PokerNews PROfile: Gijs Verheijen, de Nederlandse Isildur (deel 2)

PokerNews PROfile: Gijs Verheijen, de Nederlandse Isildur1 (deel 2)

Lees ook:
- deel 1

Gisteren maakte je kennis met Gijs Verheijen, de onbekende Nederlandse High Staker die tegenwoordig in Londen woont. Je las hoe hij van 1 cent, duizenden dollars maakte en zich opwerkte naar de hoogste limieten. Vandaag het tweede deel van deze driedelige reeks:

Vandaag de dag ken ik je als koele kikker. Stond je in die tijd wel te springen achter je computer?
Nee, ik ben eigenlijk altijd vrij koel geweest. Soms komt er wel eens een hele grote pot voorbij dat je even weg kijkt omdat je de turn en river niet wilt zien. Maar voor de rest niet hoor, je weet gewoon wat je kansen zijn en je weet hoeveel je er uiteindelijk gaat winnen. Ik stond nooit echt te juichen achter mijn computer, wel te vloeken.

Hoe ben je exact door de limieten heen gegaan en uitgekomen waar je nu zit?
Ik heb dus vrij lang op $2/$4 gespeeld en ik denk dat ik iets van een jaar op de $5/$10 heb gespeeld. Maar dan ook echt gewoon veertien tafels tegelijk en vol voor de rakeback gaan. Toendertijd verdiende je dan iets van $30.000 in rakeback per maand, plus wat je verdient gewoon in de games. Dat verdiende aardig, met als gevolg dat ik mijn studie- en toekomstplannen aanpaste.

Kwam je steeds zwaardere tegenstanders tegen?
Toen ik zelf nog $5/$10 speelde had ik altijd automatisch zoiets van 'die is echt mega goed' als iemand ook $25/$50 speelde, 'daar moet je echt voor uitkijken'. Maar in de praktijk blijken ook die gasten leaks te hebben waar je bang van wordt. Toen ik $5/$10 speelde, speelde ik altijd heel veel tafels tegelijkertijd en ik speelde nog een best standaard spelletje. Gewoon puur op de stats en ik hield niet echt goed bij wat er in de game gebeurde.

Dus je hebt twaalf bankrolls en daar vallen er dan

opeens twee vanaf. Daar stond toevallig wel veel geld op

maar ik kon gewoon door spelen alsof er niks aan de

hand
was.

Gijs Verheijen over Absolute Poker en Full Tilt Poker waar hij door Black Friday $230.000 verloor.

Op een gegeven moment ging ik dus heads-up erbij spelen, dan opende ik naast mijn 6-max tafels wat heads-up tafels en daar kwamen altijd vissen bij zitten. Daar verdiende ik zoveel mee dat ik op een gegeven moment volledig ben over geswitched naar heads-up. Toen ben ik op elke site bankrolls gaan bouwen om comfortabel te kunnen spelen. Op die manier zorg je er voor dat je op elke site een aanzienlijk deel van de vis krijgt. Ik speelde toen ook al vrij veel tegen regulars en dat heeft me ook veel beter gemaakt in heads-up. Ik speel meestal tegen iedereen die wil spelen, daar word je natuurlijk veel en veel beter van.

Ik speel nu tegen de meeste mensen. Er zijn een paar waar ik niet graag tegen speel, zoals Jungleman (Daniel Cates, red.) of Oberserver84 (/FiSHeYe1984 op PokerStars – Frederik Keirel, red.). Maar je weet ook niet echt tegen wie je speelt, want ik speel voornamelijk op Europese sites. Soms heb je wel een vermoeden, maar iedereen heeft daar twintig screennames dus je weet nooit zeker tegen wie je speelt. Je kunt natuurlijk aan de speelstijl wel veel zien, maar zeker weten doe je het niet.

Hoezo speel je vooral op Euro sites? Is dat een bewuste keuze geweest?
Toen ik bij Everest weg ging ben ik op iPoker gaan spelen want daar kreeg je heel veel rakeback. Bij sommige sites wel zestig procent en er was altijd genoeg actie. Op Cake heb ik nooit veel gespeeld omdat je daar geen hold'em manager op kon gebruiken, maar ik heb wel veel op Microgaming gespeeld bijvoorbeeld.

Maar in ieder geval veel Europese netwerken dus en daar speel je elke keer met andere screennames. De ene keer speel je op die site en dan weer op een andere site, daardoor kent niemand je echt. Ik denk dat ik op iPoker iets van 15 screennames heb; voor elke skin één zo ongeveer (lacht, red.). Daardoor kun je ook meer tegen regs spelen. Dan doe je je weer voor als een donk en ga je weer elke hand limpen – dat soort dingen, dan spelen ze wel weer. En als niemand meer speelt dan moet je weer een nieuwe screennamepje uit de kast toveren.

Dat doe ik wel aardig, maar er zijn zoveel dingen die je kunt doen. Met limpen bijvoorbeeld in een heads-up game. Dat zijn dan in het begin wel heel kleine leaks maar als je je een beetje aanpast dan zijn ze ook niet onoverkomelijk. Terwijl de mensen wel tegen je door blijven spelen omdat ze denken dat je een vis bent. Meestal binnen een handje of drie, vier honderd geven ze wel weer op maar dan ga je weer door naar de volgende.

Gijs in Londen

Je woont inmiddels in Londen. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik heb destijds al mijn belastingen opgegeven en dat was zoveel geld dat ik dacht 'dit gaan we niet nog een keer doen'. Toen ben ik naar Londen verhuisd. Ik hou sowieso wel van grote steden en Londen is natuurlijk een mega stad. Ik kende hier ook aardig wat mensen al en het is dicht bij huis.

Toentertijd dacht ik nog desnoods ga ik ieder weekend weer naar huis, dan vlieg ik wel weer een uurtje en dan ben ik weer in Nederland. Maar uiteindelijk ben ik toch weinig in Nederland. Het is misschien maar een uurtje vliegen maar je zit wel een uurtje op de luchthaven en een uurtje reizen naar de luchthaven, uiteindelijk is het toch een hele reis.

Toen ik naar Londen verhuisde speelde ik hetzelfde als ik nu speel, alles boven $10/$20. In het begin woonde ik samen met een andere pokerspeler, maar nu woon ik op mezelf. Via poker kende ik wat mensen. Ik was heel fanatiek met MSN, met handen bespreken en daardoor leer je veel mensen uit veel steden kennen. Aardig wat mensen in mijn MSN lijst kwamen toevallig uit Londen. Dus ja zo is dat een beetje gekomen.

We zien je af en toe een live toernooi spelen maar niet al te vaak. Vind je live spelen leuk?
Ik doe het eigenlijk vooral voor het reizen. In het begin vond ik die live toernooien nog wel leuk, toen deed ik het ook nog wel eens goed maar nu... Ik kan me er niet echt meer voor motiveren om ze te spelen, moet ik bekennen. Dan heb je weer zo'n dag, dan verlies je $50.000 online en dan moet je daarna een live toernooi van $3.000 spelen. Dat werkt een beetje demotiverend voor mij.

Op de PCA in 2010 kwamen we je voor het eerst tegen. Je werd de beste Nederlander en kreeg $87.500 voor je zeventiende plaats. Wat was je gevoel toen?
Ik vond het heel kut. Dat geld is natuurlijk leuk meegenomen maar je gaat voor de hoofdprijs. Die $87.500 was toen al niet een bedrag dat een rol zou spelen in mijn leven. Dat was een bedrag dat ik toendertijd in een slechte maand kon verliezen of winnen.

Dit is het eerste interview dat je geeft bij mijn weten. Is het een bewuste keuze van je dat je niet bekend bent bij het grote publiek?
Ja, ik ben nooit echt op zoek naar de media en dergelijke, anderen zijn daar veel meer naar op zoek. Het heeft me nooit echt heel veel geïnteresseerd. Erkenning? Nee, niet echt, daar doe ik het niet voor. Het is wel leuk maar nooit echt belangrijk voor me geweest.

Je bent vaak in Azië te vinden weet ik. Wat vind je de vetste stad ter wereld?
Hong Kong denk ik. Ik hou gewoon van grote steden dus elke grote stad met nieuwe invloeden vind ik gewoon geweldig. Ik ben de afgelopen vier jaar, zes maanden per jaar op reis geweest.

Gijs in Hong Kong

Andere spelers zeggen wel eens dat ze door het vele reizen niet echt meer kunnen grinden. Hoe doe jij dat?
Ik speel gewoon heel veel als ik thuis ben. Dan speel ik meer dan wie dan ook en dat doe ik dan zes maanden per jaar. Ik speel dus net zoveel handen als andere mensen op mijn limieten, doordat ik mijn tijd heel effectief besteed als ik thuis ben. Ik speel meestal drie tafeltjes heads-up tegen iemand en per maand maak ik iets van 60.000 handen ofzo. Allemaal op $10/$20, $25/$50 en hoger. Veel mensen halen op die stakes de 10.000 handen per maand niet eens. Af en toe speel ik nog wel $5/$10 maar dat komt nog zelden voor. Het liefst speel ik $25/$50, op $10/$20 gameselect ik veel meer omdat ik geen zin heb om daar tegen regs te spelen. Dan denk ik altijd, dan kan je beter tegen regs op $25/$50 spelen.

Ik probeer ook een beetje Pot-Limit Omaha te spelen de laatste tijd, maar ik heb nogal moeite met het overschakelen. Het is nog een vrij lastige overgang. Maar ik speel het wel, ik zit wel op $50/$100, $25/$50 en $10/$20 plo heads-up maar daar speel ik alleen tegen nog slechtere plo spelers dan mezelf.

Je speelt vooral op Eurosites. Speelde je ook op Full Tilt toen die ten onder ging?
Ja, daar heb ik aardig wat gespeeld. Toen ik daar een beetje een bankroll begon te bouwen ging het kapot. Ik heb er nog iets van $130.000 op staan maar daarvoor had ik wel heel veel uitgecasht. Ik deed altijd de cashouts via bankwire en dat liep gewoon. Andere mensen hadden dan wel problemen met uitcashen naar Neteller bijvoorbeeld maar ik dacht 'het werkt toch gewoon prima' dus ik heb niet echt de behoefte gehad om daar heel veel van af te halen in die tijd. Maar ik ben daar dus wel goed het schip in gegaan. En ook op Absolute begon ik toentertijd een fikse roll op te bouwen maar daar kan ik denk ik helemaal naar fluiten. Laatst las ik wel dat het Absolute Management had besloten dat ze iets van tien procent aan iedereen terug zou betalen, maar wat ik daarvan moet geloven is ook een tweede. Ook daar heb ik nog iets van $100.000 staan.

Ondanks die twee tegenslagen kon je wel nog steeds comfortabel spelen daarna?
Ik speelde toentertijd op alle sites, wat er twaalf waren geloof ik. Dus je hebt twaalf bankrolls en daar vallen er dan opeens twee vanaf. Daar stond toevallig wel veel geld op maar ik kon gewoon door spelen alsof er niks aan de hand was.
Lees meteen deel 3 van deze driedelige PokerNews PROfile van Gijs Verheijen. Daarin vertelt hij onder andere over zijn Masserati Gran Turismo, zijn vriendschap met Patrick de Koster en Jolmer Meelis, zijn hekel aan live spelen en zijn beperkte ervaringen met Viktor Blom op de Eurosites.

Comments

  • [user209151] [user209151]

    Jammer dat hij zo weinig live speelt

  • [user209151] [user209151]

    leuk om te lezen

  • Honesty Honesty

    leuk profiel, zeker omdat die tot nu toe redelijk ondergedoken was(ook weer een vergelijking met isildur of slaat deze vergelijking ook de plank mis.)Ik vind de mens achter de verhalen altijd leuk om te lezen en zeker zoals hier dat je leest/hoort/ziet hoe iemand opklimpt in de stakes, de ups en dedowns en hoe iemand in het leven staat is gewoon leuk om te lezen. Dat er een beetje te catchie titel moet staan kan ik ook wel begrijpen en deze artikelen lijken me ook geen straf om te lezen voor de cpp-grindersBig Grin

Lees 15 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen