Sportshoe Diaries - Frank de Boer

Sportshoe Diaries - Frank de Boer

Ik ben opgegroeid in Monnickendam, een klein stadje in de buurt van Marken en Broek in Waterland. Ik kan me van die tijd niet veel herinneren, ik was immers nog heel jong. Maar toen ik verhuisde naar Nigtevecht niet veel later had ik één ding over Monickendam goed onthouden. Wij woonden namelijk praktisch naast Frank en Ronald de Boer!

Naderhand denk ik dat we helemaal niet naast hem woonden. Sterker nog, ik denk niet eens dat het in dezelfde wijk was. Maar dat was het verhaal wat ik vertelde, een bluf al op vroege leeftijd dus. Heel veel nieuwe vrienden maakte ik er niet mee, maar ik had wel iets om trots op te zijn. Soms vroegen mijn klasgenoten hoe hij was en, hoewel ik nog nooit een woord met hem gewisseld had, maakte ik er de mooiste verhalen van.

Eén keer stond ik daadwerkelijk oog in oog met hem, dat weet ik nog goed. Vlak voor Sint Maarten, een feestdag vegelijkbaar met het Amerikaanse Halloween, gingen we met een groepje naar zijn huis om een handtekening te vragen. Ik was niet groot en stond achteraan, ik kon niets zien. Hij mij ook niet. Frank had open gedaan en had kaarten gepakt die steevast op het tafeltje naast de deur lagen en had een handtekening gezet voor ons allemaal. Behalve voor mij. Al mijn zeer jeugdige vrienden blij, ik sip. Dat was mijn enige herinnering aan Frank de Boer maar dat weerhield me er niet van verhalen over hem te vertellen.

Ik werd bijna fan, hetgeen goed paste bij mijn gehele familie die voor Ajax was. Ik verhuisde nogmaals, en nogmaals en toen ik eenmaal in Nieuwegein was aangekomen was mijn liefde voor voetbal behoorlijk bekoeld. Voor Ajax was ik niet meer; op een regenachtige zondag had ik ooit in een recalcitrante bui besloten voor PSV te zijn maar verder dan teletekstsupporter zou het niet gaan. Mijn zusje had een letterlijk levensgrote poster van Patrick Kluivert en hoewel ik het allemaal leuk vond kon het me niet echt meer interesseren. Eerst kwamen computerspelletjes die ik veel interessanter vond dan voetbal, daarna poker.

Het Nederlands elftal kijk ik nog graag en de laatste tijd zet ik zelfs Voetbal Inside wel eens op als achtergrondgeluid, al is het alleen maar om René van der Gijp om zijn eigen grappen te horen lachen. Maar voetballiefhebber zoals de rest van Nederland, niet echt. Toen Menno Vlek van Pokerles.nl vroeg of ik hem wilde helpen met een clinic voor (oud-)voetballers begon mijn hart dan ook niet direct heel veel harder te kloppen. Ik schuif liever eens aan bij Phil Ivey dan bij Johan Cruijff, een godzonde – ik weet het. Maar ik zei toe natuurlijk, ook al was het de dag na een week lang uitzonderlijk hard werken op de MCOP – mijn maatje “Vlekski” kon ik niet laten stikken.

Ik bleek niet de enige die hij had gevraagd. Het werd een grote clinic, een hele grote. 30 delers uit het gehele land waren opgetrommeld om voor Unibet het pokergedeelte van een speciale avond te organiseren. En dus pakten we doodvermoeid de zondag na de Master Classics of Poker de trein naar huis om na een snelle kledijwissel opgehaald te worden door “Dansgek” die zo vriendelijk was ons een lift naar Den Haag te geven. Het Hilton Hotel was waar we moesten zijn.

Sportshoe Diaries - Frank de Boer 101
Rob Jansen met Edwin van der Sar en Philip Cocu

Boven het Het Hilton Hotel bevindt zich het nieuwe bedrijfspand van Sport-Promotion en dus de ideale locatie om met een gezellige borrel het 15-jarig bestaan van het sport managementbureau te vieren. Rob Jansen, directeur en eigenaar, besloot dat niet kleinschalig te doen maar pakte uit met een groots opgezette avond waarvan poker de hoofdmoot vormde.

En daar stond ik dan, in mijn zwarte overhemdje en groene Unibet giletje. Terwijl het op twitter buzzde van de spanning en geruchten wie er allemaal bij zouden zijn, kon het mij niet echt boeien. Ja, Van der Sar, Bergkamp, Afellay, Stekelenburg en natuurlijk Sjaak Polak zijn absolute helden. Pierre van Hooijdonk en Patrick Kluivert misstaan ook niet maar echt onder de indruk was ik niet.

Sportshoe Diaries - Frank de Boer 102
In mijn groene Unibet giletje

Het toernooi begon. Negen spelers aan mijn tafel die allen nog nooit poker gespeeld hadden. Een half uur had ik de tijd om uit te leggen hoe het spel werkte. De bettingsrondes (jij moet het nu als eerst zeggen), de kaartcombinaties (een flush is hoger dan een straat, ja echt), de mogelijkheden tot checken (populair), betten (minder populair), folden (a-populair) en raisen (totaal niet populair). Sommigen begrepen het goed, anderen hadden wat meer oefening, en eigenlijk tijd, nodig maar allemaal leken ze het prima naar hun zin te hebben.

Na een half uur begonnen we aan het toernooi. Iedereen zijn 3.000 beginchips terug en spelen maar. We hadden drie en een half uur om van een mannetje of 230 te komen tot een winnaar dus dat de structuur niet geïnspirreerd was op die van de Unibet Open lijkt me nodeloos te zeggen. Echt bekende voetballers had ik niet aan mijn tafel al kwam de vrouw van Alje Schut wel bij me aan tafel en toen ik net gewisseld werd Dirk Kuijt met zijn betere helft.

Sportshoe Diaries - Frank de Boer 103
Dirk Kuijt met partner

Het toernooi verliep soepel. We braken sneller tafels op dan PSV kon scoren tegen Feyenoord in die bekende tweede helft en de color-ups waren al helemaal gemakkelijk. Ik sjouwde met stoelen en tafels om de zaal gereed te maken voor een wat vrijere sfeer en werkte me in het zweet met chipkoffers en Unibet pokerbijbeltjes om iedereen tevreden te houden.

En toen was het moment daar. Brush Menno van Pokerles vroeg mij of ik de finaletafel wilde delen. "Sure" was mijn antwoord al had ik geen idee hoe lang het zou gaan duren of wie er aan zaten. De stacks werden keurig neergezet, ééntje viel er op. Eén van de spelers had de 3.000 beginstack uitgebouwd naar meer dan 150.000 - impressive. Een naam had ik er nog niet bij.

Het duurde zeker een half uur voordat de aankondiging van de finaletafel gedaan werd. Al die tijd zat ik roerloos en geconcentreerd aan tafel: ik speelde niet met fiches, ik zat niet onderuitgezakt. Na 15 EPT's, 7 Unibet Open's (en twee BOPC's!) wist ik precies wat wel en niet hoorde.

"Is dit mijn plek?"

Ik schrok op uit wat ik altijd "halve coma" noem, de perfecte combinatie van wakker lijken maar op de achtergrond slapen voor wat extra rust - een trucje uit mijn middelbare schooltijd toen ik nog Frans volgde. "Uhhh" stamelde ik voordat Pascal van Doorn van Pokerles hem op de hoogte bracht dat we een grootse aankondiging zouden doen.

Frank de Boer stond daar ineens, eigenlijk was hij me de hele dag nog niet opgevallen. Ik had vooraf plechtig beloofd geen handtekeningen te gaan vragen maar vond dat ik deze eigenlijk nog wel tegoed had. Voordat het er van kwam verdween hij het publiek in terwijl Menno Vlek en acteur Frank Lammers de microfoon grepen om onder luid gejoel de spelers aan te kondigen.

Ruben van der Meer mocht aanschuiven met een shortstack ("ik heb nog geen iPad maar wel een vleespet") en Lammers schreeuwde "Put your hands up for Pi-air!" door de zaal om Pierre van Hooijdonk te introduceren. De vrouwen van Dirk Kuijt, Roy Makaay en Alje Schut hadden het ook gehaald evenals enkele zakenrelaties van Sport-Promotion. En Frank de Boer dus, als chipleader.

Ruben van der Meer was extreem tight en weigerde iedere hand te spelen. Mara Schut kreeg een bad-beat, de zakenrelaties verloren hun flipjes en Pierre van Hooijdonk zag nog kans te limp-folden met zijn 5 big blind stack maar zou er uiteindelijk toch niet mee wegkomen. Uiteindelijk ging het tussen Joyce Makaay en Frank de Boer. Joyce had de agressieve aanpak gekozen met raises en reraises alsof poker haar tweede natuur was. Alleen Frank gaf af en toe wat tegengas maar ook hij stond geen kans.

"En de big blind voor u",

"Ik?"

"Ja, 20.000 voor u"

Mijn eerste gesprek met Frank de Boer verliep niet slecht. Ik kwam redelijk goed uit mijn woorden, stamelde niet en het zweet dat langs mijn rug mijn bilspleel in sijpelde kon hij niet zien natuurlijk.

Frank leek gedreven, leek het spel al vaker gespeeld te hebben. Heel soepel cutte hij zijn chips als hij een bet of raise maakte. Hij maakte het iedere keer vier keer de big blind en toonde genoeg agressie. Het zou niet genoeg zijn. Joyce walste over de tafel als een stoomtrein zonder remmen en had geen poging gedaan te stoppen toen het heads-up kwam.

"In een spannende eindstrijd bleek Joyce Makaay uiteindelijk over de beste kaarten te beschikken." zouden we lezen in het persbericht de dag erop maar helemaal volledig was dat niet. Joyce had ongetwijfeld goede kaarten gehad in het toernooi maar iedere keer dat ze de pot naar zich toe schraapte na een fold van De Boer liet ze haar kaarten aan mij zien, en dat waren niet enkel azen kan ik u vertellen. Blufs hier, marginale valuebets met aas-hoog daar - of ze het allemaal wist valt nog maar te bezien maar haar stijl werkte.

Sportshoe Diaries - Frank de Boer 104
Frank de Boer baalt als hij heads-up verliest van Joyce Makaay

Joyce won, Frank baalde. De foto die in het Algemeen Dagblad en Spits te zien was, was niet geënsceneerd – de reactie was puur. Joyce Makaay gaat naar Las Vegas deze zomer om een WSOP event te spelen en zal manlief meenemen. Frank de Boer ging naar huis met lege handen. Als hij het Main Event van de WSOP dit jaar zou willen spelen dan heeft hij ongetwijfeld geen enkele moeite om de $10.000 op te hoesten maar daar ging het niet om. Frank is een sporter in gezonde hart en nieren en wil winnen als hij speelt, of dat nou voetbal of poker is.

Althans, dat vertelde ik mijn vrienden toen ze vroegen hoe Frank eronder was nadat hij heads-up verloor. Ik heb geen idee natuurlijk maar dat was het verhaal dat ik er bij bedacht. We zijn twee decennia later en nog steeds vertel ik over Frank de Boer, een man die zijn naamsgenoot uit Nieuwegein helemaal niet kent. Maar dat houden we tussen ons, toch?

Sportshoe Diaries - Frank de Boer 105
Frank Lammers, Menno Vlek van Pokerles, winnares Joyce Makaay en Roy Makaay

Comments

  • Narya77 Narya77

    Leuk stuk, Webjokert. :-)

  • [user103093] [user103093]

    Die lift was idd ook nog bizar. Pokerles Pokerles Pokerles! Klasse Frank/Menno

  • [user62187] [user62187]

    csb

Lees 33 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen