PokerNews PROfile - Lex ‘RaSZi’ Veldhuis deel 3

PokerNews PROfile - Lex ‘RaSZi’ Veldhuis deel 3

Vandaag het laatste deel van de drie over het leven van Lex Veldhuis. In de voorgaande weken bespraken we gigantische swings, ups en downs, het mooie leven in Las Vegas maar ook de negatieve kant van de stad die zoveel in zich heeft. Lange dagen, veel tafels en dus veel volume zorgden ervoor dat Lex zich ontwikkelde tot voorbeeld van de PokerNews community en één van de geliefde spelers op PokerStars. Dit leidde eind 2008 tot contractbesprekingen met PokerStars over een sponsordeal. Dit gaf Lex zoveel vertrouwen en positieve energie dat hij er weer vol tegenaan.

Herboren
In Las Vegas kreeg Lex weer de rust die hij nodig had om heel veel poker te spelen. Zonder klagen, en met een duidelijk doel voor ogen opende hij tafel na tafel en maakte bijzonder lange sessies. Dit alles met de deal van PokerStars in zijn achterhoofd, want het voelde als een beloning na al die jaren loyaal geweest te zijn geweest aan de grootste pokerwebsite ter wereld. Met een serieuze blik keek hij naar poker en het gevoel shotjes te nemen met de volledige bankroll was weg zodat hij in een hele solide grind terecht kwam te zitten.

Tijdens de PCA stond er voor het eerst ‘PokerStars Sponsored Player’ achter zijn naam en werd het ook voor de buitenwereld duidelijk dat er een Team Nederland op komst was. Na de PCA vertrok Lex weer naar Las Vegas om bij Evelyn Ng thuis zo’n drie weken volle bak online te spelen en in één week zelfs 160.000 handen te spelen. Een ongelofelijk aantal waar veel mensen meer dan een jaar voor nodig hebben. Met strak bankrollmanagement zag hij zijn bankroll elke dag groeien en al vierentwintig tafelend op zijn laptop voelde hij zich geweldig.

Na al die jaren als degenerate door het leven te gaan had hij eindelijk de juist slag gevonden. Naast het pokeren besteedde hij ook aandacht aan zijn gezondheid en de man die ooit helemaal opgebrand uit Vegas terug kwam bloeide helemaal op. In februari vertrok hij weer naar Nederland om daar weer verder te gaan in het goede ritme en tijdens de EPT van San Remo, enkele maanden later, stond er een andere Lex Veldhuis aan de start. Fit, scherp en vol vertrouwen over zijn game speelde hij een zeer goed toernooi waarin het einde helaas niet gelukkig was. Hij cashte voor het eerst in een EPT sinds die van Deauville in 2006 en met tevredenheid keek hij terug op zijn nieuwe aanpak in toernooien. Toernooien waren niet langer een uitweg om bij winst weer helemaal terug te komen maar een onderdeel geworden van zijn leven als pokerspeler.

Een week later zat het hele pokercicuit in Monte Carlo en ging Lex naast Frank zitten terwijl de camera aanstond. De Lex Tapes ontstonden geheel zonder plan of regie en Lex vertelde in de eerste drie delen openlijk over de veranderingen in zijn leven en hoe positief hij nu tegen de zaken aankeek. Bekijk hier alles Lex Tapes die PokerNews gemaakt heeft.

De onbezonnenheid van de voorgaande jaren was verdwenen en de kwaliteiten van Lex kwamen helemaal naar boven. Zijn relatie met Evelyn ging geweldig en mede door haar nuchtere kijk op de zaken begon ook hij naar de toekomst te kijken in plaats van in het moment te leven. Veel spelen was het devies en er werd een streep gezet onder de voorgaande jaren waarin het woord ‘swings’ misschien wel het beste paste. De maand tussen de laatste EPT van het seizoen en het eerste toernooi op de WSOP stonden vooral in het teken van veel dingen regelen zodat er ontspannen aan de mooiste toernooien van het jaar deelgenomen kon worden.

Wereldwijde faam

Het $40.000 no limit hold'em toernooi werd een doel maar gek genoeg was Lex altijd zeer behouden als het ging om toernooi buy-ins. Gelukkig was daar Bart Spijkers die vijftig procent wilde kopen en Lex begon aan het grootste toernooi dat hij ooit gespeeld had. Zonder druk begon hij aan het toernooi en alleen toen hij in het begin wat chips verloor kwamen de zenuwen naar boven. Die waren snel verdwenen toen hij wat potjes begon te winnen en de eerste dag sloot hij af met één van de grootste stacks. Aan een uitzonderlijke tafel met onder andere Phil Ivey, Nam Le, Sorel Mizzi, Michael DeMichele, Adam Junglen, David Benefield en Dani Stern begint Lex zijn tweede dag. Aan het einde van een lange dag staat hij op 2,1 miljoen en dat geeft hem een vijfde plaats met nog 23 spelers in het toernooi.

PokerNews PROfile - Lex ‘RaSZi’ Veldhuis deel 3 101
Evelyn Ng aan de rail bij de laatste twee tafels

Op de dag voor de finale tafel was de spanning aan de rail goed voelbaar, maar Lex speelde zich onverstoorbaar naar de finale tafel met daaraan grote kanonnen Justin Bonomo, Isaac Haxton, Alec Torelli, Dani Stern, Ted Forrest, Greg Raymer, Vitaly Lunkin en Noah Schwartz. Met een derde chipstack deed hij goed mee maar de finale tafel pakt anders uit dan gehoopt. Als zevende wordt Lex uitgeschakeld als hij kort daarvoor met AK tegen de AJ van Dani Stern verliest. De Amerikaan hit een J op de river zodat hij terug in de race is en Lex blijft beschadigd achter. Later is hij all-in met {a-Diamonds}{7-Diamonds} tegen de {k-Spades}{k-Diamonds} van Greg Raymer en op een {2-Clubs}{6-Clubs}{j-Hearts}{q-Clubs}{10-Spades} board verbeterd hij zijn hand niet. $277.940,- is zijn prijs om de pijn te verzachten maar door de nuchterheid van zijn vrienden ging hij snel over naar de realiteit van de dag.

“Wat kan je wel?” zei Ton Kleijnen als kleine steek onder water waarna Lex, net als met het elastiekje bij Bart Spijkers, er de lol wel van inziet. De finale tafel met ESPN camera’s voelde als een bevrijding en er viel een last van zijn schouders af nadat hij jarenlang de grenzen opzocht. In het verdere verloop van de WSOP miste hij op een haar na de finale tafel van de $5.000 no limit hold'em shootout en verloor hij in de $10.000 heads-up van Maxim Lykov. In het $10.000 limit hold'em toernooi leek hij lange tijd op weg naar de finale tafel maar tegen het einde van dag twee zakte hij snel weg zodat hij uiteindelijk op de twintigste plaats, zonder geld, afscheid moest nemen.

De introductie van het $40.000 Event:

De bustout van Lex Veldhuis:

De World Series of Poker was al een succes maar wat er tijdens het Main Event gebeurde zorgde voor wereldwijde aandacht en vanaf dat moment kende iedereen de man uit Rotterdam. Op de tafel in de Amazon Room lag een papier met de tekst, “TV Table 1” zodat Lex Veldhuis met Eli Elezra en Allen Cunningham onder toezicht van de ESPN camera’s hun eerste dag mochten spelen. Zonder de intentie gekke dingen te doen zag hij dat iedereen zeer bang speelde en daar maakte hij op sublieme wijze gebruik van door bijna elke hand actie te maken.

De bovenstaande filmpjes zeggen genoeg. Lex stampte de hele tafel aan en iedereen was erg onder de indruk van de Nederlander die zijn sponsorcontract met PokerStars bewees dubbel en dwars waard te zijn. Helaas liep het op dag twee mis en moet hij lijdzaam toekijken hoe iedereen een hand tegen hem maakt. Hij blijft goede folds maken maar tegen zoveel setups was ook hij niet bestand. Zijn naam staat in ieder geval op de kaart en ESPN filmt zijn exit hand tegen Jonas Danielsson.

Wat in de filmpjes van PokerNews ook te zien was dat Lex online weer gigantische swings had. In twee lange heads-up sessies tegen DoeBoyFre$h en b4flme verliest Lex heel veel geld maar met de zelfde snelheid wint hij weer veel terug zodat hij, thuis in Nederland, weer met een goede roll verder kon spelen. In Nederland besloot hij weer te investeren in zijn leerproces en betaalde de huur een paar maanden vooruit, zette geld opzij om van te leven en nam zo op een verantwoordelijke manier shotjes. Door een slecht ritme en slapeloosheid zat hij niet lekker in zijn vel en dat zorgde ervoor dat hij veel verloor. Deze dingen hadden weinig met poker te maken, maar toch heeft zoiets invloed op je spel.

Tijdens de EPT van Barcelona zien we weer het toernooibeest Lex Veldhuis dat we in San Remo hadden ontdekt. Lange tijd heeft hij de chiplead in handen maar uiteindelijk is het een gigantische pot met een geflopte set tegen top pair en een straightdraw waarin hij veel verliest. Op de turn gaat al het geld er in waarna het board een straat voor Lars Bonding maakt op de river en Lex een grote pot verliest. Hij haalt het geld net niet - al is er nog wel steeds veel vertrouwen over het toernooispel. Tijdens de EPT van Londen enkele weken later gaat het ook goed en weet hij veel chips te verzamelen, maar ook daar vliegt hij er op dag twee uit.

High Stakes Poker

Twee weken voor de opnames van de grootste en beroemdste tv cash game ter wereld belde Daniel Negreanu hem ineens op. De Canadese Team PokerStars Pro had in Barcelona lang bij hem aan tafel gezeten en daar gaf Lex aan het fantastisch te vinden mee te mogen doen in die cashgame. Dat telefoontje veranderde zijn programma drastisch want niet veel later, tijdens de MCOP, zat hij in het vliegtuig naar Las Vegas.

Aangekomen op de set van de GSN serie High Stakes Poker was het duidelijk dat hij de nieuwkomer was. Toch waren er maar twee spelers, Dennis Phillips en Andrew Robl, die hij nog niet echt kende. Door de wervelstorm van aandacht waren de zenuwen goed voelbaar. Interviews voor de televisie, mensen die bellen met vragen, papieren tekenen en geld inwisselen. Het hoorde er allemaal bij. De televisie show ‘More Than Just a Game’ was er ook bij toen Lex plaats nam aan de tafel vol bekende gezichten. De eerste twee afleveringen heeft u al kunnen zien, maar volgens Lex komt het spektakel later pas.

PokerNews PROfile - Lex ‘RaSZi’ Veldhuis deel 3 102
Lex in actie tijdens de tweede dag van High Stakes Poker

Voor de derde opnamedag stond Lex als tweede op de reservelijst achter Phil Galfond en na zes uur wachten mocht hij dan toch nog zijn opwachting maken. Met nog anderhalf uur op de klok stelde hij direct voor of de limieten ook omhoog konden en iedereen ging akkoord. Er ontstond ontzettend veel actie en de zenuwen die hij eerder op dag twee had waren nu helemaal verdwenen. Aan tafel met Daniel Negreanu, Eli Elezra, Tom Dwan, Doyle Brunson, David Benyamin, Betrand Grospellier en Phil Galfond neemt hij plaats tussen Benyamine en Brunson. De grootste pot die hij voorbij zag komen was ongeveer $500.000,- maar verder kan hij natuurlijk weinig loslaten over alle actie die wij de komende weken te zien krijgen. Bekijk hier alle High Stakes Poker uitzendingen.

Na High Stakes Poker bleef Lex in totaal zo’n drie maanden in Las Vegas maar helaas wilde het aan de pokertafels niet lukken. Live speelde hij $50/$100 met een super goede motivatie maar hij verviel in het spelpatroon dat hij begin dat jaar tijdens het vele grinden speelde. Dit lukte niet in de live games en hij besloot dat er weer hard gewerkt moest worden aan een verbeterde game. Een week lang speelde hij helemaal niet maar wel praatte hij met andere spelers, keek hij veel hand histories door en bekeek hij video’s om weer een stap vooruit te maken. In het najaar van 2009 sprak hij onder andere met [Removed:39], Robert Wilbrink en Bijan Zahmat over poker. De jongelingen hebben het afgelopen jaar laten zien bij de beste cashgamers ter wereld te horen en de manier waarop de jonge jongens naar poker kijken maakte ook wat bij Lex los. De motivatie bereikte een nieuwe hoogtepunt en hij begon poker helemaal opnieuw te ontdekken. Na de PCA van 2010 begint hij ook minder tafels te spelen en tegenwoordig is hij vooral op acht tafels tegelijk te zien.

2010

Tijdens de PCA speelt hij naast het main event, dat niet bijzonder goed ging, ook het High Roller toernooi en daar liet hij weer zien in toernooien echt zijn draai gevonden te hebben. Helaas loopt hij tegen een setup aan door met aas koning Dario Minieri tegen te komen in een grote pot waarin de agressieve Italiaan uiteindelijke azen opendraait. Na de PCA was het dus meer kwaliteit dan kwantiteit en bleef hij vooral kortere sessies spelen. Ook pakte hij de gezonde levensstijl weer op en deed hij weer erg veel aan sport.

Ook coacht hij de laatste tijd één van zijn jeugdvrienden, Sybe Smit, die heel snel vooruit gaat. Ook Smit heeft als doel voor ogen professional te worden en Lex hoopt hem daarin goed te kunnen helpen. Momenteel speelt hij $1/$2 maar de verwachting is dat hij snel omhoog zal gaan door alle tijd en energie die hij er in steekt.

PokerNews PROfile - Lex ‘RaSZi’ Veldhuis deel 3 103
Lex tijdens EPT Snowfest

De afgelopen maand speelde Lex de EPT van Berlijn waar zich weinig bijzonderheden voordeden. Tijdens het meest recente toernooi, EPT Snowfest, maakte hij weer een hele diepe run maar ook daar ontbrak het aan een beetje geluk op de cruciale momenten. Met een 54ste plek in Oostenrijk komt zijn totaal aan cashes op $442.096,- waarvan ruim driekwart in 2009 behaalt.

Momenteel is Lex vooral druk met de challenge die hij met zijn goede vriend Bart Spijkers aanging. In totaal gaan de twee kemphanen 30.000 handen tegen elkaar spelen op de $10/$20 en wie na het einde van de race winst heeft wint €50.000,- van de ander. Momenteel hebben ze zo’n 9.100 handen gespeeld en staat Lex $30.000,- voor. De komende tijd krijgt de Team PokerStars Pro het weer enorm druk als hij onder andere in de European Cash Game gaat spelen. Daarna is het op naar San Remo direct gevolgd door de EPT Grand Final in Monte Carlo. Vrijwel direct na Monte Carlo vliegt Lex naar Las Vegas om de S.C.O.O.P. op PokerStars in een relaxte tijdzone te spelen en ook deel te nemen aan Loose Canon, een nieuwe cashgame format van PokerStars. Op de WSOP zal Lex veel hold'em events gaan spelen en daar hoort natuurlijk sowieso het $25.000 shorthanded toernooi bij.

Comments

  • Stevedude Stevedude

    Dude, Lex verloor van Lykov tijdens de hu van het 5k shootout event. Verder mooi stukje!

  • rockyj rockyj

    Mooie serie. Erg van genoten!

  • [user57391] [user57391]

    filmpjes van main event zijn zo heerlijk!!

Lees 20 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen