Sportshoe Diaries - Celebrity poker

Sportshoe Diaries - Celebrity poker

Voor PokerNews heb ik heel wat toernooien afgelopen inmiddels, het zal de meeste fanatieke pokerfans niet ontgaan zijn denk ik. Via mijn werk ben ik in aanraking gekomen met heel wat bekende Nederlanders zoals ze dat noemen. Iedereen weet dat je het pas gemaakt hebt in het leven als je op de nationale televisie bent geweest maar aangezien dat me nooit gaat lukken, is dit zeg maar 2nd best.

Ik ben echter al een jaar of zeven geleden gestopt met het kijken naar televisie moet ik bekennen. Ik vind het een achterhaald concept om op een bepaald moment voor mijn televisie te moeten zitten omdat een zender bepaald heeft dat ze een bepaald programma dan gaan uitzenden. Ik download het merendeel van de series die ik kijk, check af en toe uitzending gemist en speel veel dvd’s en blurays af. Ik ben dan ook niet echt thuis in de televisiewereld en ken dus lang niet alle bekende Nederlanders.

Zo ging ik een aantal jaar geleden voor PokerNews naar de Unibet Open in Warschau. Na een lange reis komen we aan in de koude Poolse hoofdstad en begroeten we de Nederlanders die in de lobby al aan het bier zitten. In dat groepje ook een onderuitgezakte knaap met een muts nog op zijn hoofd. De man zou dat lange weekend de gangmaker zijn en verreikte de wereld onder andere met de legendarische uitspraak “Als U-NI-BET, doe ik het wel!” (klassiek gevalletje ‘je had er bij moeten zijn’). Ik leerde dat het een soapster was en wist dat hij een pokerprogramma presteerde.

Sportshoe Diaries - Celebrity poker 101
Sander Foppele

Toen ik thuiskwam en mijn zusje leerde dat niemand minder dan Sander Foppele mijn nieuwe beste vriend was viel haar kaak zo’n beetje op de grond, het kwijl zorgde voor een lelijke plek op het tapijt. ‘Waarom ik niet om een handtekening had gevraagd’ en ‘of ze zijn telefoonnummer mocht hebben’ waren de eerste vragen. Ik snapte het niet.
Van Fatima Moreira de Melo had ik ooit een foto gezien met een slang om haar nek in, ik meen, de FHM. Ik wist dat ze best aardig kon hockeyen maar had geen idee dat ze door heel Nederland bekend was, ik dacht dat haar bekendheid beperkt was tot diehard sportfanaten en eenzame bezoekers van Mokkels.nl die de hand vaker aan zichzelf slaan dan ik doorgaans naar het toilet ga.

Afgelopen maandag nodigde mijn goede vriend Menno Vlek me uit om te gaan kaarten in Oudewater. Kaarten doen we wel vaker, naar Oudewater op een maandagavond rijden niet. Vlek zou enkele door Unibet gesponsorde spelers uitleg geven over poker, allemaal om ze klaar te stomen voor de aanstaande Master Classics of Poker waar de heren in groene hesjes moeten laten zien dat heus wel kunnen kaarten.

Als we aankomen in het kleine plaatsje (met stadsrechten! - heel belangrijk) is de groep nog niet compleet maar herken ik wel enkele gezichten. Iemand van Unibet en al twee ware bekendheden; Hugo Borst en Koert Westerman. Hugo ken ik natuurlijk omdat hij voor PokerNews Magazine iedere twee maanden een column schrijft en omdat hij twee Unibet Opens gespeeld heeft waar ik bij was. Maar die andere, Koert Westerman kende ik nog niet eigenlijk.

Ja, ik kende zijn stem van de pokerprogramma’s maar had nog nooit met hem gespeeld. Als jonge pokerfan kon ik Koert niet uitstaan, de dingen die hij af en toe zei in de pokerprogramma’s die ik volgde deed me af en toe een beetje overgeven in mijn mond. ‘Hoe kan hij nou zo onwetend zijn?’ vroeg ik mezelfs soms hardop af terwijl ik me de haren uit de kop trok. ‘Laat mij dat maar doen, dat kan ik veel beter’ dacht ik er vaak achteraan moet ik bekennen. In mijn jeugdig enthousiasme zag ik voor het gemak over het hoofd dat de televisieprogramma’s die hij presenteerde niet gemaakt werden voor de diehard pokerfan zoals ik zelf, maar voor het onwetende publiek die nog een accountje moest aanmaken.

Toen ik hem op een dag samen met Arthur van der Meeren in die luxe fauteuils zag zitten voor Lords of Poker had ik mijn mening helemaal klaar; dit moet een enorm zelfingenomen man zijn, wat een kwal. Groot was dan ook de verassing toen Koert een inmens vriendelijk heerschap bleek te zijn. Hij was vrolijk, vriendelijk, vertelde de mooiste verhalen en hield ook nog eens echt van het spelletje blijkens dat hij op zijn vrije maandagavond aan het spelen was. Hij gaf aan altijd PokerNews Magazine te lezen en bezocht af en toe zelfs de website en gaf zelfs aan dat hij mijn stukjes las. Hugo viel hem bij en gaf aan dat hij PokerNews Magazine van de eerste tot de laatste bladzijde altijd helemaal las. Ik voelde me bijna een celebrity.

Een uurtje later dan geplanned, de heren hadden de enige maandagavond file gevonden op weg naar Oudewater, kwamen Horace Cohen en Ruben van der Meer binnen gelopen. Dat zijn nou typisch twee kerels waarvan ik weet dat ze bekend zijn maar geen idee waarvan. Ook hen was ik weleens tegen gekomen op een Unibet Open natuurlijk maar dit was toch iets anders. Drie uur lang maakten ze grappen, de één nog flauwer dan de ander maar wat was het gezellig, de twee steken elkaar aan en houden niet meer op als ze eenmaal begonnen zijn. Met Hugo die er af en toe een sneer tussendoor was het feest compleet.

Na onze uitleg mochten we in een sit&go gaan bewijzen dat onze theorieën juist waren. Het vervelende met poker is echter dat het lange termijn strategieën zijn en dat in een enkele sit&go iedereen kan winnen. U als doorgewinterde pokeraar weet dat, de bekende koppen bij ons aan tafel nog niet echt.

Als ik een gigantische pot met boeren tegen boer-vrouw verlies raak ik shortstacked. Koert Westerman limpt waarop ik isoleer met {q-Spades}{q-Hearts} naar 1.500. Westerman maakt als enige de call en bet 2.300 uit op de {a-Spades}{j-Clubs}{5-Spades} flop. Daar zit ik dan, met nog maar 5.000 totaal – mooi gedaan weer Frank. Ik knal het uiteraard in en zit uiteraard tegen {a-Clubs}{8-Clubs} en kan niet verbeteren. Als één van de eerste eruit, lekker dan.

Horace volgt niet veel later en ook Ruben en Hugo moeten het onderspit delven zodat Vlek tegen Westerman heads-up komt. Westerman wint, Vlek gaat weer onderuit. De heren zijn allemaal blij voor Westerman, ik ben teleurgesteld voor Menno. We pakken de auto terug en overdenken de avond nog eens, ze hebben nog veel te leren maar zijn allemaal enorm gemotiveerd om het goed te gaan doen tijdens de aankomende MCOP. Iedereen kan een toernooi winnen natuurlijk, hopelijk is dat deze november er eentje in een groen jasje.

Cliffnotes:

 • Ik ken bekende Nederlanders
 • Ik kan niet van ze winnen

Comments

 • [user103093] [user103093]

  Nice. Gr van de bubble boy

 • [user101298] [user101298]

  die cliffs zijn echt een top uitvinding

 • [user81376] [user81376]

  Sander Foppele ken ik niet, maar voor mij kan hij niet meer stuk sinds er in de introductie van "Lords of Poker" een limousine kwam voorrijden, het portier openzwaaide en Sander horizontaal uit de auto het grind kwam opkruipen... Zelfspot = +1. Wel wat anders dan sommige chronisch verongelijkten in Lords of P.

Lees 6 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen