Nederlanders door de jaren heen op de EPT - Noah Boeken

Nederlanders door de jaren heen op de EPT - Noah Boeken 0001

Toen ik in 2004 begon met het bezoeken van internationale pokertoernooien, bestond er nog geen serieuze tour en waren de enige plaatsen waar elk jaar terugkerende toernooien werden gehouden London, Wenen en Amsterdam.

Sinds de invoering van de PokerStars European Poker Tour (EPT) in 2005 is dat helemaal veranderd en was er eindelijk een serieuze en goed gestructureerde Tour waar je als speler in Europa je naam kon maken. Doordat er op PokerStars vele online satellites werden gehouden, groeiden de deelnemersvelden exponentieel vergeleken met de toernooien in de voorafgaande jaren. Zelfs het verhogen van de inschrijfgelden van de EPT's door de jaren heen schrok weinig mensen af en telkens waren vele venues totaal uitverkocht.

Door de jaren heen is het aantal Nederlandse deelnemers aan deze toernooien vanzelfsprekend ook erg gegroeid. In seizoen 1 van de EPT deden slechts een handjevol Nederlanders mee, waaronder Rob Hollink, Marcel Luske en ikzelf. Toch behaalde Nederland de grootste successen in het eerste seizoen met finaletafels van Marcel en mij in EPT London, de overwinning van mij tijdens de EPT Kopenhagen en natuurlijk de overwinning van Rob Hollink tijdens de Grand Final van seizoen 1 in Monte Carlo.

Tijdens de EPT van Wenen vlak voor Monte Carlo had ik nog met Rob Hollink een heel gesprek op zijn kamer over hoe lang hij al niets had gepresteerd in live toernooien. Hij had twijfels of het wel zin had om van de ene naar de andere EPT te reizen om daar weer een buy-in neer te tellen. Toen ik zijn kamer verliet vertelde hij me dat hij in z'n eentje naar Monte Carlo zou rijden met de auto om onderweg even zijn hoofd leeg te maken, voordat hij het nog maar eens ging proberen tijdens de Grand Final; de rest is historie. Zo zie je maar weer dat de variantie (afwijking van je gemiddelde verwachting) heel groot is en dat iemand die een heel seizoen op de EPT geen potten kan breken zomaar in vorm kan komen en een Grand Final op zijn naam schrijft.

In de jaren daarop groeiden de deelnemersvelden waardoor de variantie voor spelers nog groter werd. In seizoen 2 behaalden 4 Nederlanders finaletafels. Abel Meijberg werd derde tijdens de EPT in Baden en Marc Naalden haalde eveneens een derde plek in Kopenhagen. Mark Boudewijn kwam in dat jaar nog een plek hoger en eindigde in Deauville op een tweede plek. In de Grand Final van seizoen 2 was Marcel hard op weg om de titel van Rob Hollink in Nederland te houden. In de finale kwam hij echter net iets te kort en eindigde op een zevende plek. Daarna werd het een seizoen stil rond de Nederlanders en we moesten tot seizoen 4 wachten voordat we weer Nederlanders aan de finaletafel zagen. Thierry van den Berg haalde een vijfde plek in Baden. Later behaalde hij nog een finaletafel in Dublin, waar hij genoegen moest nemen met een achtste plek. Ook Daan Ruiter zat aan deze non-televised finaletafel en strandde op een vijfde plek.

Afgelopen week speelden er 31 Nederlanders mee in de Bahama's waar de PCA plaatsvond. Eén daarvan haalde slechts het geld en dat was Pieter Tielen. Pieter had zijn seat gewonnen op PokerStars na het winnen van een $33,- satellite en was duidelijk niet alleen voor een vakantie naar de Bahama's gekomen. Hij vocht hij zich door een veld van 1347 man naar een vijfde plek, nadat hij het veld moest ruimen toen hij all-in was gegaan voor de flop en zijn AQ niet verbeterde tegen twee achten. Good Game Pieter!

Al tijden hoor je veel vragen over de mindere prestaties van de Nederlanders en zoeken veel mensen een oorzaak. Mijn antwoord op deze vragen is duidelijk: In grote velden zoals de EPT's is de variantie gewoon groot en is de sample vrij klein. Toch is deze geweldige prestatie van Pieter, die voor het toernooi een totaal onbekende was, een voorbeeld dat de Nederlanders op de EPT geen dood geld zijn en dat we in de toekomst nog zeker resultaten zullen zien van ons Nederlanders. Just give it some time!

Nederlanders door de jaren heen op de EPT - Noah Boeken 101

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen