Het grote Constant Rijkenberg interview (deel 2)

Het grote Constant Rijkenberg interview (deel 2)

Lees ook:

Gister las je in het eerste deel van het interview met Constant Rijkenberg over zijn eerste kennismaking met poker en zijn droom om een EPT te spelen. Na wat trammelant in Barcelona en de EPT van Dortmund die overgeslagen werd maakt hij zijn debuut in San Remo. En dat ging, qua poker, heel voorspoedig:

Je speelt je eerste EPT en haalt meteen de finaletafel. In het publiek zien we twee Limburgers staan, Thierry van den Berg en je maatje die is overgevlogen. Maar de vaste groep Nederlandse EPT spelers waren er niet. Die waren dus toen al niet voor je aan het juichen.
Ik denk dat dat grotendeels te maken had met Barcelona en er schenen toen al wat mensen te zijn die het idee hadden dat ik meer dan 100 procent verkocht zou hebben. Ik denk dat die combinatie het groepje heeft doen besluiten in het hotel te blijven zitten. Maar online hebben ze het vast wel gevolgd. Dat is hun keuze, het zijn mijn vrienden niet dus mij maakt het niet uit of ze aan de rail staan. Het liefst heb ik mijn beste maatjes daar staan en het was heel jammer dat twee er niet konden komen. Eentje was een huis aan het kopen en had precies die dag een afspraak met de makelaar of een accountant of zoiets. De ander kon niet meerijden maar een derde was er wel. Voor mij was dat het belangrijkste, of er nou 200 man staan of twee, als mijn vrienden het niet zijn maakt het me absoluut niet uit wie er staan.

Aan de finaletafel is het hetzelfde laken een pak als in de rest van het toernooi; alles werkt.
Ja, op een gegeven moment win ik vijf of zes handen op rij ofzo. Die Reynolds (William “AltrumAltus” Reynolds, FodW) was voor mijn gevoel de enige echt goede speler die aan tafel zat. Die Sundell was veel beter dan ik maar dat was een Heads-Up speler en ik had niet echt het idee dat die veel wilde gaan doen fullring, die was heel erg tight. Ik opende de hele tijd en ik had al het idee dat hij me een keer wilde gaan driebetten en ik had besloten 'als hij me driebet klap ik het er gewoon in'. Ik hield niet eens rekening met big blinds in die tijd. Dus ik raise, hij driebet, hop all-in! Toen ik hem verbaasd zag kijken en hij vroeg of ik allin was, en toen direct callde, vond ik het wel eventjes eng. Maar als je dan met vrouw-boer tegen aas-koning zit... je bent natuurlijk live en dan flop je acht-negen-tien. Dan kan er voor je gevoel gewoon heel weinig fout gaan. Ik weet niet meer of het ervoor of erna was, waar ik met koning-vrouw top-pair tegen zijn middle-set het er gewoon belachelijk slecht in krijgt, maar zelfs dan hou je nog over. Het voelde gewoon alsof ik niet kon busten.

Dragan Galic eraf, Reynolds eraf en voor we het weten zit je heads-up en ook daar was het in mijn herinnering zo afgelopen.
Ja, het waren vier of vijf handen volgens mij. Ik open, hij callt en op de flop bet ik en hij foldt. Hij opent er nog eentje, ik call en foldt op de flop. Ik check-raise hem nog in een hand en ik denk dat het de vijfde hand is dat ik azen krijg. Hij driebet huge, hij c-bet huge en hij shoved de turn en ik heb azen tegen zijn top-pair. En hij heeft nog een aas-kicker ook, hij heeft gewoon maar twee outs.

Je wint; confetti in de lucht. Kara Scott komt bij je en vraagt je wat je met het geld gaat doen. Jij antwoord: ik ga het opeten en er voor zorgen dat de overheid zo min mogelijk krijgt.
Toen ik bij de laatste 20 of 24 spelers zat kwamen er mensen naar me toe die zeiden 'ja, je moet wel belasting inhouden als je uitkeert want je betaalt over de prijs'. Ik had toen zoiets van 'weet ik veel hoe dat werkt'. Ik ging er gewoon heen met het idee als ik iets win, doe ik gewoon hetzelfde als ieder ander bedrijf: ik win 1.000 euro, ik moet 800 afstaan en ik betaal belasting over 200. Toen Kara me dat vroeg floepte het er gewoon zo uit, het was natuurlijk een grapje.

In het publiek zien we twee Limburgers (Vedat Akdemir en Rolando Camardese) staan die we toen nog niet echt kenden. Achteraf blijkt dat die ook procenten in je hadden, kende je hen voorafgaand aan het toernooi al?
Nee, maar daar heb ik heel veel met ze opgetrokken eigenlijk. Ongeacht of ze nou een aandeel hadden of niet, ik vond het op dat moment heel leuke gasten. Ze waren met een iets grotere groep, er was nog een jongere jongen bij (Jean-Philippe Schoonbrood, FodW) en die Giele Reitz die zo onverstaanbaar praat als maar kan. Het was gewoon heel aardig, heel gezellig allemaal. Ik kende natuurlijk niet heel veel mensen daar, er waren veel onbekende buitenlanders en Nederlanders waar ik niet heel veel mee omging, mede door alles wat er in Barcelona was gebeurd. Het feit dat ze beiden procenten hadden is denk ik de voornaamste reden dat ze zo blij waren maar ik denk dat ze er net zo hadden gestaan als ze geen procenten hadden gehad.

Ik sprak Vedat ongeveer een jaar geleden - in ieder geval lang na dit hele tafereel, en die vertelde dat hij je helemaal niet kende voor dit toernooi maar dat jij wel bij hem op de hotelkamer hebt geslapen.
Ja dat klopt. Ik sliep dus in de Bobby Executive en volgens mij sliep hij daar ook. Toen stond ik bij de lobby en daar hoorde ik dat ze die kamer niet meer vrij hadden na mijn eerste nacht slapen. Ik denk dat hij toen heeft aangeboden dat ik bij hem kon overnachten, dat weet ik niet meer exact. “Dat is goed, dan betaal ik de helft van de kamer” zei ik of iets dergelijks, ik weet niet meer hoe we dat gedaan hebben – het is twee jaar geleden en je leeft zo in een rush daar. Maar inderdaad, ik heb een of twee nachten een kamer met hem gedeeld.

Maar zij hadden dus geen percentage gekregen in ruil voor de aangeboden slaapplek?
Nee, dat had er helemaal niets mee te maken joh. Ik heb gewoon ook iets voor die kamer betaald.

Het was een mooie ervaring met een hele grote zwarte rand

door alles wat er op het forum is gebeurd. Dat heeft me nog

veel meer overvallen dan dat hele toernooi te winnen.

Rolando vertelde mij dat hij nog een percentage van je had gekocht na dag 1 al, nadat je dus al zo'n monsterstack had.
Zij boden op dat moment een hele goede prijs voor niet al te veel procenten. De kans dat je dat toernooi wint... Ik bedoel je hebt 1.200 man, na dag 1 heb je pas net de helft overleefd – er zitten er nog zes- of zeven honderd in. Het was meer waard dan als ik gecasht had. In San Remo was de payout heel stijl, de top was heel erg veel maar volgens mij kreeg de nummer 15 maar €20.000 of iets dergelijks (€30.850, FodW). Dan had ik bijna de finaletafel moeten halen en hoe groot was die kans nou? Ik ben geen miljonair dus het lijkt me op dat moment heel logisch om op zo'n deal in te gaan. Achteraf gezien had ik natuurlijk geen enkele reden om dat te doen want waarom ga je er dan überhaupt heen?

Was het zo'n goede prijs?
Stel je voor dat je voor het toernooi begint procenten verkoopt, dan is je procent 53 euro waard. Maar als iemand dan na een dag voor diezelfde 1 procent, ik zeg maar iets, 500 euro geeft dan heb je heel snel je kosten eruit. Ik had zoiets van 'waarom niet?'. Meer heb ik er niet over te zeggen maar ze hadden dus inderdaad een aandeel en waren daar heel blij mee, iedereen die een aandeel had was er heel blij mee. Je kent Boudewijn (PokerNews forumlid, FodW) en ik neem aan dat die ook wel vrij vrolijk was.

Ook Jasper Wetemans liet weten een aandeel gehad te hebben maar die had er nooit voor betaald zei hij. Die gaf aan de rekening van een rondje overgenomen te hebben, waar jij als dank een procentje in je toernooi voor gaf.
Ik moet me eerlijk zeggen dat het me niet helemaal helder voor de geest staat. Maar het kwam er op neer dat Jasper besteld had, maar ik geen idee wat en voor wie. Toen ik aan de bar stond vroeg ik of hij wat wilde drinken. Waarop hij zei dat hij reeds een rondje besteld had. Ik wist alleen niet dat hij voor 11 man een biertje a 10 euro had besteld. Hij merkte op dat ik dat niet wist en zei dat hij wel gewoon betaalde. Ik gaf hem daarvoor een procentje.

Je hebt een gigantische stack en lijkt je, opgemaakt uit deze twee voorvallen, tegelijkertijd wel en niet te realiseren wat het waard is. Je geeft het al uit alsof je het geld al hebt lijkt het.
Nee, alsof je het al hebt... De eerste prijs is anderhalf miljoen daar, leven alsof ik het al heb met €1.000 is niet echt hetzelfde. Maar ik had nog niet echt door wat zo'n goede stack waard was, maar dat zie je ook op dag twee. Ik ga naar 100-, of 90.000 en zak zelfs weer af naar een stack van 20.000. Wat dat betreft is het, zeker met mijn speelstijl, heel relatief om een mooie stack te hebben. Het is pas wat waard als je na dag drie of vier daarmee komt. Pas als je op de een na laatste dag een goede stack hebt is het wat waard.

Als je op dag twee was gebust, dan had je het geld gehad van de verkochte procenten en dan hadden we het nergens meer over gehad. Het geld en de finale is nog zover weg na dag 1 he?
Ja, achteraf gezien wel ja. Ik probeer er altijd zo min mogelijk over na te denken over het feit dat het zo gek is om zoveel geld te krijgen en zo weer weg te moeten geven. Ik was anders nooit naar San Remo gekomen en zo simpel kijk ik er ook tegen aan. Voor een student heb ik er goed aan over gehouden. Het was een mooie ervaring met een hele grote zwarte rand, zoals jij dat ooit schreef in een artikel, door alles wat er op het forum is gebeurd. Dat heeft me nog veel meer overvallen dan dat hele toernooi te winnen.

Het is de laatste dag van het toernooi. Het toernooi begint om 12 uur maar daarvoor zien wij jou in een pizzeria zitten met een man die wij helemaal niet kennen. Later zouden we leren dat dat William Franceschine was. Er komt een persberichtje uit waarin staat dat jij getekend hebt bij de website ThePlayr.com.
Wat dus helemaal niet waar is, ik heb nooit iets getekend. Dat was wel het bericht maar daar begint het dus al mee met Franceschine. Om een korte inleiding te geven: meneer is een professioneel oplichter, professioneel afperser. Hij leeft in Thailand om op die manier voor de Europese en Amerikaanse politie niet tastbaar te zijn. Hij doet via internet heel veel oplichtingen, ik heb gehoord dat hij zijn rakeback aan heel veel mensen niet heeft uitbetaald. Dat gaat om tientallen duizenden dollars, misschien wel meer dan een ton. En ik kreeg op een gegeven moment een mailtje van zijn ex-collega van de site waarvoor hij daar was, Tony nog iets, en die stuurde mij dat William hem had bedreigd met de dood en zijn kind van anderhalf jaar oud had gedreigd te vermoorden als hij hem niet $150.000 zou overmaken, geheel willekeurig. Die William bleek later dus gewoon volkomen getikt te zijn.

Hoe kwam jij met hem in aanraking dan?
Heel simpel, ik speelde op een gegeven moment af en toe omaha in Amsterdam en hij was daar heel veel te vinden. Ik heb iets van drie keer met hem aan tafel gezeten en ik heb toch wel meer dan tien uur met hem gepraat in Amsterdam bij elkaar. Ik heb nooit daar een hapje met hem gegeten ofzo maar dan kom je hem in San Remo tegen. Nou goed, ik ken hem en maak dus een babbeltje met hem. Op een gegeven moment heb ik een mooie stack en hij wilde me wat aanbieden. Hij wil me een aandeel van de site en een winstaandeel geven, en geld – hij komt met van alles en nog wat aan. Hij wil dat ik het shirt draag van zijn site en hij zou met een contract komen na een paar uur. Nou goed, op de dag voor de finaletafel en zelfs op de tv-tafel heb ik dat shirt nog zichtbaar gehad. Maar toen hij op een bepaald moment niet aankwam met dat contract heb ik mijn vest dicht gedaan. Toen werd hij helemaal gek. Ik dacht, die neemt gewoon onze afspraak mee en ik heb zometeen dan gewoon lekker veel geld als vast inkomsten. Hij beweerde namelijk dat ik een flink percentage in de site zou krijgen en dat zou oplopen naarmate ik verder kwam in het toernooi. En hij zou me bewijzen overleggen dat de site al meer dan een jaar meer dan 40.000 dollar per maand omzet draaide. Dat kwam er dus niet en toen werd hij helemaal gek. Op een gegeven moment stond hij ook echt tegen me te schelden maar ik heb hem compleet genegeerd en gewoon de finaletafel gespeeld, ik had geen behoefte om nog een woord met hem te wisselen.

Hij zit ook bij ons op het forum dan (onder de nickname 'degen'), de enige PokerNews.nl gebruiker die enkel Engels spreekt. Er komt een hele nasleep want hij beweerd dat hij nog geld van jou krijgt.
Ik kan jou ook verzekeren dat ik nog geld van hem krijg, en hij niet van mij. En ik heb ook aangifte tegen hem gedaan voor drie verschillende dingen en mocht hij Nederland inkomen dan wordt hij daarvoor ook aangehouden. Daarvan heb ik ook bewijzen, ik heb dus zelfs contrabewijs tegen hem.

Het grote Constant Rijkenberg interview (deel 2) 101
PM wisselingen tussen Rijkenberg en Franseschine

Wij zijn in de mediaroom na je overwinning. Je hebt een deel cash gekregen en wij zien je die twee Limburgers meteen cash geven, die willen meteen hun aandeel hebben. Ook die William geef je een deel al cash. Dat klopt toch?
Ja en nee. Hij had geen percentage in het toernooi. Ik had afgesproken als ik een groot bedrag zou winnen in het toernooi dat ik een deel zou investeren. Hij vertelde mij, met zijn mooie praatjes, hoe hij een bedrijf had opgezet en hoeveel geld er wel niet in ging en dat er geld nodig was voor coverage voor de volgende toernooien. Hij beweerde dat hij Mike McDonald had, hij noemde David Plastik, hij heeft vier of vijf andere namen genoemd die pro's zouden worden van de site. De site was van Gus Hansen en die betaalde daar allemaal voor. Maar dat zijn deel moest wat geld zijn voor het vervolg want hij had geen geld ofzo. Dus ja, ik heb hem wat geld gegeven maar dat zou mijn aandeel in de site alleen maar vergroten. Dat heb ik hem inderdaad cash gegeven.

Onervaren en dom, zou ik zeggen.
Ik wist niet wat er allemaal op me afkwam joh. Ik denk dat die site 40.000 dollar per maand draait, dat dat binnen komt. Ik heb meer dan 10% dus kom maar op. Dat kost me twee en een halve maand en ik ben er bovenop dus ik vind het wel prima. Na drie maanden ga je als een trein door en het wordt alleen maar groter. En met die 10.000 euro zou er weer heel veel kunnen.

Maar goed ik was 20, ik had nog nooit iets meegemaakt. Ik ben heel beschermd en netjes opgevoed. Het was heel nieuw voor me om met zo iemand in aanraking te komen, iemand die heel vriendelijk doet als het gunstig is voor hem maar gewoon iets nodig heeft. Ik kende dat dat soort mensen helemaal niet. Achteraf heb ik er een hele boel leren kennen. Profiteurs, mensen die opeens wel met je omgaan als je nuttig voor ze bent maar die je heel snel laten vallen als je het niet meer bent.

Ik heb trouwens, helemaal in het begin toen hij (William Fransescine, FodW) met de lastercampagne begon, volgens mij Draughter (PokerNews moderator destijds, FodW) wat dingen doorgestuurd om op het PokerNews forum te posten van die William. Om maar even aan te geven dat je echt geen rekening met die vent hoeft te houden. Maar iemand die vervolgens een website over je maakt, en wekelijks terug komt als jij niet meer kan reageren... Het is alsof je in de gevangenis zit en jij mag nooit wat zeggen maar iemand anders houdt een media tirade tegen je. Ja, daar kun je niets aan doen.

Ik heb nog een keer via Jordy, of Boudewijn, gevraagd of ik heel even bij mijn PM's zou mogen. Daar staan namelijk nogal wat dingen die hij heeft gezegd. Dat zijn PM's die het ene moment van 'Ik ga je vermoorden dit en dat en zus en zo. Als je me nu niet heel veel geld overmaakt...' zijn. De ene keer was het €70.000, de andere keer €30.000 en dan weer €100.000. En dan soms echt drie minuten later kreeg ik een excuus: “Sorry dat ik dit doe”.

Hij is de enige die nog zijn mond open doet want voor de rest is iedereen betaald. Hij is degene die het levend houdt.

Waarom claimt hij dat hij nog geld van je krijgt?
Ik zal je vertellen wat ik denk waarom. Heel simpel, hij hoorde in San Remo de verhalen dat ik teveel procenten had verkocht want ik denk dat Luc (Ackerman, FodW) aan me vroeg “Ik hoorde dat je teveel procenten hebt verkocht, waarom doe je dit?”. Ik weet nog dat ik hem aankeek toen zo van “Waar heb je het in godsnaam over?”. En ik denk dat hij (Fransescine) dit toen ook een beetje heeft gehoord. Ik denk dat hij daar toen heel snel gebruik van heeft gemaakt. Hij was de eerste op het forum om te roepen dat hij 5% had van mij. Maar dat had hij zeker niet, hij had nul – hij had geen aandeel.

Het grote Constant Rijkenberg interview (deel 2) 102
De foto van het geld die William poste direct na Constant zijn overwinning

En dat geld op de foto die hij poste is dus voor het aandeel van de site? Maar daar had je niets van zwart op wit?
Hij heeft me achteraf nog eens het contract opgestuurd maar ik had zoiets van 'Ik wil niets meer met deze vent te maken hebben'. Ik heb hem een berichtje gestuurd met 'Wil je me alsjeblieft met rust laten, ik wil niets meer met je te maken hebben. Je mag je aandeel in de site houden, je mag dat geld houden maar laat me alsjeblieft met rust'. Dat was na een hele tijd hoor maar in het begin heb ik hem al gezegd dat ik niets met hem te maken wilde hebben. Ik wist al vrij snel dat het een oplichter was want al na een paar dagen had ik dat berichtje dat het een afperser was en een oplichter en dat hij onder meerdere identiteiten op het internet opereerde.

Het grote Constant Rijkenberg interview (deel 2) 103
Het \"contract\" wat Constant nooit getekend heeft

Morgen lees je in het derde deel over de periode na zijn overwinning. Met Constant spreken we over de trammelant die volgde, de EPT van Monte Carlo en de dingen die hij anders had kunnen doen.

Het grote Constant Rijkenberg interview (deel 2) 104
William Franceschine opende een website om de \"scam\" van Rijkenberg meer bekendheid te geven

Comments

 • RayADHD RayADHD

  Ik dacht juist dat bij Nederlandse online spelers de spreekwoordelijke bellen gaan rinkelen zodra de mogelijkheid zich aandoet om op een .fr site te spelen...

 • [user211485] [user211485]

  Ik zal het voorleggen maar denk niet dat er van een .fr site behoefte is om een deal met PN.nl te sluiten als ze met de fr.pokernews.com geen deal hebben.

 • RayADHD RayADHD

  ConstantR schreef

  @Doopie18 Ja Nederlanders kunnen ook spelen op partouche.fr
  zaak is daarbij dat je niet op de .com site terecht komt maar op de .fr site

  https://www.partouche.fr/inscription/inscription_complete.html

  ik zal eens kijken of er ook een NL of engelse links is, ben er niet geheel van overtuigd.

  Vind je het niet iets te vroeg om reclame te maken? Sluit dan liever nu een exclusieve deal met Jordy voor je werkgever waar iedereen blij van wordt (!?)

Lees 107 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen