Ed Miller – Professional No-Limit Hold 'em - volume I

Ed Miller – Professional No-Limit Hold 'em - volume I 0001

Two Plus Two zal bij velen bekend zijn van hun Poker forum waar

elke poster high stakes lijkt te spelen maar waar in ieder geval wel

enorm veel discussies te vinden zijn over poker.

Two plus two is een forum dat hoort bij de uitgever Two Plus Two Publishing dat meer dan 50 titels uitgegeven heeft. In 2007 is daar Professional No-Limit Hold 'em volume I bijgekomen, dat werd geschreven door Matt Flynn, Sunny Mehta en Ed Miller.

Tot zover niet veel bijzonders want er zijn enorm veel boeken over poker te vinden. Feit is wel dat het boek erg vaak over de virtuele toonbank is gegaan bij verschillende online poker winkels.

Opbouw en inhoud van het boek

Professional No-Limit Hold 'em richt zich compleet op cashgames en is geschreven voor de speler die zich redelijk bewust is van het spel. Er wordt dus niet ingegaan op starthanden, en zaken als c-betten worden als bekend aangenomen.

Wat wel kort naar voren komt zijn de odds berekeningen, maar dit slechts als introductie om diepere stof te kunnen behandelen. Zeggen bovenstaande termen je niet veel dan is dit boek niet voor jou en ben je beter af met een boek waarin de absolute basis behandeld wordt zoals bijvoorbeeld Small Stakes Hold 'em van Ed Miller, David Sklansky en Mason Malmuth.

Ben jij echter ook de standaard boeken zat en lees je met veel gapen en uitrekken regelmatig dezelfde stukken die je eigenlijk niets nieuws bijbrengen, dan is dit boek wel een geschikte keuze.

Elk hoofdstuk begint met de theorie om deze vervolgens in voorbeelden uiteen te zetten. Wat beginnende spelers wellicht zal opvallen is dat de voorbeelden vaak niet afgemaakt worden, de uitslag van een hand staat er niet bij en de beschrijving kan stoppen na het behandelen van pre-flop akties of te nemen stappen op de flop. De geoefende pokerspeler zal direct begrijpen dat dergelijke uitslagen ook geheel niet nodig zijn. Naast het feit dat de auteurs de voorbeelden bedacht hebben (en dus ook de uitslag zo kunnen maken als ze zelf willen) gaat het in poker niet om de uitslag. Natuurlijk is het leuk als je een hand wint en geen suck-out krijgt maar voor de hand zelf maakt dat niet uit. De actie is goed of niet en de uitslag erbij zetten zou alleen maar zorgen voor neigingen naar"result orientated thinking".

Ieder hoofdstuk eindigt met een opsomming van de theorie in handige key zinnen. Deze Final Thoughts zijn ideaal om nog eens door te nemen wat je gelezen hebt en om te toetsen of je het begrepen hebt.

In het boek komt zowel online spel als live spel naar voren en zowel full ring als 6-max wordt in behandeling genomen. Heads-up komt niet voor, wat wellicht voer is voor een toekomstig Volume II (waar op het moment aan gewerkt wordt door de auteurs).

De twee belangrijkste onderwerpen die in het boek naar voren komen zijn concepten welke eigenlijk onontbeerlijk zijn om een goede speler te worden. Desondanks zijn het concepten welk veel spelers op de lagere stakes (en daarmee op ons forum) nog niet altijd schijnen te begrijpen. Het betreft hier het halen van maximale value uit een hand en het bouwen van een hand rondom commitment.

Als deze twee concepten je niet bekend voorkomen en je veel handen speelt om te winnen in plaats van om de juiste actie te maken dan is dit boek een absolute aanrader. Een indicatie van spelers die de concepten nog niet echt doorhebben is het overmatig slowplayen van handen. Hoewel de hand vaak gewonnen wordt, tenzij een miracleuze 1-outer toch komt waardoor de hand naar het Beats and Brags forum kan, wordt er value gemist in de meeste gevallen. Heb je weleens een hand gepost waar je trots op was en kreeg je het commentaar dat je value mist maar begreep je niet waarom? Dan wordt in dit boek uitgebreid uitgelegd waar het waarschijnlijk verkeerd ging.

De laatste paar pagina's in het boek zijn voor spelregels en poker etiquette. Bij de spelregels komen niet de standaard zaken naar voren die iedereen behoort te weten, maar lastigere of discutabele situaties. In het poker etiquette gedeelte een stuk over do's and dont's in het poker maar daar weten wij natuurlijk alles al vanaf door het stukje van RaSZi in Pokernews Magazine.

Schrijfstijl, lay-out en oordeel

Het boek is duidelijk van opzet en de schrijfstijl past perfect bij zijn doel. Deze is te allen tijde duidelijk en de voorbeeldhanden zijn overzichtelijk in kaart gebracht. Verwacht geen voorbeelden met bekende tv persoonlijkheden of toernooi situaties want dit is een boek gericht op cashgames met hypothetische voorbeelden en geënsceneerde situaties om de theorie te verduidelijken.

Het boek bevat geen afbeeldingen ter illustratie. De voorbeelden zijn met behulp van grafische weergave van tafel (personen en stacksizes) en kaarten in beeld gebracht, wat het lezen en begrijpen van de situaties gemakkelijker maakt.

Professional No Limit Hold 'em Volume I doet in veel opzichten denken aan Harrington on Hold 'em, zowel qua layout als schrijfstijl. Je zou dit boek kunnen zien als het Harrington on Hold 'em voor cashgames.

Dit boek is eigenlijk onontbeerlijk voor elke speler die verder wil komen. Met begrip en toepassing van de in dit boek uitgelegde stof kan je jezelf van een marginale speler tot een winnende speler opleiden. Een absolute aanrader dus!

Ed Miller – Professional No-Limit Hold 'em - volume I 101


Titel: Professional No-Limit Hold 'em - volume I

Schrijvers: Matt Flynn, Sunny Mehta en Ed Miller

Pagina's: 314

Uitgever: Two Plus Two Publishing (2007)

ISBN10: 1-880685-40-X

ISBN13: 978-1-880685-40-2

Comments

 • [user261518] [user261518]

  Heeft iemaand dit boek in PDF??

 • [user24880] [user24880]

  books are overrated

 • [user67121] [user67121]

  omdat nu de review op pn staat en niet een jaar geleden...

  binarybill schreef

  waarom vraag je je dat nu pas af?

  Arize90 schreef

  waarom wordt het boek nu behandelt terwijl het in 2007 uit kwam ?

Lees 7 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen