Sportshoe Diaries - Creditcard roulette

Sportshoe Diaries - Creditcard roulette

Hey Rem,

toen ik terugkwam van mijn trip naar Macau en Hong Kong, een maand of wat geleden, haalde mijn lieve moeder me op van Schiphol. Super relaxt natuurlijk dat ze me op haalt maar tegelijkertijd is het altijd een beetje een merkwaardig moment als ze wil weten hoe het was. Meestal maak ik me er vanaf met algemene termen als 'leuk', 'gezellig' en 'tof' want ze begrijpt toch niets van het wereldje. Ze snapt poker niet, weet het verschil tussen PokerStars en PokerNews nog steeds niet en gokken vindt ze maar niets. Die keer liet ik me echter ontglippen dat ik alle creditcard roulette's had gewonnen van Jorn Walthaus en Paul Valkenburg en dus gunstig uit was geweest wat eten en drinken betreft.

Het duurde eventjes voordat ik door had dat ze geen idee had waarover ik het had. Meestal ben ik redelijk alert op het ontwijken van "vaktaal" maar dit keer floepte het er uit. Om zeker te stellen dat ze niet dacht dat ik mijn creditcard daadwerkelijk op de roulette tafel gooide met enige regelmaat, legde ik haar het principe uit.

Jij weet dit natuurlijk al Rem, maar voor de mensen die cc roulette niet kennen hier een korte uitleg. Na het eten in een restaurant legt iedereen aan tafel een creditcard of ander pasje in met dezelfde afmeting. Eén iemand aan tafel, of de ober wat dat betreft, schudt de kaarten achter zijn rug of onder de tafel en iemand anders zegt stop om aan te geven dat gestopt moet worden met schudden. Dezelfde persoon, of iemand anders, zegt dan welke kaart er niet hoeft te betalen. 'De bovenste betaalt niet', 'De onderste betaalt niet', 'De derde van boven gaat vrijuit' en zo gaat men door tot er nog twee kaarten over zijn. De laatste is natuurlijk extra spannend en dus wordt er meestal nu een kaart in iedere hand gedaan. De ene persoon die nog over is geeft aan welke kaart er gekozen moet worden en de andere persoon die nog kan moeten gaan betalen, geeft aan of de aangewezen kaart moet betalen of juist vrijuit gaat.

De kaart die als laatste over is moet alles betalen en de andere heren of dames hebben dus gratis gegeten of gedronken die avond. In principe is het ev neutraal natuurlijk, er wordt immers geen rake ingehouden en je kan er ook niet goed of slecht in zijn. De variantie is echter groot en je kan zomaar vijf keer op rij moeten betalen.

urbandictionary.com: credit card roulette
A game of chance to decide which person pays for a restaurant meal. Every party contributes a credit/debit card into a hat and the waiter/waitress removes one card at time. The last card removed pays the entire bill.

Meestal koop ik me uit, wat betekent dat ik mijn deel gewoon in de pot leg en de spelers die wel willen rouletten spelen om de rekening min mijn deel. De gokker wordt echter wel in je wakker als het voorstel weer eens op tafel komt en er dus de mogelijkheid bestaat dat je niet hoeft af te rekenen.

Sportshoe Diaries - Creditcard roulette 101
Het toetje bij Luciano's of Chicago

Een dag voordat de Unibet Open Valencia gehouden werd in oktober 2010 was ik al in de stad. Met een groepje Nederlanders kwamen we een schreeuwende Remco van den Berg, Pascal van Doorn en Menno Vlek tegen en al snel zaten we met een groep van een man of 12 op een terrasje. Het bier en de sangria vloeiden rijkelijk en Remco had er voor gezorgd dat we ook een hapje of 30 voor ons neus hadden. Toen er betaald moest worden werd er al snel besloten dat we creditcard roulette zouden spelen. Ik weet het niet meer zeker maar volgens mij was de rekening uiteindelijk iets van €650 en ik deed toch maar een keertje mee. Een kans van 1 op 12, moet kunnen toch? De ene kaart na de andere werd getrokken maar ik bleef er maar inzitten. Uiteindelijk kwam ik heads-up met Ruben Visser voor wat voor mij nogal een big deal was. Als ik hem zou verliezen zou ik het hele Valencia toernooi voor niets werken en dan nog iets. Nou kan je natuurlijk, als de andere partij daarmee akkoord gaat, choppen en beiden de helft van de €650 betalen maar als je eenmaal hebt besloten te gokken, dan ga je er ook voor. Uiteindelijk had ik geluk, ik won de coinflip en Ruben moest betalen. Visser had een grote glimlach en was blij dat hij, en niet ik, moest betalen - rare wereld.

Afgelopen zomer in Vegas kan je je vast ook nog wel herinneren Rem. We gingen met wat Nederlanders eten bij Sen of Japan en uiteindelijk zaten we met een man of veertien te bikken. Een man of vijf kocht zich uit voor de rekening van $2.000+ maar Pim de Goede leverde kaartjes voor ons geld en kon zo dus nog wat verdienen. Uiteindelijk ging het heads-up tussen Johan van Til en Cyriel Dohmen. De Goede had dus heerlijk gegeten en er nog een paar honderd dollar voor opgestreken ook. Cyriel was niet blij, die moest betalen.

Toen ik terug kwam uit de Bahama's stond mijn moeder met haar blauwe twingo weer te wachten. 'En, heb je de creditcard roulette's gewonnen?' vroeg ze me alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik vertelde haar de korte versie: 'niets hoeven te betalen'. Dat mijn twee kamergenoten voor mij een kaartje inlegden omdat ze bij mij konden overnachten heb ik maar niet geprobeerd uit te leggen, dat is voor een andere keer maar weer.

Nou ja, jij zal in Australië ook wel genoeg degenerates tegen komen om mee te spelen. Ook daar heb je een Nobu toch? Have fun nog, ben jaloers!

Frank

Sportshoe Diaries - Creditcard roulette 102
Nobu

Comments

 • Webjoker Webjoker

  Deurdy schreef

  Frank, ccr is Vegas was voor 'slechts' $1025 met z'n 11-en.
  Alleen jij, Remko en ik kochten uit en dat was Pim z'n profit.
  Kleine nitty correctie van mijn kant.. ;-)

  Hmm, valt nog mee dan hehe. Ik ben niet zo goed met bedragen en geld in het algemeen Smile

 • Geronmo Geronmo

  Zeer poëtisch contrast tussen gamblen om 2000$ en van Schiphol opgehaald worden door je moeder... Big Grin

 • stijn stijn

  Deurdy schreef

  Frank, ccr is Vegas was voor 'slechts' $1025 met z'n 11-en.
  Alleen jij, Remko en ik kochten uit en dat was Pim z'n profit.
  Kleine nitty correctie van mijn kant.. ;-)

  In columns rond je natuurlijk altijd naar boven af, dat begrijp iedereen

Lees 7 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen