Check-Raising The Devil - Mike Matusow - PokerNews Boekreview

Check-Raising The Devil - Mike Matusow - PokerNews Boekreview 0001

Aan het begin van de World Series of Poker schreven we de PokerNews Vegas Guide. Met twee maanden Vegas onder de gordel vorig jaar en een weekje of wat in deze Series hadden we genoeg te vertellen over deze stad die gebouwd is op gokken en vermaak.

Regelmatig speelden we cashgames in Vegas met zijn allen in alle rooms die je maar kan bedenken. 1 dollar 2 dollar No Limit Hold'em in het Bellagio, 50 cent/1 dollar H.O.R.S.E. en 7 Card Stud met dezelfde blinden in The Mirage.

Je speelt dan met jonge grinders die online wellicht marginale winnaars zouden zijn op dezelfde limieten maar live mijlenver voorstonden omdat ze simpelweg meer agressie hadden in hun spel. Aan de andere kant speel je met oudere spelers die van het moderne spel geen kaas gegeten lijken te hebben. Regelmatig zie je een oudere speler mukkend weg lopen, spelers die afgestompt zijn door het spel en moe lijken van de eeuwige golf aan jonge bijdehandjes die maar blijven reraisen.

Buiten het No Limit Hold'em zie je echter minder jonge spelers hier in Vegas en kunnen de oudjes nog lekker rustig 7 Card Stud spelen. Als iemand de nuts heeft gehit wordt er gebet of wellicht geraised, als ze nog drawend zijn wordt er gecheckt of misschien gecalld. Het is hier waar de oudere spelers nog opgewekt zijn en je de meest fantastische verhalen kan horen over het oude leven in Vegas.

Als je 7 Card Stud beheerst is het absoluut aan te raden om een avond te gaan zitten en lekker break-even met hun stijl mee te spelen om de mooiste verhalen aan te horen. De taxichauffeur die nog de vaste driver was van StuUngar en verhalen over Andy Beal die de stad in kwam om de hele pokerwereld één kant op te laten kijken. Spelers die er zelf bij waren en nog veel oudere verhalen; prachtige anekdotes die je je leven lang niet zal vergeten als je net zo gek van het spel bent als wij dat zijn.

Check-Raising The Devil - Mike Matusow - PokerNews Boekreview 101

Pagina's:272

Schrijver: Mike Matusow, Amy Calistri & Dr Tim Lavalli

Uitgever: Cardoza Publishing (mei 2009)

ISBN10: 1580422616

ISBN13: 978-1580422611

Ace on the River van Barry Greenstein is zo'n boek vol met anekdotes. Geen ingewikkelde strategieën, geen berekeningen voor Limit situaties maar gewoon lekker weglezende verhalen van het oude Vegas. The Professor, the Banker, and the Suicide King is ook zo'n boek over poker waar het gaat over de gekheid die je ziet in deze stad en ook de inleiding van Doyle Brunson's strategie bijbel Super System staat vol met mooie verhalen.

Het nieuwe boek van Mike Matusow brengt ook Vegas en de pokerwereld in beeld maar brengt vooral heel duidelijk de andere kant van de medaille in beeld. Matusow staat bekend als 'the Mouth' in de pokerwereld en in dit boek maakt hij die naam nog maar eens helemaal waar. Geen blad voor de mond van The Mouth (deze bijnaam kreeg hij niet in de gevangenis, die had hij daarvoor al) en hij doet letterlijk een boekje open over zijn leven in Check-Raising The Devil.

Wie Mike Matusow op YouTube opzoekt krijgt een serie aan fragmenten die soms plaatsvervangende schaamte kunnen oproepen. Een krijsende Matusow in de World Poker Tour, een tiltende Mike tijdens Poker AfterDark en een huilende Mouth in het Main Event; momenten waar je smakelijk om kan lachen maar waarbij je af en toe ook twijfelt of zoveel energie ooit echt kan zijn en het niet slechts een show is die Matusow opvoert.

Als je iets verder zoekt op het internet over het leven van Matusow zal je vrij snel vinden dat Matusow in de gevangenis heeft gezeten en ook dat Matusow aan ADHD leidt zal niet komen als een verrassing. Maar veel meer details waren er tot op heden niet bekend over het waanzinnige leven van Matusow.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die geïntrigeerd is door het luidruchtige optreden van Matusow in de pokerwereld. Iedereen die ooit eens heeft krom gelegen om een uitbarsting van Matusow in High Stakes Poker of medelijden had met Mike als hij weer eens een enorme blow-up had en een chiplead wegtiltte is dit een must-read.

Lees dit boek met YouTube ernaast om alle toernooien en final-tables op te zoeken die Matusow beschrijft. Want het zijn de hoogte- en dieptepunten in de pokercarriere van Matusow die de rode draad vormen in dit boek. Ieder toernooi lijkt Matusow wel onder een bepaalde drugs gezeten te hebben, van cocaine tot meth en van XTC tot ADHD pillen; Matusow leek altijd wel onder invloed. Alle momenten die we kennen lijken wel ingegeven te zijn door een overvloed aan een onnatuurlijke substantie.

Check-Raising The Devil geeft een gedetailleerde beschrijving van het leven van Matusow maar lijkt toch iets te vroeg geschreven. Voor een biografie heeft hij al genoeg meegemaakt, maar er lijkt nog zoveel te gaan komen met een persoonlijkheid als die van Matusow die lijkt te drijven op extremen. Het boek begint bij zijn eerste overschakeling van videopoker naar het poker wat wij allemaal kennen en loopt tot de World Series of Poker 2008. Prachtig up-to-date en heerlijk eerlijk, maar als je het einde van het boek nadert proef je toch wat afstomping omdat ook hij zich heeft moeten realiseren dat hij het boek moest verkopen tijdens de WSOP 2009 waar iedereen dus alles van hem te weten zou komen.

Gelukkig neemt hij geen blad voor de mond als het het online poker schandaal betreft met Ultimate Bet en Absolute Poker. Matusow lijkt behoorlijk wat verloren te hebben door een meeglurende Russ Hamilton en waar veel pro's nogal een getemperde reactie lijken te bezigen als het dit schandaal betreft, is het in Check/Raising the Devil waar Matusow met naam en toenaam de schuldige aangeeft. Matusow laat na om een waardeoordeel te vellen over de blijvende steun die zijn vriend Hellmuth blijft geven aan de schuldigen, een gemiste kans.

Matusow heeft dit boek geschreven in samenwerking met Amy Calistrien en Tim Lavalli. In de praktijk moet dit tweetal uitvoerige gesprekken hebben gevoerd met Matusow en moeten zij het op papier gezet hebben. De uitstekende schrijfstijl die gehanteerd wordt in dit boek lijkt deze aanname te onderschrijven. Het boek is duidelijk geschreven en kent een goede rode draad die in gesprekken met Matusow zelf vaak ver te zoeken lijkt.

Al met al is dit een boek absoluut de moeite waard voor iedereen die wil lezen over de donkerdere kant van de professionele pokerwereld. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in het Vegas leven en de extreme levensstijl die sommige spelers er op nahouden worden aangeraden dit boek eens te bestellen.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen