Interview Danny Kashti over PokerStars Mobile

Interview Danny Kashti over PokerStars Mobile

PokerStars was al de grootste pokerroom ter wereld maar lijkt niet stil te zitten. Nog dagelijks wordt de software geüpdate en onlangs lanceerden ze de PokerStars Mobile App voor iOS en Android apparaten. De lancering ging niet onopgemerkt, het was frontpage nieuws voor alle pokerwebsites in de wereld en duizenden spelers probeerden het uit. De applicatie is zo populair dat hij in de App store zelfs plaats nummer 54 in neemt in de lijst met meest populaire iPad apps met een gemiddelde waardering van vier en een halve ster in de Nederlandse Appstore. Wij spraken met Danny Kashti die bij PokerStars Head of Mobile is en in die rol verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de mobiele app.

Wanneer zijn jullie begonnen met het ontwikkelen van de mobiele cliënt?
Richting het einde van 2010 zijn we al begonnen met het testen. Het is een lang traject geweest omdat we wilden dat het eindproduct aan de hoge eisen zou voldoen die de desktop cliënt heeft gezet. Uiteraard zijn we nog niet klaar nu de eerste versie uit is. Het is een voortdurend project, we blijven de software verbeteren en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Maar de basis moest goed zijn en daar zijn we nu van overtuigd.

Er is een nieuw lobby systeem die behoorlijk afwijkt van de desktop cliënt. Hoe is die tot stand gekomen?
Toen we de mobile cliënt ontwikkelden probeerden we niet enkel aanpassingen te doen aan de desktopcliënt om er een mobiel te gebruiken versie van te maken. We zijn echt weer helemaal overnieuw begonnen, een bottom-up aanpak dus. We zochten een interface bij een functionaliteit geschikt voor mobiele apparaten en die week fundamenteel af van wat we al hadden. We zochten een vorm bij de manier waarop mensen pokeren als ze hun tablet of telefoon pakken en dat is anders dan mensen die achter hun pc of laptop kruipen. Het moest simpel zijn, straight-forward. Daarom hebben we ook de 'play now button', we zochten manieren om mensen direct te laten spelen want dat is wat ze willen. We proberen zo dicht mogelijk bij het echte poker te blijven onderwijl we een meer mobile gaming aanpak aanbieden nu. We zijn een pokerbedrijf en maken onze software voor pokerspelers maar we hebben er wel voor gezorgd dat het “fun” is, en snel.

Interview Danny Kashti over PokerStars Mobile 101
De 'Play Now' knop bij het opstarten

Zoals gezegd wijkt de mobiele cliënt qua lobby sterk af van de desktop cliënt. Gaat de desktop cliënt in de toekomst er meer uitzien als de mobiele cliënt?
Ik kan uiteraard geen uitspraken doen over de plannen die we voor onze verschillende producten hebben. Maar ik kan wel zeggen dat de ontwikkeling niet stil zit en er dingen aankomen die veel mensen gaan verrassen. Er komen heel spannende dingen aan.

Is de mobiele cliënt meer voor de casual speler dan voor de diehard grinder?
Ik zou niet zeggen dat de app meer voor de casual speler is. Toen we de software ontwikkelden hebben we alle verschillende use cases bekeken. De “play now button” is jouw snelle toegang tot een tafel waar je direct kan spelen en dus inderdaad meer geschikt voor de casual gamer. Maar je kan ook multitablen, tot vijf tafels tegelijkertijd als je op de iPad speelt en vier als je op de iPhone speelt, en dat is juist meer voor de grinder. We hebben dus goed nagedacht hoe mensen met verschillende aanpak de software willen gebruiken en hebben geprobeerd ze allemaal gemakkelijk overweg te kunnen laten gaan met de app - het is dus zeker niet alleen voor de casualgamer. Sterker nog, als we kijken naar de statistieken in de eerste week na lancering, zien we juist heel veel multitablende spelers. Multitablen is dan ook heel gemakkelijk, met een enkele swipe ga je naar een andere tafel. De autoswitch functie maakt het zelfs nog gemakkelijker en meer en meer mensen proberen het.

Interview Danny Kashti over PokerStars Mobile 102
Je kan tot 5 tafels tegelijkertijd spelen op de iPad cliënt

Streven jullie er naar om de mobiele en desktop cliënt helemaal gelijk aan elkaar te maken qua functionaliteit?
Ik denk niet dat het doel is om ze helemaal honderd procent gelijk te krijgen. Wel willen we zoveel mogelijke features aanbieden aan mobiele gebruikers. Sommige features werken gewoon beter op de desktopclient, terwijl andere misschien beter werken op de mobiele cliënts. Er zitten nog heel veel nieuwe features aan te komen maar het is een proces dat tijd kost. Uiteindelijk verwacht ik dat het merendeel van de features die de desktop cliënt kent, ook op de mobiele cliënt komen.

Eén van de eerste vragen op ons forum was of ze dan zouden spelen tegen alle spelers, of alleen tegen mobiele spelers. Is het ooit aan de orde geweest om de spelersgroepen van elkaar te scheiden?
Er is maar een antwoord en die is heel duidelijk: mobiele gebruikers en desktop gebruikers delen de tafels. Ik denk niet dat het zinnig is om een onderscheid te maken daarin want je kan bijvoorbeeld ook met je laptop onderweg zijn met een 3G stick er in. Een tweedeling maken is dan ook lastig dus voor nu is het dan ook het plan om de twee gebruikersgroepen altijd in een pool te hebben. We letten heel nauwkeurig op alle gegevens aangaande disconnecten op dit moment. We raden altijd aan om Wifi te gebruiken in plaats van 3G omdat Wifi stabieler is dan 3G. Maar als we de gegevens van de afgelopen maand bekijken dan is er geen duidelijke indicatie dat mobiele gebruikers veel meer disconnecten dan anderen.

Zoom poker komt er aan. Wij hebben het getest op de mobiele cliënt en het werkt enorm goed. Is dat een van jullie grote sellingpoints voor de mobiele versie van PokerStars?
De Zoom poker optie zat al ingebakken in de mobiele versie van de Italiaanse software. In februari kwam daar de Engelse versie voor het Verenigd Koninkrijk bij en anderhalve week geleden zijn we globaal van start gegaan. Frankrijk was net iets later maar is inmiddels ook gereleased. De mobiele versie is enorm populair, het gebruik is echt booming. Zoom poker komt er binnenkort aan op de mobiele apparaten en we verwachten dat het dan helemaal storm gaat lopen. Voor de zomer moet het zo ver zijn.

Zoom is echt een goed product, het is zo snel en je krijgt zoveel actie dus het is de perfecte match met mobile gaming denk ik. Ik denk dat Zoom poker enorm populair gaat worden op mobiele apparaten. Je zit in de wachtkamer bij de dokter of staat te wachten op de bus, tijd voor actie en je kan die direct krijgen met Zoom. En dat zien we ook in onze statistieken, als het lunchpauze is in delen van de wereld dan stijgt het gebruik exponentieel. Trouwens, in de eerste weken zien we dat vooral Sit & Go's enorm populair zijn onder mobiele gebruikers. Het is dus misschien niet de meest belangrijke optie, maar het is zeker één van de sellingpoints voor onze mobiele app.

Interview Danny Kashti over PokerStars Mobile 103
Nog voor de zomer moet je Zoom Poker kunnen spelen op je mobiele apparaat

Zijn er al statistieken beschikbaar over het gebruik, of houden jullie die nog even voor je?
Op dit moment publiceren we nog geen gegevens maar dat zullen we wel doen in de toekomst. Maar ik kan je dit zeggen; het aantal downloads en de cijfers over het gebruik overtreffen al onze verwachtingen. We zijn heel erg blij met hoe de lancering verlopen is (lacht, red.).

Interview Danny Kashti over PokerStars Mobile 104
Ook de Franse cliënt is inmiddels gelanceerd


De launch van de mobiele app is goed opgepakt in de pokerwereld. Iedere website heeft er een artikel over gehad en de geïnteresseerde pokerspeler weet inmiddels dat je op je mobiele apparaat voor echt geld kan spelen. Maar komt er ook een grotere promotie zodat ook mensen die geen pokerwebsites lezen weten dat het inmiddels kan?
Onze lancering kent verschillende fases met diverse marketing strategieën. De eerste feedback is extreem positief en dat was enorm belangrijk voor ons. Volgende fases gaan volgen en een grotere marketingcampagne, gericht op een andere doelgroep, mag je zeker verwachten in de toekomst.

Wat ondersteunen jullie momenteel en wat komt er nog aan?
We hebben op dit moment ondersteuning voor iOS waarbij je dus kan spelen op de iPhone 3Gs, iPhone 4 en iPhone 4S, de iPad 1, 2 en de nieuwe iPad en de vierde generatie iPod Touch. En Android ondersteunen we, zowel telefoons als tablets. De applicatie is momenteel niet te vinden in Google Play (voorheen Android Market) maar is beschikbaar via de PokerStars mobiele site (PokerStars.com/Mobile). De toelatingseisen van Google wijken af van die van Apple en we zijn nog niet toegelaten tot de algemene online winkel.

Wat andere platformen betreft... We hebben net enkel Nokia Lumia's 800 gekocht en kijken er naar; Windows Mobile is absoluut een mooi platform. Het PokerStars Mobile project is pas net van start, we zijn nog lang niet klaar. We zijn het mobiele tijdperk ingegaan, daar geloven we heilig in. We zitten nu nog in de eerste fase dus je mag er vanuit gaan dat we nog veel verder gaan met de ontwikkeling van onze mobiele cliënt. Niet alleen qua functionaliteiten maar ook naar platformen waar het op draait. We willen ons niet beperken tot iOS en Android en willen ons product in de toekomst kunnen aanbieden aan alle klanten, welk platform of apparaat ze dan ook gebruiken.

Comments

  • Nejra Nejra

    Care? Hoeft toch eventueel alleen mogelijk bubble te weten?

  • [user219690] [user219690]

    Als ik met een tournooi bezig ben, kan ik niet kijken op welke plaats ik sta.

  • Webjoker Webjoker

    Als het goed is is Zoom nu beschikbaar op Android.

Lees 13 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen