PokerNews Profile - Joris ‘evilduke11’ Fontaine (slot)

PokerNews Profile - Joris ‘evilduke11’ Fontaine (slot)

Vorige week vertelde Joris Fontaine over zijn leven als poker professional. Het is een mannetje van de cijfers die het TLB op PokerStars scherp in de gaten houdt. Vandaag vertelt hij ons hoe hij met poker in aanraking kwam, en hoe hij in eerste instantie behoorlijk diep in de schulden raakte. De comeback was er echter vrij snel en hij ontwikkelde zich tot een zeer degelijke grinder. Poker is echter niet het beroep dat hij zijn hele leven zal beoefenen.

Hoe ben je eigenlijk voor het eerst met poker in aanraking gekomen?
Door op voetbal te wedden via Unibet ben ik met poker in aanraking gekomen. Ik was toen al groot volger van veel sporten, en een beetje gokken daarbij leek me wel leuk. Met een vriend heb ik toen wat dollars gestort en steeds heel klein gebet. Daar heb ik toen een banner gezien van Texas Hold’em, en in diezelfde periode heb ik toen Rounders ook gezien. Ik was vanaf de eerste keer helemaal hooked en van mijn eerste $10 maakte ik $100. Dat verloor ik natuurlijk weer, en daarna stortte ik weer bij. Ik ben niet het wonderkind dat na één keer storten direct een grote bankroll opbouwde. Ik ben het domme kind dat doorging totdat hij $3.000 in de min stond op zijn mama haar Visa.

Uiteindelijk zag ik geen uitweg meer en ben ik de game serieus gaan leren. Ik was slim genoeg om door te hebben dat je beter kon zijn dan andere spelers, maar ik dacht het zelf allemaal uit te kunnen vogelen. Met Stratego won ik immers ook makkelijk! Toen ben ik boeken gaan bestuderen en forums gaan afschuimen. Die $3.000 heb ik toen vrij rap dicht kunnen fietsen. Dat waren ook toen al MTT’s en op PartyPoker had ik toen een keer een maand van $10.000 en daar heb ik toen serieus van uitgecasht. Toen mocht je nog niet legaal spelen in België en gingen we vaak naar Parijs om in de Cercle Concorde te spelen. Dat was een heel louche club die inmiddels gesloten is vanwege witwaspraktijken. Daar ben ik toen nog een hele jonge Constant Rijkenberg tegengekomen in de Aviation Club. Zelfs toen was hij al een mannetje, al betwijfel ik of hij me nog kent.

Over welke periode hebben we het nu?
Dat was tijdens mijn tweede jaar aan de Universiteit als ik het goed heb. Dat is nu dus al zo’n acht á negen jaar geleden. Ik was er heel vroeg bij. Toen waren er nog heel weinig homegames en iedereen liep in die tijd met van die pokerkoffers rond. Als er ergens een €10 toernooitje was waren wij van de partij.

Hoe reageerden je ouders erop dat je zo veel in de min stond?
Mijn moeder had geen idee. In die tijd had je genoeg aan de gegevens van de creditcard om een account te openen onder een valse naam. Die heeft het eigenlijk nooit geweten en pas op het einde heb ik het gezegd. Ze is gelukkig een heel chill mens en heeft het ook niet tegen mijn pa verteld. De maand daarna had ik het alweer terug gewonnen, en eigenlijk had ik het helemaal kunnen doen zonder dat ze het doorhad. In de live games in die tijd was het ook enorm makkelijk winnen, vooral het aantal big blinds per 100 handen moet absurd geweest zijn. Uiteindelijk maakte het weinig uit, want alles werd diezelfde avond nog opgedronken.

Hebben je ouders je altijd gesteund met de beslissing om voor poker te kiezen?
Ze hebben er nooit echt lastig over gedaan. In het laatste jaar van mijn studies heb ik besloten om er voor te gaan en heb ik ze verteld dat ik het spelletje kon verslaan. Dat moet in 2008 geweest zijn. Redelijk onbezonnen heb ik dat toen besloten, maar ik was overtuigd dat ik de game beatte. Ik wilde ook direct vanaf het begin tonen dat ik alles zelf kon betalen. Direct zette ik een goede sample size neer en vond ik voor mezelf een goede bread and butter game. Toen waren dat full ring sit and go’s, lekker volume grinden, zo’n 2.000 van die dingen in de maand. Ik keek veel naar de regulars en nam dingen van ze over zoals tight spelen, dat was toen heel populair en winstgevend. Meer was er niet nodig om zo’n 20 tot 30% ROI te halen. Met de $5.000 die ik toen per maand verdiende kon je onvoorstelbaar makkelijk leven. Toen mijn ouders dat zagen hebben ze vast gedacht dat ik mijn weg wel zou vinden. Achteraf gezien had ik natuurlijk beter mijn diploma af kunnen werken, maar al met al ben ik blij dat ze me in die keuze gesteund hebben.

Is het voor jou ook echt moeilijker geworden om solide geld te verdienen, of kon je de solid grind goed vasthouden?
Ik ben op een gigantische winnerstilt gegaan na een grote upswing. Veel geld heb ik toen verloren door te loose en te 'lag' te spelen. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik arrogant werd en lang niet werkte aan mijn game. Ik heb toen zo’n zes maanden niet aan mijn game gewerkt, en dat heeft me toen weer zo’n zes maanden gekost om goed te maken. Zo ben je ineens een jaar verder. Daar moet je enorm mee oppassen, maar van je fouten kun je alleen maar leren.

Word je snel volwassen als pokerspeler?
Dat denk ik niet. Ik ben een groot kind. Je wordt wel snel volwassen op andere vlakken, zoals financiën. Veel mensen van die leeftijd kunnen zich daar helemaal geen voorstelling bij maken. Dat is ook heel erg van je persoonlijkheid afhankelijk trouwens. Als je later terugkijkt op je pokercarrière, terwijl je er niets aan over hebt gehouden, kun je in ieder geval wel op financieel vlak iets geleerd kunnen hebben. Er zijn veel dingen die zich makkelijk vertalen naar het gewone leven, en zo kun je ook beter inschatten of je in bepaalde situaties een underdog bent, of misschien een 60/40 favoriet.

Praat je veel met andere spelers over poker, en zijn er misschien specifieke spelers die je met je spel hebben geholpen?
De speler waar ik sowieso het meeste mee bespreek is Thomas Declerck. Hij is nog student, maar ook vooral high stakes turbo mtt regular op PokerStars. Wij discussiëren vaak handen, ranges en spelen ook regelmatig samen. Als je naast elkaar zit hoef je maar even te wijzen, en dat is dan vooral als je diep in een toernooi bent, en dan zal er gediscussieerd worden. Soms is er een overeenkomst en soms zijn we het niet eens, en daar leer je weer van.

Zijn er dingen waar je nog aan moet werken?
Ik denk mijn absolute endgame in toernooien. Vanaf dat we vijf handed zijn zo’n beetje. Als er dan nog twee regulars en twee donks zijn begeef ik me vaak in moeilijke ICM spots tegen de regulars. Levelling, fourbetting, fivebetting en dat soort dingen, daar moet ik echt aan werken. Aan mijn heads-up game moet ook nog veel gebeuren, maar zoiets komt ook zo weinig voor als mtt speler. De velden zijn vaak enorm groot, en je komt uiteindelijk het vaakst heads-up in turbo’s waar het spel een stuk minder van belang is. Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering, en ik probeer wekelijks zo’n drie tot zes uur te studeren. Zeker nu is dat echt noodzakelijk.

Ik neem aan dat je met Hold'em Manager speelt, naar wat voor dingen zoek je dan als je gaat studeren?
Je zoekt naar handen, bustout hands etcetera. Ik gebruik Poker CoPilot en daarin kun je ook makkelijk handen aanklikken waar je vragen over hebt. Die post ik dan regelmatig op 2+2 of bijvoorbeeld PokerClub.be. Ik post niet onder EvilDuke11 op 2+2, want elke regular zit daar natuurlijk ook te lezen en je moet niet alles weggeven.

Waar lig het verschil tussen een speler als Chris Moorman, die keer op keer monsterscores behaalt, en jijzelf?
Mocht ik het 100% zeker weten had ik er aan gewerkt! (lacht) Ik weet het echt niet, want anders had ik het wel proberen dicht te fietsen natuurlijk. Ik ben er nog niet over uit, en zelfs de volledige pokercommunity weet het waarschijnlijk niet. Misschien is het wel variance die je lifetime niet eens zult overkomen. Ik probeer volume te grinden en zie een ROI die positief is tot aan de $100 buy-ins. Over de buy-ins tussen de $200 en $400 ben ik een verliezende speler, maar dat zijn slechts 600 toernooien! En ik speel ondertussen al vier jaar. Al mijn andere sample sizes zitten tussen de drie en vierduizend mtt’s. Dan heb ik het over buy-ins tussen nul en vijf dollar, vijf en tien dollar, etcetera. Padjes werd volgens mij drie keer tiende in de Sunday Million en onlangs werd hij pas een keer vierde. Komaan, variantie is a bitch! (lacht)

Heb je er nooit aan gedacht naar cashgames over te stappen of het er naast te doen?
De gedachte is wel door mijn hoofd gegaan, maar ik ben er nooit echt serieus mee aan de slag gegaan. Na drie dagen ben ik het vaak alweer beu, en soms al na slechts drie minuten. Het is mijn ding niet, en het zal het ook wel nooit worden. Ik zou niet kunnen vertellen waarom, maar het is een feeling. Ik zoek altijd naar de adrenaline van de laatste tien, vijf, drie. Ik ben ook serieus grumpy als ik een paar dagen niet mijn shot gehad heb op die manier. Een grote cash maken is nog niet eens het belangrijkste, als ik maar elke dag die diepe run kan maken voor de adrenaline.

Zie je jezelf over vijf jaar nog poker spelen?
Nee, ik denk en ik hoop dat ik over vijf jaar geen poker meer speel. Tegen die tijd hoop ik poker als een positief hoofdstuk uit mijn leven te hebben afgesloten. Het liefst ben ik dan zelfstandig aan het werk. Momenteel ben ik al heel vaag wat opties aan het verkennen, maar dat is nog niet heel actief. Daar heb ik ook nog veel meer financiële slagkracht voor nodig, en die kan ik alleen via poker vergaren. Dat is toekomstmuziek, maar ik ga kansen aangrijpen in de toekomst om mijn leven te veranderen. Uiteindelijk moet je er ook een einde aan kunnen breien.

Comments

  • Rock-City-King Rock-City-King

    "Is het voor jou ook echt moeilijker geworden om solide geld te verdienen, of kon je de solid grind goed vasthouden?
    Ik ben op een gigantische winnerstilt gegaan na een grote upswing. Veel geld heb ik toen verloren door te loose en te 'lag' te spelen. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik arrogant werd en lang niet werkte aan mijn game. Ik heb toen zo’n zes maanden niet aan mijn game gewerkt, en dat heeft me toen weer zo’n zes maanden gekost om goed te maken. Zo ben je ineens een jaar verder. Daar moet je enorm mee oppassen, maar van je fouten kun je alleen maar leren."

    Daar ken ik er ook nog wel eentje van Tongue Zijn wel veel spelers die daar last van hebben denk ik.

Lees 1 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen