WSOP 2011 - Allen Bari: Bracelets zijn bullshit

WSOP 2011 - Allen Bari: Bracelets zijn bullshit

Allen Bari. Hij is bij lange na niet de bekendste of rijkste pokerspeler maar naar eigen zeggen wel één van de beste. Na jarenlang met een grote mond zijn aanwezigheid kenbaar te hebben gemaakt, snoerde hij de voor variantie gevoelige criticasters de mond. Allen Bari won het $5.000 No Limit Hold’em toernooi voor maar liefst $874.116, reden voor een uitgebreid artikel over de kersverse braceletwinnaar.

Het is een bijzondere knaap die 26-jarige jongeman uit Hoboken, New Jersey. Hij is niet je alledaagse pokerprofessional die stilletjes zijn dollars binnenschraapt. De beste man heeft een mening. Wel meer spelers hebben een mening, maar Bari doet er altijd net even nog een schepje bovenop. Hate him or love him is wel de beste omschrijving van zijn persona. Toen we gisteravond laat in de auto terugreden naar ons huis zei Chrisophe De Meulder, "Ik hou niet van dat soort mensen, hij is zo arrogant. Hou gewoon die kritiek voor je!" Wat vind je van Allen Bari, vroeg ik aan Lex Veldhuis die we even later troffen, "Een held" was zijn reactie.

Eerlijk? Absoluut. Arrogant? Behoorlijk. Top speler? Zonder twijfel.

Dan O’Brien, één van zijn beste vrienden, verwoorde het misschien nog wel het beste. "Hij is een aardige jongen, met het hart op de juiste plek. Het zit zo, hij is gewoon een stuk eerlijker dan andere mensen. Hij is een hele goede speler en het is voor hem heel frusterend om andere spelers steeds geld te zien winnen terwijl ze vreselijke dingen doen. Moet je mensen steeds vertellen dat ze slecht zijn? Het is niet noodzakelijk maar het betekent niet dat hij het fout heeft. Het betekent niet dat hij een slecht persoon is omdat hij iets vertelt dat voor het grootste gedeelte gewoon waar is.

#peacefullygrinding

Op 2 juni begon het eerste grote No Limit Hold’em toernooi van deze World Series of Poker. Maar liefst 865 spelers schreven zich in voor dit toernooi van EPT-achtige omvang. Het record van vorig jaar, 792 spelers, werd met gemak verslagen en na de eerste dag waren er nog 246 spelers over. Allen Bari twitterde meerdere malen over #peacefullygrinding, en door rustig te spelen eindigde hij de dag met 54.200 chips - vijftig big blinds.

“De tafel zit vol met vissen en ik ben al een derde van mijn stack kwijt.” is één van de eerste dingen die we op zijn Twitter lezen aan het begin van de tweede dag gevolgd door, “OMG, dit aquarium is vol, alsjeblieft niet nog meer!” De vertrouwde tilt Tweets zijn net zo kenmerkend als zijn onbewogen gestalte met bijpassende hoodie, oordopjes en een Syracuse petje.

Het geluk, waar hij over te klagen had tijdens zijn recente WPT finale in Florida, liet hem nu niet in de steek. Tony Ahn vierbette allin voor maar liefst 340.000 chips (op het 3.000/6.000 ante 500 level) met boer-zeven offsuit. Bari maakte de call met aas-koning zodat hij zichzelf naar de tweede plaats in chips lanceerde, achter Brian Lemke die dit toernooi in 2009 wist te winnen.

Op de derde dag waren er nog 42 spelers over die allemaal al waren verzekerd van $18.863. Een groot aantal bekende professionals, waaronder Carlos Mortensen, J.C. Tran, Jonathan Little en Matt Glantz, deden ook nog mee maar het werd de Allen Bari show.

Oh and to all you cowardly haters who hide behind your computers in your mothers basement, you fuel my peaceful grindage...Thanks.

De zeer vredige grind spiegelde zich af in een geruisloze dag waarin hij tot de laatste zeventien geen bijzonderheden meemaakte. Zijn stack was nog grotendeels intact toen de volgende hand zich afspeelde tegen voormalig chipleader Brian Lemke. Bari opende de hijack naar 48.000 waarop Lemke de call maakte. De flop bracht aas-koning-negen met twee ruiten en Bari bette 52.000 waarop Lemke de call maakte. Op de turn, de hartenkoning, checkte Bari naar Lemke die 80.000 bette, Bari volgde met de call. Op de river viel de klaverzes en Bari checkte weer naar Lemke. "I’m all-in" zei Lemke waarop Bari even in de tank ging en toen voor 344.000 all-in callde met pocket vrouwen. Lemke muckte met een vertrokken gezicht zijn kaarten. Bari dubbelde naar een miljoen terwijl Lemke één van de shortstacks werd. Nadat Lemke had weten te dubbelen schoof hij zijn stack er in met koning-vrouw tegen de aas-koning van Bari. Toen hij die pot won stond hij ineens tweede in chips, achter de onbekende Thomas Ross.

Vanaf de laatste tien spelers deed Bari er nog even een schepje bovenop en won hij de ene na de andere pot zonder showdown. Terwijl Maria Ho zich af liet blinden, verdubbelde en weer shorter werd, groeide de man met het meeste zelfvertrouwen met de minuut. Hij had de boel onder controle. Met nog acht spelers in het toernooi had hij wel de nodige dosis geluk nodig toen hij Mikhail Lakhitov all-in zette met aas-tien en tegen koningen aanliep. Het board bracht echter twee tienen zodat hij met grote afstand chipleader werd, deze zou hij niet het hele toernooi niet meer afstaan.

De controle die hij aan de finaletafel had hebben we nog niet vaak gezien. Op tv zagen we Jamie Gold in 2006 met groot geweld zijn tegenstand van tafel vegen maar de goed getimede blufs, valuebets en folds van Bari waren een stuk indrukwekkender. Terwijl de rail van Ricky Fohrenbach hem van de wijs probeerde te brengen door, “Shove!! Jam!! All-in!!” te schreeuwen terwijl hij in de hand zat, negeerde hij iedereen. Volledig in the zone breidde hij zijn chiplead uit.

Om 03:00 's nachts werd er volgens de regels van de WSOP besloten te stoppen met spelen en de volgende dag verder te gaan. Er zaten nog vier spelers in het toernooi maar eigenlijk was het één grote one-man-show. Bari stond op ruim 9 miljoen chips terwijl Sean LeFort, Nicholas Blumenthal en Maria Ho bij elkaar opgeteld 3,8 miljoen hadden.

De laatste loodjes

Op de onverwachte vierde dag van het toernooi verplaatste het gezelschap zich naar de grote ESPN Feature Table en in de spotlights was het Maria Ho die direct dubbelde. Bari zette haar voor acht big blinds allin met zes-vijf offsuit en Ho callde met aas-vrouw. Het board gaf haar quads en Bari liep dus een klein deukje op. “Hoeveel kans denk je dat hij heeft om te winnen?” vroegen we aan Dan O’Brien. "Hij heeft nu 75% van alle chips dus ik geef hem, gezien het feit dat hij beter is en de dynamics zeker 90% kans. Het is frustrerend als je mensen begint te verdubbelen als je zo dichtbij de overwinning bent, maar ik denk dat hij zijn focus altijd vast kan houden. Hij zal geen fouten gaan maken”Net op het moment dat we met O’Brien spraken zette Bari, Ho weer allin en ze maakte de call voor vijftien big blinds met aas-tien. Bari speelde vrouw-vijf en flopte een gutshot die hij op de turn opvulde. Op de river viel echter een negen zodat Ho haar gutshot hitte en de rail aan haar kant ging helemaal los. “Dat is een heel slechte call” zei O’Brien voordat hij naar zijn eigen toernooi terugging. De ICM calculaties werden er bij gehaald maar doordat de exacte stacksizes niet bekend waren durfde niemand echt een mening te geven over deze hand. “Het gaat er niet om of haar hand goed is, want dat is die altijd, maar is het qua ICM verantwoord, dat is de vraag” zei Tristan Wade die zelf ook al de nodige WSOP cashes achter zijn naam heeft staan. “Normaal gesproken probeer je altijd de maximale value uit je stack te halen kijkend naar ICM, maar in dit geval staat er ook een bracelet, de eer en de nationale erkenning op het spel. Dat heeft misschien bij haar wel meegespeeld.” voegde Wade nog aan zijn uitleg toe.

ICM of niet, Ho kreeg een betere uitgangspositie en we namen afscheid van Nicolas Blumenthal die met achten tegen de aas-vrouw van Maria Ho aan zat te kijken voor zijn laatste 13 big blinds. Ho flopte een aas, turnde een vrouw en ontweek een acht op de river zodat ze ineens een stuk dichter bij Bari kwam met 4 miljoen chips.

In totaal dubbelde Bari vier keer één van zijn tegenstanders, maar doordat hij Sean LeFort uiteindelijk wel als derde uitschakelde pakte hij weer bijna alle chips terug. Bari had twee rode koningen tegen de zwarte tienen van LeFort die op de flop zo goed als drawing dead was toen er een derde koning verscheen. De turn, een tien, gaf hem nog één out op de river maar die kwam niet zodat Bari met 11,1 miljoen heads up begon tegen de 1,9 miljoen van Maria Ho.

De winnaar heeft gelijk

In de heads up dubbelde Ho direct met aas-boer tegen aas-zeven suited maar daarna kwam ze er niet meer aan te pas. “Ze is echt helemaal niet goed” zei Bari vol zelfvertrouwen voordat de heads-up begon. En dat bleek ook wel door de vele kleine potten die hij wist te winnen. In de laatste hand schoof Ho voor twee miljoen allin en Bari snapcallde met pocket achten. Maria liet aas-vier schoppen zien. Het board bracht geen bijzonderheden en Bari kon eindelijk zijn emoties laten gaan. Hij sprong een gat in de lucht en omhelsde zijn maatjes aan de rail. Zijn goede vriend, en backer, Jason Mercier kwam uit een ander toernooi de set op stormen en tilde Bari in de lucht. Nog nooit zagen we de kleine man uit Hoboken zo blij. Er viel duidelijk een last van zijn schouders."Ik denk dat als je 150 toernooien in acht jaar speelt je een bracelet gaat winnen. De variantie is absurd. Ik ben vier keer dichtbij het winnen van een miljoen dollar geweest in het laatste jaar. Om dit dan te winnen is het beste gevoel in de hele wereld.” was zijn welgemeende reactie vlak na het overhandigen van de bracelet. Allen Bari zou Allen Bari niet zijn als hij ook direct weer een aantal gepeperde uitspraken op tafel gooide waar WSOP media baas Nolan Dolla bijna van achterover sloeg.

"De bracelet betekent veel. Ik denk echter niet dat het je kwaliteit als speler bevestigd. Bijvoorbeeld, Eugene Katchalov won onlangs een bracelet ($1.500 Seven-Card-Stud). Hij zou er al vier moeten hebben want hij is de ziekste speler. Ik ben ook de ziekste speler en ik zou er ook vier moeten hebben. Ik heb er maar één en stumpers als Phil Helmuth hebben er elf. Het betekent dus allemaal niets. Het enige dat uitmaakt is dat spelers weten dat je goed bent. Als je aan tafel plaatsneemt moeten ze bang voor je zijn en je spel respecteren. Dat is het belangrijkste.

"Ik denk niet dat mijn attitude misplaatst is. Ik speel al heel lang poker en ik werk heel hard aan mijn spel. Ik heb de uren er in gestoken en leer nog steeds. Ik ben niet arrogant over alles, gewoon poker want ik ben er heel erg goed in. Ik lieg niet. Ik ben gewoon beter dan de meeste spelers. Iedereen denkt dat ze goed zijn, maar dat is gewoon niet zo. Ze zijn allemaal vreselijk slecht. Ik ben de beste.” zei hij lachend tegen de omringende pers die niet helemaal wist wat ze met deze uitspraken moesten doen.
Oyshi en beerpong

WSOP 2011 - Allen Bari: Bracelets zijn bullshit 101

Een bracelet moet natuurlijk gevierd worden, zelfs als je het niet ziet als waardering van je eigen kwaliteiten. Ondergetekende had geluk uitgenodigd te worden om met de mannen mee te gaan eten en daarna enkele drankjes te doen. Het werd een stuk rustiger dan verwacht maar toch erg gezellig. Met een groep van zestien man namen we plaats in Oyshi, een sushi restaurant waar ik nog nooit geweest was.


De sushi waar we altijd over op lopen te scheppen bij Naked Fish werd bij Oyshi geëvenaard en in sommige spots zelfs overtroffen. Vooral de veel lagere prijs sprak me erg aan en ik zal dit restaurant zeker vaker gaan aanraden. De rolls vlogen over tafel terwijl de telefoon van Allen roodgloeiend stond met allerlei felicitaties. Terwijl de Miami Heat met de billen bij elkaar wonnen van de Dallas Mavericks gaf Allen aan dat hij deze overwinning wel nodig had om in leven te blijven. “Ik ga eerst mijn hypotheek maar eens afbetalen maar één ding weet ik zeker, en dat is dat ik nooit meer broke ga”. “Bedoel je broke-broke of dat je nog maar $150k had?” vroeg Steven Levy zonder enige vorm van sarcasme in zijn stem. “Helemaal broke” lachte Dan O’Brien die het maar al te mooi vond dat Levy $150.000 als blut beschouwde in de wereld van Allen Bari.


Aangekomen in het grote huis van Dan O’Brien en consorten werd de beerpong tafel in elkaar gezet en speelden we een aangepaste vorm van het spel genaamd baseball. Het was helemaal niet een feestje zoals de meeste pokerspelers doen. Geen flessen Grey Goose of tafels met hordes wilde vrouwen die er alles aan doen bij de rijke mannen te komen, gewoon lekker met vrienden onderling wat drankspelletjes doen. Het hoeft allemaal niet zo baller te zijn, in de pokerwereld kan ook nog gewoon dom gezopen worden.


Allen Bari is een hele relaxte gast. Door zijn alsmaar aanwezige mening over alles en iedereen wil hij nog wel eens tegen de haren van veel mensen instrijken op Twitter. "Hoewel ik een eikel tegen de meesten van jullie ben, als ik tegen je praat betekent het dat ik je respecteer als persoon terwijl je slecht in poker bent”. Hij heeft misschien niet de beste manieren maar toch heb ik veel respect voor hem, laten we hopen dat hij deze zomer nog een keer met Phil Helmuth aan tafel komt. Dat kan alleen maar prachtige televisie opleveren.

Comments

 • [user69699] [user69699]

  Haha, wat een gek.

  Mooi stuk!

 • Das_Spiegel Das_Spiegel

  Lekker lees voer weer... stukje van quad ook erg wijs.. Als Jason nog een hore uuhhe horse zoekt mag hij me bellen, wil ik nog wel hinnikken ook Big Grin

 • Bacchus Bacchus

  bij The Big Game vond ik hem niet echt spectaculair, ook zn tabletalk niet echt zoals dat nu naar voren komt;

  maar leuk stuk Remko!

Lees 30 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen