PokerNews PROfile - Joeri van der Sman, deel 3

PokerNews PROfile - Joeri van der Sman, deel 3

Lees ook:

In de eerste twee delen las je over Joeri zijn start met poker en de overstap naar no-limit hold'em en omaha. Je las over zijn eerste avonturen online en over het bedrag dat hij apart zette om het te gaan proberen als professional. Deze week lees je meer over zijn clashes met Viktor Blom en de grootste pot die hij ooit speelde.

In 2007 schrijf je op PokerInfo dat je gewoon honderd big blinds diep speelt. In 2009 speel je ineens omaha capped games. Hoe is die transformatie gekomen? Van hold'em naar omaha en van 100 big blinds buyin naar capped games?
Ik ben er altijd gewoon ingedoken. Omaha heb ik altijd wel eens een beetje gedaan voor de lol erbij. En ik denk dat het spel me gewoon een stuk beter lag. Op een gegeven moment zag ik dat ook wel, dat Hold'em is gewoon een te moeilijk spel voor mij. Zeker in de periode dat mensen kwamen met databases. Als ik nu een filmpje kijk van iemand met 30 statistieken naast een spelersnaam, dan gaat het me ook nog steeds duizelen. Stats zijn gewoon best wel belangrijk voor een Hold'em 6-max 100 big blinds game maar daar doe ik veel te weinig mee. Ik ben van nature loose en agressief, in die zin dat ik niet graag mijn hand weg leg en vrij hard doorbeuk, en dat zijn op zich wel statistieken waarmee je met die capped games wel aardig uit de voeten kan. En als het eenmaal goed gaat, dan ga je er echt over nadenken en vind je het al snel een leuk spel.

dan swingt mijn zelfvertrouwen en mijn bereidheid om

risico’s te nemen net zo hard als mijn bankroll

Gebruik jij dan helemaal geen statistieken?
Ik heb altijd wel Hold'em Manager aan, maar ik heb maar drie stats bij iedere speler. Ik heb de VPIP, het 3bet percentage en de agressie factor. Eigenlijk kijk ik met name naar het 3bet percentage en naar de VPIP van spelers. Dat is dus heel minimaal maar voor mij leidt het ook meer af, ik doe liever mijn eigen ding. Maar ik ben er tegelijkertijd ook van overtuigd dat dat de reden is dat ik in een typische Hold'em game zwaar achter lig op de meeste regs, misschien wel op alle regs. Zo'n tafel kan ik alleen winnen als er een donk zit.

Ik speel ook op cap niet iedereen, ook op de pot-limit omaha niet. Als er een grote verliezer is dan ga ik er bij zitten, en als er alleen maar regulars zitten of alleen maar aardige of break-even spelers dan laat ik die tafel links liggen.

PokerNews PROfile - Joeri van der Sman, deel 3 101
Nabij Juneau, Alaska. Joeri en zijn vriendin zijn heel reislustig. Meer daar over in deel vier.

Vroeger speelde je tegen iedereen, nu zeg je dat dat minder is. Maar als we “bemyguestbud” en “L0ve2playU” googelen zien we wel handhistories langs komen tegen alle grote namen die er rondlopen in de pokerwereld. Tom Dwan, Daniel Cates, Viktor Blom...
Ja dat is met name met omaha, dan swingt mijn zelfvertrouwen en mijn bereidheid om risico’s te nemen net zo hard als mijn bankroll. Dan heb ik bijvoorbeeld een hele goede maand, of ik ben een beetje op tilt, en dan ben ik toleranter wat tegenstanders betreft dan andere periodes. Wat ik het laatste half jaar steeds meer heb, met de Nederlandse belastingen wat sinds een jaar helemaal duidelijk is, is dat je echt moet voorkomen om verliesmaanden te hebben. Hoe ik er nu mee om ga is eigenlijk relatief weinig geld online te laten. Misschien 20/30 buyins voor 25/50, vaak nog wel minder. En gewoon de goede tafels op zoeken en zorgen dat ik het aantal verliesmaanden beperk. En dan zijn er wel periodes geweest dat ik wel weer hoger shotjes nam, maar dat is dan bewust en op een moment dat ik een goede winst sta in de maand. Mijn tafelselectie ligt dus echt per moment anders.

Wat ik wel altijd doe is als ik een goede maand heb, dan cash ik gewoon veel uit zodat ik de belasting die ik moet gaan betalen al binnen heb. Ik ken mezelf wel, het is immers al een keer fout gegaan. Als ik dan bust ga online, dan is het ook niet zo erg. Dan verlies ik $100.000 ofzo en dan stort ik weer $5- of $10k en dan probeer ik gewoon weer rustig omhoog te grinden. Dan ben ik zo weer op mijn oude limiet terug. Op deze manier kan ik nooit echt alles verspelen.

Met wie heb je echt moeite gehad?
Er zijn een aantal heel goede nederlandse plo spelers, met name Lautie en Luuk, waar ik heel veel handen mee speel want die spelen ook overdag. En qua internationaal zijn het spelers die je gewoon niet links van je wilt hebben zitten, spelers die je contant opzoeken en constant driebetten. Die gasten die gewoon doorbeuken, daar heb ik altijd wel moeite mee. Jared “harrington25” Bleznick doet dat, Di “Urindanger” Dang en Skjervoy doen dat altijd wel veel, dat soort spelers wil je gewoon niet links van je hebben. Brian “Stinger88” Hastings is er nog zo eentje.

En Viktor “Isildur1” Blom?
Ik weet nog goed dat hij voor het eerst online kwam op Full Tilt, op de $25/$50 plo deep tafels. Daar kocht hij zich in voor $10k en op een gegeven moment speelde hij met een driebet percentage van meer dan 30% op vier tafels tegelijkertijd. Ik had hem natuurlijk meteen groen aangevinkt, wat een vis moest dat zijn! In het begin verloor hij inderdaad ook flink, maar ja als je je overal met $10k inkoopt en 30% blijft driebetten dan heb je al gauw een game waar iedereen $30.000 diep zit. En dan bleek hij ineens toch wel een lastige tegenstander.

Dat was nog voordat hij überhaupt bekend was, en mijn eerste ervaringen met hem. In de periode daarna heb ik zo'n 6.000 á 7.000 handen heads-up tegen hem gespeeld op Full Tilt en Pokerstars. In het begin ging dat wisselvallig maar op een gegeven moment heb ik een sessie gehad waar ik in iets van 1.300 handen 31 buyins van hem pakte op de $25/$50. Ik pakte dus $155.000 van hem toen ik heads-up $25/$50 vier tafelde en dus ik stond op Full Tilt vrij veel up tegen hem. Ik denk uiteindelijk iets van $100k, voornamelijk door die laatste sessie waarbij ik natuurlijk uber hot runde en hij niets flopte. Maar dat is logisch, dat heb je nodig voor zo'n resultaat. Ik had toen ook wel het gevoel dat ik een grote edge op hem had. Dus toen hij op PokerStars ging spelen heb ik hem vrij veel gespeeld, toen heb ik hem in ieder geval zeker geen actie geweigerd.

En daar was het eigenlijk andersom. Wat hij op Full Tilt had, had ik op Stars. In eerste instantie had ik het gevoel dat hij gewoon hot runde, dat hij bottom-two-pair afstackte na een check-raise op de turn en dat ik precies een draw had, dat soort dingen. Maar gaandeweg kwam ik steeds meer in twijfel of ik nog wel een edge had en ik realiseerde me dat die jongen toch wel aardig had bijgeleerd.

op een gegeven moment heb ik een sessie gehad waar ik

in iets van 1.300 handen 31 buyins van

[Viktor "Isildur1" Blom] pakte op de $25/$50.

Later heb ik nog eens een $50/$100 sessie gehad en daar runde ik eigenlijk wel echt dramatisch. Maar daar ben ik volgens mij ook best wel zwaar outplayed. Ik ben er nu wel uit dat ik heads-up plo zwaar underdog ben tegen hem. In het begin zeker niet, toen speelde ik zelf ook een stuk meer heads-up plo en toen speelde hij gewoon te loose en gewoon niet goed. Nu ben ik misschien alleen nog favoriet als ik met 100 big blinds zit of minder, maar als ik dieper zit dan zeker niet meer. Hij heeft gewoon afgelopen jaar 100.000'en handen gespeeld tegen top heads-up spelers en ik merk wel echt aan hem dat hij daar heel veel van heeft geleerd. En hij heeft me op Stars gewoon zwaar geowned, ik sta heel veel down tegen hem in heel weinig handen daar. Ik denk dat als ik het ga bekijken dat ik misschien 25 big blinds per 100 handen tegen hem verlies of zo. Kijk, dat is op lange termijn natuurlijk niet reëel, hij heeft gewoon heel hot gerund op Stars tegen mij, maar ik denk dat hij inmiddels ook gewoon een edge heeft, dus ik ga hem ook geen actie meer geven heads-up. Op een 6-max tafel heb ik hem er graag bij, daar is hij gewoon te loose en te agressief en als je dan met maximaal 100bb zit dan is hij een prima tegenstander.

PokerNews PROfile - Joeri van der Sman, deel 3 102

Je hebt in je carriere heel veel op 25-50 limiet gespeeld, maar soms ook hoger. Hoe ging dat?
Ik heb tijdens 2009 en 2010 een paar shotjes nosebleeds genomen en eigenlijk nooit met succes. Op Full Tilt moest je je altijd vrijgeven voor limieten boven de 40-80$ en dus dan stuurde ik weer een mailtje van 'Kan je me vrijgeven'. Dan stuurde ik meestal drie dagen later weer een mailtje of ze het alsjeblieft weer wilden omkeren. Op een gegeven moment stond ik vrij veel down voor alles boven $40/$80. Op zich niet echt een groot probleem, omdat ik gewoon wel goede maanden draaide op lagere limieten, maar leuk is anders. Op een gegeven moment baal je daar wel van.

Eigenlijk heb ik pas in november 2009 een keer kunnen doorstoten. Toen had ik heel veel gewonnen in de eerste helft van de maand, ik denk dat iets van $150k of $200k ofzo, en heb ik toch nog een keer een shotje gewaagd met het idee van 'Ik ga me niet laten wegspelen, gewoon aggressief en geen scared money'. Eigenlijk met het idee van 'die $200k die ik winst sta, daar van is $150k “shotje-money” en dan zelfs als ik dat verlies dan nog steeds sta ik $50.000 winst'. En toen lukte het eindelijk wel, toen had ik een mooie upswing. In die maand heb ik veel gespeeld, met name tegen Marcello “luckexpress10” Marigliano op de $200/$400 had ik heel veel gewonnen.

Tegen Marigliano won je ook je grootste pot ooit (HighStakesDB.com replayer), was dat spannend?
Ik heb natuurlijk meer adrenaline als ik daar zit dan als ik $25/$50 zit te spelen. Maar ik ben daar wel heel nuchter onder dat het maar gewoon chips zijn. Als ik zwaar verlies sta dan gaat het natuurlijk ook bij mij wel koken, maar ik ben er over het algemeen wel vrij rustig onder. Als ik begin met zo'n shotje, dan begin je gewoon op cap tafel $50/$100 of $100/$200. En in mijn eerste sessies tegen luckexpress, kochten we ons beiden voor iets van 60bb in en dan spraken we af dat we een nieuwe tafel zouden nemen boven de 100bb diep. Bij deze grootste pot, had ik er al een aantal sessies opzitten tegen hem met een mooie winst. Mijn buffer was dus groter, ik zat in “de zone” en had echt het gevoel dat ik veel beter was. Dan word ik er ook wel weer makkelijker in, en wen je langszaam aan de bedragen. Het blijven voor mij chips, ik blijf veel driebetten en licht afstacken als ik denk dat het de optimale strategie is. Toen het geld er op de turn in ging in die $206.000 pot en ik won na twee keer draaien, heb ik natuurlijk wel een klein fistpumpje gedaan. Ik had ook wel heel veel equity in die pot, meer dan 80% geloof ik. Dan ben ik natuurlijk wel super blij, daar gaat het niet om. Toen had ik iets van $400 of $500k gewonnen op één dag, dan kon ik er niet van slapen. Dat heb ik meer als ik win dan als ik verlies. Dat ik dan nog lig te malen zo van 'Eigenlijk is het wel ziek veel geld, daar kan je bij wijze een huis van kopen'.

Zodra je op de hoogste stakes je gezicht laat zien heeft iedereen plots een mening. Je krijgt “fans”, maar ook “haters”. Volg jij dat allemaal een beetje?
Ik ben wel zo'n arrogante lul die zichzelf wel eens googeled, die daar wel benieuwd naar is. Maar eigenlijk laat ik haters gewoon lullen. Als er iemand wat zegt die ik ken dan reageer ik wel, maar als een onbekende iets lulligs zegt dan reageer ik niet. Ik heb ook altijd een beetje de boot afgehouden qua publiciteit, dit is ook in wezen het eerste interview dat ik geef, ben gewoon een beetje een nuchtere Westlander. Ik laat iedereen gewoon altijd maar lullen. En als iemand zegt dat ik een luckbox ben? Ja dan zal dat wel zo zijn, het zal wel ergens vandaan komen toch? (lacht)

Volgende week, in het vierde en laatste deel, lees je over Joeri zijn finaletafel tijdens de IPT op Malta en over de grote cashgame die hij speelde tijdens de Master Classics of Poker in 2010. We sluiten af met zijn toekomstplannen wil Joeri pokeren voor de rest van zijn leven of heeft hij al een plan voor als dat ten einde komt?

Lees ook:

Comments

 • Diedel777 Diedel777

  benieuwd naar deel 4, beste profile tot nu toe imo Smile

 • [user19980] [user19980]

  leuk stukkie, benieuwd naar het stukje over de IPTSmile

 • MiniMe MiniMe

  Heerlijk stukje weer. Hoorde dat je die kroaat aan de 5/10 op de BSOP uiteindelijk ook gesloopt had?

  Was een toptafeltje met die belgen in de hoek ;-)

  Leuk stuk weer en naar mijn mening goede nuchtere kijk op het spel. Kom je ver mee, zo blijkt ...

Lees 13 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen