PokerNews Profile - Paul Valkenburg (deel 2)

PokerNews Profile - Paul Valkenburg (deel 2)

Vorige week konden jullie in het eerste deel lezen hoe Paul Valkenburg opgroeide en het pottoepen tot een ware kunst wist te verheffen. Veel vrienden moesten het ontgelden want Paul was een ware strateeg als het aankwam op dit klassieke spel. Tegen het einde van zijn periode op de middelbare school droogde de actie op en was het vooral het nachtleven wat de Brabander bezighield.

Drie verloren jaren?

“Ik heb dus een paar jaar in Tilburg gezeten en weinig anders gedaan dan in de kroeg gehangen. International Business deed ik daar. Na een jaar of drie lamlendigheid ben ik geswitched naar Internationale Betrekkingen in Utrecht”. Drie jaar is nogal veel om met twee zinnen af te doen en Paul gaat iets dieper op de verdronken materie in.

“Ik werd in Tilburg lid van de bijbehorende studievereniging, VITE International. Puur mensen van de studie dus, waarmee je in informele sfeer wat opleidingsgerelateerde activiteiten organiseert. Maar uiteraard ook veel zuipen zonder dat hiërarchische gelul” sneert hij nog even naar studentenverenigingen waar het er vaak heel anders aan toe gaat. Tot de favoriete tenten van Paul behoorden de Bolle, Brandpunt en Polly Magoo,“Het standaardwerk in de Tilburgse binnenstad”.

“Ik fietste in die tijd nog wel redelijk fanatiek,” vervolgt Paul zijn verhaal waarop ik een heel sportief verhaal verwachtte maar, niets bleek minder waar. “Meestal was het dinsdag en donderdag doorzakken in Tilburg en dan vrijdagmiddag naar Eindhoven. Zaterdag dan nog uit met vrienden uit Gastel en de rest van de week uitrusten”. Spijt heeft Valkenburg niet van deze periode die gekenmerkt werd door feesten. “Het was hartstikke mooi, maar ik zou het niet zozeer over doen. Ik zou gewoon niet meteen gaan studeren maar gaan reizen. Ik was er nog helemaal niet aan toe om met de toekomst bezig te zijn. Het kon me allemaal niet boeien, ook inhoudelijk niet”.

Na drie jaar stapte Paul over naar naar Universiteit van Utrecht om daar Taal- en Cultuurstudies te doen met als hoofdrichting Internationale Betrekkingen. Het fanatieke drinken liet wel zijn sporen na want het geld was behoorlijk op aan het raken.

Van toepen naar pokeren

“De studiefinanciering was meestal niet toereikend en de spaarrekening was ook volledig opgebrast,” aldus Paul die een bijbaantje vond bij Hot Networkz in Eindhoven, direct-marketingbureau. Het doel van dit baantje was het verkopen van zoveel mogelijk krantenabonnementen op provisiebasis.“De irritante boy uithangen, was wel mooi werk. Het was ook wel leerzaam om mensen te leren doorgronden. De sport was om mensen die schreeuwend aan komen lopen en ‘die troep’ niet hoeven uiteindelijk toch een jaarabonnement aan te smeren door de juiste prikkels te geven. Op goeie dagen kon je zo een paar honderd euro verdienen.”

“De sfeer bij dat bedrijf was ook top, alleen maar jongelui,” vervolgt Paul het verhaal over zijn bijbaantje dat hem terug leidde naar een oude liefde. Paul introduceerde het pottoepen, iets wat natuurlijk direct lijkt op een ouderwetse hustle. “Nee, dat was het totaal niet. Maar ja, als er kaartspelletjes gespeeld worden ben ik er natuurlijk bij. Op een gegeven moment zijn we gaan pottoepen en die game runde alleen op zaterdag na het werk”.

Het ging Paul direct weer voor de wind en zodoende kon het salaris aangevuld worden. Het verkopen van krantenabonnementen was vrij lucratief en mede daardoor hadden zijn collega’s wat geld te besteden. “Uiteindelijk gebeurde er wel weer hetzelfde als op de middelbare school, het geld stroomde teveel dezelfde kant op”. Op dat moment kwam er iemand met poker aanzetten en Paul was alles behalve onder de indruk van het spel wat hij in eerste instantie maar een ‘kansloos Amerikaans tokkiespel’ vond.

“Het was het beeld dat ik er bij had, van die cowboys die heel stoer tegen elkaar doen. Die associatie was natuurlijk wel grotendeels gebaseerd op 5 Card Draw I guess”. In de eerste games die hij speelde was het echter No Limit Hold’em wat gedeeld werd. “Je weet wel hoe het gaat in die beginnende homegames, niemand snapt er ene moer van en iedereen moet zijn stoere bluffs laten zien. Ik speelde veel te tight en wilde het te rationeel benaderen in plaats van de random bluffs die anderen maakten. Gelukkig had ik wel vrij snel door dat het toch iets gebalanceerder moest.”

Ondanks het feit dat hij het begon te snappen was Paul nog lang niet helemaal weg van het spel waar hij een tijd later goed geld mee zou verdienen. Toen Paul het online poker ontdekte nam de interesse toe en het was de welbekende $50 actie op Party Poker die hem op weg hielp. “Begin 2006 was dat. Ik klooide maar wat aan, pure willekeur. Het is een godswonder dat ik niet blut gegaan ben”.

Het winnen begint

Zo nu en dan haalde Paul nog een vak maar zijn studie begon er echt onder te lijden toen hij voor het eerst aan een live game meedeed. Het live toernooi met veertig man werd zijn eerste live overwinning en direct dacht hij het spel door te hebben. “Toen werd ik wat enthousiaster over het spel en begon ook wat op internet te zoeken en zo las ik ergens dat 6 max No Limit Hold’em het helemaal was. In die tijd had ik een paar honderd dollar online staan en nog diezelfde dag ben ik begonnen op 50nl, vier tafels en wel zien waar het schip strandt.”

Twee maanden later had Paul $10.000 op zijn account staan, maar echt goed was hij nog niet. “Als ik er aan terugdenk was ik teringslecht maar de rest was nog ‘veul’ slechter. Gewoon het betere a-b-c werk zeg maar”. Zonder enige hulpsoftware maar door het nodige volume te maken kaartte hij aardig wat bij elkaar en naast dit alles ontmoette hij toen ook zijn latere teamgenoot Marco Adams. “We begonnen wat over msn te lullen over handjes enzo. We hadden voor die tijd nog nooit 6max No Limit Hold’em gespeeld en ik vertelde hem over mijn 'vondst', hij dus ook overstag en we maakten op die manier eigenlijk een gelijke ontwikkeling door.”

PokerNews Profile - Paul Valkenburg (deel 2) 101

De interesse in zijn studie begon nu helemaal af te nemen, maar omdat zijn bankrekening ineens wat meer ruimte had voelde het allemaal erg goed. “Ik draaide normaliter alles er doorheen en nu kwam er ineens meer binnen dan er opging. Reizen en feesten stonden al niet bepaald op een laag pitje maar het drukte wel flink op het budget en dat was nu dus niet meer zo. Toen ben ik meteen een zomer naar Malaga gegaan om Spaans te leren en gewoon te relaxen, genieten. Dat is eigenlijk mijn eerste uitgave geweest van mijn pokercenten, in de zomer van 2007. In die tijd had ik nog niet echt het idee of de wens om professioneel te gaan pokeren, dat is eigenlijk toevallig zo gelopen toen er dus min of meer per ongeluk vrij veel geld binnenkwam.”

Een eigen kijk op de zaken

De ouders van Paul reageerde niet super blij nadat hij de afgelopen jaren al niet veel aan zijn studie had gedaan maar het feit dat hij niet meer diep in het rood stond werd als positief ervaren. “Ik heb altijd volgehouden dat ik gewoon mijn studie ging afmaken en dat ik nu iets had om centen mee te verdienen. Ergens was dat wel gemeend maar de motivatie om af en toe iets gedaan te krijgen was volledig weg. Er komt nog bij dat poker eigenlijk alleen maar steady beter is gegaan vanaf het moment dat ik ben begonnen.”

Het lijkt een vrij grote stap om direct te gaan winnen vanuit het niets maar zijn natuurlijke aanleg voor kaartspellen gaf hem een goede basis. Filmpjes, boeken en andere sites waren voor de Brabander niet echt weggelegd.

“Filmpjes vind ik vaak een twijfelachtige methode, het remt bij veel mensen het zelfstandig denken. Je zag het online, toen begon iedereen ineens als een malle te driebetten. Je zag het zelfs op lage stakes zonder dat ze ook maar een idee hadden waarom en wanneer. Ik heb altijd wel willen weten waarom ik iets doe en niet omdat Taylor Caby het toevallig zegt.”

Dat is nogal een grote uitspraak maar Paul heeft er een zeer heldere uitleg voor. “Poker is gelukkig zo’n diepgaand spel dat haast geen één situatie exact hetzelfde is. Aan individuele situaties behandelen heb je alleen wat, als je inziet dat de kennis die je opdoet slechts beperkt opgaat en houdbaar is. Ik denk dat de beste pokerspelers degene zijn die alles zelf proberen te doorgronden, wat niet wegneemt dat hulp van betere of gelijkwaardige spelers enorm helpt.”

Net als vele andere spelers van zijn kaliber neemt Paul regelmatig handen door die hij speelde om er achter te komen of hij juist gehandeld heeft. “Ik heb wel het meest geleerd van live praten over handen, dat was met name vanaf het moment dat we als groepje met elkaar omgingen,” zegt Paul duidend op zijn vrienden in Team Unibet. “Gewoon met een biertje er bij uren lang lullen over bepaalde handen, een soort autistenclub met alcohol”.

Een mooi debuut in Vegas

In Madrid tijdens de Unibet Open van 2008 leerden ze elkaar kennen terwijl Paul en Marco in die tijd al bij elkaar inwoonden. “Het hele idee om professioneel te gaan is van daarna in ieder geval. Marco en ik waren in die tijd gewoon blij dat we wat centen pakten, van lange termijn plannen is nooit sprake geweest. De games waren nog supersoft en met standaard a-b-c grindwerk kon je prima verdienen”.

Nog voor de eerste Unibet Open wist Paul zich te plaatsen voor een WSOP Side Event en toen werd er besloten om met de hele groep naar Las Vegas af te reizen. “Als ik eerlijk ben is alles tot dan toe eigenlijk best wel aan komen waaien”. In die zomer ging Paul voor de tweede keer naar Las Vegas, want in maart ging hij al een keer met Marco tijdens een rondreis door Amerika.

Alsof het allemaal niet op kon wist zowel Marco als Paul te cashen in Las Vegas. Paul kwam in het geld in het $2.000 side event, waar hij zich voor geplaatst had, en een $1.500 event waar hij de top honderd wist te bereiken. Op de vraag of hij zichzelf toen een goede toernooispeler vond antwoordde hij als volgt, “Dat vind ik altijd lastig in retrospect. Als ik er nu aan terugdenk was ik gewoon niet goed. Zeker niet slecht ofzo, maar als ik nu tegen de Paul van toen zou kunnen spelen zou ik niet onder de indruk zijn. Ik denk dat je dat ook moet denken. Anders heb je je gewoonweg niet genoeg ontwikkeld."

De ontwikkeling van Paul zette zich wel degelijk goed door, want naast een contract met Unibet presteerde hij ook bijzonder goed in zowel live als online games met als hoogtepunt zijn overwinning in Londen waar hij enkele weken geleden ruim een ton ponden wist op te rapen. Volgende week, in het laatste deel over Paul Valkenburg, kun je daar alles over lezen.

Comments

  • job1973 job1973

    Net een maffioos Big Grin

  • [user20849] [user20849]

    Held!

  • DBLLpoker DBLLpoker

    Haha heeft ie zelf die foto ingestuurd of heb je die van facebook gepakt Wink. Vind 'm geniaal.

Lees 5 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen