Harrington on Cash Games Volume I | PokerNews boekreview

Harrington on Cash Games Volume I | PokerNews boekreview 0001

In 2004 kwamen Dan Harrington en Bill Robertie met het boek Harrington on Hold 'em, en een handboek voor de toernooispeler was geboren.

In 2005 kwam deel 2 uit en in 2006 kwam het oefenboek deel 3 daarbij. Samen vormden deze drie boeken een houvast voor vele beginnende spelers en geoefende toernooigrinders.

De kwaliteit van deze boeken wordt ook vandaag de dag nog geroemd en wordt unaniem getipt als één van de beste boekenseries over toernooipoker ooit. Bijna direct na het afronden van deel III van Harrington on Hold 'em, begon het duo aan een boek over Cash Games. Toen dit gerucht in 2007 in de pokercommunity landde waren de meningen verdeeld; de vraag was of dit wel wat zou kunnen worden. Dan Harrington staat bekend om zijn toernooiprestaties en zijn tighte aanpak, maar stond niet bekend als cash game fanaat.

Lange tijd was het stil rondom dit boek, maar op een gegeven moment werd bekend dat ze zoveel materiaal hadden dat ze het zouden verdelen over twee boeken. De twee boeken werden verschillende malen uitgesteld maar eindelijk zijn ze dan verkrijgbaar. Vandaag een review van Volume I.

Harrington on Cash Games Volume I | PokerNews boekreview 101


Schrijvers: Dan Harrington en Bill Robertie

Pagina's: 411

Publisher: Two Plus Two Publishing (2008)

Taal: Engels

ISBN10: 1-880685-42-6

ISBN13: 978-1-880685-42-6

De opbouw van het boek

Het boek begint met een korte introductie en daarna een voorbeeldhand die 10 pagina's in beslag neemt. Van het begin tot het eind wordt een hand uit het derde seizoen van de populaire show 'High Stakes Poker' besproken en alle spelers, inzetrondes, gedachtegangen en betpatronen worden tot in detail behandeld. Met het bespreken van deze hand breken Harrington en Robertie het ijs, hierdoor wordt duidelijk hoe zij poker benaderen en wat we kunnen gaan leren van dit boek.

Het eerste hoofdstuk bespreekt de basisconcepten van No Limit Hold 'Em cash games. Expected Value (EV), Pot Odds, de bet types (de valuebet, de probe bet, de bluff en de semi-bluff) en implied odds worden haarfijn uitgelegd voor de beginnende speler, maar ook voor gevorderde speler die het nog één keer duidelijk op papier wil hebben. Elk onderdeel bevat verschillende voorbeelden die de concepten nog beter verduidelijken. Soms zijn dit denkbeeldige voorbeelden zoals we die kennen uit veel 2+2 boeken met fictieve situaties en spelers. Af en toe gebruiken ze ook herkenbare situaties uit High Stakes Poker, Poker After Dark en de World Poker Tour.

In het tweede hoofdstuk gaan ze iets dieper in op sommige concepten die onontbeerlijk zijn als je een goede cash game speler wilt worden. Dit zijn geen totaal nieuwe concepten en ze komen niet direct uit de pokerhersens van onze auteurs, maar ze worden wel duidelijk uitgelegd en beter omschreven dan we tot op heden regelmatig tegenkwamen. Het eerste onderdeel gaat over de grootte van de stacks aan tafel en de invloed die dit zou moeten hebben op de wijze van spelen. Het aanpassen van speelbare starthanden is een element dat cruciaal is en enorm duidelijk uit de doeken gedaan wordt. Als je speelt met kleine stacks dan vallen veel handen af omdat ze simpelweg niet genoeg kunnen opleveren, terwijl diepe stacks ervoor zorgen dat je veel meer handen kan spelen en dit heeft weer invloed op alle andere overwegingen die je moet maken als je aan een hand begint.

Andere elementen die uiteengezet worden in het tweede hoofdstuk zijn het balanceren van de handen die je speelt, het handreaden en alles wat te maken heeft met de zogenaamde 'metagame'. Ook hier geen absoluut nieuwe concepten, maar wel zaken die je duidelijk moet begrijpen wil je succesvol kunnen doorstromen naar de hogere limieten.

Harrington on Cash Games Volume I | PokerNews boekreview 102

Het derde hoofdstuk bespreekt de tight-agressive aanpak pre-flop. Verschillende handen worden tot in detail besproken met bijvoorbeeld twee bladzijdes over het spelen van aas-koning pre-flop. Aas-vrouw krijgt ook twee pagina's en de suited connectors nemen er ook twee in beslag. Op die manier kan je dit boek ook gebruiken als naslagwerk want de kopjes zijn goed terug te vinden en los van elkaar te lezen. Uitgebreid besproken dus de handen waarmee we kunnen limpen, die we raisen, die we meteen weg gooien en in welke situaties we onze handen met deceptie kunnen spelen.

Het gehele vierde hoofdstuk bespreekt het spel op de flop als we heads-up gekomen zijn en dus nog maar een enkele tegenstander hebben om de pot van te winnen. Het vijfde hoofdstuk bespreekt ook de flop maar dan als we in de pot zitten met meerdere spelers. In de verschillende voorbeelden komen diverse soorten handen aan bod die we pre-flop geraised hebben of waarmee we de flop zien omdat we gelimpt of gecalld hebben. Vier pagina's staan er klaar voor als we geraised hebben met koningen en de diverse flops die we kunnen gaan tegenkomen. De voorbeelden zijn duidelijk uitgewerkt en bieden altijd verschillende mogelijkheden. Zo geven de schijvers aan in sommige handen 80% van de keren te continuation betten en in 20% van de gevallen behind te checken. In het hele boek staan dus genoeg tips en opties om je spel gevarieerd te houden.

Voor wie?

Dan Harrington is een echte live speler en screennames op de bekende pokersites zijn niet bekend van hem. Hoewel in dit boek heel veel voorbeelden genoemd worden die zich 'online' afspelen, voelt alles in dit boek aan alsof het door een live speler geschreven is die zelf niet zoveel online speelt. De enorm agressieve games die je vandaag de dag online tegenkomt zijn een wereld van verschil met de live games, maar de auteurs van dit boek proberen je daar wel tegen te wapenen. Veel elementen zijn op beide varianten van toepassing en het hoofdstuk over handreaden past bijvoobeeld perfect bij het online spel van vandaag de dag. Online wordt er voornamelijk 6-max gespeeld, cash game tafels waar maximaal 6 spelers aan zitten. Omdat de blinden vaker langskomen en dus elke speelronde duurder wordt, is het spel enorm agressief op deze tafels waarbij de 3-bet pre-flop niet alleen maar duidt op azen en koningen.

Harrington on Cash Games Volume I | PokerNews boekreview 103

In dit boek wordt geen enkele 6-max hand besproken en gaan alle situaties en voorbeelden over fullring tafels, de tafels waar je met 9 of 10 man aan plaatsneemt. In vele opzichten zijn de 6-max tafels te vergelijken met fullring tafels minus de plaatsen in early position. In principe kunnen we UTG in 6-max vergelijken met de middle positions van de fullring tafel maar de agressieve tafeldynamiek die ontstaat door het 6-max spel doet de vergelijking met fullring minus early position niet helemaal opgaan. En dat is eigenlijk jammer want er komt geen specifieke 6-max situatie voor in Harrington on Cash. Dit is een gemis maar dat wil niet zeggen dat de theorie in dit boek niet bruikbaar is als je een pure online 6-max cashgamer bent. Dit boek zal zeker alsnog zijn waarde bewijzen want een belangrijk element in poker is het kunnen aanpassen van je spel, en het aanpassen van de uitgelegde concepten zodat ze bruikbaar zijn voor jouw eigen spel moet dan ook geen al te moeilijke opgave zijn.

Schrijfstijl, layout en oordeel

De schrijfstijl is anders dan in veel andere 2+2 boeken en vergelijkbaar met de schrijfstijl in de Harrington on Hold 'em serie. Regelmatig kom je kleine humoristische opmerkingen tegen in het boek en de uitgebreid beschreven voorbeelden die we kennen van de televisieshows zijn een leuke manier om de theorie te verduidelijken. Harrington en Robertie moeten uren aan shows hebben doorgekeken voor goede voorbeelden want ze slaan vaak de spijker op de kop bij het uiteengezette concept.

De layout is wel gelijk aan alle andere 2+2 boeken en zakelijk van opzet. Dus geen afbeeldingen bij de pokershows en geen illustrerende foto's bij de hoofdstukken. De voorbeelden worden vergezeld door een grafische weergave van de situatie en tabellen met de stack sizes van de spelers aan tafel. Met die afwisselingen op de tekst moeten we het doen, maar dit past dan ook perfect bij de opzet van het boek.

Hoewel het boek zich concentreert op fullring games en die voornamelijk live nog overheersend voorkomen, is dit boek ook bruikbaar voor de online speler. Als je de concepten echt begrijpt die in dit boek uit de doeken gedaan worden, dan begrijp je ook wat het omschakelen naar 6-max voor invloed zou moeten hebben. Het boek biedt stof tot nadenken op een ander niveau dan de standaard boeken en is boeiend geschreven.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen