PokerNews PROfile: Gijs Verheijen, de Nederlandse Isildur (deel 1)

PokerNews PROfile: Gijs Verheijen, de Nederlandse Isildur1 (deel 1)

Uit het niets kwam een Zweedse speler op Full Tilt Poker zitten met meer geld dan op leek te kunnen. “Isildur1” nam plaats aan de hoogste tafels, nam het op tegen jongens als Tom Dwan, Patrik Antonius en Phil Ivey en maakte naam voor zichzelf en kreeg duizenden railende fans. Zijn fortuin had hij naar verluidt vergaard op de Europese sites waar hij voornamelijk heads-up No-Limit Hold'em speelde.

Het verhaal van Viktor Blom vertoont bijzonder veel gelijkenissen met de relatief onbekende Nederlandse speler Gijs Verheijen. Ook hij speelt voornamelijk Heads-Up No Limit Hold'em, ook hij speelt voornamelijk op de iets minder bekende Europese websites en ook hij vergaarde een fortuin onderwijl onder de radar blijvend. Af en toe laat hij ook zijn gezicht zien op PokerStars waar hij onder de screenname 'Audiotik' dan plaats neemt aan de tafels met de hoogste limieten.

Vandaag het eerste deel van een driedelige PokerNews PROfile serie over Gijs Verheijen, misschien wel de beste Heads-Up speler uit Nederland.

Waar ben je opgegroeid?
Ik ben opgegroeid in Nijmegen, daar heb ik tot mijn achttiende gewoond. Toen ben ik naar Utrecht verkast en vanuit Utrecht uiteindelijk naar Londen.

Vroeger was het wel vooral buitenspelen; voetballen, tennissen en dat soort dingen. Na de basisschool ging ik naar het gymnasium maar dat hield ik maar een jaartje vol. Ik vond dat ik er te hard moest werken en dat trok me niet echt. Toen ben ik in de tweede naar de havo/vwo gegaan en ja, dat werd natuurlijk havo omdat ik niet echt genoeg gemotiveerd was voor school. De havo heb ik wel gewoon helemaal netjes afgemaakt. Maar zonder al teveel inzet. Veel te veel klieren op school, ik was strontvervelend - echt verschrikkelijk. Ik ging niet al teveel naar de les, werd er constant uitgezet, dat soort dingen. Ik was nogal een pestkop. Dit ging op het HBO allemaal veel beter.

Dus er lopen wel wat mensen rond die als ze de naam Gijs Verheijen horen...
Die een hekel aan me hebben ja (lacht, red.). Dat kan ik me goed voorstellen.

En na de havo?
Ik ben eerst bedrijfseconomie gaan doen in Den Bosch, maar dat vond ik echt helemaal niks met al die cijfertjes en getallen en dergelijke, dat was niks voor mij. Dat heb ik een jaartje volgehouden en toen ben ik ruimtelijke ordening gaan doen in Utrecht op de Hogeschool. Dat ging eigenlijk wel prima, dat heb ik ook allemaal wel redelijk rap gehaald. Tijdens die opleiding begon ik veel te pokeren.

Toen zei hij, bij de $100.000 ben ik nog sneller dan jij en

natuurlijk won ik die ook en toen zei hij bij het miljoen.

En die won ik ook...

Ben je live begonnen met spelen of waren je eerste stappen online?
We zaten eerst altijd met vrienden te spelen, dat zal 2005 geweest zijn tijdens de pokerboom. Toen zagen we op tv de 'Poker Den' met de Devilfish (Dave Ulliot, red.) en dat soort dingen. We gingen toen zelf ook wat spelen; een 1 cent/2 cent game en nog limit ook. Die kon ik maar niet verslaan en toen dacht ik, laat ik maar eens op internet gaan kijken. Uiteindelijk belandde ik op Everest. Daar heb ik eerst twee maanden ‘geoefend’ met playmoney. Daarna heb ik zes maanden ofzo niet meer gespeeld en toen hoorde ik een keer dat je via die shasta tafels één cent kon winnen. Nou ja, en via die één cent is het eigenlijk allemaal redelijk omhoog gegaan.

Deed je daar lang over?
Nee eigenlijk niet, binnen een maand zat ik op de 100nl (cashgames met blinden $0,50/$1, red.). Ik ben nooit busto gegaan, ik was toen best gemotiveerd om te leren en zag allemaal van die bankroll management schema's. Die heb ik toen trouw opgevolgd. Maar ja, ik speelde ook fullring en daar zijn helemaal geen swings bij. Ik heb vrij lang 100nl fullring gespeeld, ik denk een jaar ofzo. En alles wat je verdiende cashte je weer uit om van uit te gaan enzo. Toen ben ik overgestapt naar 6-max, en toen ging het heel rap. Ik zat binnen twee maanden op de $2/$4 en $3/$6 en dat heb ik een jaar gespeeld.

Met een maatje sprak ik af: 'Ik ben echt wel eerder bij de $1.000 dan jij'. Die eerste won ik dus en toen zei hij van 'Bij de eerste $10.000 ben ik veel sneller dan jij'. Nou ja, die $10.000 challenge won ik ook. Toen zei hij, bij de $100.000 ben ik nog sneller dan jij en natuurlijk won ik die ook en toen zei hij bij het miljoen. En die won ik ook...

Ik denk dat ik ook heel goed heb gerund in het begin, en hij runde een stuk minder. Dan werkt dat ook wel ontmoedigend dus hij stopte ook na een tijd. Van mijn overige vrienden speelde niemand serieus.

PokerNews PROfile: Gijs Verheijen, de Nederlandse Isildur (deel 1) 101
Gijs als kleine jongen op de motor

Zat het pokeren je studie in de weg in die tijd?
Toen ik nog vrij laag speelde deed ik dat gewoon maximaal twee uur per dag erbij, dus dan gaat het makkelijk. Maar in het laatste jaar van mijn HBO speelde ik wel al om relatief vrij hoge bedragen en werd de motivatie voor school natuurlijk ook veel minder. Ik rondde mijn HBO opleiding wel binnen de normale tijd af. Uiteindelijk ben ik ook naar de universiteit gegaan maar toen had ik al in mijn achterhoofd van 'ja, dat poker zie ik zo lang mogelijk aan'.

Ik wilde in ieder geval nog niet werken, daarom ben ik ook naar de universiteit gegaan. Ik denk dat ik in totaal twee lessen volgde en twee jaar stond ingeschreven. Dat ging het niet worden, maar dat wist ik eigenlijk al vanaf het begin. Ik studeerde Planologie op universitair niveau, maar dat was uitstel van executie, ik wilde gewoon echt nog niet werken. Mijn HBO diploma had ik op zak en ik wilde gewoon doorgaan met poker.

Ik denk dat mijn moeder wel de ijdele hoop had dat ik het zou afmaken, maar ik wist van begin af aan al dat ik het echt alleen maar deed om het allemaal een beetje te rekken. De rest van mijn omgeving wist dat ik op dat moment niet gemotiveerd was om te leren. In mijn universitaire plannen had niemand volgens mij echt vertrouwen.

De universiteit liep inderdaad op niets uit. Wanneer heb je echt de knoop doorgehakt dat je ging pokeren en ging stoppen met de universiteit?
Dat had ik eigenlijk al toen ik afgestudeerd was van het HBO, toen ging het pokeren steeds beter en ik begon bedragen te verdienen die je in twee jaar met normaal werk niet zou verdienen. Ik dacht al ‘werken zal wel een zware dobber worden'. Dat ik ooit echt zou moeten gaan werken, zat wel nog een beetje in mijn achterhoofd misschien. Maar ik dacht toen al wel dat ik nooit in mijn leven voor een baas zou gaan werken. Ik wilde dan liever zelf iets opstarten. Ik heb drie keer een half jaar stage gelopen en dat vond ik niks. Iedere dag om zes uur je bed uit, dat is niks voor mij. Luisteren naar de baas was niet echt een probleem hoor, ik dacht 'zo lang ik maar net genoeg doe, dan haal ik het wel'. Als iemand wat tips gaf, dan luisterde ik daar altijd wel naar. En het was ook niet zo dat ik niets aan nam van mensen.

Toen je lager speelde, stond je toen bekend als dé pokerspeler in je omgeving?

PokerNews PROfile: Gijs Verheijen, de Nederlandse Isildur (deel 1) 102
Gijs op de middelbare school

In Nijmegen wel ja, en mijn ouders wisten ook dat ik daar echt druk mee bezig was. Maar de 100nl, dat zijn niet echt van die mega bedragen dat je er je carrière voor aan de kant zou zetten, om het zo maar te zeggen. Mijn moeder vond het altijd wel interessant en mijn vader had er ook niet echt problemen mee.

Van één cent naar de 100nl in een maand zeg je en op de shorthanded ging het al helemaal snel. Hoe heb je het spel verder geleerd? Hoe werd jij zelf beter?
Ik denk vooral gewoon veel trial and error, ik leerde snel van mijn fouten. Vroeger zat ik op veel van die sites, daar keek ik altijd op. Van die pokersites waar handen werden besproken. PokerNews ook inderdaad. Ik denk dat ik zo beter ben geworden. Toen ik begon, had ik het boek 'Harrington on Hold'em' gelezen en kon ik de fullring beaten. Ik ging daar gewoon als een mega nit te werk en ik won daar gewoon structureel heel dik. Maar ik deed niets bijzonders, gewoon als een rock spelen was het in die tijd. Als je top-pair had foldde je dat altijd op de river en alleen een set was de nuts...

Shorthanded ging het snel. Hoe kwam dat?
Toen ik shorthanded ging spelen zat ik denk ik ook weer in een mega upswing want toen verdiende ik in eens super veel in vergelijking met die 100nl fullring. Ik weet niet precies hoe dat is gegaan. Ik speelde volgens mij honderd procent ABC met nog heel weinig bijzondere dingen.

Speelde je toen al met een HUD?
Ja ik had zo'n gratis hud, game time plus heette dat ofzo. Daar speelde ik wel mee. Maarja, daar stond zo weinig informatie op eigenlijk. Ik wist wat goede stats waren en van daaruit ben ik zeg maar mijn eigen stats gaan creëren.

Je las op websites zeg je, postte je zelf ook?
Ik was vooral aan het lezen. Heel vroeger heb ik nog wel eens wat handjes gepost maar nee, ik was vooral bezig met lezen wat mensen fout deden en wat mensen goed deden.

Heb je een eureka moment gehad? Een moment dat alles op zijn plaats viel?
Nee eigenlijk niet. Ik las heel veel over het spel en dan krijg je steeds meer informatie tot je en dat maakt je een betere speler. Als er een eureka moment is geweest dan moet dat zijn geweest toen ik van 6-max meer en meer heads-up ging spelen, want daar word je 6-max game ook natuurlijk veel beter van. Dat was een beetje het moment dat ik wel aardig goed begon te worden. Met veel wijdere ranges werken en je moet ook veel beter zijn om blufs te doorzien. Waar je op de 6-max denkt 'die hebben het toch wel', in heads-up gaat dat niet. Als je dan via heads-up daar beter over gaat nadenken dan werkt dat ook door in je 6-max game. In heads-up denk je beter na over handen en situaties, omdat je gewoon tien keer zoveel situaties krijgt met grotere ranges op een korte termijn. Dus daar leer je je beter aanpassen aan situaties.
Lees meteen deel 2 van het PokerNews PROfile van Gijs Verheijen. Daarin vertelt hij onder andere over zijn verhuizing naar Londen, zijn diepe run op de PCA van 2010 en hoe hij $230.000 verloor door Black Friday maar nog gewoon kon doorspelen op de hoogste limieten.

Comments

 • [user101870] [user101870]

  -ej- schreef

  ik kan me ook nog zo een fries herinneren uit een PN filmpje met een fokking kuif. Beetje norse gast die aan het klagen was en wilde stoppen met poker. Nu aardige slopert geloof ik.

  Wilbrink?

 • -ej- -ej-

  ik kan me ook nog zo een fries herinneren uit een PN filmpje met een fokking kuif. Beetje norse gast die aan het klagen was en wilde stoppen met poker. Nu aardige slopert geloof ik.

 • [user37439] [user37439]

  Hey Gijs,

  Gaat lekker zo te lezen, zag je niet laatst in Macau of Seoul, weer weg uit Azie ?

  HET GAAT JE GOED,

  Gr,
  Yves

Lees 90 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen