Life in Vegas - Jij bent ook zoooo dom hè!

Life in Vegas - Jij bent ook zoooo dom hè!

Met bijna 309 miljoen inwoners is Amerika geen kleine jongen. Bovendien doen ze nog eens extra stoer waardoor ze andere grote landen als India, Pakistan, China en Rusland ruimschoots overstemmen. Als je heel veel mensen in je land hebt wonen, dan kan je er donder opzeggen dat er een paar domme tussen zitten. Naar mijn idee is het gedeelte domme mensen in Amerika echter uit verhouding groot. Dat is natuurlijk maar schijn, een natie die als eerste een man op de maan kon zetten moet wel wat knappe koppen hebben rondlopen - maar door de schaal kom je heel veel domme mensen tegen.

En omdat er enorm veel minder intelligente mensen zijn, is het een doelgroep geworden die de moeite is voor adverteerders. Waar je in Nederland nog een Reclame Code Commissie hebt die opzettelijk misleidende reclames nog van de buis kan houden, daar kunnen ze in Amerika vrijuit hun gang gaan. Allemaal elementen die de gemiddelde Amerikaanse talkshows, soaps en reclameblokken maken tot een lachsalvo oproepende berg ellende. Dat er mensen zijn die in de misleidende, onvolledige en soms ronduit onware boodschappen trappen is reden genoeg om eigenlijk dagelijks een kwartiertje te huilen. Je zou bijna bang voor de toekomst van de planeet worden als je je realiseert hoeveel simpele zielen er rondlopen.

Vroeger hadden we in onze vriendengroep een niet al te snuggere jongen. Patrick, de enige die zowel zijn verkeersexamen, zwemdiploma en veterstrik diploma niet had weten te halen. Leren was nergens voor nodig zei hij altijd, hij wilde vrachtwagen chauffeur worden en daar had je toch geen papieren voor nodig. Hij had wel een punt dachten we altijd, totdat hij daadwerkelijk vrachtwagenchauffeur was geworden maar na een half jaar weer op straat stond. Hij had te veel lantaarnpalen geraakt en eens zijn laadklep in de achterbak van een geparkeerde auto laten zakken. Nu rijdt hij bejaarden rond in een busje, of we daar blij mee moeten zijn met zijn trackrecord is maar de vraag. Gelukkig hebben de personen die hij rond rijdt al een hele tijd erop zitten, zodat ze niet al te veel meer missen als hij ze op een dag eens een driedubbele salto in de gordel laat maken. Anyway, Patrick realiseerde zich wel dat hij niet de slimste was maar kon er hartelijk om lachen. Als iemand anders uit de groep dan eens iets doms deed liet hij het niet na om recht in hun gezicht te schreeuwen hoe dom die wel niet waren, steevast gevolgd door een bulderend gelach om zijn eigen opmerking. Zijn rode hoofd liep dan nog roder aan, tiltend zou ik het vandaag de dag noemen.

Als ik iedere keer "Jij bent ook zoooo dom hè!" moet gaan roepen als ik hier in Las Vegas iemand iets doms zie doen dan ben ik binnen een dag schor. In het verkeer is het misschien nog wel het ergste; knipperlichten lijken voor de grap in de auto te zitten want niemand gebruikt ze, doorgetrokken strepen zeggen niemand iets, op het laatste moment van baan verwisselen is de normaalste zaak van de wereld en keihard toeteren terwijl je zelf fout zit is de stelregel zo lijkt het.

Maar dit is een pokerwebsite, en dat hele lange verhaal over domme mensen gaat toch echt ergens heen. Op 2+2 verscheen namelijk een thread van iemand die klaagde dat PokerNews.com de $1.000 en $1.500 toernooi "donkaments" noemden. Ten eerste vind ik het niet een enorm tactische move om die vaktaal, want die toernooien worden door de gehele media en de meeste geoefende spelers nou eenmaal zo genoemd, te bezigen in een publiekelijk toegankelijk verslag te bezigen. Maar ik vroeg me tegelijkertijd af of deze term nu ineens alle slechte spelers zou doen realiseren dat ze daadwerkelijk donks zijn, dat ze er eigenlijk geen bal van begrijpen.

Life in Vegas - Jij bent ook zoooo dom hè! 101
De gehele Amazon Room tot de nok gevuld met donkeys

Zou een Amerikaanse huisvader die zich inschrijft voor zo'n toernooi, denken dat hij goed is, of in ieder geval wel ok. Zou hij weten dat, ondanks dat er een enorm gelukselement in poker zit, hij eigenlijk geen kans maakt op grof geld? Zou hij weten wat een 'donky' is? Zou hij de website PokerNews.com kennen en zou hij de toernooiverslagen lezen? Zou hij 2+2 kennen en daar over de consternatie lezen... ?

Of zou hij dat allemaal helemaal niet meemaken, gewoon rustig zijn handjes verkeerd spelen en als alles weer op is stampvoetend naar buiten lopen om de eerste de beste omstander te vertellen over al zijn ongeluk.

Ik denk persoonlijk het laatste. Als ik de gangen van het Rio doorloop hoor ik alleen maar ruis. Allemaal gemormel van nietszeggende personen met nietszeggende verhalen. Maar als ik me focus, en beter luister, dan hoor ik de bad-beats, dan hoor ik de brags en hoor ik de verhalen. "So I had ace-queen and the board came ace-queen-four and he turned a seven but I was already allin so he called on the river and had trips". Vaak klopt er niets van.

Zo zat ik vandaag in de dinnerbreak in mijn eentje in de pokerkitchen. Alle tafels zaten vol dus ik vroeg een Amerikaanse meneer die in zijn eentje of ik bij hem mocht plaats nemen. "Yeah sure buddy, no problem". Het antwoord op mijn vraag was iets te enthousiast en ik vreesde al voor het ergste. "Are you playing?" vroeg hij me. Ik hield lachend mijn mediapas omhoog en deed net alsof ik met mijn telefoon speelde om maar niet het vervolg aan te hoeven horen. Het mocht niet baten.

In plaats dat hij geïnteresseerd vroeg voor welke media ik schreef, uit welk land ik kwam, hoe lang ik al in Vegas was en hoe lang ik nog zou blijven kwam de woordenbrij eruit die ik al vreesde. "I am playing the WSOP, the $1.500" begon hij zijn tirade. "I had a great stack but just now I lost a bunch. I had aces versus queen-jack and that guy flopped top-two. I didn't put him on anything anyway, thought he just had ace-king or something. So he raised me, and I reraised him allin and he called and I lost of course."

Van binnen begon het te borrelen bij me, en het was niet de ietwat rauwe chicken quesadilla die ik naar binnen aan het werken was. "So you put him on nothing, and you went allin for what? So all the bluffs are out of his range and he can just call you with better hands than aces? Great fucking job!" Ik had het gezegd voordat ik het wist, of dat "fucking" er ook bij zat weet ik niet meer maar dat staat wel leuk. Weinig slaap en te veel bad-beats lieten mij snappen tegen een, ongetwijfeld aardige, Amerikaan die ik net een minuut kende.

Domme mensen, donkeys als we het over het pokerende gedeelte van die groep hebben, klagen dus tegen totale onbekenden en ik kon er even niet meer tegen. En nu heb ik zelf bijna twee pagina's geschreven vol geklaag over domme mensen. Zouden er hele groepen veel intelligentere mensen dan ik rondlopen die zich afvragen hoe de groep onder hen zich voelt? Hoe die alles ervaren? Snap maar tegen mij in de comments als je behoort tot die groep, dan weet ik het tenminste.

Comments

 • [user68848] [user68848]

  alsof Nederlanders zo slim zijn. Als student begeef je je meestal gewoon in een slimme omgeving waardoor je het geheel niet meer ziet; WO opgeleiden zijn nog steeds maar ongeveer 10% van de samenleving. Verder vallen zelfs scholieren van het HBO onder hoog opgeleid, wat dan nog eens 20% van de samenleving is, maar waarvan driekwart ook te dom is om te schijten maar die moeten dan wel een stuk slimmer zijn dan die andere 70%.

  Ga eens rondlopen als WO-Student in een vooraanstaande campus in de USA en je weet niet wat je mee maakt. Ze lachen je direct uit dat in NL 'domme en slimme' studenten op dezelfde universiteiten zitten omdat je geen moeite hoeft te doen om toegelaten te worden op de uni. Al die studenten op zo'n campus zijn zo extreem gemotiveerd en hebben een stuk meer kennis alleen al omdat ze gewoon onwijs veel moeite hebben moeten doen om überhaupt toegelaten te worden. Als je in zo'n omgeving rondloopt, voel je je zelfs als 'slimme' Nederlander nog onwijs dom. Net als dat je je als 'slimme' Nederland onwijs slim voelt als je je in de USA tussen BAPers of op een random basketbalcourt in de ghetto bevindt.

 • [user20169] [user20169]

  leitz schreef

  luckyleon schreef

  Toch is het niet erg verstandig om het domme mensen duidelijk te maken dat ze ook echt dom zijn.

  Er is nog wel een reden om domme mensen niet te laten weten dat ze dom zijn. Ik vind niet dat Frank die ' regel' heeft overtreden in deze maar je hoort iedereen gewoon in zn waarde te laten. Als iemand dom is, dan lul je gewoon lekker mee of je gaat weg.

  drunken moraalridder.nl

 • [user20169] [user20169]

  luckyleon schreef

  Toch is het niet erg verstandig om het domme mensen duidelijk te maken dat ze ook echt dom zijn.

  Er is nog wel een reden om domme mensen niet te laten weten dat ze dom zijn. Ik vind niet dat Frank die ' regel' heeft overtreden in deze maar je hoort iedereen gewoon in zn waarde te laten. Als iemand dom is, dan lul je gewoon lekker mee of je gaat weg.

Lees 49 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen