek behandelt de eerste en middenfase van pokertoernooien. Als de blinden nog laag zijn en het veld aan tegenstanders nog enorm dan zijn er heel andere dingen relevant dan in de latere stadia van een toernooi zoals rond de bubble en de finaletafel.

Het tweede boek behandelt exact deze onderdelen van een pokertoernooi: het einde. Als de blinden en antes relatief groot zijn en het grote geld binnen bereik is gekomen. Ook in dit tweede deel een apart hoofdstuk over heads-up spel en het maken van deals aan de finaletafel.

Het derde boek is een quiz boek met vragen over de in de eerste twee boeken behandelde stof. Aan het einde van ieder hoofdstuk in de eerste twee boeken werd een situatie geschetst waarna er vragen over gesteld werden. Dit derde boek is een verzameling van dit soort quizzen met in totaal 47 probleemstellingen welke allemaal weer zijn opgedeeld in meerdere vragen met antwoorden. Net als in de eerste twee boeken zijn de voorgestelde situaties soms fictief, maar vaak ook daadwerkelijk een weergave van een gebeurtenis in een bekend toernooi met bekende namen.

De drie boeken behandelen voornamelijk Multi Table Tournaments (MTT's) live en online maar de stof is ook toe te passen in kleinere sit & go's waarbij ze af en toe specifieke opmerkingen over de stof maken voor deze toernooivorm.

Voor wie?

Deze drie boeken zijn voor iedereen die serieus bezig wil zijn met toernooi poker. Natuurlijk zijn er honderden spelers die nog nooit een boek gelezen hebben en daar ook totaal niet de drang voor voelen. Zij hebben echter, naar alle waarschijnlijkheid, behoorlijk wat leergeld betaald. Deze drie boeken bevatten zoveel elementaire toernooi strategie dat het, om maar in pokertermen te blijven praten, een zeer positieve return of investment (ROI) oplevert. Oftewel: de aanschafprijs heb je zo terugverdiend als je regelmatig een toernooitje achter je computer speelt of met een grote groep vrienden een leuke freeze-out speelt in het café.

Concepten welke je regelmatig in de discussies op deze site zal tegenkomen zijn doorspekt met elementen welke uitgebreid uit de doeken worden gedaan in deze serie boeken. Als je kijkt naar jouw aantal chips in verhouding tot de blinds en antes dan spreken we over 'M'. Wellicht heb je hier over gelezen maar heb je geen idee wat dit betekent of wat je met het getal moet. Het is in Harrington on Hold'em dat dit begrip geïntroduceerd werd en exact uit de doeken gedaan wordt wat dit zou moeten betekenen voor je spel.

Ook de squeeze-play is een toernooisituatie die uitgebreid aan bod komt in dit boek. Nogmaals een belangrijk element tijdens toernooi poker waar veel spelers wel van gehoord hebben maar eigenlijk geen idee van hebben wat het is.

Als het begrip M voor jou gesneden koek is en je dagelijks de squeeze-play maakt betekent dat niet automatisch dat deze boeken voor jou niet de moeite van het lezen waard zijn. Sterker nog, ook voor een geoefende speler zijn de inzichten die gedeeld worden en de manier waarop Harrington en Robertie over poker denken van enorme waarde. Zodra je de quiz na elk hoofdstuk leest wordt je weer gedwongen na te denken over verschillende situaties en worden je skills getest. Op het moment dat je situaties op een dermate hoog niveau behandelt dat je exact de gedachtengang van Harrington en Robertie kan volgen begrijp je ook dat de antwoorden niet altijd absoluut zijn en dat er ruimte voor discussie is.

Dan Harrington en Bill Robertie – Harrington on Hold 'em 103

Schrijfstijl, lay-out en oordeel

Net als veel eerder behandelde boeken is ook dit boek sober van opzet. Geen flitsende foto's dus van hevig geconcentreerde toernooispelers of aantrekkelijke dealsters (helaas) maar puur tekst en afbeeldingen die situaties moeten verduidelijken. De eerder aangehaalde quizzen worden voorafgegaan door een duidelijke situatieschets met informatie over positie, blindlevels en akties voor je.

Wat een leuke afwisseling van de theoretische stof vormt zijn de quizzen gebaseerd op in grote toernooien gespeelde handen. Zo komen onder andere handen met Phil Ivey, Gus Hansen en Howard Lederer naar voren in dit boek waarbij wij meekijken met één van deze spelers. Leuk is om op internet het genoemde fragment op te zoeken om je nog beter te kunnen inleven in de situatie.

Zoals in het begin al aangegeven wordt deze serie van drie boeken gezien als het handboek voor toernooispel. Dan Harrington zet een tight-agressive speelstijl uiteen waaraan zowel beginnende als gevorderde spelers zeker wat zullen hebben. Ook als je zelf een meer losse stijl van pokeren hebt ontwikkeld, geven de boeken meer dan genoeg stof tot nadenken om je toernooispel te verbeteren.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen