PokerNews Background Check - Alexander Kostritsyn

PokerNews PROfile - Alexander Kostritsyn

Alexander Kostritsyn werd 22 jaar geleden in Rusland geboren. De uitspraak van zijn naam is overal hetzelfde, maar de spelling varieert nogal door de afkomst uit het Cyrillisch schrift. Alexander groeit op in de grote stad Wolgograd, beter bekend als Stalingrad, aan de westelijke oever van de Wolga. De stad is de op één na langste stad in Europa doordat deze een gebied van 100km langs de oever van de Wolga beslaat.

De jonge Alexander heeft een competitieve instelling en houdt zich bezig met onder andere tafeltennis, basketbal, volleybal en skiën. Ook heeft hij een grote interesse in het maken van kruiswoordpuzzels en het spelen van bordspellen. Als hij wat ouder wordt begint hij zich meer te verdiepen in het bekende Starcraft, waar vele pokerspelers hun roots hebben. Kostritsyn speelt onder de naam Fatal[S2]. Kostritsyn heeft nooit grote prestaties geleverd als Starcraft speler, hij maakte deel uit van een Russische clan, maar dit was zonder succes.

Van cashgame miljonair tot beroemde poker speler

In 2005 begint Kostritsyn met het spelen van poker, hij heeft namelijk de leeftijd van 18 jaar bereikt en kan dus legaal poker spelen in Rusland. Over de live cashgames is natuurlijk weinig info bekend, wat we wel weten is dat hij grote successen heeft geboekt. In een interview tijdens de WSOP van 2008 laat hij weten dat het geld in toernooien erg mooi meegenomen is, maar dat swings van een miljoen niet vreemd zijn voor hem. Dat er in Rusland veel grote games bezig zijn blijkt hieruit wederom, maar de precieze omvang en samenstelling van deze games zal helaas onduidelijk blijven.

Ook speelt hij al wat kleinere toernooitjes waarin hij enkele cashes haalt. Het eerste resultaat noteren we op 2 februari 2006 als hij in een $500 freeze-out casht voor $4300. Dit toernooi speelt zich af in de stad waar hij dan al woonachtig is, Moskou. De bekendste speler die met hem de finale tafel haalt is Nikolay Losev, die we nog kennen van zijn ruzies aan tafel met verschillende Amerikaanse spelers die het zich aantrokken dat hij Russisch sprak met tafelgenoten.

Als Alexander 21 is geworden besluit hij het maar eens over de grenzen te gaan proberen en hij besluit af te reizen naar Australië voor de Aussie Millions. Deze week en dit toernooi zullen zijn pokercarrière voor altijd veranderen want hij laat iedereen zien uit wat voor hout hij gesneden is. Het toernooi begint met 780 spelers die verdeeld over drie startdagen. Alexander sluit dag één af met iets meer dan drie keer de beginstack en hij is al meteen goed op weg. De levels van dit prachtige toernooi duren maar liefst anderhalf uur en daarmee is er dus veel speelruimte. Op dag twee gaat het hem ook voor de wind en weet Kostritsyn onder andere PokerNews medewerker Tim Duckworth uit te schakelen. Hij eindigt de dag met net geen geen 400.000 punten en daarmee staat hij op de vierde plaats met nog 96 spelers over. Boven hem staan dan nog bekende namen als Matt Lagarde en Kevin Saul.

De weg naar het geld is een gemakkelijke voor Kostritsyn die een grote stack speelt. De bubble barst op de 81ste plaats en vanaf dat punt krijgt iedereen sowieso 7500 Australische dollars. De dan nog onbekende Russische speler blijft het de hele dag erg goed doen, maar halverwege de dag slaat het om en begint hij langzaam chips te verliezen. Bijzonder feit is dat Kostritsyn vanaf het moment dat de spelers in het geld zijn niemand meer uitgeschakeld wordt tijdens dag drie. De dag eindigt met slechts 22 spelers waaronder grote namen als Max Pescatori en Erik Seidel. Kostritsyn besluit de dag met 366.000 terwijl chipeader Antonio Casale op ruim 1.500.000 staat.

PokerNews Background Check - Alexander Kostritsyn 101
Alexander Kostritsyn bij de Aussie millions

Direct aan het begin van dag vier wint de Rus een cruciale coinflip voor zijn toernooileven. Kostritsyn is all-in met {j-Hearts}{j-Clubs} tegen de {a-Spades}{k-Spades} van Remi Westbro. Het board ontwikkelt zich met {8-Clubs}{7-Hearts}{4-Hearts}{a-Clubs} niet positief voor de latere winnaar, maar op de river hit hij zijn {j-Spades} en zo speelt hij ineens weer een prima stack. Na deze hand begint Kostritsyn meer en meer te clashen met Max Bracht en weet hij een grote pot te winnen. Pre flop raiset Bracht naar 35.000, waarop de Rus callt. Op de flop ({a-Clubs}{q-Spades}{7-Diamonds}) is het Kostritsyn die een bet van 50.000 check-callt. Op de turn ({9-Spades}) herhaalt zich dit ritueel, echter is de bet nu 225.000. De river ({2-Hearts}) zorgt niet voor verandering en Kostritsyn checkt weer, waarop zijn tegenstander besluit op te geven en {8-Spades}{6-Spades} laat zien. Kostritsyn speelt {q-Hearts}{9-Hearts} en hij wint een grote pot en staat weer op 850.000. Na deze pot begint Kostritsyn weer de agressie te tonen die men van hem gewend is en verzamelt hij praktisch al zijn chips zonder showdown.

Aan het einde van de dag is het Michael Chrisanthopoulos die een gigantische chiplead heeft met zo ongeveer de helft van alle chips. Kostritsyn staat vijfde van de zeven, maar het verschil met de nummer twee is niet erg groot. Alle spelers zijn aan het begin van de laatste dag verzekerd van 225.000 Australische dollars en er ligt een hoofdprijs klaar van $1.650.000 voor de uiteindelijke winnaar.

In de negende hand aan de finale tafel is het Kostritsyn die Peter Mobbs uitschakelt en hierdoor is hij ineens tweede in chips. De Rus speelt {a-Diamonds}{k-Spades} tegen de {a-Spades}{j-Spades} als alle chips er preflop in gaan. Het board komt {j-Clubs}{8-Diamonds}{6-Clubs}|{k-Diamonds}|{2-Clubs} en verdwijnt de eerste speler van de laatste tafel. Een goed uur later is het de oude rot Antonio Casale die naar de rail gestuurd wordt door Kostritsyn als hij met {j-Hearts}{j-Clubs} tegen de {a-Hearts}{a-Clubs} van de inmiddels zeer gevaarlijke jongeman aanloopt.

Om er nog maar een schepje bovenop te doen schakelt hij ook Nino Marotta uit die op een {j-Diamonds}{10-Hearts}{3-Spades} flop all-in belandt met {q-Spades}{10-Clubs} tegen de {a-Spades}{j-Hearts} van Kostritsyn. De jonge Rus ziet dus dat zijn hyper-agressieve spel afbetaald wordt en na twee uren staat hij gelijk met chipleader Chrisanthopoulos. Terwijl er nog maar 27 handen gespeeld zijn zitten er nog maar vier spelers aan tafel met twee gigantische stacks; Chrisanthopoulos (6.453.000) en Kostritsyn (6.280.000), en twee kleine stacks; Peter Ling (1.445.000) en Erik Seidel (1.385.000).

Peter Ling wordt in hand 70 uitgeschakeld door Chrisanthopoulos. Gaandeweg verliest Chrisanthopoulos grip op de wedstrijd en na Seidel te hebben verdubbeld verliest hij steeds meer chips aan Kostritsyn, die duidelijk controle over zijn tegenstanders heeft. Uiteindelijk is het Kostitsyn die Chrisanthopoulos zo ver krijgt om alles er preflop in te schuiven met {a-Clubs}{6-Clubs} tegen de {10-Clubs}{10-Diamonds} van de Rus die de hand weet te winnen en zo na 112 handen heads-up zit.

Heads-Up Chip Counts

Alexander Kostritsyn9.925.000
Erik Seidel5.685.000

Door bijna elke hand te raisen zet Kostritsyn Erik Seidel dusdanig onder de druk dat hij er geen raad mee weet. Seidel, die bekend staat om zijn prestaties voor en na de pokerboom, zit in een lastige positie maar een gunstige showdown lijkt verandering te brengen. Seidel verdubbelt naar 5.320.000 met {a-Diamonds}{k-Spades} tegen de {k-Clubs}{j-Clubs} van Kostritsyn en zo heeft hij van een gigantische achterstand nog steeds een 2:1 gat goed te maken.

De match begint om te draaien en Seidel neemt snel de chiplead over van Kostritsyn die aangeslagen lijkt door de verloren pot. Echter vecht hij meteen terug en door een paar potten liggen de verhoudingen weer zoals ze waren. In de laatste en 178ste hand is het Seidel die naar 300.000 raiset en Kostritsyn callt. Op de flop {j-Diamonds}{8-Spades}{7-Spades} checkt Kostritsyn en bet Seidel 550.000 waarop Kostritsyn all-in gaat en Seidel callt voor 1.200.000 meer. De Amerikaan laat {a-Spades}{q-Clubs} zien tegen de {j-Hearts}{9-Hearts} van de Rus. De turn {3-Hearts} en river {k-Hearts} brengen geen hulp voor de achtvoudig bracelet winnaar en zo neemt Alexander Kostritsyn $1.650.000 mee naar huis voor zijn uitzonderlijke prestatie.

WSOP Cashes en een mooie toekomst

Na het geweldige resultaat in Australië is Kostritsyn ineens een grote naam waar de mensen rekening mee houden. Als de net 21 geworden Rus naar Amerika afreist om daar zijn eerste World Series of Poker te spelen laat hij meteen al grote dingen zien. In de grote velden die elke dag weer afkomen op de verschillende toernooien laat hij zich wekenlang zien met mooie resultaten. “I am here for the bracelet, not for the money” is een quote die Kostritsyn laat noteren in een interview. Helaas wordt die droom nog geen werkelijkheid, maar een derde plaats in het $10.000 Seven Card Stud toernooi en in totaal zes cashes laten wel zien dat dit er aan zit te komen. Onder deze zes cashes valt ook het Main Event, waarin hij op een mooie 84ste plaats terecht komt. In toernooien zie je Kostritsyn vrijwel nooit als shortstack en zijn manier van spelen kan vergeleken worden met mooie en wellicht bekendere namen als Bertrand ‘Elky’ Grospellier, Ludovic Lacay, Brandon Cantu en Blair Hinkle.

PokerNews Background Check - Alexander Kostritsyn 102

In januari van 2009 speelt hij weer in Australië en daar weet hij het AUD$10.000 H.O.R.S.E. toernooi te winnen met slechts 24 deelnemers. Toch is het noemenswaardig omdat er vrijwel alleen grote namen meededen. Chris Ferguson eindigt als tweede en Jeff Madsen claimt de derde plaats. De eerste plaats is 95.000 Australische dollars waard en dat is toch altijd mooi meegenomen. Tijdens de meest recente WSOP speelt hij veel toernooien en wil het allemaal niet zo goed lukken, wel casht hij tweemaal waaronder wederom in het Main Event. In het grootste toernooi ter wereld laat hij zien over uitzonderlijke kwaliteiten te beschikken en drijft hij onder andere Josh Arieh en Phil Hellmuth tot wanhoop. De Rus speelde een monsterstack, maar op de manier dat hij de chips verzamelde raakte hij ze ook weer kwijt, zodat hij op de 498ste plaats eindigt.

Al met al mogen we concluderen dat deze speler de komende jaren nog veel mooie dingen gaat laten zien. Kostritsyn is een speler die al bijna $2.000.000 aan toernooi winnings heeft en nog maar anderhalf jaar echt actief is in de toernooi wereld. We gaan er vanuit dat hij met cashgames nog steeds zijn brood verdient, maar een bracelet zou ook zeker niet mistaan bij deze Russische raise machine. Alexander Kostritsyn woont samen met zijn vriendin in Moskou.

Comments

 • Webjoker Webjoker

  Hij speelt trouwens onder de naam "joiso” op PokerStars, mocht je hem ooit willen railen.

 • Happy_Freaked Happy_Freaked

  Dit is om een beeld te geven van de beste prestaties en aangezien veel spelers geen uitgebreide interviews geven lijkt me dit een leuke manier. Deze keer heb ik gekozen om meer aandacht te geven aan een specifiek toernooi omdat hij daar zijn grote doorbraak kende.

  Over cashgames is helemaal niets bekend en vertelt hij niets in interviews.

 • sonar sonar

  die russische games zullen zeker wel juicy zijn. Allemaal van die (zoontjes van) oliemannetjes, maffiadudes en andere vage harries met munnies..

  vind deze artikelen wel beetje droog. Handjes gaan bespreken enzo. Beter wat meer over zo'n gast zelf, stukjes uit interviews etc. Kan mij t verotten dat ie als shortie met JJ allin gaat, tegen Ak en dan op de river een set maakt

Lees 4 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen