Sportshoe Diaries - Positief denken

Sportshoe Diaries - Positief denken 0001

Hey Frank,

Met een lach las ik vandaag je Tweet over de geweldige vliegmaatschappij EasyJet die weer eens uitblonk in jammerlijk falen. Nu maar hopen dat we goed door Google zijn geïndexeerd zodat ook de mensen die willen weten of dit een fijne Airline is het doorkrijgen. Of is dat te negatief van iemand die altijd uiterst positief door het leven gaat? Zeer regelmatig vraag ik me af waarom mensen zo negatief zijn over dingen die eigenlijk je leven niet dusdanig beïnvloeden. Voor Tilt Tweets maak ik graag een uitzondering vanwege de amusementswaarde, maar toch. Mensen, doe eens je best om het allemaal positief in te zien!

Het zit vaak in kleine dingen, en die worden dan gezien als ‘even tilten’. Nu wil ik niet de slechte imitatie van Emiel Ratelband uithangen, maar uiteindelijk merk ik dat een positieve instelling me altijd een aardig end op weg helpt. Toch vraag ik me vaak af of het afstompen van mijn emoties op een negatief vlak te maken heeft met de jaren dat ik poker speelde. Alles lekker kapot relativeren is iets wat je als pokerspeler vanaf de eerste dag probeert onder de knie te krijgen, en bij velen lukt het nooit helemaal. De tweede vraag is dan, of het wel goed is om dingen zo te relativeren dat je ook in het dagelijks leven nauwelijks een verhoogde hartslag krijgt als de brug open staat, je de laatste trein mist of iemand zijn pre-polyfone ringtone door een volle bioscoopzaal laat schallen tijdens de eerste vertoning van de nieuwe Spielberg.

Een klein moment van frustratie? Ergerlijk gelach? Even dollen? In de pokerwereld schuiven we het lekker af op de variance, en daarmee uit. Punt uit. “Ach variance joh”, kreeg ik een keer te horen toen ik met een lekke band midden in de stad stond en mijn maatjes hartelijk konden lachen om mijn vervoersprobleem. Op dat moment pokerde ik nog niet zo lang en zag ik de lol er absoluut niet van in. Ik moest immers nog ruim tien kilometer overbruggen om thuis te komen. Een slaapplaats was echter zo geregeld, en mijn probleem daarmee verholpen. Toch frustreerde het me dat ik een lekke band had, iets wat ik tegenwoordig zo van me af zou laten glijden. Twee jaar enthousiast break-even pokeren later realiseerde ik wel dat het allemaal een stuk makkelijker is als je je niet meer opwindt over dingen waar je eigen invloed nihil is. Zoals azen van koningen verliezen als je preflop alle centjes naar het midden hebt gekregen. Nu had ik als break-even speler beter kunnen klagen over het gebrek aan kwaliteit, maar dat is een hele andere discussie.

Of dit bovenstaande een voorbeeld is van positiever denken of iets kapot relativeren vind ik moeilijk te plaatsen, maar ik weet wel dat ik me er beter bij voel als ik me over dit soort dingen niet meer druk maak. Het is positiever in het opzicht dat mijn humeur niet bepaald wordt door randomness, maar aan de andere kant is het relativeren omdat ik een probleem kleiner maak door het grote plaatje te zien. Het grote plaatje is in alle gevallen ‘het leven’.

Probeer je maar eens druk te maken over een lekke band, of azen tegen koningen, als je daarna een vraag moet beantwoorden die leven of dood tot gevolg kan hebben. Het is wat extreem, maar positiviteit maakt me de mens, daar ben ik van overtuigd. Alhoewel veel mensen dingen zullen afwimpelen alsof het ze niet uitmaakt denk ik dat het in het verdere verloop van de dag wel invloed heeft. Wie begint er nou lekker productief aan zijn werkdag wanneer hij eerst de boze hond van de buren moest afvechten alvorens hij de bus miste en een plaatselijke regenbui vol in zijn snufferd kreeg. Blij zul je er niet van worden, maar minder ook niet als je het van je af zet omdat het omstandigheden zijn waar je invloed minimaal op is. Kan je nagaan hoeveel makkelijker het allemaal wordt op die manier. Even vriendelijk je collega's groeten, attent reageren op nieuws dat je al lang weet en misschien een kopje koffie inschenken voor die mevrouw die nooit veel zegt. Hier maak je meerdere mensen blij mee, en de stille mevrouw zal je misschien nog wel haar nummer willen geven. Als je het lief vraagt natuurlijk.

Dat je blut gaat door poker, in een scheiding raakt, onder een bus komt of bijvoorbeeld een familielid verliest is natuurlijk niet in ditzelfde perspectief te plaatsen. Ga dat ook maar eens binnen een paar minuten relativeren, dan is er echt wat mis met je. Het gaat mij echter om de kleine dingen die ongetwijfeld ook op jou leven invloed hebben. Ik heb mezelf voorgenomen nog minder aanstoot te nemen aan randomness en hopelijk houd ik zo meer tijd over om me druk te maken over dingen die echt belangrijk zijn. Of dit door poker komt of dat het in mijn karakter zit weet ik nog steeds niet. In ieder geval kan ik geniepig lachen als iemand zich weer eens druk maakt over een zeer variantiegevoelige situatie. Om mijn tweede vraag ook maar direct te beantwoorden; Ja, ik vind het fantastisch om dingen te relativeren. Zoals gezegd, sommige dingen passen niet in dat straatje, maar veelal gaat die vlieger wel op.

Tot zo ver mijn filosofische geneuzel, veel plezier in Campione waar de tosti’s ook niet goedkoop schijnen te zien. Ach, schuif ook dat maar af op de variance, en anders kun je het toch weer lekker relativeren? Er zijn slechtere plekken op aarde waar je had kunnen zijn. Ciao, en tot snel!

Comments

  • RayADHD RayADHD

    allemaal filosofische geneuzel, EJ

  • Herrumm Herrumm

    Hahaha Jaccoh

  • zzeddd zzeddd

    Mooi verhaal en instelling, ik leef volgende hetzelfde idee. Heb zelf een keer gevlogen met Easyjet en geen slechte ervaring btw.. Upswing? Smile

Lees 22 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen