10 Vragen aan: Paul Valkenburg

10 Vragen aan: Paul Valkenburg 0001

In de rubriek ’10 vragen aan’ voelen we pokerspelers aan de tand over tien zeer uiteenlopende onderwerpen. Vandaag is het de beurt aan Paul Valkenburg.

Sinds jaar en dag wordt hij gesponsord door Unibet en als grootste succes kopte hij een toernooi, georganiseerd door zijn sponsor, binnen in 2010. De Unibet Open in Londen leverde Valkenburg ruim een ton ponden op en staat tot op heden genoteerd als zijn beste resultaat. De Brabantse Bourgondiër legt verder vaak online een kaartje en leeft het leven in Toscane waar hij momenteel woonachtig is. Met de Unibet Open in Parijs net achter de rug werd het weer eens tijd hem een aantal willekeurige vragen te stellen.

1. Ben je cynisch geboren of geworden door de pokerwereld?
De eerste, pak 'm beet, dertien jaar van mijn leven was ik een lief menneke hoor. Maar ja, tegen die tijd kom je er toch zo langzamerhand achter dat de 'grote mensen' verre van alwetend zijn. Dat de meesten eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Dan zit er natuurlijk weinig anders op dan op z'n tijd lekker cynisch uit de hoek komen. Puur om het draaglijk te houden zeg maar. Zie het als transpireren, dat je ook nodig hebt om niet oververhit te raken. Nou, cynisme heeft eenzelfde functie, alleen is het niet de zon die de trigger vormt maar onnozelheid.

2. Dat hele live gepoker waar je wel eens aan meedoet, is dat niet pijn lijden tot en met voor een online speler zoals jij, of haal je er nog wat plezier uit?
Tuurlijk, als ik aan zo'n tafel zit vraag ik me weleens af waar ik in godsnaam mee bezig ben. Het is traag en gezien het beperkte aantal handen is de geluksfactor groot. Toch heb ik het op die tripjes doorgaans uitstekend naar de zin. Een leuke locatie en goed gezelschap doen veel. Bovendien valt er met een beetje mazzel natuurlijk vaak een aardige pepernoot op te rapen. Maar eerlijk is eerlijk, als ik m'n dagen zou moeten slijten in Namen of Amnéville zou de zin snel over zijn. Poker is best leuk, maar niet zó leuk.

3. Hoe is het eigenlijk met die andere mannen van het, voormalige, groene team, spreek je ze nog?
We wonen natuurlijk enorm verspreid, maar zo af en toe komen we elkaar nog wel eens tegen op het livecircuit. Los daarvan biedt Facebook uitkomst. Daniël speelt tegenwoordig papa, Huub is modemagnaat in wording en Marco en Tim trekken nog steeds hun baantjes in Praag.

4. Voor welke avond in Las Vegas schaam je je het meest?
Dat heeft een te hoog Tina-gehalte. Sla ik even over.

5. Wat is het leukste van je levensstijl en zou je die aan anderen kunnen aanraden?
Verreweg het leukste aan het bestaan als pokerspeler is de vrijheid. Het lekker iedere dag zelf bepalen wat er op het programma staat. Beetje klikken? Prima. Helemaal naar de tyfus op dinsdagavond? Nog beter. Het enige waar je voor moet zorgen is dat er af en toe wat centen binnensijpelen, maar dat is gelukkig helemaal niet zo lastig. Of het iets voor anderen is kan ik moeilijk inschatten. Er zijn genoeg van die zekerheidszoekers die het vreselijk zouden vinden. Ik vind die relatieve onzekerheid in het leven juist prachtig. Blijft er wat te raden over.

6. Je hebt in Praag en Valencia gewoond en zit nu in Florence, leg uit en what's next?
Je moet het wel een beetje spannend houden natuurlijk. Sommige pokerspelers leiden een ontzettend eendimensionaal bestaan; dom klikken vanaf dezelfde vierkante meter. Daar heb ik dus geen zin in. En tja, what's next... Ik heb sinds enige tijd een Zweedse vriendin, dus wellicht dat ik nog een keer die kant op ga.

7. Mits je het lui zijn verleert, zit er dan een carrière als schrijver in?
Ik zie het best zitten. Mijn luiheid is juist m'n grootste asset! Al die ogenschijnlijk verspilde tijd gebruik ik om te observeren en creatieve gedachten de vrije loop te laten. Ik kan me voorstellen dat het er niet altijd zo uitziet, maar geloof me, het gaat ontzettend tekeer in die hersenpan...(lacht). Bovendien, er hoeft toch niet iedere maand iets nieuws te verschijnen? Als ik ga schrijven is het voor de voldoening, niet voor het geld.

8. Wat is dat toch met die Brabantse trots, leg dat eens uit.
Ik houd niet van dat woord, in geografische context althans. Dat heeft Rita voorgoed verpest met die tokkieclub van haar. Content ben ik wel. Nergens zo gezellig als in Brabant hè. Bekske koffie, kuukske, worstenbroodje, pepke bier. Moi man.

9. Kun je nog steeds van iedereen winnen met toepen? En waar zit dat grote skillverschil?
Je doelt op pottoepen neem ik aan? Het probleem is dat ik mijn eigen 'markt' om zeep geholpen heb. Het is een keer redelijk uit de hand gelopen qua bedragen en sindsdien heb ik eigenlijk niemand meer bereid gevonden te spelen. Voor de grote knikkers althans.

10. Hoe lang ga je dit leven nog volhouden?
Ik blijf nog wel even aanrommelen denk ik. Financieel gaat 't voor de wind en ik vermaak me nog uitstekend. Maar goed, kijk niet raar op als ik op relatief korte termijn de pen ter hand neem. Geld is ook niet alles natuurlijk.

LEES MEER

Gerelateerde Toernooien

Gerelateerde Spelers

Comments

 • GeorgeLuz GeorgeLuz

  TheGreenKidd schreef

  Ik mis 1 ding in dit interview..

  PICS VAN ZIJN ZWEEDSE VRIENDIN!

  verder .. altijd lache om die gozer te horen praten.

 • TheGreenKidd TheGreenKidd

  Ik mis 1 ding in dit interview..

  PICS VAN ZIJN ZWEEDSE VRIENDIN!

  verder .. altijd lache om die gozer te horen praten.

 • DBLLpoker DBLLpoker

  Hij een vriendin...?

Lees 12 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook