PokerNews Background Check - Marty Smyth

PokerNews PROfile - Marty Smyth

De in 1976 geboren Marty Smyth groeide op in de roemruchte Noord-Ierse stad Belfast. De stad met zo’n 300.00 inwoners is sinds 1922 de hoofdstad van Noord-Ierland. Marty Smith studeerde aan de Universiteit in Belfast waar hij in aanraking kwam met poker. In het begin zag hij het als leuke hobby, maar dat zou later anders worden. In zijn jonge jaren speelde Smyth al om centen met zijn vader, als hij verloor kreeg hij zijn geld weer terug. Toen Marty Smyth het poker wat serieuzer wilde gaan aanpakken reageerde zijn vader nogal sceptisch. Hij kon dan ook nog niet weten wat voor talent zijn zoon voor het spelletje had.

Het gaat zo goed met pokeren dat Marty Smyth op een gegeven moment besluit om te stoppen met studeren om zich volledig op poker te kunnen richten. Een bijbaantje zoals vele studenten hebben heeft Marty nooit gehad, hij had poker. In het begin ging het soms met horten en stoten, maar uiteindelijk liet de Noord-Ier zien dat hij tot de besten van het zo verdeelde eiland behoort. In het begin van zijn pokercarrière richtte Smyth zich vooral op live cashgames en kleine toernooien, waar zelfs op de Hendon Mob site geen melding van wordt gemaakt. Bij vele forummembers zijn clubs als de Jackpot Club in Dublin wel bekend, ook daar speelde Marty Smyth in zijn beginjaren zeer regelmatig.

Marty Smyth begon pas online poker te spelen in 2002 en volgens eigen zeggen is 2008 het enige jaar geweest dat hij op het internet niet in de groene cijfers geëindigd is. Smyth speelt voornamelijk op BoylePoker, waar hij ook als gesponsorde speler actief is. Smyth geeft aan niet echt een nickname te hebben, of hij dit liever niet bekendmaakt is onduidelijk.

De eerste cash van Smyth is al in 1997 als hij een $100 freeze-out weet te winnen in Lake Elsinore, California. Voordat de Noord-Ier zijn tweede cash laat noteren is het oktober 2000. De eerste grote zege komt in oktober van 2005, het jaar dat zijn landgenoot Andy Black de finale tafel van het WSOP Main Event weet te halen. Smyth chopt de €400 rebuy met Antony Chapman en Anders Berg. De drie spelers gaan allen met €25.000 naar huis, een bedrag waar hij weer een tijdje mee vooruit kan. De grote doorbraak komt echter zo’n anderhalf jaar later in het voorjaar van 2007.

Een serie van resultaten
In het najaar van 2006 speelt Smyth mee in de Poker Million die georganiseerd wordt door Sky Sports. Na twee kwalificatie rondes haalt Smyth de finale tafel met onder andere Mel ‘Silver Fox’ Judah en Andreas Hoivold. Smyth kan echter geen potten breken en hij wordt zesde en daarmee laatste. Wel neem hij $100.000 mee naar huis, slecht een schrale troost gezien het feit dat latere winnaar Rajesh Modha maar liefst $1.200.000 op zijn bankrekening bij mag schrijven. Dit was echter slechts een opstapje naar zijn echte doorbraak.

Zo’n vier maanden later speelt Smyth de Irish Poker Open met een buy-in van €3.300. Na vier lange dagen pokeren zit Marty Smyth aan de finale tafel met onder andere Peter Eastgate, Sorel Mizzi en Roland de Wolfe. Met tight en afwachtend spel ziet Smyth dat zijn tegenstanders links en rechts afvallen. Een paar goed uitgekozen spots later weet hij zich naar de heads-up te werken, waar hij tegenover de door hem zo gevreesde Roland de Wolfe komt te zitten. Doordat de toernooiorganisatoren duidelijk geen verstand van zaken hebben, worden er nogal wat fouten gemaakt met de structuur en de crapshoot is een feit. Door een paar gelukkige situaties komt Smyth terug en weet hij uiteindelijk de genadeslag toe te dienen aan de EPT en WPT winnaar. De Wolfe neemt voor zijn tweede plaats €325.000 mee naar huis terwijl de cheque en de beker plus €650.000 op het Ierse eiland blijven. Door deze grote overwinning in het toernooi met maar liefst 708 deelnemers is de naam van Smyth definitief op de kaart gezet.

In het najaar van 2007 is het weer tijd voor de Poker Million en Sky Sports stuurt Marty Smyth een uitnodiging. Door zowel zijn eerste ronde en de halve finale te winnen zit hij weer aan de finale tafel. Ditmaal zitten er met tweevoudig bracelet winnaar Howard Lederer, WSOP Main Event 2002 runner up Julian Gardner en old school pro Joe Beevers drie grote namen aan tafel. Uiteindelijk is het de laatstgenoemde die zijn grootste overwinning ooit ($1.000.000) scoort, terwijl Marty Smyth een verdienstelijke tweede plaats voor $500.000 weet te behalen.

Het jaar 2008 brengt dan voor het derde jaar op rij een grote zege en het zal uiteindelijk het beste jaar tot op heden worden voor de Noord-Ier. In de lente is het al meteen raak als Smyth $250.000 wint in de $8000 freeze-out. Dit televisie toernooi werd door Party Poker gesponsord en met slechts zes spelers pakt Smyth dus een hele grote eerste prijs. Dan is het weer tijd voor het jaarlijkse spektakel in Las Vegas, waar Smyth de WSOP speelt. Met hoge verwachtingen reist de Noor-Ier naar de stad die nooit slaapt, maar niets lijkt te willen lukken. Hij verdient $3833 in een $1500 Pot Limit Omaha toernooi, maar dat is ook niet om over naar huis te schrijven.

PokerNews Background Check - Marty Smyth 101
Marty Smyth tijdens de WSOP

Twee grote zeges binnen zes maanden
Dan weet hij ineens waar het aan ligt. De gehele zomer is zijn vrouw er steeds bij en dat is volgens hem de reden dat het minder gaat. Puur bijgeloof natuurlijk, maar met het naderen van het einde van de WSOP kan het geen kwaad om vrouwlief te vragen hem met rust te laten zodat hij zich volledig kan focussen. De goedwillende vrouw van Marty Smyth besluit naar huis te vertrekken en dan begint het 50ste event van de zomer. Smyth betaalt de $10.000 buy-in, waarin niemand minder dan Neil Channing 50% van zijn actie heeft.

Michael Mizrachi is ruim chipleader met Brandon Moran, Kido Pham en Marty Smyth als zijn naaste achtervolgers. De finale tafel wordt door ESPN uitgezonden en zal voorlopig de laatste poging zijn om Omaha op TV onder de aandacht te brengen. Het is de chipleader Michael Mizrachi die met harde hand regeert en hij zorgt er persoonlijk voor dat Greg Hurst, Tom Hanlon en Thang Pham uitgeschakeld worden. Ondanks al dit geweld is het Marty Smyth die de meeste chips weet te verzamelen. Hij verdubbelt onder andere een tegen Michael Mizrachi als hij {j-Spades}{9-Spades}{7-Diamonds}{5-Diamonds} heeft tegen {a-Clubs}{k-Clubs}{5-Spades}{4-Clubs} op een {j-Hearts}{k-Spades}{q-Spades} flop. Al het geld belandt in het midden en Smyth weet op de river een {j-Clubs} te hitten en overleeft. Billy Argyros, beter bekend als ‘The Croc’, wordt later als vierde uitgeschakeld door Mizrachi. De chipcounts zijn op dat moment als volgt:

Marty Smyth – 3.295.000
Peter Jetten – 2.210.000
Michael Mizrachi – 2.135.000

Het was niet de dag van Michael Mizrachi, want ondanks drie knock-outs weet hij de titel niet te pakken. Peter Jetten, één van de beste maatjes van Tom ‘durrrr’ Dwan, is dan degene die Mizrachi naar de rail stuurt en ineens zit Marty Smyth heads-up voor de vierde Ierse bracelet ooit. Noel Furlong, Donnacha O'Dea en Ciaran O’Leary gingen Smyth voor. De heads-up duurde uiteindelijk zo’n 30 handen als de speler een {q-Clubs}{9-Hearts}{10-Clubs} flop zien. Smyth bet pot wat 600.000 betekent waarop Jetten ‘pot’ reraiset. Nog voordat alle chips uitgeteld zijn besluit Smyth all-in te gaan, waarop Jetten direct de call maakt.

Peter Jetten laat {k-Spades}{j-Diamonds}{3-Diamonds}{2-Clubs} zien tegen de {k-Clubs}{j-Clubs}{j-Spades}{q-Diamonds} van Smyth. Beide spelers floppen de nuts, waarbij Smyth een redraw heeft naar de klaveren flush. De supporters van Smyth schreeuwen ‘club, club, club!’ terwijl Jetten en zijn maatjes ‘brick, brick, brick!’ door de Amazon room laten klinken. De turn is de {7-Diamonds} waarop er nog niets veranderd is, maar op de river valt de {6-Clubs} zodat Marty Smyth Peter Jetten uitschakelt. “Ik wist niet eens dat ik klavers had” bekent Smyth die duidelijk bevangen was door de druk en spanning van de finale tafel. “Dit is de meest stressvolle dag geweest die ik me kan herinneren,” aldus Smyth die maar liefst $859.532 opstreek voor zijn overwinning.

PokerNews Background Check - Marty Smyth 102
Trotse winnaar Marty Smyth

In een najaar waarin Smyth zijn eerste EPT cash in Warschau laat noteren speelt hij ook weer mee in de voorronde van de Poker Million en hij presteert zich zoals we inmiddels van hem gewend zijn. Smyth krijgt het voor elkaar om voor het derde opeenvolgende jaar de finale tafel te bereiken, een unicum. Terwijl in Praag de EPT bezig is speelt Smyth tegen onder andere Liam Flood en mede-braceletwinnaar uit Ierland Ciaran O’Leary in een shorthanded sit and go. Nadat hij in de voorgaande jaren zesde en tweede wist te worden, is hij nu degene met de langste adem. Marty Smyth wint en pakt daarmee $1.000.000, tot op heden zijn grootste zege.

Het afgelopen jaar haalt Smyth op de WSOP wederom een Pot Limit Omaha cash, maar $11.345 in het $5000 toernooi zal slechts de kosten dekken zijn van enkele events. Vlak na de WSOP casht hij €14.000 in het €400 Waterford Main Event in zijn thuisland. Het meest recente resultaat is een tiende plek tijdens de EPT Londen, waar hij £38.000 casht en de finale tafel dus net misloopt.

We mogen concluderen dat Marty Smyth bij de absolute wereldtop hoort als het gaat om Pot Limit Omaha en ook in No Limit Holdem toernooien heeft hij bewezen voor niemand onder te doen. Met $3.768.702 aan gewonnen prijzengeld staat hij tweede in het Ierse klassement dat aangevoerd wordt door Andy Black met ruim vier miljoen. Marty Smyth woont nog steeds in zijn geboorteplaats Belfast, maar hij is regelmatig op grote internationale toernooien te vinden.

Comments

  • Broksky Broksky

    Is Smith niet Noord Iers en Black Iers waardoor het geen landgenoten zijn?

  • dirkmeister dirkmeister

    nice

  • [user70267] [user70267]

    leuke gozer die marty.heb hem vorige week nog uitgeschakeld in een 165E PLO side event tijdens de IPO in dublin..ik won het toernooi natuurlijk!!!!!!

Lees 3 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen