PokerNews PROfile - Remco ‘Pinowww’ de Vries (deel 1)

PokerNews Profile - Remco ‘Pinowww’ de Vries

Net zoals veel toppers wist ook Remco de Vries de top op geheel eigen wijze te bereiken. Met vallen, opstaan en zonder enige hulp van buitenaf wist hij zich omhoog te werken tot grote hoogte. Voeg daar drie gigantische Sunday Major ships aan toe en zo heb je één van Nederlands meest succesvolle online toernooi en Sit and Go spelers van de laatste jaren. Vandaag het eerste van twee delen waarin hij vertelt hoe zijn pokercarrière begon.

De eerste vraag is altijd zeer voor de hand liggend, waar kom je vandaan en hoe was je jeugd?

Ik kom uit Krimpen aan den IJssel, een klein plaatsje vlak onder Rotterdam. Het is best oké wonen daar want aan de ene kant zit je op het platteland en aan de andere kant zit je vlakbij de grote stad. Eigenlijk een hele goede jeugd gehad. Een leuke basisschool en daar een goede tijd beleeft. Vanaf jongs af aan had ik altijd al aanleg voor rekenen gehad en ik denk ook dat het meegeholpen heeft aan mijn latere pokerspel. Op dat punt was ik het uitblinkertje van de klas, de rest was gewoon normaal maar daar stak ik er echt bovenuit. Verder hield ik van vroegs af aan altijd al van computeren en hield ik heel erg van spelletjes spelen. Na de basisschool ging ik naar het Krimpenerwaard College om VWO te doen en heb echt een toptijd beleefd tijdens de middelbare school.

Een exact profiel gekozen lijkt me?
Ja, vanaf de vierde heb ik het exacte profiel gekozen. Het was wel grappig want in het eerste jaar, als je nog zo’n brugpieper bent, was er zo’n landelijke wiskundewedstrijd; de Kangeroo wedstrijd. Na het eerste jaar was ik toen vijfde geworden van heel Nederland, dat vond ik erg vet. Per school doen er redelijk wat mensen aan mee dus dat vond ik wel een mooie prestatie als brugpiepertje.

Waar stak je verder je tijd in?
Veel met vrienden hangen, leuke dingen doen maar verder ook vaak snel naar huis om computerspelletjes te spelen. Ik was in geen enkel spel echt goed in, ik speelde gewoon de standaard spelletjes en dan voornamelijk de strategische. In die tijd was dat Command and Conquer, Age of Empires en één heel vet spel Dungeon Keeper. Ik weet niet of je dat nog kent maar dat was echt het vetste spel. Toen begon ik vrij snel Warcraft 3 te spelen en daar heb ik nog wel online gespeeld voor een leaderboard. Maar nooit echt zoveel tijd ingestoken dat ik probeerde bij de top te horen. Ik vond het gewoon leuk om te spelen.

PokerNews PROfile - Remco ‘Pinowww’ de Vries (deel 1) 101

Ben je erg competitief ingesteld?
Ja eigenlijk wel. In die tijd toen was ik ook nog vrij veel aan het sporten. Ik deed aan zwemmen en heb nog op landelijk niveau getafeltennist. Toen ik van de middelbare school afging ben ik daar mee gestopt. Naast het sporten en de computerspelletjes was ik wel iemand die overal met de pet naar gooide. Als ik een zes haalde was dat al genoeg en alles wat ik boven de zes haalde was verspilde effort. Ik was in de klas altijd iemand die het niet kon boeien en met mijn hoofd was ik er dus ook nooit bij. Toen de centrale examens er aan kwamen stond ik overal zo’n beetje een 7,5 op en aan een 4,5 zou ik dus genoeg hebben. De eerste paar examens begon ik nog goed, en daarmee bedoel ik een paar dagen van te voren voorbereiden, maar halverwege de examens sloeg ik in de ochtend mijn boeken maar eens open om tijdens de laatste examens gewoon helemaal niets meer voor te bereiden. Voor al mijn centraal examens samen heb ik maar één of twee voldoendes gehaald, met als resultaat dat mijn eindlijst allemaal zessen en één zeven waren of zoiets.

Had je wel al een idee wat je na de middelbare school wilde gaan doen?
Nee, daar was ik helemaal niet mee bezig. Ik ben naar één open dag geweest van werktuigbouwkunde en daar ben ik toen maar heen gegaan. Dat is achteraf niet zo slim geweest want eigenlijk vond ik die opleiding helemaal niet zo interessant. In die tijd stopte ik ook met tafeltennis en ben ik karate gaan doen. Een paar jaar later ben ik Thai-Boxen gaan doen en nu ben ik net begonnen met MMA.

Dat is wel een rigoureuze overstap van tafeltennis naar die vechtsporten, hoe kwam dat zo ineens?
Ik ben een keer meegegaan met een vriend van me en dat beviel me enorm. Daar werd ik helemaal kapot getraind en kon ik al mijn energie kwijt. Na de eerste training was ik helemaal gesloopt en alles deed pijn. Dat vond ik geweldig en toen dacht ik, ‘dit moet ik gaan doen’. Ik ben toen direct vier keer per week gaan trainen en later ook wedstrijden gaan doen. Met voorbereiden voor zo een wedstrijd trainde ik zo’n zes keer per week, twee en een half uur per dag. Het is wel een beetje vergelijkbaar met poker want het is iets wat ik voor mezelf doe, iets waar ik hard voor kan gaan. Je hebt in eigen handen hoe goed je erin word tot op zekere hoogte. Als je er helemaal voor gaat kan je ver komen en heb je weer datzelfde competitieve gevoel.

Kwam je vrij snel daarna poker tegen want volgens mij ben je daar wel op jonge leeftijd al mee begonnen?
In de zesde van het VWO kwam er een keer een vriend bij me thuis langs en hij vertelde dat hij met poker was begonnen. Toen had hij PokerStars op mijn desktop geïnstalleerd omdat ik wel benieuwd was. Ik ben het gewoon voor de lol gaan proberen om speelgeld toen ik zeventien was. Het was leuk, maar ik vond het niet super boeiend zoals Warcraft in die tijd. Je had toen ook van die freerolls waar je niet eens geld in kon winnen maar dat maakte me niet uit, ik probeerde gewoon het spel uit te vinden. Het ging absoluut niet om geld. Toen ik net met de Universiteit begonnen was besloot ik $25 te storten en daarmee ging ik NL25 spelen. Het duurde vier handen voordat ik alles kwijt was. Daarna weer $25 gestort, verloren, gestort en verloren. Ik leerde het gewoon niet en op een gegeven moment had ik er iets van $600 ingestoken en verloren.

Dat is wel bijzonder veel geld voor een beginnende student of verdiende je er naast nog wat?
Ik werkte nog niet echt daarnaast, ik had wel bijbaantjes gehad maar verder dacht er niet echt bij na. Mijn ouders waren er toen achter gekomen en die waren helemaal in paniek geraakt. Ze zeiden dat ik het nooit meer mocht doen en dat het vreselijke was. De meeste mensen zullen het gezeur wel kennen. Ik noemde het toen en nu gezeur, maar ze hadden wel gelijk want ik was, als een echte vis, constant aan het bijstorten. Ik leerde helemaal niets, had geen bankrolmanagement en ging gewoon steeds weer zitten. Ik vond het spelletje leuk, wilde geld verdienen en de combinatie van een spel achter een computer waar de actie snel gaat met een wiskundige achtergrond waar ik over na kon denken trok me heel erg. Ook zou ik er waarschijnlijk binnen no-time verslaafd aan zijn geraakt als ik toen was doorgegaan. Degene die online poker heeft uitgevonden is daar ook heel slim mee geweest, want de chips zijn een manier om de score bij te houden en voelen niet als echt geld. Pas toen mijn ouders me erop wezen waar ik mee bezig was drong het tot me door dat het echt geld was en waar ik mee bezig was en besloot ik er maar mee te stoppen.

En toen ben je full-time gaan studeren?
Het eerste jaar van mijn studie heb ik goed mijn best gedaan en zo’n 80% van mijn studiepunten gehaald. Dat ging prima. Toen had ik iets van $50 op PokerStars staan en daarmee ben ik toen kneiterhard gaan shortstacken met $2 aan de 10NL tafels. Met zo’n chart er naast was ik toen heel erg breindood aan het shoven. Dat is heel slecht voor je spelontwikkeling maar het was voor mij wel een manier om er weer in te raken. Binnen no-time zat ik 24 tafel op NL10 te grinden maar dat had mijn leven nog niet overgenomen zodat mijn studie er onder begon te lijden. Aan het einde van het schooljaar had ik hier en daar wat gewonnen met toernooien zodat ik NL100 aan het shortstacken was met een bankrol van $2.000. Toen raakte ik alles weer kwijt en voordat het tweede jaar begon had ik nog $5 op PokerStars staan en een heleboel FPP’s. Daar is het allemaal vanuit begonnen.

Je bent dus heel lang aan het aankloten geweest, vond je het spel zo leuk dat je maar door bleef gaan ondanks dat je geen successen wist te behalen?
Het was niet het spel wat me toen trok want ik zat gewoon met zo’n chart te spelen. Ik dacht er niet over na wat ik aan het doen was en ik probeerde gewoon te kijken hoeveel tafels ik kon spelen zonder fouten te maken. Toen was ik enorm break-even of verliezend maar dat maakt me echt niet uit. Ik benaderde het gewoon als een spelletje. Er zijn periodes geweest waar ik gewoon veertig tafels zat te shortstacken. De manier waarop ik mezelf teste hoe goed ik was, was niet door geld te winnen, maar door te kijken hoeveel tafels ik kon spelen met die strategie. Het maffe was dus dat ik niet mezelf deed beoordelen aan mijn resultaten, maar hoe snel ik kon spelen.

Wanneer kwam bij jou het omslagpunt?
De belangrijkste stap is geweest dat ik Sit and Go’s ben gaan spelen. Toen is het pas echt van start gegaan en ben ik over mijn game gaan nadenken. Ik weet nog precies het moment dat ik over het spel ben gaan nadenken. Ik zat op de campus van de Universiteit met een laptop en toen kreeg ik aas-tien offsuit vanuit midden-positie. De chart zei dat ik moest folden maar dat vond ik maar onzin en toen ben ik voor het eerst over ranges gaan nadenken. Dat was echt een omslagpunt en in de eerste 100 Sit and Go’s heb ik toen een ROI van 40% gedraaid. Dit alleen maar met nadenken over de situaties en ik had tegen mezelf gezegd dat ik niet hoger ging spelen totdat ik er 100 had gespeeld. Daarna is het non-stop doorgegaan.

Je zegt dat je door eigen analyse en veel spelen beter bent geworden terwijl Sit and Go’s in het bijzonder een spelvorm zijn die helemaal uitgerekend zijn. Hoe ging dat in zijn werk?
Ik heb er nooit een artikel over gelezen of een video over gezien. Ik ben gewoon gaan spelen en heb ook niets van anderen geleerd in die tijd. Vanaf het moment dat ik Sit and Go’s voor een paar dollar speelde ben ik een blog gaan bijhouden maar ook daarin vroeg ik geen advies van andere spelers. In maart van 2009 won ik toen de Daily $80k voor $14,7k en dat is een score die me echt omhoog heeft gebracht. Toen ben ik verder gaan grinden op de $50, $100 en $200 Sit and Go’s. Tot op dat moment had ik nog nooit live gespeeld, sprak ik met niemand en kende ik ook niemand uit de pokerwereld. Ik ben echt zo’n iemand die door trial and error goed is geworden. In het begin ben ik ook gewoon vijf keer op mijn bek gegaan en drie keer broke gegaan.

Tegenwoordig hoor je veel mensen zeggen dat het onmogelijk is om Sit and Go’s te verslaan zonder coaching, video’s, artikelen of hulp van buitenaf. Vind je het achteraf gezien vreemd dat jij het wel hebt gehaald?
Ik ben niet verbaasd dat ik er uitgekomen ben. Je kunt in principe iedere game verslaan zo lang je er maar goed over nadenkt. Waarom doet iemand iets en hoe kan ik daar op reageren? Wat is zijn range en hoe doet mijn range het daar tegenover? Wat represent ik en hoe denkt hij daar over na? In principe is dat alles te verslaan als je daar beter over na kan denken dat die andere persoon. Als ik er op terugkijk is het geen goede beslissing geweest om het zo te doen, door naar andere mensen te kijken leer je veel sneller al ben je dan in het begin ook vooral een copy-cat.

PokerNews PROfile - Remco ‘Pinowww’ de Vries (deel 1) 102
Serieus zijn is er in ieder geval niet bij.

Denk je dat iemand het nu nog zou kunnen halen met jouw aanpak of heb jij geluk gehad met je timing?
Ik denk het in die tijd wel een stuk makkelijker is geweest al waren de gouden jaren toen ook al lang voorbij. Je zou het kunnen halen maar dan moet je heel veel geluk hebben want je kunt er nooit zo diep over nadenken dan iemand anders die wel al die informatie heeft. Toen ik die Daily $80k won ben ik direct hoger gaan spelen en werd ik weer ingemaakt. In die tijd dacht ik wel veel over het spel na dus terwijl ik veel geld verloor werd ik ook een stuk beter totdat ik het punt bereikte dat ik weer ging winnen.

Ik las in je blog dat je in augustus van 2009 naar EPT Barcelona ging met bankroll van $100.000. Dat zijn dan wel grote stappen geweest in die zomer aangezien je in maart de Daily $80k won voor een groot gedeelte van je roll.
In die tijd grindde ik heel gedisciplineerd Sit and Go’s en won ik hier en daar een toernooitje. Vooral tijdens de SCOOP van 2009 maakte ik veel diepe runs. Dat najaar won ik toen mijn eerste Sunday Major op Mansion Poker voor €56.000.

En toen nam je weer direct shotjes?
Story of my life! Ik doe nooit van te voren ergens informatie op en toen ben ik gewoon PLO gaan spelen. Natuurlijk begon ik te hoog en te slecht. Die hele ship ben ik toen weer terug verloren door te hoog te spelen en spellen te proberen waar ik helemaal niet goed genoeg voor was. Ik begon toen echt van alles door elkaar te spelen zoals $20/$40 Fixed Limit Omaha 8/ob, $5/$10 Pot Limit Omaha, Stud, H.O.R.S.E. en 8-Game. Mijn roll was groot genoeg voor die stakes maar als je er geen verstand van hebt gaat het wel hard natuurlijk. Een heel groot gedeelte van mijn $100k roll heb ik toen verloren en toen ben ik teruggegaan naar Sit and Go’s.

Lees volgende week in het tweede deel hoe hij weer terug wist te komen, een reis naar Thailand abrupt afbrak om zijn relatie te redden en uiteindelijk met een gebroken hart zijn grootste overwinning tot nu toe boekte. Verder vertelt hij over zijn huidige aanpak en de doelen die hij zichzelf stelt.

Comments

 • Ajax4Life222 Ajax4Life222

  Eindelijk weer eens iemand die niet met het onwaarschijnlijke verhaal begint dat hij nooit gestort heeft.

  Mooi verhaal!

 • PRIMORDIAL PRIMORDIAL

  Lex_West schreef

  pimos schreef

  lang leve de pingpongers

 • [user45906] [user45906]

  nice one!

Lees 26 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen