PokerStars.fr EPT Deauville: zes Nederlanders en een Vlaming overleven dag 1A

PokerStars.fr EPT Deauville: zes Nederlanders en een Vlaming overleven dag 1A

'Na een lange dag pokeren', zo beginnen we meestal het verslag van een dag EPT maar vandaag was de dag helemaal niet zo lang. Acht levels van een uur speelden we en er was geen dinnerbreak dus rond de klok van negen werden de zakken en papieren al tevoorschijn gehaald om alles op te bergen en klaar te maken voor dag twee.

In totaal kwamen er 339 spelers in actie op de eerste van twee startdagen. We kwamen twaalf bekenden tegen maar niet allemaal zouden ze de acht levels vol maken.

De eerste speler waar we afscheid van namen was Pierre Neuville. Uit zijn Franse post op Facebook konden we opmaken dat hij met aas-koning niet kon zegevieren tegen iemand met azen. Pierre hitte nog een koning op de flop waardoor hij helemaal niet meer kon wegkomen van zijn hand maar verdere hulp bleef uit.

Constant Rijkenberg was na enkele handen de chipleader van het toernooi met 43.000 maar wist het uiteindelijk niet verder te schoppen dan het zesde level. Zijn goede stack liep grote deuken op door met pocket boeren tegen iemand met pocket koningen op te lopen en even later gebeurde het zelfde met pocket tienen tegen iemand met pocket vrouwen. Beide keren bleef het board laag waardoor de confrontatie chips kostte. Zijn stoel was niet veel later leeg, geen dag twee voor Rijkenberg deze EPT.

Sinds lange tijd kwamen we ook Eric van der Burg weer eens tegen op een EPT. Wie de EPT al een tijdje volgt zal weten dat Eric van der Burg geen onbekende op het circuit is. In 2005, 2006 en 2007 was hij een vaste waarde waarbij hij in dat laatste jaar zelfs de finaletafel haalde tijdens de EPT van Monte Carlo. Van der Burg schreef voor PokerNews Magazine en liet zijn gezicht zien op exotische bestemmingen als de Bahama's en Las Vegas. Zijn laatste cash was echter alweer van 2008 en de laatste jaren zagen we Van der Burg niet meer aan de start verschijnen op de EPT.

Hier in Deauville was hij echter weer terug en zat hij aan tafel 15 lekker te kaarten. "Ik zit hier vijf minuten en ik kan al een boek schrijven" lachte hij zijn tanden bloot. Van der Burg mag dan misschien niet zijn dagen slijten met het spelen van duizenden handen online en het spelen van de grootste toernooien, hier op de Franse spelers loopt hij nog steeds wel voor naar eigen zeggen. Wij spraken hem in een van de breaks:

download de mp3 (1,8mb)

Niet lang na dit gesprek moest hij echter zijn biezen pakken. Hij raakte shorter en shorter en wist uiteindelijk niet met koning-vrouw van pocket boeren te winnen in een battle of the blinds. Ondanks een gutshot op de flop en flushdraw op de turn mocht het niet zo zijn, de river bracht een blank en Van der Burg kon zich weer hardop afvragen wat hij met zijn leven ging doen.

PokerStars.fr EPT Deauville: zes Nederlanders en een Vlaming overleven dag 1A 101
Eric van der Burg

Arjen Witteveen was ook niet gelukkig vandaag. In een grote hand met Arnaud Mattern verloor hij veel chips:

Arjen Witteveen verliest grote pot aan Arnaud Mattern
De 8.300 die Witteveen nog voor zijn neus lijkt te hebben staan, is een voorzichtige schatting van onze kant. We wilden Witteveen niet storen direct na het verliezen van een grote pot maar dat hij short is, staat vast.

De jonge Fries, die traditioneel de kleuren van de Friese vlag ergens laat terug komen in zijn kleding, zag Arnaud Mattern de cutoff openen naar 450. Witteveen zag de button en kleine blind folden waarop hij het zelf 1.400 maakte vanuit de grote blind. Mattern callde en legde ook zonder twijfel de 1.500 in het midden die Arjen met zijn continuation-bet op de {8-Spades}{q-Clubs}{3-Diamonds}-flop van hem vroeg. Op de {k-Diamonds} op de turn nam Arjen gas terug en checkte hij naar de Franse Team PokerStars Pro. Die bette 3.250 en zag Arjen direct callen. De {2-Spades} op de river deed Witteveen andermaal checken en dit keer bette Mattern 7.250. Arjen maakte vrij snel de call maar kon mucken toen hij de {3-Spades}{3-Hearts} van Arnaud te zien kreeg.

Hoewel hij nog eens wist te dubbelen, was die hand uiteindelijk toch de hand die ervoor zorgde dat hij nooit echt lekker kon kaarten vandaag. Mattern werd er beter van maar wist de dag overigens ook niet echt goed af te sluiten, hij komt op dag twee met de een na kleinste stack terug. In een van de breaks zou Witteveen bekennen dat hij koning-vrouw had in die hand maar het deed er allemaal al niet meer toe. Zijn laatste hand was hij ongelukkig tegen James Mitchell. Voor zijn laatste acht big blinds was hij allin met pocket tienen tegen de aas-negen van de Engelsman. Twee azen op de flop en een negen op de turn zorgden ervoor dat Witteveen al praktisch buiten stond toen de river gedraaid werd.

Ook Philip Meulyzer zou het einde van de dag niet halen. Hij verloor twee cruciale handen met pocket boeren waarbij in de een Vandersmissen een doorn in het oog was en in de ander een alsmaar callende Fransoos die op de flop plots 10.200 frontbette. Meulyzer kwam er beide keren zonder al te grote kleerscheuren vanaf maar het belette hem wel vaart te maken in dit toernooi.

De overige spelers die we vandaag als Nederlander of Vlaming herkenden, overleefden de dag wel. Andries Swart is de shortste van het stel met 12.500. Hij maakte al vroeg een bluf die mislukte en sloeg zichzelf nog eens voor het hoofd, ook het PokerNews forumlid wist eigenlijk dondersgoed dat bluffen tegen de callgrage Fransen geen goed plan was. De mislukte bluf bracht hem terug naar 20.000 en van daar zakte hij de hele dag een beetje af. Een gehitte set tegen top-pair bracht nog even wat leven in de brouwerij maar uiteindelijk moet hij toch als twaalfde van onder de dag besluiten. Zijn uitgangspositie is niet de beste maar kunt u zich nog EPT Londen herinneren? Toen had hij aan het einde van dag 1B maar 11.900 chips maar wist hij uiteindelijk wel 18e te worden voor £19.000.

Joep van den Bijgaart kwam ook naar Deauville en was van plan hier weer eens te cashen. In 2009 deed hij dat namelijk ook al, toen werd hij 34e voor €10.800. Of hij dat dit jaar gaat verbeteren moeten we nog bezien maar hij is in ieder geval door naar dag twee. Hij brengt 21.400 mee, minder dan hij gehoopt zal hebben. Zelf gaf hij aan dat hij wel tevreden was over zijn spel dus met het vertrouwen zit het wel goed.

Ook kamergenoot Jorn Walthaus zien we op dag twee terug, hij neemt 30.800 mee. Walthaus begont sterk door met boer-negen van klaver een backdoor flush te maken tegen iemand die hem duidelijk niet geloofde. De rest van de dag zat het echter tegen op een enkel lichtpuntje na waar hij met geriverde trips iemand zijn overpair wist te verslaan.

Freerk Post debuteerde vandaag op de European Poker Tour en begon meteen aan een goede tafel. Op Philip Meulyzer na zat er niemand die kon kaarten. Sowieso zaten er niet al te veel spelers want hij begon shorthanded. Zijn tweede tafel was een stuk minder gemakkelijk en iemand probeerde hem nog te angleshooten ook. Post is echter niet van gister en doorzag het, hij vertelt er over in het gesprekje dat we met hem opnamen in de derde break van de dag:

download de mp3 (2mb)

Freerk sluit zijn eerste dag 1 van een EPT af met een prima werkbare 35.200. Paul Berende neemt net meer mee, hij liet 40.200 noteren na acht levels spelen. Hij begon al direct goed met het hitten van een fullhouse maar moest inleveren toen een geünderrepte top-pair opliep tegen een betere top-pair.

PokerStars.fr EPT Deauville: zes Nederlanders en een Vlaming overleven dag 1A 102
Freerk Post

Ruben Visser zijn dag was spectaculairder. Hij viel al vroeg terug naar een minieme stack door met een aas-hoge flush te verliezen van een straightflush:

Ruben Visser verliest met aas-hoge flush tegen straight-flush
'Oude baas 2' (een benaming die Visser voor de man had) had nog wat chips over en wist er nog meer te vergaren door een lekker potje van Ruben te winnen. De meneer limpte waarop Ruben isoleerde met {a-Spades}{3-Spades}. Iemand uit de blinden ging ook mee en uiteraard was ook de limper van de partij. Drie man zagen de flop waar ze allemaal checkten: {j-}{8-Spades}{9-Spades}. Ook op de {3-}-turn checkten ze allemaal waarna de {5-Spades} op de river Ruben de flush gaf. Maar zoals u al uit de titel van deze blogpost kon opmerken zou het niet genoeg zijn. De man in de blinden checkte, de limpende 'Oude baas 2' bette 1.900 en Visser maakte het 6.900. De derde betrokkene gooide af maar Ruben's tegenstander ging na een seconde of dertig nadenken allin. Voor nog maar 5.000 meer maakte Ruben de call maar zijn hand zou niet winnen, 'Oude baas 2' had {6-Spades}{7-Spades} voor de geriverde straightflush.

Een double-up met een aas-hoge flushdraw tegen een koning-hoge flushdraw op acht-twee-twee zorgde er echter voor dat Ruben weer kon kaarten en als hij dan ook eens met pocket vrouwen wint van iemand met aas-koning heeft hij plots 45.000. Hij verliest weer veel met aas-tien tegen aas-koning maar dubelt naar 60.000 als hij met azen van aas-koning en vrouw-tien wint, preflop allin. Hij halveert zijn stack weer maar weet in de eindfase nog chips terug te winnen om de dag af te sluiten met 43.600. Lees alle handen van Ruben nog eens door in de Live Reporting als je wilt weten hoe het er precies aan toe ging.

PokerStars.fr EPT Deauville: zes Nederlanders en een Vlaming overleven dag 1A 103
Ruben Visser

Kevin Vandersmissen komt op dag twee terug met de meeste chips der Nederlanders en Vlamingen. Hij speelde diverse interessante potten met Jonathan Duhamel en linker buurman Matthieu Lamagnere. Onder andere deze twee hielpen Vandersmissen aan de 58.800 stack waar hij morgen mee mag aanvangen:

Vandersmissen kan niet verliezen
Kevin Vandersmissen ziet Jonathan Duhamel openen waarop hij callt vanaf de button met pocket vieren. De kleine blind (Matthieu Lamagnere) gaat ook mee maar aan zijn houding kan Kevin aflezen dat hij niet al te enthousiast over zijn hand is. De man leek aanvankelijk niet eens te willen callen maar de Winamax speler legde uiteindelijk toch bij. Die read zou Kevin nog van pas komen toen de twee heren naar hem toe checkten op {a-}{q-}{3-}. Kevin bette ter grootte van 1/3 pot en zag de kleine blind raisen. Duhamel gooide af en Vandersmissen maakte als enige de call omdat hij er niets van geloofde. Op de turn verscheen een {7-} en Matthieu bette nog eens 2.100. Vandersmissen maakte de call waarna beide heren checkten op de {2-} op de river. De pocket vieren bleken goed, Vandersmissen zijn tegenstander muckte.

De speler under-the-gun (weer Lamagnere) opende met een raise waarna de button en Philip Meulyzer in de kleine blind callden. Vanuit de grote blind maakte Kevin het 2.200 met {k-}{q-} waarop alleen Lamagnere callde. Op de {k-}{4-}{3-}-flop bette Vandersmissen 2.600. Zijn tegenstander maakte de call waarna Kevin 4.200 bette op de {2-}-turn. De river was een {j-} en beide spelers checkten nu. Kevin zijn top-pair bleek goed - alles chips naar de Vlaming.

221 spelers hebben in totaal de dag weten overleven waarbij de Fransman Michael Guegan de shortste is met slechts 5.600 aan chips. Litouwer Kristijonas Andrulis is de chipleader van het toernooi met 162.600 aan chips. Op dag twee komen we terug voor level negen (400/800 met een 100 ante). De Nederlanders en Vlamingen staan er als volgt voor:

Kevin Vandersmissen58.800
Ruben Visser43.600
Paul Berende40.200
Freerk Post35.200
Jorn Walthaus30.800
Joep van den Bijgaart21.400
Andries Swart12.500

Om 12 uur begint dag 1B van de PokerStars.fr European Poker Tour van Deauville. Ook dan kan je weer op PokerNews.nl terecht voor updates over alle Nederlanders en Vlamingen als we andermaal acht levels van zestig minuten gaan spelen. Verwacht dan onder andere Filip Verboven, Matthias De Meulder, Fatima Moreira de Melo, De-Long Moet en David "bullitos" van der Weele in actie.

Comments

Lees 1 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen