PokerNews Profile - Pim de Goede, slot

PokerNews Profile - Pim de Goede, slot

Vorige week konden jullie in het eerste deel lezen over het tafeltennis talent van Pim de Goede en zijn snelle ontwikkeling in de pokerwereld. Na de snelle groei kwam er een harde terugval maar dit deed hem niet van zijn pad wijken. In Madrid won hij tijdens de EPT onlangs het €5.000 No Limit Hold’em toernooi voor €200.000, en vandaag kun je het tweede en laatste deel van zijn verhaal lezen.

Na een onstuimig begin werd werd 2008 jouw jaar?
Ja, je kunt wel zeggen dat 2008 een beetje mijn jaar was. Ik ben toen echt insane gaan grinden op alle limieten. Ik ging toen echt, omhoog, omlaag, omhoog, omlaag maar grote verlies of winstmaanden had ik nooit omdat ik gewoon teveel tafels speelde. Je moet daar gewoon heel erg mee oppassen want Betfair was in die tijd heel erg juicy maar soms werd ik gewoon helemaal opgevroten. Achteraf kom je er dan achter dat ik het beter moeten aanpakken. Eigenlijk was ik gewoon niet goed genoeg en op dat moment was het gewoon een ‘dick waving contest’ en had ik gewoon een piemel-probleem. Ik speelde tegen te goede spelers en nam shotjes op het moment dat het niet goed was om dat te doen. In die tijd heb ik ook wel eens een half uurtje 10k nl gespeeld op PokerHeaven, dat is gewoon niet verstandig. Het was dan wel met winst van die maand want ik grindde vaak gewoon heel normaal twee maanden om dan een shotje op de hogere stakes te nemen.

Nam je die shotjes puur vanwege het geld of wilde je je ook bewijzen tegenover anderen?
Ik vond gewoon dat ik de beste was en daar moet je gewoon mee uitkijken. Dat is simpelweg niet zo en ik wilde me dus gewoon bewijzen. Dat heb ik altijd wel gehad en pas een jaar geleden ben ik daar een beetje mee gestopt. Ik vond dan een regular niet heel erg goed en dan wilde ik hem meteen 24/7 spelen. Ik zie het veel jongens op de .fr sites doen omdat er vrij weinig games runnen die dan op de 1k nl heads up gaan lopen zes-tafelen tegen veel te hoge rake. Op de 50nl zouden ze een hoger uurloon kunnen halen en dat is best insane, wat ben je dan voor retard als je zo heads-up gaat spelen. Dat meen ik serieus want waarom zou je dat in hemelsnaam doen.

Trok je je wat aan van mensen die wat over je zeiden, mensen die een mening hadden en je bijvoorbeeld een vis noemen?
Ja, daar kan ik heel slecht tegen. Tegen kritiek die nergens op gebaseerd is kan ik heel slecht tegen. Ik kan best goed tegen kritiek maar dan moet het wel onderbouwd worden. Een paar goede pokerspelers uit mijn vriendenkring mogen bijvoorbeeld alles zeggen over mijn spel.

Heeft het lang geduurd voordat je inzag dat er meer geld te verdienen was met normaal spelen en geen gekke dingen uithalen?
Dat heeft heel lang geduurd.

PokerNews Profile - Pim de Goede, slot 101
Pim tijdens EPT Londen vorig jaar

Maar 2008 was dus best een grote rollercoaster of niet?
Het was niet zo insane zoals bij jongens als Lex maar ik heb wel eens een sessie 10k of 5k nl gespeeld. Verder was 1k nl eigenlijk altijd mijn main-game en dan heb je wel swings maar het probleem is dat je daar niet financieel onafhankelijk kan worden. Dat is ook de reden dat ik dat nu nog niet ben. Dat is best slecht vind ik als je kijkt naar het aantal jaren dat ik al speel. Van fouten wordt je wijzer en dat is ook in poker zo. Ik had in die periode meer naar mijn Holdem Manager moeten kijken en ranges analyseren. Wat ik wel deed was filmpjes kijken en ik denk dat ik 95% van alle filmpjes op Cardrunners, DeucesCrackes en LeggoPoker over Hold’em gezien heb. Heel veel uit die filmpjes kopieerde ik naar mijn eigen spel zonder daar echt over na te denken. Ik denk dat ik voor het spelletje wel redelijk wat talent heb maar in plaats van studeren speelde ik dan gewoon twee uur langer. In principe ging me dat best goed af maar ik denk dat het wel beter kan.

Je zei dat je tegenwoordig anders naar het spelletje kijkt, wat is er veranderd in 2009 en 2010 waardoor het nu goed gaat?
In 2009 heb ik heel veel contact gehad met Maikel van Leeuwen en speelde ik veel toernooien. Ik ben ben toen wat anders tegen de dingen aan gaan kijken. Op dat moment speelde ik nog maar 200nl want ik had aan de ene kant de roll niet en aan de andere kant was ik ook gewoon niet goed genoeg voor de 1k nl. Maar ik speelde toen dus veel toernooien en haalde redelijk leuke profits op PokerStars. Op Stars heb ik denk ik wel elk toernooi gewonnen behalve degene op zondag.

Waren de toernooien een groot gedeelte van de verandering?
Nou, dat vind ik moeilijk om te zeggen. Viktoria, mijn vriendin, is ook heel belangrijk voor me geweest. In de periode van 2008 naar 2009 is de relatie verbroken geweest omdat ik terug verhuisde naar Nederland. Zij is Slowaaks en spreekt geen Nederlands, ik had geen inkomen en er was geen goede tafeltennisclub voor haar in Nederland dus dat ging gewoon niet. Ze is daarna wel weer heel belangrijk voor me geweest. Verder speelde ik die toernooien waardoor ik even in een andere omgeving terecht kwam en midden 2009 ben ik weer met cashgamen verder gegaan. Eind 2009 ben ik naar Frankrijk verhuisd en daar speelde ik toen altijd 600 tot 1k nl. Ik heb toen wel een decent jaar gedraaid moet ik zeggen. In die periode kwam ook de belastingdienst en toen moest ik wel een serieuze stap terug doen. Ik heb toen alles betaald, al mijn nicknames opgegeven en alle bedragen opgegeven. Dat heeft echt pijn gedaan en ik heb toen echt twee maanden slecht geslapen van de onzekerheid. Ik heb echt geluk gehad dat ik nooit echt hele zieke winst en verliesmaanden gehad heb want anders was ik echt blut geweest. Verder kan ik iedereen aanraden om gewoon te betalen want het doet even pijn maar je kunt dan wel verder gaan. Voor een groot gedeelte moet je opnieuw beginnen want van het geld wat ik toen moest betalen had ik wel een appartement kunnen kopen. De week nadat het voorbij was viel er een last van mijn schouders en ben ik echt als een speer omhoog gegaan.

We zijn nu op een punt aanbeland waar je weet dat het anders moet en je de belastingzaak achter de rug hebt. Je gaat dan met een vrijer gevoel verder en is je spel toen ook veel beter geworden?
Ja. Eind 2009, begin 2010 waren voor mij heerlijke belastingvrije maanden en ik ben toen lekker doorgegaan. Ik heb toen mijn beste maanden online gehad. In mei van 2010 kwam in Frankrijk de overheid die zich overal mee ging bemoeien en vanaf juli werd dat van kracht. Sinds 10 juli is er een nieuwe wet en werd alles weer helemaal anders. Toen kreeg je PokerStars.ft met de hoge rake en de Supernova Elite challenges. Dat was weer helemaal anders. Ik sta in 2011 40k euro down op de Franse sites en dat kwam voornamelijk doordat ik zat te twintig tafelen om Supernova Elite te halen. Vanaf vorige maand, april, ben ik weer wat minder tafels gaan spelen en iets meer uren gaan spelen. Ik heb nu dit jaar alweer bijna 700.000 VPP en ik ga voor de twee miljoen. Op die manier verdien ik in ieder geval die hoge rake weer terug. Ik heb niet zo’n hele hoge bb per honderd, wat ook niet mogelijk is, maar door de hoge rake en rakeback is er nog wel wat te verdienen.

De afgelopen periode was ik wel wat gefrustreerd want er was SCOOP en FTOPS in Frankrijk en ik heb weer helemaal niets gepresteerd in de grote toernooien. Op de laatste dag speelde Viktoria, die ook al een jaartje pokert, de €150 rebuy en die wist ze te winnen voor €16.000. Op de Bahamas cashte ze ook al $15.000 en zo had ze dus meer winst dan ik dit jaar! Met mijn cash in Madrid heb ik dat wel weer even rechtgetrokken trouwens. Ik dacht altijd,“Zou ik wel een groot toernooi kunnen winnen en als je het dan doet is dat zo geweldig”. Het is natuurlijk één grote rungood geweest aan de finaletafel. Je had daar iedereen neer kunnen zetten want winnen was niet moeilijk met de kaarten die ik kreeg. Ik vond wel dat ik tot de laatste twee tafels mijn beste toernooi ooit speelde.

Het toernooi in Madrid dat je wist te winnen is dus eigenlijk een soort bevestiging en misschien wel bevrijding geweest?
Ja, dat is het ook en ook financieel. Ik heb ook geen opleiding en ik denk wel redelijk intelligent te zijn maar ik heb verder niets. Er staat wel wat extra druk op het poker daardoor maar zo’n €200.000 ship is wel heel erg vet.

PokerNews Profile - Pim de Goede, slot 102
Pim en Viktoria

Vind je jezelf nu een goede speler?
Nee, nee. Maar ik ben wel eentje die het meeste verdient op de lange termijn als je me vergelijkt met spelers van mijn niveau. Als je over een aantal jaren kijkt wie het meeste overhoudt dan hoor ik daar wel bij. Wat ik niet verstandig vind bij heel veel spelers is het belastingverhaal. Of niet betalen of half betalen en toernooien spelen waar je wel een edge op hebt maar ook nog eens 30% belasting over moet betalen is gewoon niet slim. De vraag is natuurlijk ook, “Wat is precies een goede speler”.

Een goede spelers is ook een verstandige speler bedoel je?
Ja. Ik heb natuurlijk wel hele domme dingen gedaan in het poker maar ik heb daartegenover ook weer hele verstandige dingen gedaan. Voornamelijk met het belastinggebeuren natuurlijk, daar ben ik heel blij. Tegen iemand als Bullitos heb ik heads-up geen schijn van kans maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik ga liever 6-max zitten spelen tegen 4 regulars en een vis en dan win ik wel. Op PokerInfo lees ik wel veel en daar heb je IvanHoe die op 100 tafels Heads Up zit te bumhunten, daar neem ik wel mijn petje voor af. Volgens mij is die jongen niet de allerbeste Nederlandse speler, en dat beweert hij ook niet, maar die schraapte vorig jaar wel gewoon even 6 ton binnen. Dat vind ik wel mooie bedragen en daar kan ik heel veel respect voor hebben. Zelf heb ik nu net €200.000 gewonnen in een toernooi maar dat is gewoon een flipperkast natuurlijk. Ik heb nooit respect gehad voor jongens die een groot toernooi gewonnen hebben, het zegt allemaal helemaal niets. Als je toen iemand anders aan de finaletafel had gezet, dan won die hem ook in mijn geval.

Als je nu vooruit kijkt wat staat er dan op het programma?
Aan het begin van het jaar wilde ik wel voor €50.000 tot €60.000 aan WSOP toernooien gaan spelen maar door een redelijke downswing heb ik dat wat bijgesteld. De laatste maand zijn de WSOP satellites begonnen op de Franse sites en daar heb ik er een stuk of vijf van gespeeld waarvan twee gebubbled dus ook dat toernooi zou ik overslaan. Nu win ik €200.000 dus heb ik wel weer zin maar ik weet niet niet wat ik ga doen.

Comments

Lees 7 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen