Durrrr's sidebet close-up

Durrrr's sidebet close-up 0001

Laten we de situatie eens goed bekijken want het is een vrij serieuze bet. Tom Dwan en zijn tegenstander spelen 50.000 handen op het limiet 200/400 No Limit Hold 'em. Als Durrrr wint krijgt hij $500k, als hij verliest moet hij $1,5 miljoen betalen. Hij geeft dus 3-tegen-1 odds. Normaal gesproken zou Durrr bij een 3 tegen 1 bet 75% van de keren moeten winnen om break even te draaien. Maar, in dit geval mag de winnaar van de match ook het gewonnen geld houden. Dit betekent dat Tom minder vaak hoeft te winnen om break-even te draaien.

Voor heads-up No Limit Hold 'em kunnen we aannemen dat de standard deviatie ongeveer 80ptbb/100 hands (poker tracker big bets per 100 handen) is wat neer komt op $64k per 100 handen bij blinds van 200-400.

Dankzij de central-limit theorem kunnen we ook aannemen dat de win/loss aan het einde van de challenge evenredig verdeeld is. Het valt te verwachten en te berekenen dat, als beide spelers even goed zijn, zij swings tot 3 miljoen dollar tot aan het einde van de match kunnen meemaken. Slechts 5% van de keren zal een speler met meer dan 3 miljoen verlies zitten aan het einde van de 50.000 handen. Hierbij gaan we er uiteraard vanuit dat beide spelers even goed zijn en ze de 50.000 handen volledig uitspelen. De kans dat iemand tijdens het spelen meer dan 3 miljoen in de min staat is nog hoger.

We gaan ervan uit dat Durrrr vind dat hij een edge heeft in heads-up No Limit Hold 'em. Maar hoe groot moet zijn edge zijn om deze challenge winnend af te sluiten? Laten we beginnen met 0.5ptbb/100 hands. Durrrr kan dan berekenen dat hij met poker 200.000 dollar zou winnen gemiddeld maar door de enorme variantiegevoeligheid van heads-up No Limit Hold 'em zal hij 44% van de keren verliezen na 50.000 handen.

Hieronder een overzicht met de uitkomsten van de verschillende winrates voor Tom Dwan. De winrate is uitgedrukt in ptbb /100 hands (poker tracker big bets per 100 handen). Lang verhaal kort: Tom Dwan heeft een gemiddelde winrate van 0.805ptbb/100hands nodig om deze challenge voor hem +EV te maken.

Durrrr's sidebet close-up 101

Variantie

Als de match dicht bij elkaar ligt in de laatste paar duizend handen dan kan de strategie voor die laatste handen aanzienlijk veranderen. De speler die achterstaat moet de variantie in zijn spel verhogen en meer risico nemen. De speler die voor staat zal echter het tegenovergestelde doen, tighter spelen en dus minder variantie in zijn spel. Uiteraard zou de meest veilige play in sommige gevallen kunnen zijn om iedere hand te folden. Als die situatie mogelijk is (het is +EV om iedere hand te folden want de sidebet is al zeker gesteld) dan is het mogelijk dat de heren dan de challenge al afsluiten.

Eens kijken wat er gaat gebeuren!

In het bovenstaande voorbeeld gaan we uit van 200/400 No Limit Hold 'em heads-up maar het is goed mogelijk dat ze kiezen voor Pot Limit Omaha of een mix van beide varianten. Tevens wordt er aangegeven dat 200/400 het laagste is maar het is niet uitgesloten dat de heren hoger gaan spelen. De berekeningen zijn dan uiteraard totaal anders.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen