Sportshoe Diaries - "Pokerjournalist"

Sportshoe Diaries - "Pokerjournalist"

Hey Rem,

als ik die verhalen zo lees over Cannes dan weet ik wel weer dat ik iets gemist heb. Ook hier in San Remo hoor ik nog allemaal wilde verhalen over dat toernooi. Zelf heb ik echter ook niets te klagen met iedere avond feestjes en gekkigheid.

Maar dat is niet waarover ik je wilde schrijven deze week. Hier in San Remo hebben we diverse debuterende spelers waarvan sommigen niet wisten dat we op PokerNews.nl verslag doen. Eenmaal voorgesteld zijn ze unaniem enthousiast en al snel sms'en ze de url van onze Live Reporting naar het thuisfront zodat ze gevolgd kunnen worden. Met een van die debutanten zat ik gister ochtend aan het ontbijt en we hadden het over mijn baan. Ik vertelde wat ik zoal deed en vol bewondering luisterde hij naar mijn opsomming aan werkzaamheden. En toen zei hij iets wat me nu nog steeds bezig houdt;

"Dus je bent zeg maar pokerjournalist?"

Ik stamelde wat 'uhhhs' en 'hmmm's' uit voordat ik zei dat je het zo ongeveer wel zou kunnen omschrijven. Maar eigenlijk was ik het er niet mee eens. In mijn ogen is een journalist een onafhankelijk iemand die met gedegen onderzoek een evenwichtig stuk schrijft. Zonder een financieel gewin met betrekking tot de inhoud anders dan het ontvangen van zijn salarisstrookje aan het einde van de maand. Ik zie hem in een muf hok met sigaretjes uren zwoegen om zo mooi mogelijke zinnen te produceren. Een kunst die door veel mensen niet eens op waarde wordt geschat.

Ik zie een journalist als iemand die een afstand bewaart tussen hemzelf en het onderwerp. Iemand die vanaf een afstand aanschouwt hoe de dingen in elkaar zitten en daar een beschouwend stuk over schrijft. Of iemand die juist voluit in het onderwerp duikt maar dat undercover doet en eigenlijk niets anders voor ogen heeft dan het volledig ontrafelen van een verder nog onbekende wereld voor hem. Er zijn verschillende vormen van journalistiek natuurlijk maar ergens heb ik altijd de klassieke vorm geidioliseerd. De onderzoeks journalistiek die gedegen werk levert.

En dan heb je nog de "pokerjournalistiek". Er is geen enkel objectief pokermedium in Nederland en ook in de wereld moet je hard gaan zoeken. SubjectPoker komt aardig in de buurt maar daarmee houdt het wel zo'n beetje op. Alle overige partijen zijn gefinancierd en worden gedreven door de grote pokerrooms, niemand is objectief. De rake moet blijven binnen komen en samenwerkingen met PokerStars en voorheen Full Tilt Poker gaven sites als PokerNews bestaansrecht.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gehele industrie het lastig heeft nu Full Tilt Poker is weggevallen. Alle affiliate websites waren in sterke mate afhankelijk van deze partij en die geldstroom is abrupt ten einde gekomen. Het is een schandaal dat mensen duizenden dollars in hun account hebben maar er niet bij kunnen en misschien wel kunnen fluiten naar hun geld. Van de rakeback grinders tot de highstakers, het is een drama tot en met. Maar de invloed op de industrie moet ook niet onderschat worden. Alle pokerwebsites in de wereld hebben een groot probleem en de meesten proberen het op dit moment simpelweg uit te zingen totdat er een oplossing komt. Als dat Groupe Tapie is of iets anders, het maakt niet uit, zolang het maar spoedig komt. Anders zal je grote pokerwebsites zien gaan omvallen de komende maanden, dat garandeer ik je.

Nou ja, zolang ik maar duidelijk heb gemaakt dat we afhankelijk zijn van de pokerrooms. De sponsoren hebben geen manifest van regels opgesteld waaraan de pokermedia zich moet houden. Er staat nergens dat we minstens drie keer PokerStars moeten noemen in ieder artikel en er staat nergens dat we geen negatieve uitlatingen mogen doen over PartyPoker. Maar iedereen snapt dat je partners waar je volledig van afhankelijk bent niet te vaak tegen de schenen wil schoppen. Doe je dat wel te vaak dan kan er een dag komen dat bepaalde dingen plotseling niet meer mogelijk zijn. Live Reporting?? Nee, we slaan een jaartje over. Het zou zo maar kunnen gebeuren.

De pokermedia, mijzelf inclusief, is dus eigenlijk redelijk hypocriet. We pretenderen soms onafhankelijkheid (het was onze slagzin ten slotte voor de eerste jaren) maar zijn dat geenzins. En ook met de pokerspelers werkt het eigenlijk zo. Ik kan moeilijk gaan opschrijven hoe slecht Paul Berende een hand speelt in mijn ogen als ik hem daarna wil vragen voor een 'Webjoker zoekt hulp' bijvoorbeeld. Of ik kan niet schrijven over dat bepaalde schandaal als ik de volgende week met diezelfde speler op vakantie ga. En ik kan niet schrijven hoe belachelijk slecht een bepaalde Team PokerStars Pro is als zijn sponsor mijn boterham betaald. Nee, 'pokerjournalist' is een titel die veels te goed is voor wat we doen.

Ik heb lang nagedacht over andere werelden waarin een soortgelijke situatie heerst. Tot op heden heb ik er nog geen kunnen bedenken. Er zijn circuits waar de journalisten close zijn met de mensen waar ze over schrijven maar eigenlijk nooit worden die journalisten betaald door de eigenaren. Frits Wester heeft goede banden met de ministers en woordvoerders maar hij wordt niet betaald door het Ministerie van Financiën. Jack van Gelder heeft menig speler zijn pielemans gezien onder de douche maar het is niet Ajax die Studio Voetbal betaald (al zou je soms anders kunnen vermoeden). Wat voetbal betreft laat ik het bij deze vergelijking overigens, we zijn een pokerwebsite immers en ik heb geen enkel verstand van het spelletje dus ik brand me er wijselijk verder niet aan.

Ik hoop dat ik mijn punt een beetje heb gemaakt al blijft het eigenlijk weer eens bij wat gelul in de ruimte. De constatering is gedaan maar ik hecht er geen waardeoordeel aan. Dat mag jezelf doen, of de lezers van dit stuk. Ik vind het prachtig juist. Misschien schrijf ik ooit wel eens een boek met alle bizarre dingen die ik nu niet kan vertellen omdat er te grote belangen op het spel staan. Dan schrijf ik over de drie vrouwelijke pokerpro's die ik gister met elkaar zag kussen (en toon ik het filmpje dat ik er van maakte), dan vertel ik over de schandalen die nu nog weggemoffelt zijn en de cheaters die nog niet publiekelijk ten schande zijn gemaakt.

Zie je later, kan niet wachten op de MCOP.

Frank

Sportshoe Diaries - "Pokerjournalist" 101
Plaatje van drie random vrouwelijke pokerpro's met Scott Seiver om het artikel een beetje op te leuken.

Comments

 • GeorgeLuz GeorgeLuz

  drank Poker Face

 • wubwubwub wubwubwub

  Ik blijf geen veren in je reet douwen voor goeie stukjes Drank.

  Ok, nog eentje dan

 • seeyaflush seeyaflush

  Iedereen praat tegenwoordig zijn play goed met metagame en villian....

  Ze verzinnen allemaal onzin of vergroten dingen....

  Lees nu voor het eerst het stuk,
  en moet je complimenteren Frank, vind dit één van de beste van afgelopen tijd

Lees 18 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen