PokerNews Profile - David 'Bullitos' van der Weele (deel 3)

PokerNews Profile - David 'Bullitos' van der Weele (deel 3)

In de eerste twee delen sprak David van der Weele uitgebreid over zijn jeugd, zijn begin als pokerspeler en de weg naar de hoogste online stakes. Vorige week vertelde hij over het verdienen van een miljoen, en vandaag gaan we verder met zijn manier van spelen en vertelt hij over zijn grootste swings.

Hoe zag een doorsnee dag als High Stakes online pokerspeler er uit?
Ik hield gewoon vast aan mijn eigen stijl en ging gewoon door met spelen. Mijn concentratie is ongeveer optimaal voor iets van twee uren, en daarna begint het echt heel duidelijk minder te worden en dan stop ik gewoon vaak. Op dat moment vind ik het ook helemaal niet leuk meer om door te gaan en dan heb je ook nog de kans dat je verliesgevend gaat spelen. Vaak hanteer ik dus die twee uren grens waarna ik pauze neem. Die pauze is soms een uur of een paar uurtjes, waarin ik bijvoorbeeld wat leuks ga doen met mijn vriendin, maar soms ben ik ook gewoon klaar voor de dag.

Kun je zeggen, en dat is misschien een hele boute stelling, dat je een stuk slimmer bent dan de andere pokerspelers op de limieten die je speelt? En dan doelen we op de 40- en 50.000 handen die je maar per maand speelt, terwijl andere gasten de hele dag aan het spelen zijn en belachelijke sessies draaien?
Het voordeel van minder uren en slechts vier tafels spelen is dat je concentratie beter is en je meer informatie over je tegenstanders krijgt. Je winrates worden daardoor hoger. Als je evengoed bent als alle andere regulars, maar zij 10-tafelen zes uur achter elkaar terwijl ik vier tafels in een sessie van twee uren speel, dan kom ik er natuurlijk als beste uit. Dat is een voordeel van minder uren spelen maar misschien heb ik wel geld laten liggen door minder te spelen dan andere spelers.

We hebben het nu over 2008 in een periode waar je constant de hoogste stakes speelde. Waren er toen spelers waar je tegenop keek of nog dingen van kon leren?
Ik vond Joris Jaspers altijd heel erg goed. Hij speelde ook altijd de hoge limieten en daar keek ik tegenop. Mijn doel was altijd om hem voorbij te gaan in de hiërarchie en op pokerfora werd hij ook altijd als één van de beste Nederlanders gezien. Daar was ik het ook altijd mee eens en mijn doel was dus om hem voorbij te streven.

In die tijd kwam de naam Bullitos steeds meer naar voren en werden er op verschillende fora topics aangemaakt met die vraag wie je precies was. Heb je nooit zin gehad om te reageren en om de eer te claimen?
Ik heb wel wat gelezen van die berichten maar ik zag niet zo goed in waarom ik mijn eigen naam naar voren zou gooien. Het was allemaal erg onduidelijk met de belastingdienst en dat wilde ik eerst afwachten. Dat was de grote reden dat ik nooit naar voren kwam, maar af en toe had het me wel leuk geleken om eens een interviewtje te doen of wel een artikeltje te schrijven met mijn eigen naam erbij. Een beetje waardering via mijn eigen naam was wel leuk geweest, maar ik zag wel in dat het niet op zou wegen tegen eventuele belastingproblemen.

PokerNews Profile - David 'Bullitos' van der Weele (deel 3) 101

Op het internet heeft iedereen een mening, lees je die en trek je je er wat van aan?
Daar zet ik me wel overheen. Het ligt er wel aan wie die mening heeft natuurlijk want vaak zijn het mensen die zelf geen idee hebben wat er in de High Stakes games omgaat. Daar trek ik me niet zoveel van aan, maar als gerespecteerde spelers waar ik veel tegen speel zeggen dat ik slecht ben in poker, dan ga ik wel een tweede keer nadenken of ik het wel goed aan het doen ben.

Toen je in 2008 de $25/$50 had bereikt, bleef je toen naar boven kijken naar de echte nosebleeds?
Ja, eigenlijk wel. Ik heb wel een tijdje geprobeerd om vanaf de $25/$50 omhoog te gaan en op een gegeven moment waren er een flink aantal Europese sites waar wel $50/$100 en ook wel $100/$200 werd gespeeld. Die games heb ik ook allemaal wel gespeeld. Dat ging vrij goed maar het was eigenlijk sporadisch. $25/$50 runde toen eigenlijk altijd terwijl er op de $100/$200 maar heel soms actie was. Het was dus sowieso heel moeilijk om je naar de nosebleeds te grinden en die zitten op Full Tilt natuurlijk. Op een gegeven moment leek het me wel leuk om een keer RailHeaven te spelen, op de $500/$1000. Ik heb me een keer op de wachtlijst neergezet toen er een game bezig was, maar helaas zaten er al acht mensen voor me. Ik ben er niet opgekomen maar had wel willen spelen. Het ging toen zodanig goed in de $50/$100 en $100/$200 dat ik het wel aandurfde.

Wat zijn de hoogste stakes die je wel gespeeld hebt?
Dat is $250/$500 op Betfair geweest.

Ik kan me voorstellen dat je daar ook je grootste pot hebt gespeeld, doet dat nog wat met je?
De grootste pot ooit heb ik daar niet gespeeld, dat was op Full Tilt. Uiteraard doet dat wat met je, die grootste pot. Eigenlijk was de pot niet eens zo groot voor de stakes die ik heb gespeeld. Volgens mij was het $80.000 op de $50/$100 toen we beide 400 big blinds diep zaten. Ik weet niet meer tegen wie het was, volgens mij een hele agressieve Russische speler. Ik open met aas-vier van harten en hij driebette met zeven-vijf van harten waarop ik vierbet, hij vijfbet en ik call. De flop kwam met drie harten en we flopten dus allebei een flush en toen ging alles er in. Dan is het kassa. Op het moment dat hij zijn hand opendraait spring je echt een gat in de lucht en ga je even zweten. Je hartslag gaat op dat moment wel even naar de 200. Dat zijn echt wel de mooie momenten van het poker, die spanning.

Zijn dat de enige momenten waar je nog echt spanning beleefd aan poker, want ik kan me voorstellen dat, als je dagelijks $5k NL speelt, je niet snel meer onder de indruk raakt?
Nee hoor. Ook als ik dagelijks $5000 No Limit aan het spelen ben, en ik speel een vrij grote pot of ik maak een grote bluf, dan vind ik het nog steeds spannend.

Op een gegeven moment leek het me wel leuk om een

keer RailHeaven te spelen, op de $500/$1000.

Als je naar de afgelopen jaren kijkt, was het dan vooral een solide grind of had je grote ups en downs?
Nee, het was zeker geen solide grind. Je kan zeker spreken van echte ups en echte downs. Ik heb maanden gehad waarin ik echt heel veel geld heb verloren en ook maanden gehad waarin ik heel veel geld heb gewonnen. Dat gaat dan op die manier door en die downswings maken poker zo ontzettend zwaar. Dat is wanneer je als speler het meeste wordt getest, als je in een hele diepe downswing zit die maar voort blijft duren. Het duurt niet een week of een maand, maar wel twee of drie maanden waarin helemaal niets lukt en je alleen maar geld inlevert of break-even draait, iets wat ook wel frustrerend is. Dan merk je gewoon hoe zwaar poker is en dat je er alles aan moet doen om er weer bovenop te komen.

Wat is de zwaarste en moeilijkste downswing die jij in je pokercarrière gehad hebt?
Dat was denk ik dat ik op de $25/$50 in een maand ongeveer twee ton heb ingeleverd. Dat was echt één van de zwaarste maanden.

Vliegen de muizen en toetsenborden dan door de kamer?
Dan kunnen ze nog wel eens door de kamer gaan vliegen ja. Muizen en toetsenborden niet eigenlijk want dan kan ik niet meer verder spelen, dus met die dingen gooi ik niet maar mijn bureau moet het dan wel ontgelden. Knappe jongen als je absoluut geen frustratie voelt als je in zo’n downswing zit. Zelfs al speel je low stakes, dan kan ik me nog niet voorstellen dat je geen tilt voelt als je in zo’n downswing terecht komt.

Ben je iemand die echt kan tilten los van een paar gaten in je bureau?
Nee, nee, dat helemaal niet. Ik ben eigenlijk niet heel erg tilt gevoelig. Echt in extreme gevallen dan komt het wel bij mij omhoog, maar ik ben veel minder tilt gevoelig dan de meeste spelers.

Heb je wel eens een maand gehad waarin alles lukte en je misschien dacht, als ik zo door ga ben ik in een jaar klaar en hoef ik nooit meer te werken?
Mijn beste maand ooit was iets van plus $240.000. In zo’n maand dan lijkt het spelletje zo ontzettend makkelijk en dan denk je dat je in een paar maanden multimiljonair kan zijn. Dan kan er gewoon niets fout gaan en dan lijkt poker ineens weer het makkelijkste en mooiste beroep, terwijl het in een downswing misschien wel het moeilijkste is.

Is de polarisatie van die maanden, om het zo maar te zeggen, hetgeen wat poker zo ontzettend moeilijk maakt, want omgaan met winnen lijkt me ook niet altijd makkelijk?
Ik hoef mezelf niet echt onder controle te houden als ik twee ton in een maand win en als ik dan een mooie $200/$400 game zie dan ben ik niet bang om daar in te springen om te kijken hoe het gaat. Als het dan wat slechter gaat, dan heb ik alsnog een hele mooie maand. Op dat moment durf ik wel hoger te spelen maar ik hou er wel rekening mee dat ik niet ineens tien buy-ins op de $200/$400 ga wegpompen. Als het gewoon niet goed loopt dan stop ik. Qua uitgaven verandert er niets als ik veel win of zo. In die tijd heb ik wel een huis voor mezelf gekocht, dat wel.

PokerNews Profile - David 'Bullitos' van der Weele (deel 3) 102

Hoe heb je dat aangepakt want het lijkt me dat de belastingdienst dan wel met vragen komt als je ineens een huis koopt?
Het is heel simpel. Ik heb wel gewoon geld vanaf mijn Neteller en verschillende sites naar mijn bank uitbetaald en that’s it. Via mijn bank heb ik toen gewoon een huis gekocht zonder hypotheek of zo, want die krijg je gewoon niet. Ze vragen er niet naar waar het geld vandaan komt, ze denken vast dat je gewoon rijke ouders hebt of zo. Het maakt ze echt geen zak uit waar je geld vandaan komt. Ze leggen je gewoon uit hoe mooi het huis is en dan hopen ze dat je het koopt.

Heb je wel een scheve gezichten gekregen van mensen uit je omgeving omdat je ineens zoveel geld had en dit leven kon lijden?
Ik heb wel altijd heel bewust geprobeerd mijn uitgavenpatroon in lijn te houden met die van mijn vrienden. Op het moment dat zij dan een rondje geven, geef ik ook een rondje bier en ga ik niet aan iedereen dure whisky lopen uitdelen omdat mensen zich dan ook bezwaard zullen voelen. Ik geef misschien een keer een extra rondje, iets wat andere mensen misschien niet zouden doen, maar verder geen extreme dingen. Dan krijg je dat mensen je misschien scheef gaan aankijken of arrogant gaan vinden. Daar heb ik eigenlijk weinig behoefte aan en daar wordt ook niemand beter van.

Mijn beste maand ooit was iets van plus $240.000. In

zo’n maand dan lijkt het spelletje zo ontzettend makkelijk

en dan denk je dat je in een paar maanden multimiljonair

kan zijn.

Je hebt net een kindje gekregen en, om het maar even te zeggen, zit je helemaal in het “normale leven”. Is die pokerlifestyle nooit aan jou besteed geweest?
Nee, die is eigenlijk vrijwel volledig aan mij voorbij gegaan en dat komt denk ik ook omdat ik nooit toernooien gespeeld heb. Ik ben weinig in contact geweest met andere pokerspelers om dat leven te leiden. De extreme feesten waarin je heel veel uitgeeft zijn helemaal langs me heen gegaan.

Heb je nooit de drang gehad om toernooien te gaan spelen, zowel live als online?
Een hele lange tijd heb ik die drang niet gehad, vooral omdat ik heel veel geld won online. Ik vond het zonde om mijn tijd als het ware te gaan verspillen aan een live toernooi wat niet mijn main game is en ik dus ook niet bijzonder goed in ben. Verder kost het ook wel een week van je tijd en dat is de reden dat ik heel lang geen toernooien heb gespeeld. Ook online heb ik weinig gespeeld, ik vond het gewoon niet zo leuk. Ik speelde dan af en toe wel de Sunday Million maar dan bustte je bijvoorbeeld na zes uur spelen en kreeg je twee keer je buy-in terug. Dat vond ik echt de moeite niet waard op dat moment.

Zorg dat je volgende week ook het laatste deel leest van dit bijzondere interview met één van de beste spelers van Nederland. David van der Weele vertelt dan over het verschil tussen toernooispelers en cashgamers en zijn toekomst in poker die momenteel vooral met Pot Limit Omaha gevuld is.

LEES MEER

Gerelateerde Spelers

Comments

 • SandroAAA SandroAAA

  MrCallipo schreef

  Happy_Freaked schreef

  MrCallipo schreef

  SandroAAA schreef

  leuk verhaal van deze goede speler.

  alleen hier geloof ik dus niets van..

  "Het is heel simpel. Ik heb wel gewoon geld vanaf mijn Neteller en verschillende sites naar mijn bank uitbetaald en that’s it. Via mijn bank heb ik toen gewoon een huis gekocht .... Ze vragen er niet naar waar het geld vandaan komt, ze denken vast dat je gewoon rijke ouders hebt of zo"

  Ja, hier dacht ik ook al aan. Lijkt me sterk dat je zomaar € 300.000 ofzo naar je bank overmaakt zonder er gevraagd word door bank of belastingdienst hoe je eraan komt

  Dit heeft niets met de belastingdienst te maken, dat staat er in dit geval helemaal los van want dat had hij al opgelost. Dit ging puur over het kopen van een huis en dat heeft hij gewoon op die manier gedaan.

  Ok, dan had ik het in de verkeerde context gelezen. Maar dit verhaaltje zei hij net toen jij een vraag over de BD stelde.

  Ja zo had ik het ook begrepen, maar bedankt voor je verklaring TongueTongue

 • Rock-City-King Rock-City-King

  dat stond er idd een beetje krom, maar topstuk verder weer Thumbs Up

 • MrCallipo MrCallipo

  Happy_Freaked schreef

  MrCallipo schreef

  SandroAAA schreef

  leuk verhaal van deze goede speler.

  alleen hier geloof ik dus niets van..

  "Het is heel simpel. Ik heb wel gewoon geld vanaf mijn Neteller en verschillende sites naar mijn bank uitbetaald en that’s it. Via mijn bank heb ik toen gewoon een huis gekocht .... Ze vragen er niet naar waar het geld vandaan komt, ze denken vast dat je gewoon rijke ouders hebt of zo"

  Ja, hier dacht ik ook al aan. Lijkt me sterk dat je zomaar € 300.000 ofzo naar je bank overmaakt zonder er gevraagd word door bank of belastingdienst hoe je eraan komt

  Dit heeft niets met de belastingdienst te maken, dat staat er in dit geval helemaal los van want dat had hij al opgelost. Dit ging puur over het kopen van een huis en dat heeft hij gewoon op die manier gedaan.

  Ok, dan had ik het in de verkeerde context gelezen. Maar dit verhaaltje zei hij net toen jij een vraag over de BD stelde.

Lees 31 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook