David Sklansky - Tournament Poker for Advanced Players Expanded Edition

David Sklansky - Tournament Poker for Advanced Players Expanded Edition 0001

Tournament Poker for Advanced Players werd geschreven door David Sklansky en het boek doet zijn titel alle eer aan. Zoals de titel doet vermoeden is het geen boek voor de absolute beginner, maar een boek voor de gevorderde pokerspeler.

De auteur David Sklansky geeft op een voor hem kenmerkende wijze een lesje in toernooipoker. Het betreft hier een geheel vernieuwde versie met meer dan 100 extra pagina's extra als we het vergelijken met de originele versie. 100 extra pagina's die enkel en alleen over No Limit Hold 'em gaan, de toernooivariant die ongekend populair is geworden sinds het uitkomen van de originele editie.

David Sklansky - Tournament Poker for Advanced Players Expanded Edition 101


Pagina's: 346

Schrijver: David Sklansky

Uitgever: Two Plus Two Publishing (2007)

ISBN10: 1-880-685-41-9

ISBN13: 978-1-880-685-41-8

Opbouw en inhoud van het boek

Maar weinig lezers zullen het toernooipoker en cash-games niet van elkaar kunnen onderscheiden. Toch zijn er meer verschillen tussen de twee varianten dan op het eerste gezicht het geval lijkt. In de eerste serie hoofdstukken zet Sklansky toernooipoker in het algemeen uiteen zonder aandacht te geven aan een bepaalde variant. De meeste inzichten zijn zowel voor Stud poker, Draw poker als Hold 'em poker relevant. In dit hoofdstuk komt het 'GAP-concept' voor de eerste keer aan bod, wat volgens de schrijver een belangrijk aspect is in de benadering van toernooipoker. Het 'GAP-concept', je hebt een betere hand nodig om een raise te callen ten opzichte van de hand waarmee je zelf de raise maakt, krijgt een belangrijke plaats in het boek.

Daarnaast komt er een scala aan belangrijke toernooipoker elementen aan bod, waardoor na het lezen een wereld voor je opengaat. De impact van het in waarde afnemen van je chips en het al dan niet rekening houden met de average stack in bepaalde fases van het toernooi zijn concepten die je visie op toernooipoker waarschijnlijk zullen veranderen.

David Sklansky - Tournament Poker for Advanced Players Expanded Edition 102

Op de voor Sklansky karakteriserende wijze worden veel concepten in het boek ondersteund door wiskundige berekeningen. Als wiskunde niet je sterkste punt is hoef je je niet druk te maken, ook zonder de exacte wiskunde zelf te begrijpen wordt het concept alsnog verduidelijkt. Sklansky geeft bij alle concepten extreme voorbeelden die de situatie verduidelijken.

Halverwege het boek is plots plaats voor de bekende 'hand Quizzes' die we in ieder door 2+2 uitgegeven boek vinden. De verschillende pokervarianten komen langs in deze quizzen en helpen je het toernooipoker nog beter te begrijpen. Na deze hand quizzes volgen de door Sklansky extra toegevoegde pagina's die uitsluitend de No Limit Hold 'em variant van toernooipoker beschrijven. Omdat in de tijd die is verstreken sinds het uitkomen van het boek een aantal andere toernooivarianten naar de achtergrond zijn verdwenen en No Limit Hold 'em de meest gespeelde vorm is geworden, heeft Sklansky een schat aan nieuwe informatie toegevoegd.

Tot slot komen er ook nog verschillende andere aspecten van het toernooipoker aan bod, zoals het maken van een deal aan de finale tafel en het maken van last longer bets tijdens het toernooi.

Helemaal achterin het boek is ruimte gemaakt voor een overzicht van de inhoud van het boek, gebaseerd op "veelgestelde vragen" en de antwoorden daarop. Kort en bondig komt de gehele inhoud van het boek dus nogmaals aan bod zodat je voor jezelf kan testen of je de theorie daadwerkelijk begrepen hebt.

De schrijfstijl is zakelijk, dat is overigens bij praktisch alle 2+2 boeken zo. Wel wordt regelmatig ruimte gemaakt voor een extreem voorbeeld waarmee een spelsituatie verduidelijkt wordt. Een voorbeeld daarvan is dat Sklansky; hij is gevraagd om de dochter van een rijke zakenman binnen een week klaar te stomen voor de World Series of Poker, terwijl ze nog nooit een hand poker gespeeld heeft. Hij brengt haar in een week een strategie bij die puur is gebaseerd op het pre-flop push or fold spel, dezelfde strategie die Marcel Lüske Ellen ten Damme bijbracht voor haar avontuur in Amerika. Het is dit extreme voorbeeld dat moet verduidelijken dat je een achterstand in niveau vrij eenvoudig teniet kan doen in het spel. Het betreft dus een voorbeeld dat een concept verduidelijkt maar daarmee wel een welkome afwisseling vormt op de verder nogal droge stof.

Zoals eerder vermeld is er ruime aandacht voor de wiskundige benadering van de verschillende toernooipoker aspecten, maar ook zonder een ster in wiskunde te zijn zul je dit boek makkelijk kunnen lezen en de theorie begrijpen. De berekeningen dienen ter ondersteuning en ter validatie van de geponeerde stellingen en zijn zelf niet het hoofdonderwerp van het betreffende hoofdstuk.

Ook de lay-out is weer zakelijk en grijs. Geen frutsels en tierelantijnen en de enige non tekstuele elementen worden gevormd door tabellen en grafieken als aanvulling op de teksten.

David Sklansky - Tournament Poker for Advanced Players Expanded Edition 103

'Harrington on Hold 'em' staat bekend als hét handboek voor de toernooipoker speler, maar naar mijn idee behoort iedereen die toernooipoker serieus neemt dit boek te lezen. Een schat aan informatie die de aanschafprijs meer dan goed maakt en zichzelf eenvoudig terugverdient. Na het lezen van dit boek begrijp je de verschillende stadia van het spel, zou je moeten kunnen inzien wat wanneer de beste actie is en hoe grillig het leven van een toernooispeler kan zijn. Het boek zal je daadwerkelijk een betere speler maken en een verandering in je benadering van toernooipoker teweeg brengen.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen