PokerStars.com EPT Praag: debutanten Van der Reijnst en Van Belzen aan de leiding

PokerStars.com EPT Praag: debutanten Van der Reijnst en Van Belzen aan de leiding

Net als op dag 1A stonden er op dag 1B vandaag acht levels van een uur op het programma. Weer zou er geen dinnerbreak gehouden worden, weer kreeg iedereen 30.000 chips. Maar daar houden de overeenkomsten tussen de twee startdagen wel zo'n beetje op want dag 1B overtrof dag 1A in bijna al haar facetten.

Op dag 1A verwelkomden we 234 spelers in de grote conferentiezaal van het Hilton Hotel in Praag. Op dag 1B waren dat er maar liefst 488 waarmee het grootste pokertoernooi ooit in Tsjechië een feit was. Ruim twee maal meer spelers op de tweede der startdagen dus en hetzelfde ging op voor het aantal Nederlanders en Vlamingen. Waar we gister het moesten doen met Fatima Moreira de Melo en Dejan Markovic wat rood-wit-blauwe vertegenwoordiging, daar zagen we vandaag de ene grote naam na de andere aanschuiven. Govert Metaal, Patrick Renkers, Lex Veldhuis en MCOP winnaar David Boyaciyan, stuk voor stuk inmiddels bekende gezichten op het internationale circuit.

Uitgeschakelde Vlamingen

Ook een flinke hoeveelheid Vlamingen kwam naar Praag om op dinsdag aan de laatste EPT van 2011 te beginnen. Het werd echter niet zonder meer een succesnummer voor onze zuiderburen want nog voordat de eerste break een feit was hadden we er al maar liefst twee verloren. De een (Joris Springael) ging er nog spectaculairder af dan de ander (Kevin Vandersmissen). Nadat we Joris tijdens onze eerste ronde foto's nog keurig hadden zien zitten en vast gelegd hadden op de gevoelige plaats, daar ontbrak hij bij onze tweede ronde al. Tafelgenoot Olvedo Heinze wist wel wat er gebeurd was:

Springael had de hand daarvoor ook al gespeeld en gevuurd op de flop en turn maar moest op de river opgeven. Nu opende hij weer naar 300 en kreeg hij twee callers voordat de actie bij Heinze op de button kwam. Met pocket azen driebette die groot naar 2.200 waarop Springael het 5.200 maakte. De twee aanvankelijke callers, folden nu en dus kwam de actie bij Olvedo. Die vierbette naar 12.700 en callde toen Springael allin ging.

Heinze had pocket azen terwijl Springael het moest doen met {9-Clubs}{7-Clubs}. Het werd nog wel even spannend voor Heinze die een {10-}{7-}{4-}-flop te zien kreeg met een enkele klaveren kaart. De turn was de {3-Clubs} waardoor Joris nu een pair en flushdraw had maar de river was de {3-Spades} die ongevaarlijk was voor Heinze.

PokerStars.com EPT Praag: debutanten Van der Reijnst en Van Belzen aan de leiding 101
Joris Springael

Vandersmissen zijn bust-out was minder spectaculair maar bijna even snel. Vandersmissen ging ten onder aan een limp/callende recreant die hield van checken-in-the-dark en check-raisen op de flop. Vandersmissen vond het dan ook maar lastig wegkomen van zijn pocket azen maar zijn tegenstander had toch echt een fullhouse geflopt met pocket zevens op zeven-drie-drie. Dat Kevin daar pas bij de showdown op de river achter kwam geeft aan hoeveel punten dat kostte. Als hij niet veel later zijn laatste chips dan met aas-vrouw erin krijgt tegen aas-koning snap je dat hij na 75 minuten alweer kon gaan douchen.

De start voor de derde bekende Vlaamse pokerprofessional was ook al niet al te florisant. Poker 770 pro Koen De Visscher kreeg de gewiekste Salvatore Bonavena tegen zich in een hand waar hij een flush turnde. De Italiaanse Team PokerStars Pro riverde echter een fullhouse met een geflopte set tweeën en pakte daar nog de nodige chips van de Belg af. Maar waar Springael en Vandersmissen al vroeg er af vlogen daar hield De Visscher het langer uit. Hij grinde zich terug en er was een bad-beat in het zesde level van de dag voor nodig voor het toernooi om zich ook van deze Vlaming te ontdoen.

Koen opent met een raise naar 900 en krijgt kreeg een driebet om zijn oren van de big blind die er een niet al te flauwe 2.600 van maakte. Koen callde en zag een {8-Spades}{3-Spades}{4-Hearts}-flop verschijnen. De grote blind bette 3.950 uit en de Vlaming verkoos andermaal de call boven andere de opties. De turn was de {8-Hearts} en in de pot van inmiddels 14.000, heeft De Visscher nog 16.500 behind. De grote blind zet Koen allin en die callt na even nadenken met {q-Spades}{q-Hearts}. De Visscher staat er goed voor want de grote blind heeft... {k-Spades}{2-Spades}. De river is echter de {5-Spades} en de Vlaming kan opstaan van tafel en het toernooi verlaten.

Uitgeschakeld worden uit een groet toernooi als een EPT is altijd vervelend. Gelukkig zijn er sinds enkele seizoen genoeg side-events te spelen zodat je als pokerspeler niet genoodzaakt bent cultuur op te snuiven terwijl je in een ver oord verblijft. Maar soms zijn er uitschakelingen waar zelfs de meest serieuze pokerspelers wel om kunnen lachen. Paul Berende had er vandaag zo eentje waar hij een glimlach niet bij kon onderdrukken toen hij ons vertelde wat er gebeurde:

Paul Berende komt het podium opgelopen en geeft aan dat hij in een wel redelijk bizarre hand uiteindelijk zijn Waterloo kende. De speler die al continu aan het limpen was, deed dat ook nu weer voor 200 waarop Berende hem probeerde te isoleren met een raise naar 650 met {a-Hearts}{4-Hearts}. Dat isoleren ging niet helemaal van een leien dakje want een los spelende jonge speler driebette naar 1.350. De Aziatische Sunday Million winnaar die Berende nog kende uit Amneville, vierbette naar 2.900. Deze man was redelijk op tilt omdat hij net een potje verloren had en dus geloofde Paul er helemaal niets van. Berende vijfbette dan ook naar 5.100 en bleef alleen met de Sunday Million winnaar over die de call maakte.

In een inmiddels tot 13.000 opgelopen pot, had Berende nog ongeveer 10.000 behind. Hij schoof dan ook allin toen de flop {10-Hearts}{7-Hearts}{10-} kwam. Met de nutflushdraw en een overcard stond hij er nog niet eens zo gek voor nadat zijn tegenstander na lang nadenken de call maakte met {7-}{8-}! Helaas geen aas of {x-Hearts} op de turn of river waardoor Berende het toernooi moest verlaten.

Nog meer afvallers

Farid Chati volgde hem niet veel later richting de rail na een dag waar hij absoluut niets gedaan kreeg. Unibet Open Malta winnaar Mateusz Moolhuizen voegde zich ook bij het groepje afvallers ondanks een sterke start. Eerst ging de helft van zijn stack verloren met aas-koning tegen aas-vrouw preflop allin. Een vrouw op de flop zorgde voor een halvering in plaats van een top tien stack. Een set over set situatie doet hem uiteindelijk de das om. Op een drawheavy flop hit hij een set achten maar hij drawt naar een enkele out als zijn tegenstander een set tienen laat zien als alle chips inmiddels in het midden liggen.

PokerStars.com EPT Praag: debutanten Van der Reijnst en Van Belzen aan de leiding 102
Mateusz Moolhuizen

Govert Metaal won naar eigen zeggen geen enkel pot vandaag. "[...] en dat koste me een hoop centen" zegt Metaal als hij aangeeft twee keer pocket boeren gespeeld te hebben. De enige keer dat hij een potje won was toen hij al ernstig short geraakt was. De bad-beat die hij uitdeelde (pocket tienen won preflop allin van pocket koningen en aas-boer) zal morgen door niemand meer herrinerd worden, zelfs niet door de speler met pocket koningen. Metaal was namelijk zo short dat het afgedaan kon worden als gerommel in de marge. Uiteindelijk loopt hij met aas-koning tegen pocket azen aan en zo kwam de EPT Praag ook voor de man met het ongekende pokerjaar tot een einde.

Pierre Neuville was de laatste speler waar we afscheid van namen vandaag. De Belgische vriend van PokerStars stond er uitstekend voor om een 100.000 stack te vergaren toen hij het er met een set tweeën in kreeg tegen maar liefst twee man die beiden een flushdraw toonden. De klaver kaarten bleven in het deck waardoor beiden hun flushdraw misten maar een van de spelers maakte wel een backdoor straight waardoor de Vlaamse pensionado met een klein stackje verder moest. Zijn laatste chips verloor hij aan Team PokerStars Pro Jude Ainsworth die in een gelimpte pot twee paar flopte tegen de top-pair top-kicker van buurman Neuville die met aas-negen gecheckt had preflop in de grote blind. Er was geen ontkomen aan en ook Neuville kon de handen schudden van de mensen aan tafel om uiteindelijk een van de side-events op te gaan zoeken.

MCOP winnaar David Boyaciyan toonde vandaag dat hij ook kan grinden. Met het nodige geduld, en een enkel biertje, zat hij rustig aan tafel zijn kansen af te wachten. Nadat hij aanvankelijk goed startte, verloor hij een serieuze pot met aas-koning suited preflop allin tegen aas-koning offsuit. De klassieke grap dat de speler met de offsuit aas-koning favoriet was omdat hij twee flushes kon maken, werd hier bewaarheid. De man hitte runner-runner flush en sloeg zo Boyaciyan terug naar een ondergemiddelde stack. Maar zelfs deze bad-beat kon de glimlach niet van zijn gezicht halen. De Amsterdammer leek nog steeds te genieten van zijn tijd in Praag en had zijn stack al snel weer op peil. Daar bleef hij vervolgens hangen, hij bleef de gemiddelde stack volgen en kwam niet meer in benarde situaties.

Olvedo Heinze kende een heerlijk begin toen hij in zijn tweede hand van de dag de stack van overbuurman Springael greep. Dat was dan wel het enige dat de gehele dag goed ging want verder was het kommer en kwel in Huize Heinze. Iedere flop werd gemist en als hij eens een (driebarrel) blufje probeerde werd hij simpelweg afgecallt. Heinze liet zich echter niet uit het veld slaan en liet zich niet verleiden tot geforceerd kaartgedrag en grinde de dag uit, ongetwijfeld met de redraw op dag twee in het achterhoofd die een einde kon maken aan zijn slechte run aan kaarten.

PokerStars.com EPT Praag: debutanten Van der Reijnst en Van Belzen aan de leiding 103
Lex Veldhuis

Lex Veldhuis

Lex Veldhuis zag er wat duf uit, het moet gezegd. Na een feestweek in Riga kwam hij linea recta door naar Praag waar hij slechts een enkele dag had om op adem te komen. Iedereen die de EPT al volgt weet dat dat niet het ideale recept is voor iemand als Veldhuis om een mooie prestatie neer te zetten. Meer dan eens betrapten we hem in het verleden op het wat onvoorzichtig omgaan met zijn chips maar daar was vandaag geen sprake van. Op een enkele bluf na, speelde hij solide spel en vocht hij zich richting een stack van 90.000. Toen alles nog goed was, spraken wij met hem. Heel vluchtig laten we het toernooi aan bod komen maar waar we natuurlijk eigenlijk vooral naar benieuwd waren was zijn reflectie op het gevecht met Bertrand "ElkY" Grospellier die hij twee weken terug een pak rammel verkocht. "ElkY" zat een tafel verderop dus "RaSZi" kon nog af en toe opzij kijken om te zien of hij geen permanente schade had aangericht. Ook vroegen we Veldhuis naar zijn mening over de twee grootste andere zaken die deze week spelen in de Nederlandse pokerscene; het interview van Constant Rijkenberg aan PokerNews.nl en de ontwikkelingen met betrekking tot de belastingen, geïnitieerd door Joost Mengerink die zijn rechtzaak won:

download de mp3 (1,5mb)

Net voor het sluiten van de dag moest Veldhuis nog de helft van zijn stack inleveren bij zijn Russiche tafelgenoot Dmitry Stelmak. Had hij hem eerder succesvol downgecallt met pocket boeren, nu was het Stelmak die aan het langste einde trok in een azen tegen vrouwen situatie. De Nederlandse Team PokerStars Pro krapte zich achteraf nog eens achter de oren, had hij niet kunnen wegkomen van zijn vrouwen?

Patrick Renkers kende een dag zoals we die wel vaker voor hem beschreven hebben. De jonge onlinespeler staat niet snel ergens van te kijken want met duizenden handen op zijn c.v. heeft hij zo'n beetje alles wel gezien. Heel af en toe konden we hem een korte uitspraak ontlokken maar meestal bleef het bij standaard zinnen als "lekker grinden", "standaard" en "een beetje driebetten met zooi". Zijn meest opvallende hand van de dag resulteerde in een splitpot. Met een set kreeg hij zijn stack erin op een flop met drie ruiten. Zijn tegenstander had een lagere set maar de man kwam goed weg na een ruiten op de turn en river waardoor beiden de flush speelden. Het vereiste een dergelijke opvallende hand om Renkers enthousiast te krijgen maar een verschil voor zijn stack ging het dus niet maken. Hij grinde lekker, zoals hij al aangaf, en komt morgen terug met 41.700.

Debutanten

En daarmee hebben we alle bekende gezichten wel de revue laten passeren. Maar het waren niet de gevestigde namen die vandaag de chipcount lijst aanvoerden. Het waren de debutanten die van zich deden spreken en bewezen dat er ook onder de oppervlakte nog genoeg talent in de Nederlandse kweekvijver rond zwemt.

Roy van der Reijnst ging daar het verst in en staat bovenaan met 80.600 na acht levels spelen. De student werd in Praag gevolgd door een Nederlandse cameraploeg van het programma 'Man bijt hond'. Niet omdat hij een pokerproffesional is die je al lang had moeten kennen maar omdat hij woont in een studentenhuis waar iedere inwoner door het programma van gevolgd wordt voor een maand lang. Binnenkort dus een stukje EPT Praag op het Nederlandse publieke net. Of het spannende televisie gaat opleveren moeten we nog maar bezien want Van der Reijnst kende weinig spectaculaire acties. Roy grinde het uit en op een enkele suckout na (vrouwen wonnen van koningen maar niet voor zijn gehele stack) waren het vooral kleine potjes die gespeeld werden.

PokerStars.com EPT Praag: debutanten Van der Reijnst en Van Belzen aan de leiding 104
Jeroen van Belzen

Ook debutanten Jeroen van Belzen, Bart Moens en Michel Betting lieten zien dat ook mensen met weinig live ervaring het acht uur kunnen uithouden zonder al te ongeduldig te worden. Van Belzen maakte zelfs nog een Royal Flush terwijl Betting zich terug vocht van een hele short stack richting een stack met nog mogelijkheden voor dag twee. De Vlaming Moens had misschien nog wel de minst opvallende dag van allemaal. Misschien maakt het gebrek aan grootse actie en bizarre potten zijn prestatie nog wel noemenswaardiger. Ga er maar aan staan, acht uur lang folden en kleine potjes spelen.

We zien ze allemaal op dag twee terug met de volgende stacks:

Roy van der Reijnst80.600
Jeroen van Belzen69.400
Lex Veldhuis51.800
Patrick Renkers41.700
David Boyaciyan38.900
Bart Moens33.700
Olvedo Heinze20.200
Michel Betting19.000

Naast deze acht spelers komen we morgen op dag twee natuurlijk ook de drie overlevers van dag 1A tegen:

Filip Verboven110.500
Dejan Markovic72.300
Fatima Moreira de Melo37.400

Allemaal maken ze nog kans op die eerste prijs van €775.000. Daarvoor moeten ze eerst nog wel allemaal 406 andere spelers voor verslaan want in totaal hebben we nog 407 spelers in het toernooi als we dag twee aanvangen. De tafelindeling voor die dag vind je natuurlijk ook in de Live Reporting.

Ook dag twee zal beginnen om 12 uur. Het level waar we dan mee aanvangen, level negen, kent een kleine blind van 400 en een grote blind van 800. De ante die iedereen iedere hand moet betalen voor de eerste 75 minuten is 100. Volg ook dan weer alle actie live op PokerNews.nl waar we iedere belangrijke pot de revue zullen laten passeren in onze van minuut tot minuut geüpdate Live Reporting blog.

Comments

  • NL_OLLIE NL_OLLIE

    GOGO HorroristJ

Lees 1 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen