PokerNews Background Check - Alexandre Gomes

PokerNews PROFile - Alexandre Gomes

Op 24 juli 1982 wordt in de Braziliaanse miljoenenstad Curitiba Alexandre Gomes geboren. Curitiba is de hoofdstad van de staat Paraná en met zo’n 1,8 miljoen inwoners is het de grootste stad van Zuidelijk Brazilië. In het leven van de Braziliaan is het zijn doel om een goede advocaat te worden en zijn doel wordt bereikt waarop hij al op jonge leeftijd aan de slag gaat in de advocatuur.

Homegames en online poker
Poker komt pas in het leven van Gomes als hij aan het werk gaat als advocaat en in de vrije uurtjes met zijn vrienden en collega’s voor de lol wat homegames speelt. Zoals het zo vaak gaat bij spelers die nu hun brood verdienen met poker is hij meer aangetrokken tot het spel dan zijn vrienden. Na vele kleine homegames krijgt hij het idee dat internet poker ook wel wat voor hem is en na een kleine deposit begint hij te spelen. Met het verstrijken van de tijd wordt duidelijk dat Gomes het spelletje aardig onder de knie te krijgen en hij begint resultaten neer te zetten.

Doordat Gomes zijn resultaten via de bekende kanalen geblokkeerd heeft is het lastig uit te vinden wanneer hij zijn eerste klapper maakte. We weten wel dat hij in 2007 al dusdanige resultaten liet zien dat hij er voor koos om professioneel te gaan spelen. Van recente cashes maken we het volgende op. Op 7 februari 2008 wint hij op PokerStars de Wednesday 150k gtd voor $65.000 en dit is tot op heden zijn grootste online resultaat. Verder laat ‘allingomes’ zoals hij online heet nog vierde plaatsen noteren in de $1.050 super tuesday en $215 rebuy, tweemaal voor een totaal van $68.000. Tegenwoordig staat Gomes op de 21ste plaats van het hoog aangeschreven online leaderboard van PoketFives in de ranking van Brazilië. Dat Gomes niet zo hoog meer staat komt doordat hij zich toegelegd heeft op live poker en dit niet zonder resultaat.

Live poker en een internationale doorbraak
In 2008 besluit Gomes af te reizen naar Las Vegas om enkele toernooien te gaan spelen tijdens de World Series of Poker. Terwijl hij in event 48 pas zijn vierde officiële live event speelt maakt hij wel indruk. Het event met een buyin van $2.000 kent met 2.317 deelnemers een immense prijzenpot van $4.2 miljoen. Om zulke grote velden te verslaan heb je naast een portie luck ook veel skills nodig en die laat de Braziliaan zien.

Op de eerste dag van het toernooi spelen de 2.317 spelers allen tegelijk verspreid over de Amazon en Brasilia room. Na slechts 10 levels van een uur blijven er 198 spelers over die de dag daarna terug zullen komen. Eric Crain is chipleader met 253.500 punten terwijl Alexandre Gomes op slechts 48.400 staat. De blinds zijn echter 800/1.600 met een 200 ante dus dit geeft nog wel genoeg speelruimte. In een cruciale pot aan het begin van de dag schakelt Gomes onze landgenoot en Team Unibet speler Paul Valkenburg uit. Alles chips belanden preflop in het midden en Gomes wint met {a-Hearts}{q-Clubs} van de {j-Clubs}{j-Spades} van Valkenburg en ook de {10-Spades}{10-Diamonds} van Gerald Watterson. Het board ontwikkelt zich als volgt {a-Spades}{q-Hearts}{q-Spades}{k-Spades}{9-Spades}. In het verdere verloop van de dag houdt Gomes zich onder de radar maar hij grind zichzelf naar een plaats aan de finale tafel met onder andere Kirill Gerasimov en Marco ‘CrazyMarco’ Johnson.

PokerNews Background Check - Alexandre Gomes 101

Aan de finale tafel is het Gomes die met een vierde chipstack een mooie uitgangspositie heeft maar met bijna 30 big blinds is er nog niets beslist. Door afwachtend spel komt Gomes in de situatie waar hij short is en bij de laatste vijf spelers krijg hij zijn resterende stack er in met {6-Spades}{7-Spades} tegen de {a-Clubs}{q-Spades} van Alan Cutler. De board ontwikkeling mag bijzonder genoemd worden want na een {a-Spades}{q-Clubs}{j-Diamonds} flop zijn de kansen van Gomes uiterst klein. De turn {6-Clubs} en river {6-Hearts} brengen de runner runnner hulp die de Braziliaan nodig heeft en zo doet hij ineens weer vol op mee. Na drie snelle bustouts zitten Marco Johnson en Alexandre Gomes na 3 uren spelen aan de finale tafel al heads-up. Het moge duidelijk zijn dat de structuur niet geweldig is maar de beide mannen hebben toch nog wat speelruimte in de heads-up die bijna gelijk ligt.

Tijdens de heads up is het Marco Johnson die constant het initiatief neemt en Gomes onder druk zet. Na een geslaagde bluf in een grote pot pakt Gomes weer wat terug maar de daarop volgende pot is cruciaal. In een grote cooler waarin alle chips er pre flop in gaan met {a-Clubs}{10-Spades} tegen de {a-Diamonds}{a-Spades} van ‘CrazyMarco’. Het board ontwikkelt zich met {k-Clubs}{10-Clubs}{3-Hearts}{10-Hearts}{j-Clubs} desastreus voor Johnson die nu ineens achter staat tegen Gomes. De laatste hand is wederom een preflop allin en Gomes wint met {a-Spades}{k-Spades} van de {q-Spades}{j-Spades} zodat hij zich kampioen mag noemen. De allereerste live cash van Alexandre Gomes is dus meteen een WSOP Bracelet, niet veel mensen kunnen dat zeggen. Met zijn zege neemt hij het bedrag van $744.000 mee naar huis.

Alexandre Gomes is de eerste Braziliaan en ook Zuid-Amerikaan die een bracelet weet te winnen zodat hij meteen veel media aandacht geniet. Tijdens het verdere verloop van het jaar weet hij ook nog een finale tafel te halen in het eerste seizoen van de LAPT. In Punta del Este in Uruguay pakt hij de vierde plaats voor $68.100.

2009, het jaar van de bevestiging
Bij aan het aanbreken van een nieuw jaar is het zoals we inmiddels gewend zijn tijd voor de PCA op de Bahamas. Naar dit toernooi komen zoals gewoonlijk een heleboel spelers van over de hele wereld, zo ook Alexandre Gomes. Na zes dagen pokeren zit Gomes met een zeer ruime chiplead aan de finale tafel met onder andere Dan Heimiller, Kevin Saul, Dustin Dirksen en onze landgenoot Pieter Tielen.

De laatste acht spelers krijgen sowieso het bedrag van $234.000 op hun rekening bijgeschreven. Zoals u kunt zien is het Gomes die met een ruime chiplead aan de finale tafel begint en dit is ten koste gegaan van Kevin Saul. Vlak voor het einde van de dag voor de finale tafel is het Gomes die met een fullhouse zessen en azen wint van de full house van Kevin Sual die slechts zessen en vrouwen kan laten zien. Saul is er niet meer bovenop gekomen en hij is de eerste speler die op de laatste dag naar de rail verdwijnt.

Terwijl de structuur erg goed is vliegen de spelers snel naar de rail en zitten we nog maar met vier spelers na twee uren spelen. De laatste vier spelers zijn Poorya Nazari, Benny Spindler, Anthony Gregg en Alexandre Gomes. De hand waarin Gomes uitgeschakeld wordt is een bijzondere cooler. Gomes raiset pre flop naar 305.000 waarop Spindler de call maakt. De flop komt {j-Diamonds}{j-Hearts}{j-Spades} waarop Gomes 535.000 bet en Spindler meteen raiset naar 1.350.000 waarop Gomes de call maakt. Op de turn {5-Spades} is het de Braziliaan die checkt naar Spindler die besluit 2.000.000 te betten. Gomes heeft het er ogenschijnlijk moeilijk mee maar dan gaat hij ineens allin waarop Spindler instacallt.

Deze pot van ongeveer 15.000.0000 is de grootste pot van het toernooi en Spindler laat met {k-Clubs}{j-Spades} zien voor de absolute nuts terwijl Gomes met {a-Hearts}{a-Clubs} de second nuts in zijn handen heeft. Gomes is drawing dead en hij verlaat het toernooi als vierde en krijgt $750.000 mee naar huis. Het toernooi wordt uiteindelijk gewonnen door Poorya Nazari die Spindler en Gregg weet te verslaan nadat de Duitser eerder een gigantische chipleader had.

Na deze geweldige prestatie speelt Gomes op de World Series of Poker meer toernooien dan het jaar ervoor maar zonder grote successen. De Braziliaan casht één keer in een $1.500 event maar een naam mag het niet hebben. Voor de spelers die nog zin hebben om poker te spelen na de zes weken in het Rio is er altijd nog de Bellagio Cup als onderdeel van de World Poker Tour. Gomes neemt net als 268 andere spelers deel aan het $15.000 kostende Main Event en niet zonder succes.

PokerNews Background Check - Alexandre Gomes 102
Alexandre Gomes met de WSOP bracelet

Na vier dagen pokeren zit Gomes aan de finale tafel met Christoffer Sonesson, Erik Seidel, Justin Smith, Alec Torelli en Faraz Jaka. Deze shorthanded finale tafel zorgt voor een nieuw record op de World Poker Tour. Het duurt maar liefst 107 handen voordat de eerste speler uitgeschakeld wordt. Erik Seidel finisht als 6de voor $164.640 dollar waarna Sonesson, Torelli en Smith ook snel naar de rail gaan. Gomes speelt heads up tegen Jaka voor de eerste prijs van ruim anderhalf miljoen dollar.

De heads-up duurt uiteindelijk 43 handen waarop de {a-Clubs}{j-Hearts} van Gomes blijven staan tegen de {a-Spades}{7-Spades} van Jaka als het board {8-Diamonds}{6-Spades}{2-Clubs}{6-Diamonds}{9-Spades} komt. De Braziliaanse Team PokerStars Pro pakt zijn tweede grote overwinning in een jaar tijd en Faraz Jaka zal zichzelf moeten troosten met de tweede prijs van $774.870. Gomes wint $1.187.679 en kroont zichzelf ook tot de eerste Brazilaanse World Poker Tour winnaar.

Al met al mag Alexandre Gomes zich de pionier van het Braziliaanse poker noemen. Niet alleen is hij de eerste WSOP en WPT winnaar, ook voert hij het geld klassement aan met in totaal $2.781.695 aan cashes. Geen enkele andere Braziliaanse speler heeft meer dan $400.000 aan cashes en zo heeft Gomes dus een straatlengte voorsprong in dat klassement. Gomes is nog steeds woonachtig in zijn geboorteplaats al is hij er niet veel meer te vinden door alle trips naar grote toernooien. Onlangs was Gomes nog te zien tijdens de EPT in Londen, daar kon hij echter geen potten breken. We zullen in de komende jaren waarschijnlijk nog veel van spelers uit Brazilië gaan horen maar vergeet niet dat Gomes de eerste was.

Comments

 • [user120127] [user120127]

  @ november04, ga lekker ff anders lopen huilen! Als je zo gefascineerd bent door 'taal' adviseer ik je enkele afleveringen van Dora te kijken op Nickolodeon. Lijkt me perfect passen bij je leeftijd en gedrag..

 • november04 november04

  "Met het verstrijken van de tijd wordt duidelijk dat Gomes het spelletje aardig onder de knie <u>te krijgen</u> en hij begint resultaten neer te zetten."
  *
  "Met zijn zege neemt hij het bedrag van $744.000 mee naar huis."
  een bedrag van of het bedrag ..
  *
  "Gomes speelt heads up tegen Jaka voor de eerste prijs van ruim anderhalf miljoen dollar."
  "Gomes wint $1.187.679 en kroont zichzelf ook tot de eerste Brazilaanse World Poker Tour winnaar."
  ??????
  *

Lees 2 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen