Don't tap the fishtank!

Don't tap the fishtank! 0001

Stel je eens voor dat er een voetballer is die het spelletje totaal niet begrijpt maar toch telkens wordt opgesteld. Per wedstrijd schopt hij een paar keer de bal in eigen doel en maakt hij wat grove overtredingen waardoor hij de wedstrijd nooit afmaakt. Om de haverklap pakt hij de bal in zijn handen waardoor hij weer wordt afgefloten. Meestal doet hij vrij weinig en laat hij aanvallers gewoon passeren. Dankzij hem win je eigenlijk alle wedstrijden want hij maakt het je wel heel gemakkelijk.

In de slotfase van een cruciale wedstrijd gebeurt er echter het volgende: De super slechte speler krijgt de bal en in plaats van dat hij hem in zijn handen pakt geeft hij de bal deze keer een keiharde trap richting zijn eigen doel. Wonder boven wonder mist hij maar schiet hij keihard op de eigen paal. De bal kaatst terug, hoog de lucht in en wordt gevangen door een plaatselijke windvlaag waardoor de bal meer snelheid en hoogte maakt. Het publiek staat versteld want de bal die bijna een eigen doelpunt was geworden suist door de lucht richting het andere doel. Hij passeert de middenlijn hoog in de lucht, de rand van het 16-meter gebied komt in zicht en de bal verliest plotseling hoogte. Met een noodgang schiet de bal door, zo richting de kruising van het doel van jouw club. De keeper is machteloos en staat als aan de grond genageld. De bal verliest nog meer hoogte en knalt met een noodgang de uiterste hoek in van jouw doel!

Een wonder is geschied. Het schot die op eigen doel bedoeld was verandert in de beslissende treffer door een samenloop van unieke omstandigheden. De schlemiel is plotseling de grote held en zijn aanhangers barsten in juichen uit. Zichtbaar gefrustreerd rent één van jouw teamgenoten naar de speler in kwestie en begint een speech waar de troonrede van de Koningin schril bij afsteekt.

'%@$#*^*&%^!?!! Fish!' begint je teamgenoot tegen de onbenullige tegenstander die zich van geen kwaad bewust is. 'Je mag de bal niet met je handen oppakken, je moet op dat andere doel schieten en niet op je eigen doel doerak!' De kaak van de speler, die nog zichtbaar aan het genieten was van al het applaus, ligt plotseling bijna op de grond. Maar je teamgenoot is nog niet klaar met het uitkafferen en vervolgt zijn tirade: 'Je hebt zoveel geluk jij! Hoe kan je nou op je eigen doel gaan schieten? Ongelooflijk! Dit gebeurt mij altijd dit soort waanzin!' De uitdrukking op het gezicht van de klungelige tegenstander verandert zichtbaar en hij lijkt de opmerkingen plots te begrijpen. De stadionspeaker schalt het 'Hallelujah!' deuntje uit en een gloeilamp, die niemand nog eerder had gezien maar er toch plotseling was, boven het hoofd van de kluns springt aan.

De onbenul is duidelijk aangedaan door de toespraak van onze gefrustreerde teamgenoot en gaat thuis toch maar eens op internet de regels opzoeken. Hij wordt lid van het VoetbalNews forum en verdiept zich in het spelletje. Al snel snapt hij wat hij eerst allemaal fout deed en binnen de kortste keren ontwikkeld hij zich tot één van de beste spelers van zijn team. Alle volgende ontmoetingen met jouw team speelt hij de sterren van de hemel en laat hij je totaal kansloos achter. Uitslagen die in de dubbele cijfers lopen zijn geen uitzondering meer en terwijl zij om het kampioenschap strijden moet jouw team vechten om degradatie te voorkomen.

Don't tap the fishtank! 101

Voor de geoefende speler zal deze situatie wellicht herkenbaar zijn. Niet dat iedereen dagelijks voetbalt tegen spelers die absoluut niet begrijpen hoe het spel werkt, maar dezelfde situatie is aan de (digitale) pokertafel geen uitzondering. Een speler krijgt door een totale donk een enorme suck-out en botviert zijn frustratie op zijn tijdelijke nemesis. De donky callt pre-flop bijvoorbeeld een 5-bet all-in met {a-Spades}{3-Hearts} en kraakt de {k-Spades}{k-Diamonds} van de lichtontvlambare semi-pro.

De chat vult zich in dat soort gevallen vaak met taal die het daglicht niet kan verdragen en vooral de vraag 'hoe hij nou kon callen' is een veelgehoorde zinsnede. En hoewel de frustratie en reactie verklaarbaar is, blijft de tirade achteraf niet correct. Hoe graag je ook een speler wil uitkafferen omdat hij met zijn onbegrijpelijk slechte moves maar geluk blijft hebben zou je je als pokerspeler moeten leren beheersen.

Als je namelijk je tegenstander op deze manier behandelt bevorder je namelijk slechts twee reacties:

- De speler die op de lange termijn geld zal blijven verliezen met zijn slechte spel besluit te stoppen met het spelen. Als hij niet stopt met spelen dan mindert hij wellicht omdat hij het zat is om uitgescholden te worden in de chat.

- De speler in kwestie gaat zich verdiepen in het spel om te voorkomen dat iedereen hem blijft belachelijk maken. Hij ontwikkelt zich tot een betere speler.

Beide bovenstaande reacties zijn niet wat je als pokerspeler wilt, want van slechte spelers die niet spelen kan je geen geld winnen. Ook aan slechte spelers die zich ontwikkelen tot goede spelers ga je niet veel verdienen of in ieder geval minder dan voorheen.

Jouw uiting van frustratie heeft je dus zojuist geld gekost. Zodra jouw prachtig geformuleerde 'how can you call this donky fish bad player of the month idiot' de chat invloog door jouw druk op de enter-toets, werden er dus dollars afgetrokken van jouw toekomstige winst.

Een veelgehoorde uitspraak is dan ook 'Don't tap the fishtank'. Het jaagt de vissen namelijk weg en waarbij de goudvissen in jouw mooie aquarium nog wel terugkomen, nadat hun korte termijn geheugen weer wordt gevuld met nieuwe nutteloze herinneringen, daar kunnen de vissen online weleens wegblijven of terugkomen als ware shark.

Dus vergeet niet: hoe groot de frustratie ook is van de verloren 97% tegen 3% situatie, botvier deze niet op je tegenstander maar neem sportieve revanche door zijn fouten in toekomstige handen juist uit te buiten.

Don't tap the fishtank! 102

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen