10 Vragen aan: Richard ‘Tzen1’ Veenman

10 Vragen aan: Richard ‘Tzen1’ Veenman 0001

In de rubriek ’10 vragen aan’ voelen we pokerspeler aan de tand over tien zeer uiteenlopende onderwerpen. Vandaag is het de beurt aan PokerStars Team Online Richard Veenman.

Richard Veenman is een PokerNews forum regular vanaf het eerste uur, Las Vegas fanaat, Limit Hold'em grinder en feestbeest. Genoeg onderwerpen dus om tien willekeurige vragen over te stellen!

1. Hoe zou je jezelf omschrijven voor mensen die je niet kennen?
Dat is een goeie. Ik grind al vijf jaar limit cashgames op PokerStars en in 2010 ben ik voor Supernova Elite gegaan terwijl ik ook nog een part time job had. De ups en downs hield ik bij in een blog en eind 2010 heeft PokerStars contact met me opgenomen of ik PokerStars Team Online wilde joinen. Ze zochten iemand die limit grindde, en ze willen voor elk type speler iemand hebben die ze vertegenwoordigt. Door middel van mijn blog kan ik communiceren naar mijn fan base, en die wordt altijd goed gelezen. Ik ben geen uithangbord die op tv zijn kunsten laat zien, maar juist iemand die het online laat zien en ook daar is PokerStars in geïnteresseerd wat betreft het aantrekken van spelers.

2. Is het leuk om live te pokeren of is dat voor jou voornamelijk een pijnlijke ervaring?
De switch is natuurlijk altijd even wennen, maar ik vind het nog steeds erg leuk. Toernooien, zowel live als online, zijn altijd heel erg tiltend als ik bust en daarom speel ik die zo min mogelijk. Live cashgames grinden, het liefst in de Bellagio, vind ik nog steeds een geweldige besteding van de dag. Dat is ook zeker wat ik weer ga doen aankomende juni in Las Vegas. Gewoon even lekker zitten en een gesprekje aanknopen met de oude grinders en andere mensen die gewoon in het spelletje geïnteresseerd zijn. Ik zit er wel om geld te verdienen, maar het is meer bijzaak vergeleken met online.

3. Joep van den Bijgaart zei dat Supernova Elite halen best makkelijk was, wat is jouw kijk op de zaak?
Op zich ben ik het helemaal met hem eens, maar het ligt er wel aan welke stakes je beat. Als je $0,01/$0,02 net beat zou ik het niet adviseren, maar voor elke serieuze cashgame grinder zou het niet heel moeilijk moeten zijn. Voor mij was het 28 uur per week pokeren toen ik het haalde, en dat is natuurlijk een vrij relaxt leven. Ik had er nog een baan naast van 24 uur en dan heb je het ineens over een werkweek van 52 uur. En dat dan ook 52 weken lang. Dan is het toch een ander verhaal.

Na de rake wijzigingen van PokerStars zou ik nu zo’n 34 uur per week nodig hebben en als full time baan is dat prima te doen. Als serieuze grinder zou ik zeggen dat het zeker binnen je bereik moet liggen, maar je moet wel altijd nagaan waar je het meeste mee gaat verdienen. Als je met Supernova Elite het meeste kan verdienen moet je dat doen, maar als je op $0,25/$0,50, door profit te grinden, meer kan verdienen moet je daar natuurlijk voor kiezen. Supernova Elite was voor mij een motivatie om gedurende het jaar door te blijven gaan. Omdat het verschil tussen 800.000 VPP’s of 1.000.000 VPP’s zo groot is ga je op een gegeven moment ook niet meer ‘settlen for less’. Het verschil is namelijk $20.000 in bonussen terwijl het verschil tussen 400.000 en 500.000 VPP veel kleiner is. Dat ga je niet laten lopen natuurlijk!

4. Je bent een echte Las Vegas veteraan, vertel daar eens wat meer over en wat was je mooiste herinnering?
Die moet in Vegas blijven he! Mijn mooiste herinnering is waarschijnlijk dat we twee avonden achter elkaar mijn verjaardag vierden. We waren met zes vrienden, en het was geen pokertrip, puur om te stappen. Op dat moment waren we in zeven dagen tijd vijf keer wezen stappen. Dinsdag was ik jarig en maandag zijn we toen naar de XS gegaan. Het dak ging eraf en we hadden een tafel vooraan aan de dansvloer. Kost dat? Dat kostte ons $1.800 omdat het niet super druk was, want normaal gesproken kost zo’n tafel $4.000. Naast ons zaten gasten die wel die $4.000 hadden betaald, en ze waren maar met z’n drieën. Dan heb je ongeveer een idee hoeveel drank die gasten over hadden! We waren flessen champagne naar het binnen aan het werken, de glazen waren overbodig. Die gasten hadden een internetbedrijfje, ik weet niet meer precies wat het was, maar het was één van de grootste travel websites ter wereld. Die gasten hadden gewoon echt geld teveel. Dan heb je dus leuke gesprekken, ben je in goed vrouwelijk gezelschap en heb je geweldige avond. En dat was dus de eerste avond waarop we mijn verjaardag vierden. De tweede avond gingen we naar de Pure en daar werden we ‘a la Frank Op de Woerd’ al kotsend de club uit gegooid (lacht). Iets waar ik niet heel erg trots op ben, maar dat was gewoon compleet comazuipen met je maten in een supersfeer. Iedereen kwam ook op andere tijden thuis en had de mooiste verhalen. Die details kunnen we beter achterwege laten!

In 2004 kwam ik voor het eerst in Las Vegas, ruim voor de pokerboom, en dat was het eerste wat ik deed toen ik 21 werd. Ik had al afgesproken om met mijn vader en mijn beste maatje naar Las Vegas te gaan. Aankomende zomer wordt het mijn elfde keer. De eerste twee jaar heb ik niet eens gepokerd, misschien een keer een uurtje Seven Card Stud ergens. Toen de pokerboom in Nederland toesloeg zijn we er vol ingestapt.

5. Als iemand voor het eerst naar Vegas besloot te gaan deze zomer met een budget van $5.000, wat zou je dan aanraden qua feestjes, verblijf en poker?
$700 voor een vliegticket, dan houdt je nog $4.300 over. Dan zou ik het allergoedkoopste hotel op de Strip nemen zodat je helemaal lam nog naar huis kan lopen. Een hotel als Circus Circus, Riviera, Flamingo of Tropicana moet je nemen, want daar kun je echt op besparen. De eerste keer Vegas moet je gewoon niet slapen. Vier uur per nacht slapen is meer dan voldoende. Je moet gewoon vol gas gaan. Je zou maximaal tien dagen moeten gaan, al is dat zelfs al lang. Als je echt een pokerspeler bent zou ik een Venetian Deepstack toernooi meepikken om de sfeer van zo’n toernooi te proeven. Dat zijn toernooien met een buy-in van tussen de $300 en $500 met een goede structuur. Dat is nog te behappen van die $5.000 bankroll. Je moet ook een beetje gokken, misschien een keer craps proberen of zo. Laten we daar $300 voor rekenen, en dan twee ruggen in een paar goede stapavonden stoppen! (lacht) Dan moet je zeker weten naar de XS in de Encore, Tao in de Venetian en Tryst in de Wynn. Die drie zou ik niet willen missen. Iedereen heeft een andere voorkeur vanwege epische nachten die je ergens hebt beleefd en een club als Pure heeft voor mij vooral hele mooie herinneringen in plaats van dat het een hele vette club is. Maar ik stond daar dus tijdens de birthday party van Nicky Hilton en later ook nog die van Mariah Carey met 5.000 schreeuwende Amerikanen. Die twee avonden waren binnen één week en dat vergeet ik echt never nooit meer. Verder moet je natuurlijk lekker sushi eten bij Sushi Fever of Naked Fish en naar een goed steak house zoals N9NE in de Palms. En je moet nog $300 overhouden voor een helikopter vlucht over de Grand Canyon en minimaal één avondje in de Rhino eindigen.

6. Veel pokerspelers worstelen met een gezonde levensstijl, wat is de oplossing volgens jou?
Dat vind ik een goeie. In de laatste vijf maanden ben ik drie keer gestart met een gezond leven en ik moet zeggen dat ik er niet echt in kan komen. De beste manier van gezond leven is single zijn. Dan heb je A meer tijd en B meer motivatie om te sporten omdat je vrouwen moet versieren. Daar staat tegenover dat je met een vriendin wel lekker kan genieten van het leven. Je moet iets vinden wat je leuk vind zodat je in ieder geval aan sport kan doen. Je moet een goede balans vinden in je eetpatroon, en de sleutel om af te vallen vind ik makkelijker te vinden dan de sleutel om gezond te leven. Ik denk dat het al misgegaan is in mijn opvoeding! (lacht)

7. Wat ga je doen als je later rijk bent?
Eum, sporten? Ik zou vreemd genoeg hier blijven wonen, veel op vakantie gaan en vrienden meenemen. Met vrienden leuke dingen doen, daar komt het op neer. Ik ben niet rijk, maar ik neem wel een maatje mee naar Vegas omdat ik hem de stad wil laten zien. Dat is eigenlijk het leukste wat er is. Je hoeft je geld niet te verdelen onder je vrienden, maar je kunt wel leuke dingen met ze doen. Verder wil ik gewoon een zo relaxt mogelijk leven lijden, en daarnaast ook nog blijven pokeren. Niet die-hard, maar gewoon omdat ik het leuk vindt als hobby.

8. Waar kun je echt niet zonder als je op reis bent, en waarom?
Eten. Ik hou echt van lekker eten. En het lekkerste als je op reis bent is gezelligheid, al klinkt dat natuurlijk wel weer heel Nederlands. Ik ben niet zo van in mijn eentje op reis gaan, al kun je natuurlijk wel leuke mensen onderweg tegenkomen. Ik heb geen telefoon of internet nodig, maar gewoon vrienden om me heen. De rest maakt me allemaal niet zoveel uit, al zou ik mijn vriendin natuurlijk niet heel lang kunnen missen.

9. Voor hoeveel zou je een weddenschap aangaan (hoeveel zou je zelf riskeren/eventuele odds) waarin je 2 miljoen VPP op een jaar moest halen terwijl je winstgevend moet blijven spelen en hoe zou je dit aanpakken?
Hoe ik het zou aanpakken; ik zou $2/$4 en $3/$6 6-max Limit Hold’em gaan grinden, omdat dat iets is wat ik beat. Dat betekent voor twee miljoen VPP wel ongeveer 60 uur poker in de week. Dat is een hoop, maar je gaat er ook een hoop geld mee verdienen. Zoiets zou ik alleen maar doen als ik een hoop kan verdienen, en dat betekent dat ik er ook een hoop tegenover moet zetten. Als ik iemand zo gek zou vinden zou ik er een ton van mijn eigen geld op willen zetten en het niet voor minder doen dan 4:1. Ik ga er dan vanuit dat ik net iets beter dan break even speel en met de propbet erbij verdien ik dan zo’n $650.000 in een jaar. Dat verdien ik nu niet!

10. Hoe denk je dat de toekomst van het Nederlandse poker eruit gaat zien?
Ik hoop op een gereguleerde markt, al denk ik dat de hosanna stemming die sommige mensen daarover hebben een beetje misplaatst is. Nu heb je een niet gereguleerde markt waar misschien 1% belasting betaald en 99% nog steeds speelt omdat hij geen belasting hoeft te betalen. Als je het reguleert betaalt ineens 100% belasting en zou je best nog wel eens kans hebben dat heel veel mensen daardoor niet meer kunnen spelen omdat ze 30% moeten afdragen. Of het dus voor iedereen beter is weet ik niet. Het goede daarvan is wel dat er advertenties geplaatst kunnen worden om mensen naar de sites te trekken. Zelf probeer ik er ook aan bij te dragen door zo open mogelijk te vertellen hoe het leven van een online grinder is en mensen te laten zien dat je ook op die manier geld kunt verdienen.

Comments

 • Tzen Tzen

  Mike85 schreef

  Tzen schreef

  zzeddd schreef

  Tzen, werk je nu eigenlijk nog (naast het poker) of niet meer? Je antwoorden lijken te suggereren van niet, maar ik dacht altijd dat je zweerde bij de combinatie vaste parttime baan & poker.

  Ja ik werk nog part-time. 2M VPPs in 1 jaar is dus ook niet echt iets haalbaars, maar ik heb de vragen niet verzonnen Wink Vind de combinatie nog steeds super al wringt het wel de laatste tijd op me werk Sad Luxe problemen in ieder geval maar zal toch een keer een keuze moeten maken.

  Welke baan verdien je t meest?

  Poker, zowel per uur als in totaal.

 • [user211377] [user211377]

  Tzen schreef

  zzeddd schreef

  Tzen, werk je nu eigenlijk nog (naast het poker) of niet meer? Je antwoorden lijken te suggereren van niet, maar ik dacht altijd dat je zweerde bij de combinatie vaste parttime baan & poker.

  Ja ik werk nog part-time. 2M VPPs in 1 jaar is dus ook niet echt iets haalbaars, maar ik heb de vragen niet verzonnen Wink Vind de combinatie nog steeds super al wringt het wel de laatste tijd op me werk Sad Luxe problemen in ieder geval maar zal toch een keer een keuze moeten maken.

  Welke baan verdien je t meest?

 • [user78547] [user78547]

Lees 46 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen