10 Vragen aan: Riekus Wijermars

10 Vragen aan: Riekus Wijermars

Lees ook:

In de rubriek ’10 vragen aan’ voelen we pokerspelers aan de tand over tien zeer uiteenlopende onderwerpen. Vandaag is het de beurt aan Riekus Wijermars.

In zijn paspoort staat Riekus Hein Wijermars maar zijn roepnaam is 'Rien'. In de pokerwereld kent iedereen hem echter gewoon als 'Riekus' en als je je stack er in ramt als overbet dan noemen sommigen dat nog steeds 'Riekussen'. Riekus registreerde zich eind 2007 op PokerNews.nl toen het met zijn bankroll en zelfvertrouwen helemaal goed ging. Toch kreeg hij de nodige kritiek te verwerken en werd er soms lacherig gedaan over zijn af en toe overdreven losse speelstijl. We zijn inmiddels vijf jaar verder en Wijermars heeft zijn gezicht sindsdien laten zien op de grootste toernooien ter wereld met onder andere de PCA en het WSOP Main Event vorig jaar. Wij vuren deze week tien vragen af op "onze eigen" Riekus Wijermars.

Vorig jaar cashte je in het Main Event van de WSOP. Waarom zit je nu nog gewoon thuis?
Vorig jaar was ik er dus wel heen geweest maar had ik eigenlijk al een beetje twijfels vanwege de belastingen en alle kosten. Toen had ik me echter via Full Tilt gekwalificeerd dus toen kreeg ik mijn hotelkamer erbij én ik zou een seat krijgen voor dit jaar als ik zou cashen. In principe ben ik dus $10.000 misgelopen ja doordat ze nu down zijn, maar voor de rest heb ik er bijna niks op staan gelukkig. Eerder speelde ik wel, maar een paar maanden voordat het onderuit ging speelde ik er al bijna niet meer. Dat geld heb ik er dus gelukkig wel op tijd vanaf gehaald.

Dit jaar was het plan om wat voor school te gaan doen en ik heb al een aantal andere vakantie gepland dus dit jaar maar niet. Het komt vast nog wel een keer hoor. Ik heb dit jaar wel kwalificatie toernooien gespeeld voor EPT's maar dat liep slecht. Ik heb wel een Unibet Open gespeeld maar voor een EPT of WSOP ga ik me niet inkopen ofzo, dat vind ik net wat te duur.

10 Vragen aan: Riekus Wijermars 101
Riekus in het World Series of Poker 2011 Main Event

Waar ga je dan heen op vakantie?
Ik ga met vrienden halverwege juli twee weken road-trippen door Oost-Europa. We gaan een oude auto kopen en dan zien we wel. En 15 augustus, als ik het goed heb, gaan we met wat mensen van het forum naar die Estrellas Poker Tour (Barcelona, red.). Er is dan ook een EPT maar daarvoor moet ik nog even kijken, eens kijken of kwalificeren lukt. Je kan daar ook niet online spelen trouwens dus dat is ook lastig. Er gaan heel wat mensen van het forum heen, ik denk wel meer dan 12 volgens mij. Daar zitten we dan gewoon in een appartement, dus dat is wel prima en een stuk goedkoper dan een hotel.

Dit jaar dus niet in Las Vegas, beviel het wel eigenlijk vorig jaar?
Het is wel een aparte stad moet ik zeggen. Ik was in mijn eentje dus dat was wel wat minder maar ik vond het wel een mooie ervaring. Het stappen was wel mooi en het is fijn dat je overal kan pokeren. In Vegas kan je gewoon 24 uur per dag ergens gaan pokeren. Je kan overdag gewoon cashgamen als je wilt, dat is wel heel relaxt. Het is wel een beetje té warm daar soms, maar altijd nog beter dan in Nederland in de regen zitten natuurlijk.

Alle kritiek in het begin op PokerNews, heeft dat ervoor gezorgd dat je je nog meer op het spel hebt toegelegd?
Ik heb wel gekeken waarom ik kritiek kreeg en de handen waar veel kritiek op kwam heb ik nog beter bekeken. Laatst heb ik toevallig, ik weet niet eens meer precies waarom maar er werden wat topics gebumpt op het forum, nog wat handjes van vroeger van mezelf gezien. Maar iedereen die ik spreek die oude handjes van zichzelf terug ziet vindt zichzelf belachelijk slecht spelen. Hoe ik toen speelde was blijkbaar al winnend genoeg dus ik had toen het idee dat het allemaal wel goed was natuurlijk.

Ik zie nu ook nog wel eens mensen op het forum, die spelen dan al zo lang en die begrijpen er nog steeds niet zoveel van. Ik ken nu best wel veel mensen in de pokerwereld dus ik zie dat het allemaal wel wat anders. Ik kan makkelijk de fouten onderscheiden die ik gemaakt heb, maar iemand die niet zo veel ervaring heeft kan je het ook niet kwalijk nemen. Ik ken nu ook nog wel mensen die niet zo fanatiek spelen, die spelen gewoon af en toe, en die maken wel fouten waarvan ik denk 'Hoe kan je dat doen?'. Maar dat is gewoon een gebrek aan ervaring dus iedereen loopt een beetje dezelfde stadia door.

Een variant op kill-fuck-marry: je hebt Jennifer Harman, Annie Duke en Kathy Liebert voor je staan en met eentje moet je Heads-Up spelen voor €10.000, met eentje moet je trouwen en eentje mag je uit de weg ruimen. Wat is je verdeling en waarom?
Ik ken ze allemaal niet zo heel goed maar volgens mij is van die drie Jennifer Harman het beste. Ik meen dat die Kathy Liebert een beetje een monster is qua uiterlijk en wie was die laatste ook alweer? Annie Duke? Over haar speelstijl weet ik niet zoveel maar er is veel gezeur omtrent haar geweest geloof ik. Ik weet niet hoe goed Kathy Liebert is, ze heeft natuurlijk genoeg gewonnen maar ik heb ook wel gehoord dat ze niet zo heel goed is. Tegen Harman zou ik in ieder geval niet Heads-Up spelen en Annie Duke zou je natuurlijk gewoon uit de weg moeten ruimen dus dan wordt het gemakkelijk. Kathy Liebert Heads-Up spelen dus en trouwen dan maar met Jennifer Harman.

Welke Nederlandse speler gun jij het meeste een sponsor contract?
Iemand die nog geen contract heeft dus? Hmm, laat me nadenken. Dit vind ik wel een lastige om te zeggen hoor, er zijn ook meerdere dingen waar ze naar kijken. Paul Berende misschien, of Daniel Reijmer. Berende zit wel echt helemaal in het circuit, ook live enzo. Het moet wel iemand zijn die ook een beetje een verhaal kan vertellen natuurlijk. Paul Berende zou wel een goede zijn op zich, die komt wel vaak in de media.

10 Vragen aan: Riekus Wijermars 102
Riekus tijdens het WSOP 2011 Main Event naast 2012 bracelet winnaar Brent Hanks

Ga je op verjaardagen nog over poker in discussie? Wat is het meest frustrerende dat mensen je vragen over poker?
Het gaat er nog wel redelijk vaak over maar ik ken dan ook wel redelijk wat pokerspelers. Het komt heel vaak naar voren, ook met mensen die niet pokeren. Als mensen vragen wat voor een studie ik doe dan gaat het al snel over poker. Je komt al snel op 'Ik heb studievertraging' en als ze vragen waardoor dat komt dan ben je er al.

Ik vind het nooit zo heel erg om er over te praten maar het hoeft van mij ook niet echt, ik heb het er al zo vaak over. Het meest frustrerend zijn mensen die super onwetend zijn. Die vragen dan bijvoorbeeld 'Heb je überhaupt wel winst gemaakt met het spelletje?' als je net vertelt dat het goed gaat. Dan denk ik ook; 'Je snapt er ook echt helemaal niks van he'. Met sommige mensen kan je het er net zo goed niet over hebben. En andere mensen raad ik het juist af, je moet het gewoon als hobby houden of helemaal niet doen want er zijn genoeg andere leuke dingen. Je moet slim zijn en er veel tijd in steken en dat is niet voor iedereen weggelegd.

Vroeger was het antwoord altijd standaard Frankrijk. Wat zeg jij nu als ik je vraag naar waar de slechtste spelers vandaan komen in de Sit&Go wereld?
Er is een aantal landen dat niet al te best is. Van spelers uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Argentinië is het bekend dat ze over het algemeen niet zo goed zijn maar dat zijn niet zo heel veel spelers. Ik denk dat ik het meeste heb aan de mensen uit Rusland want dat is een grotere groep zeg maar. Die mensen zijn echt compleet random. Sommige Nederlanders kunnen er ook wat van trouwens. De plekken waar welvaart zit maar mensen niet zoveel tijd in hun spel gestopt hebben dan weet je gewoon hoe het gaat. In Moskou bijvoorbeeld, mijn vader komt er nog wel eens langs en die zegt dat daar de meeste miljonairs wonen. Het is wel een hele grote stad maar toch, ze doen maar wat. De Russen zou ik zeggen ja, dat is wel een goede inkomstenbron.

Hollink, Naalden en Vonk zijn wel eens bij ons op het forum geweest maar Van der Fluit is de eerste echte PokerNews.nl-diehard met een bracelet. Welk forumlid gun jij het meeste de volgende Nederlandse bracelet?
Ik weet niet welke bekende spelers erheen gaan eigenlijk. Gaat Patrick dit jaar? Ik denk dat Patrick (Patrick Renkers - bekend als Shevmouse op het forum, red.) wel een hele goede kans zou maken. Ik hoorde dat hij nu wel eens moe wordt van poker, moe van het grinden maarja. Je moet 21 zijn en redelijk wat geld verzameld hebben om live toernooien te spelen dus ik denk dat Patrick een veilige bet is. Hij is een van de beste Nederlandse toernooispelers, en mensen die het echt goed kunnen gun ik het automatisch. Hij maakt een goede kans en ik zou het hem zeker gunnen.

Pim de Goede zei vorige week dat hij Ivey wel kon verslaan op de No-Limit Hold'em cashgame heads-up tafels. Kan jij hem aan in Sit&Go's denk je?
Bij Sit&Go's zie ik ook wel eens die High MTT pro's aanschuiven. De meeste van die spelers maken toch wel veel fouten, ze raise-callen bijvoorbeeld heel licht. Ze doen dingen die heel standaard zijn in MTT's maar in Sit&Go's vrij matig tot slecht zijn. Ik zie nu nog steeds spelers, andere Sit&Go's spelers ook, die veel fouten maken met ICM. Ik denk niet dat iemand die net komt kijken in die Sit&Go wereld zich direct kan meten met mensen met veel ervaring.

Ik weet niet hoeveel Phil Ivey van Sit&Go's begrijpt. Hij zal er ongetwijfeld wel wat van snappen maar als je de achtergrond niet kent dan kan je nog zo goed zijn, dan loop je altijd nog redelijk achter omdat je die wiskunde niet goed toepast.

Maar het kan snel gaan hoor. Philip Gruissem, Philbort op PokerStars, die heeft er niet heel veel gespeeld maar die snapt het wel redelijk goed. Die heeft zijn spel toch wel redelijk snel aangepast. Als je je er op toe legt moet je binnen een maand toch wel aardig goed kunnen zijn als je de rest kam. Er zijn natuurlijk allemaal programma's voor om het ICM model beter te begrijpen en dat kan je enorm helpen.

Comments

 • NdeK NdeK

  tuurlijk is dat een baller

 • TheGreenKidd TheGreenKidd

  hehe was ook sarcastisch Captan Laugh

 • CaptanPoker CaptanPoker

  TheGreenKidd schreef

  hahaha ballerr

  nah valt mee, als het nou een pak 5barki's waren In Love

Lees 82 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen