Rechtbank Haarlem doet uitspraak inzake proefprocedure

Een grote groep pokerspelers heeft via VMX Taxand een proefprocedure aangespannen tegen de Belastingdienst inzake (het betalen van) kansspelbelasting. Deze proefprocedure is al langere tijd bezig, maar dinsdag kwam er, naar schijnt, eindelijk eens goed nieuws naar buiten. Alle deelnemers van de proefprocedure ontvingen dinsdag een brief van VMW Taxand met daarin de uitspraak die gedaan is door de Rechtbank Haarlem.

Eén van de spelers die hierbij betrokken is, Daan "krul" Slütter, deelde het nieuws via het forum van PokerInfo en de reacties zijn positief, al heerst er natuurlijk nog steeds veel onduidelijkheid. Zo komt er nog een tweede uitspraak door de Rechtbank in Den Haag en zal de Belastingdienst zich niet zomaar neerleggen bij de uitspraken. Hieronder kun je de brief lezen:

Update proefprocedure: uitspraak door de Rechtbank Haarlem

29 mei 2012

Beste deelnemers aan de proefprocedure,

De Rechtbank Haarlem heeft uitspraak gedaan in één van de twee procedures binnen de Fiscale Pokerprocedure. Deze uitspraak is lang verwacht en is zeer gunstig. Helaas zijn we door de Rechtbank niet op alle aangevoerde punten in het gelijk gesteld en zullen we hoger beroep moeten aantekenen. Niettemin is de uitspraak zeer gunstig omdat de Rechtbank heeft bevestigd dat zowel bij deelname aan live toernooien als online poker bij aanbieders binnen de Europese Unie geen kansspelbelasting is verschuldigd. Tevens heeft de Rechtbank bevestigd dat geen boete kan worden opgelegd.

Hieronder geven wij een samenvatting van het oordeel van de Rechtbank.

Wij zullen op korte termijn in overleg met de belanghebbende in deze procedure en het bestuur van de Stichting Fiscale Pokerprocedure de te voeren strategie bepalen. We zullen jullie uiteraard op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

Mochten jullie in de tussentijd vragen hebben over de gevolgen en de verdere verloop van de procedure, dan horen we dit uiteraard graag.

De tweede uitspraak in de proefprocedure van de Rechtbank Den Haag moet nog plaatsvinden. De Rechtbank heeft dit echter uitgesteld voor een periode van max. 6 weken. Ook deze uitspraak zullen we door middel van een update met jullie delen.

Met vriendelijk groet,

VMW Taxand N.V.

Executive summary:

• De Rechtbank wijst ons beroep op het vrije verkeer van dienstverlening binnen de Europese Unie toe. Dit betekent dat er geen kansspelbelasting geheven kan worden over prijzen uit live toernooien én winsten uit online poker georganiseerd door aanbieders binnen de Europese Unie.

• De Rechtbank wijst ons beroep op de vrijheid van kapitaalverkeer af. Dit betekent dat over prijzen uit live toernooien en online poker georganiseerd door aanbieders buiten de Europese Unie nog wel kansspelbelasting kan worden geheven.

• De Rechtbank oordeelt dat de heffing van kansspelbelasting (en met name het ontbreken van verliesverrekening over de maanden heen) niet in strijd is met het eigendomsrecht van artikel 1 Eerste Protocol EVRM omdat er volgens de rechter geen sprake is van een buitensporige last.

• Gelet op het bovenstaande is een beroep op de vrijstelling ter voorkoming van dubbele belasting alleen nog relevant voor prijzen (winsten) behaald buiten de Europese Unie. Er kan volgens de Rechtbank een beroep worden gedaan op de vrijstelling wanneer in het buitenland de prijs in de belastingheffing wordt betrokken. De bewijslast rust echter op de speler en de onderworpenheid moet met een officieel document van de buitenlandse fiscus worden aangetoond.

• De Rechtbank oordeelt dat de kansspelbelasting alleen kan worden verrekend indien de opbrengsten uit poker in box I worden belast als winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden.

• De Rechtbank is van mening dat de boete op basis van het verkeerde wetsartikel is opgelegd. De boete wordt derhalve vernietigd. De rechter geeft geen oordeel over de vraag of er sprake is van een pleitbaar standpunt. Echter, de Rechtbank merkt wel letterlijk op dat moet worden toegegeven dat uit de uitspraak van de staatssecretaris over wanneer er sprake is van een binnenlands of buitenlands kansspel, ook de conclusie kan worden getrokken die wij voorstaan. Hiermee zegt de rechter naar onze mening in feite dat dit een pleitbaar standpunt is. Dit pleitbare standpunt wordt tevens bevestigd doordat de Rechtbank opnieuw oordeelt dat de heffing van KSB in strijd is met Europees recht.

Comments

 • PervKitteh PervKitteh

  Zucht. Oke thanks RCK

 • Rock-City-King Rock-City-King

  Moet nog een hoger beroep komen

 • PervKitteh PervKitteh

  • De Rechtbank wijst ons beroep op het vrije verkeer van dienstverlening binnen de Europese Unie toe. Dit betekent dat er geen kansspelbelasting geheven kan worden over prijzen uit live toernooien én winsten uit online poker georganiseerd door aanbieders binnen de Europese Unie.

  Deze uitspraak staat nog steeds toch? Deze is nog niet herzien?

Lees 53 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen