PokerStars.com EPT Londen: Benny Spindler geeft masterclass en wint £750.000

PokerStars.com EPT Londen: Benny Spindler geeft masterclass en wint £750.000

Het werd geen Nederlander, Andries Swart was de beste landgenoot op plaats 18 (£19.000). Het werd ook geen onbekende qualifier of Team PokerStars Pro met een beter imago dan inzicht in het spel. Het werd niet de jonge Engelse pro met een kwart miljoen in make-up en het werd ook geen stille Scandinaviër. Het was een Duitse dag hier in Londen waar we Benny Spindler de tafel op meesterlijke wijze zagen aanvegen en er vandoor zagen gaan met £750.000.

One down, six to go

De laatste dag van deze enerverende PokerStars EPT begon iets later dan geplanned. Toen we eenmaal onderweg waren moesten we al snel afscheid nemen van de als shortstack begonnen Miroslav Benes. Het zou Spindler zijn die met koning-vrouw tekende voor zijn eerste scalp. Een koning op de flop zorgde ervoor dat de pocket negens van Benes na de river de muck in konden waardoor we nog maar zeven spelers hadden en iedereen £86.350 gegarandeerd was.

Er waren twee spelers die aanvankelijk de grootste bedreiging zouden kunnen gaan vormen voor Benny Spindler die zich al vroeg speelde naar de chiplead. Met de eerste, Mattias Bergstrom, rekende hij al snel af. Niet door hem uit te schakelen, dat karwei zou hij uiteindelijk aan Steve O'Dwyer overlaten, maar door hem ernstig te crippelen. In die hand zagen we Benjamin Spindler preflop raisen naar 120.000 en Bergstrom maakte de call uit de blinden. Op de {k-Spades}{9-Clubs}{8-Spades}-flop checkte Mattias naar Benny toe die 140.000 c-bette. Bergstrom check-raisede naar 460.000 en vuurde nog eens 700.000 af toen hij een call kreeg. 700.000 gebet door Bergstrom op de {3-Diamonds}-turn en {a-Spades}-river. Spindler callde op beide straten en kreeg vijf-hoog te zien. Matthias was los gegaan met {5-Diamonds}{4-Spades} maar kreeg daarmee Spindler niet van zijn {a-Diamonds}{9-Diamonds} af. Bergstrom kreupel en Spindler chipleader, een positie die hij de rest van het toernooi niet meer zou afstaan.

Als hij even later in de clinch raakt met zijn andere naaste belager Adeniya dan lijken de sterren helemaal zo te staan dat Spindler niet meer kan verliezen. De shortgeraakte Bergstrom opende naar 150.000 vanuit de under-the-gun positie waarop Spindler de call maakte vanaf de button. Adeniya driebette vanuit de grote blind naar 475.000 waarop Bergstrom wijselijk besloot te folden. Spindler zag daar echter geen heil in en pushte zijn stack van ruim 5,5 miljoen naar het midden. Martins maakte de call maar zal ongetwijfeld gehoopt hebben op een meer dominerende uitgangspositie. Adeniya toonde {a-Spades}{k-Clubs} terwijl Spindler zwarte tienen liet zien: {10-Spades}{10-Clubs}. De klassieke matchup van een paar en aas-koning is normaal gesproken een coinflip, evenveel kans voor beide spelers. Maar vandaag was het anders; je zou moeite hebben gehad om iemand in de zaal in te laten zetten op de kant van Adeniya want Spindler leek niet te kunnen verliezen. En zo geschiedde dan ook, vijf kaarten die niet hoger dan een boer kwamen later namen we afscheid van de man die de dag begon als chipleader, Martins Adeniya, terwijl Spindler richting een stack van 10 miljoen ging.

PokerStars.com EPT Londen: Benny Spindler geeft masterclass en wint £750.000 101
Martins Adeniya

Nog meer uitschakelingen

Hoewel Bergstrom ook dan al short is, zou hij niet de volgende zijn die moest gaan. Doordat Iacofano, Bergstrom eerst dubbelt is hij daarna zelf short en is hij genoodzaakt allin te gaan voor 255.000 met {q-Clubs}{10-Clubs} als Benny Spindler heeft geopend voor 160.000. Iacofano had de beste hand want Benny callde met {8-Spades}{7-Spades} maar dat dat niet al te veel zei op dat moment mag inmiddels duidelijk zijn. De flop paste wel aardig bij de hand van de hotrunnende Spindler: {9-Diamonds}{6-Hearts}{5-Clubs}. Twee blanks later hadden we nog maar vijf spelers en nam de stack van Spindler steeds grotere vormen aan.

De rustige en stille Steve O'Dwyer leek aanvankelijk geen deuk in een stack chips te kunnen slaan. Maar als hij dubbelt door Andre Klebanov en later Mattias Bergstrom uitschakelt is hij plots een factor om rekening mee te houden. Spindler liet deze uitschakeling dus voor eens over aan iemand anders, al ontstak hij wel eerst zelf het lontje. Hij raisede naar 160.000 waarop Bergstrom allin besloot te pushen. Langs Spindler komen zou uiteindelijk geen probleem zijn maar het was O'Dwyer die geïnteresseerd bleek. De confrontatie van handen was oneerlijk, pocket tienen voor O'Dwyer tegen {j-Spades}{10-Spades} voor Bergstrom. Geen gutshot, geen flushdraw en geen hoop voor Bergstrom die een ongecoördineerd board onder de negen zag verschijnen.

Juan Manuel Pastor, die de afgelopen drie dagen geen pot postflop leek te willen spelen, was ook nu weer eens preflop allin. Ongelijk kunnen we hem niet geven want het eeuwige gedriebet van Benny Spindler doet je pocket negens dan ook wel in waarde stijgen. Openraise, driebet, allin, call - Pastor was de pushende man terwijl Spindler de callende kant voor zijn rekening nam. {9-Diamonds}{9-Spades} voor de Spaanse Team PokerStars Pro terwijl Spindler keurig {a-Diamonds}{a-Clubs} liet zien. Bij het in ontvangst nemen van zijn trofee zou Spindler opmerken dat hij vond dat hij goed had gespeeld. Van slecht spel kunnen we hem sowieso nooit betichten, maar dit keer zat het met het geluk ook wel snor. Niet alleen kreeg hij hier de beste hand er preflop allin, ook zag hij de dealer geen suckout uitdelen aan Pastor die naar huis kon op plaats vier (£200.000).

Drie man over waarbij iedereen in de zaal al lijkt te weten dat de heads-up zou gaan tussen Benny Spindler en Steve O'Dwyer. Alleen Andreas Klebanov leek het zich nog niet helemaal te realiseren maar dat een heads-up tussen de Amerikaan en Duitser voorbestemd was zou ook hem al snel duidelijk worden. Klebanov krijgt zijn stack er preflop in met {a-Spades}{q-Diamonds} tegen de {a-Diamonds}{5-Clubs} van O'Dwyer. Maar als Steve aangeeft dat hij wel een goed gevoel heeft over de hand is het eigenlijk al over en sluiten voor Andreas. {j-Hearts}{8-Hearts}{6-Hearts} op de flop en het is alleen maar wachten op de turn om O'Dwyer nog meer outs te geven op een suckout. De {7-Hearts} opent een nieuw blik aan mogelijk te hitten kaarten om minstens de helft te krijgen van de pot. Het wordt niet de helft maar de gehele pot als de {4-Clubs} O'Dwyer een straat geeft. Klebanov pakt £265.000 en eindelijk zijn we aangekomen in de fase die we allemaal al zo lang zagen aankomen.

Heads-Up

Er wordt een korte break aangekondigd zodat de spelers eens oude verhalen kunnen ophalen. De korte break wordt uiteindelijk een dinnerbreak van een uur maar als ze weer zitten met een volle maag is het al snel afgelopen. De twee grijnzen hun tanden bloot en hebben dus ongetwijfeld wat bekokstooft. Met twee keer zoveel chips als O'Dwyer zal Spindler zich ongetwijfeld het beste hebben gevoeld van de twee. Sowieso had hij al niet te klagen, van de week won hij $500.000 op PokerStars en van de twee Duitse heren die ondertussen Heads-Up in het £20.000 High Roller toernooi zaten had hij beide 15%. De rijken worden rijker in een notendop.

Na maximaal 10 minuten heads-up spelen liggen alle chips er al in. Het verschil tussen de nummer twee (£465.000) en nummer één (£750.000) is natuurlijk ook verwaarloosbaar dus waarom zou je ook nog de concentratie vast houden.

Benny Spindler raiset vanaf de button naar 225.000. Steve O'Dwyer had dat trucje natuurlijk al eens eerder gezien en driebette naar 725.000 met {k-Spades}{j-Clubs}. Binnen dertig seconden had Spindler daar 1,7 miljoen en een beetje van gemaakt. O'Dwyer trekt nog steeds een moeilijk gezicht en schuift dan alle chips naar het midden voor 7,5 miljoen totaal. De snapcall volgt en het enige dat de Amerikaan kan stamelen is "Well, that's not good" als Spindler zijn {a-Clubs}{k-Diamonds} toont. Na zes dagen spelen had O'Dwyer nog steeds niet door dat Spindler heel veel handen speelt en driebet, maar het altijd heeft als hij vierbet. De beste stuurlui staan aan wal natuurlijk, zo realistisch zijn we dan ook wel weer. Met het delen van de flop trapt de uiterst serieuze dealer ook spreekwoordelijk het keukentrapje onder de galg van O'Dwyer weg: {a-Diamonds}{8-Diamonds}{7-Clubs}. De {j-Hearts}-turn geeft Steve nog een sprankje hoop op overleven maar met het verschijnen van de {6-Spades} op de river is alle lucht al uit het toernooileven van Steve O'Dwyer gezogen. Zijn tweede plaats is £465.000 waard, ook niet onaardig voor een krap weekje pokeren in zonnig Londen.

De beste

Maar alle eer en applaus gaat natuurlijk uit naar Benny Spindler. De Duitser trekt regelmatig de hoogste stakes online uit elkaar maar blijft altijd bescheiden. Hij pakte weliswaar in de deal op de PCA in 2009 het meeste geld, maar zijn derde plaats uiteindelijk zorgde ervoor dat een trofee op zijn schoorsteenmantel ontbrak. Spindler houdt niet van de publiciteit, de hele week wilde hij geen interviews geven; zelfs niet aan onze Duitse collega's. Poseren voor een officiële foto was er niet bij, Spindler had er niet echt zin en vertelde PokerStars fotograaf Neil Stoddart dat hij kon terug komen als hij het toernooi gewonnen zou hebben. De spelers werd gevraagd om om 11 uur 's ochtends aanwezig te zijn, een uur voor de finaletafel van start zou gaan. "Nee" zei Spindler en we zagen de Duitser dan ook net voor twaalf het Hilton Londen Metropole betreden. Noodgedwongen kwam er toen wel een fototje aan te pas, maar je hoeft geen Joe Navarro te heten om te zien dat de glimlach daar geforceerd is, als je hem al kan bespeuren.

PokerStars.com EPT Londen: Benny Spindler geeft masterclass en wint £750.000 102
De finalisten in Londen

Maar als hij dan met de trofee uiteindelijk in de hand staat, met naast zich een cheque voor £750.000, dan breekt de blijdschap toch even door. Zien we daar een sprankje emotie? Heel even lijkt het erop maar al snel is daar weer de stoïcijnse blik die we maar al zo goed kennen. In een niet gemeend riedeltje vertelt hij hoeveel geluk hij heeft gehad, hoe goed de andere spelers wel niet waren aan tafel en hoe hij het geld niet gaat uitgeven maar dat hij het apart zet voor later. Maar we weten allemaal dat hij weliswaar gelukkig was in sommige situaties, maar ook gewoon tot in ieder detail alles liet meewegen in zijn beslissingen. Ja, er waren spelers die ook een potje konden kaarten maar allemaal mogen ze eigenlijk niet in één adem genoemd worden met Spindler die een ware masterclass weggaf vandaag. En het geld weg zetten voor later? Laat ons niet lachen, het gaat bij de bankroll waarmee hij hoger en hoger zal blijven spelen - iedere dag staat het allemaal op het spel om het samen met andere grootheden uit te vechten op stakes waar de blinden onze creditcard al zouden doen outmaxen. "Ik speel niet voor trofeeën, ik speel voor het geld" was het enige dat we optekenden uit zijn mond waar we geen vraagtekens bij plaatsten.

PokerStars.com EPT Londen: Benny Spindler geeft masterclass en wint £750.000 103

Spindler was de beste vandaag, Duitsland was de beste vandaag. Tegelijkertijd met Benny's overwinning werd ook het £2.000 kostende Pot-Limit Omaha side-event namelijk door een Duitser gewonnen en de £20.000 High Roller trofee staat ook in een Duitse kristalkast binnenkort, daar ging Phillip Gruissem mee aan de haal. Nog nooit won iemand twee EPT's maar als er één iemand is naast Jason Mercier die een goede kans er op maakt, dan is het Benny Spindler wel.

PlaatsNaamPrijs
1Benny Spindler£750.000
2Steve O'Dwyer£465.000
3Andre Klebanov£265.000
4Juan Manuel Pastor£200.000
5Mattias Bergstrom£155.000
6Kevin Iacofano£120.000
7Martins Adeniya£86.350
8Miroslav Benes£64.000

Alle foto's zijn gemaakt door Neil Stoddart voor PokerStars.com.

Comments

 • Rock-City-King Rock-City-King

  droog tshirt ^^ ook echt al onder zn trui aan tijdens het spelen

 • zzeddd zzeddd

  CaptanPoker schreef

  zzeddd schreef

  Vond het iets teveel maar maar maar in het hele verhaal, las niet lekker weg. Mooie winnaar, dat wel Smile

  d8 dat mijn nederlands verrot was.

  Haha zie t nu pas, typfoutje op de mobiel Wink

 • CaptanPoker CaptanPoker

  zzeddd schreef

  Vond het iets teveel maar maar maar in het hele verhaal, las niet lekker weg. Mooi winnaar, dat wel Smile

  d8 dat mijn nederlands verrot was.

Lees 19 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen