Het gezonde leven - In gesprek met pokerspeler Steven van Zadelhoff

Het gezonde leven - in gesprek met pokerspeler Steven van Zadelhoff

Lees ook:

Als pokeren inmiddels een hele serieuze hobby voor je is, of als je zelfs professioneel het spelletje speelt dan weet je dat het soms lastig is om gezond te blijven. Je gaat meer en meer spelen en komt op een gegeven moment nauwelijks meer uit je bureaustoel omdat je altijd wel tafels open hebt staan waar een beslissing van je gevraagd wordt. Of, en dat komt ook vaak genoeg voor, met je laptop op schoot lig je de hele dag in bed omdat je 's ochtends al direct zin had om te spelen.

Het ontbijt schiet er bij in en je rent 's middags naar de koekjestrommel of pakt een zak chips als je maag begint te knorren. Avondeten lukt prima via justeat.nl en om het tot diep in de nacht vol te kunnen houden drink je meer Red Bull dan welke drank dan ook. Er zijn genoeg spelers die zo vast zitten achter hun computer dat het toilet niet bezocht meer wordt maar een fles als noodoplossing dient.

Dat dat niet gezond is dat zullen de meeste spelers zich wel realiseren. Maar het is lastig om het patroon te doorbreken, praten over de sportschool bezoeken is immers een stuk gemakkelijker dan daadwerkelijk gaan. Vorige week spraken we al met personal trainer Sjoerd Kunstt en vandaag op PokerNews het tweede en laatste deel met Everest Poker Pro Steven van Zadelhoff.

Steven van Zadelhoff - professioneel pokerspeler

Toen Steven van Zadelhoff zijn opmars maakte in de pokerwereld was hij een indrukwekkende verschijning. In Amerika noemen ze het stocky, in Nederland gebruiken we gezet, al is hij zelf minder mild over zijn voorkomen die periode. In interviews werd veelvuldig zijn verleden als freefighter aangehaald want Steven was alles behalve een kleine jongen in die tijd.

De Everest Poker Pro maakte enkele jaren geleden een ware transformatie door en verscheen plotseling enorm mager op de PokerNews foto's tijdens de live reporting van Europese toernooien. Van de gezette Steven was niks meer over en veel mensen vroegen zich af of het überhaupt wel goed ging met hem. Inmiddels lijkt het alsof hij zijn balans heeft gevonden. Veel mensen vragen Steven's advies als het gaat om voeding en eetpatronen waarmee hij een beetje is verworden tot de health-goeroe van de Nederlandse pokerscene.

In dit gesprek vragen we naar zijn visie op de dingen maar zoals altijd geldt vooral dat je zelf moet blijven nadenken. Neem niet zomaar alles aan maar als je het interessant vindt en nodig lijkt, verdiep jezelf!

Ik ben driekwart van mijn leven ongelukkig

geweest met hoe ik met voeding omging.

Je was dan misschien niet dik, maar wel gezet een paar jaar geleden. Wat heeft je tot inkeer gebracht dat het anders moest?
Nou ik was wel dik hoor, behoorlijk vet zelfs. De eerste keer was na die beurstijd, dat ik zo gegokt had op de beurs (Steven gokte op de beurs, ging onderuit en zocht uiteindelijk zijn toevlucht tot poker - red.). Toen was ik het helemaal zat, toen was ik echt heel vet geworden. Dan kan je niet meer gewoon bewegen maar je voelt je ook niet goed. Ik heb altijd wel het idee gehad dat te vet zijn niet goed is voor je lichaam. Dat denk ik nog steeds, dus daar heb ik altijd wel iets aan willen doen en dat heb ik toen met heel veel discipline gedaan.

De tweede keer is eigenlijk een paar jaar geleden gekomen toen ik na vijf jaar pokeren weer heel vet geworden was. Toen ben ik wel nog meer gaan studeren op wat voeding eigenlijk is en wat het eigenlijk zou moeten zijn. Toen heb ik het met een stuk meer kennis gedaan waardoor het ook veel blijvender is zeg maar. Dan val je niet terug in slechtere gewoonten maar is het meer een uitvloeisel van wat er aan kennis in je hoofd zit.

Het gezonde leven - In gesprek met pokerspeler Steven van Zadelhoff 101
Steven van Zadelhoff in Madame Tussauds (Las Vegas, 2008)

Dus het was niet één moment dat bepalend was?
De tweede keer is er wel een heel duidelijk moment geweest, dat was na de EPT Praag. Ik denk de laatste keer dat ik in Praag geweest ben om te pokeren, drie jaar geleden ofzo. Ik kwam terug en toen was ik alweer 99 of 98 kilo denk ik. Toen ben ik twee weken later nog eens terug gegaan naar Praag met vrienden van me van de HAVO en toen zijn we een weekendje nog eens keihard doorgezakt - dat was een mooi feestje.

Toen ik terug kwam had ik de 100 kilo weer aangetikt en dat was wel het moment dat ik dacht 'nu ben ik er helemaal klaar mee, vanaf hier gaat het naar beneden, en goed ook en nooit meer terug'. En dat is ook precies gebeurd. Vanaf dat moment heb ik eigenlijk wel extreem veel gestudeerd op hoe je dat kan bereiken, wat goede voeding is en alle randzaken die je er bij krijgt.

In 2008 woog je meer dan 100, waar zit je nu op als ik vragen mag?
Momenteel weeg ik 75 kilo. Ik heb weinig gesport de afgelopen maanden omdat ik extreem veel gepokerd en gestudeerd heb. Acht jaar geleden ben ik dus al een keer afgevallen van 107 naar 77 met heel veel discipline, en een beetje studie.

Na de EPT van Praag in 2008 ben ik afgevallen van 100 naar 70. Ja, dat was achteraf gezien wel echt te mager hoor. Nog afgezien van hoe weinig vet ik toen had, heb ik mijzelf toen vooral veel voedingsstoffen ontzegd. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik me niet heel fit voelde in die tijd. Maar goed, dat vond ik toen nodig om mijn oude 'vette ik' kwijt te raken. Daarvandaan ben ik weer op gaan bouwen naar wat ik wel wilde zijn. Daarna ben ik heel hard gaan trainen, powerliften enzo. Toen ben ik naar de 82 kilo gegaan en nu zit ik dus op de 75 kilo, door weinig beweging en niet extreem veel eten. Het voelt heerlijk aan in ieder geval. Achteraf is dit niet helemaal de ideale manier geweest natuurlijk, maar het werkte wel voor mij.

Ging je boeken lezen, of sprak je met mensen met meer kennis?
Gewoon internet, alles is te vinden tegenwoordig. Je moet het alleen wel willen zoeken, je moet er tijd insteken - je moet jezelf er in verdiepen. Ik kan er geen getal aanhangen maar waarschijnlijk heb ik er meer tijd ingestoken dan in mijn HBO studie.

Het gezonde leven - In gesprek met pokerspeler Steven van Zadelhoff 102
Steven in Deauville 2011 (foto: Guillaume Carron - Everest Poker)


Je bent niet aan de 'Montignac' bijvoorbeeld, maar het is meer een nieuwe levenswijze voor jou toch?
Kijk, als je een dieet gaat volgen dan doe je iets dat moet voorkomen dat je iets doet wat slecht is. Maar dat andere wil je eigenlijk nog steeds wel. Met veel discipline, en daar was ik altijd wel sterk in, kun je dat wel bereiken. Maar dat wil niet zeggen dat je niet nog steeds dat slechte gedrag wilt vertonen. Als jij eigenlijk heel graag hamburgers wil eten, dan kan je wel een half jaar heel veel wortels eten maar als jij niet hard studeert waarom je eigenlijk geen hamburgers moet willen eten en wel heel graag wortels moet willen eten, dan zul je daarna gewoon weer hamburgers gaan eten.

De tweede manier is dus structureel veel handiger. Door goed te lezen bereik je iets, je leest om er achter te komen 'wat wil ik nou eigenlijk'. Ik ben daarbij tot de conclusie komen dat ik niet meer afhankelijk wil zijn van dat eten. Dat eten heeft me, en met mij heel veel mensen in de Westerse wereld, bepaald. Je wordt gewoon naar dat eten toegetrokken; je bent een soort slaaf van je eten. Dat klinkt heel zwaar maar zo heb ik dat altijd wel ervaren. Je kan niet echt stoppen met eten waarvan je eigenlijk weet dat je je er slecht van gaat voelen.

Wat houdt jouw nieuwe levenswijze in het kort in?
Ik eet hoofdzakelijk vegan tegenwoordig. Dus ik eet geen vlees of vis, maar ook geen melk, kaas, en eieren eigenlijk - op de eitjes van de kippen van mijn vader en moeder na dan. De reden hiervoor is vrij divers, ik denk dat mijn lichaam niet heel veel vlees nodig heeft namelijk. Een beetje zou misschien nog wel nuttig zijn in bepaalde opzichten, maar ik vind de bio-industrie verwerpelijk voor wat betreft het dierenleed en de planeet gaat eraan kapot.

Vis zou op zich nog wel beter zijn voor mijn lichaam, maar dat eet ik niet omdat het al bijna op is en ik daar niet verder aan mee wil doen. Wat we met de zeeën gedaan hebben de afgelopen dertig jaar is totaal verwerpelijk en zal snel tot problemen leiden. Melk is voor jonge koeien en zeker niet voor volwassen mensen. In principe eet ik nog wel aardappelen en pasta, maar dan wel volkorenpasta. In de praktijk eet ik het echter niet heel veel omdat ik vooral extreem veel groente eet - ik eet vooral vers vers vers!

Ik heb daarbij de mazzel dat ik een relatie heb met een topkok, Lianne, anders zou het allemaal veel moeilijker zijn, maar nu is het elke dag weer een feest. Wat ik het slechtste vind aan het eten waar de Westerse wereld tegenwoordig op draait, is het gebrek aan nutriënten in de meeste voeding. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij dieren wil eten, of hij veel rauw wil eten et cetera. Maar dat het niet slim is om veel suiker te eten, veel geraffineerde troep en weinig vezels, daar zijn de geleerden het wel over eens.

En dan de slopende werking die alle toegevoegde stoffen hebben; niet alleen op je fysieke welzijn maar vooral ook op je mentale gesteldheid. Voor veel mensen is het nog totaal onvoorspelbaar maar voor mij zo klaar als een klontje: als je ergens rotzooi ingooit, komt er ook rotzooi uit.

Je wordt gewoon naar dat eten toegetrokken;

je bent een soort slaaf van je eten.

Niet alles wat in boeken staat is waar, en zeker niet alles wat op het internet staat is waar. Iedereen moet er zijn eigen conclusies uit trekken natuurlijk. Een mooi voorbeeld is dat het voedingsbureau nog steeds aanraadt veel margarine te eten terwijl daar nog steeds 0,5% transvet in zit. Leuk dat ze het ons aanraden, maar ik bedank vriendelijk. Van transvet is algemeen bekend dat je lichaam het niet kan verteren en het je kransslagader verstopt. Dat lieve Zeeuwse meisje is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor duizenden hartaanvallen in Nederland (lacht -red.).

Ik heb heel veel gestudeerd op verslavingen, genotsmiddelen en het verslavende aspect van veel van onze voeding. Ik denk wel dat ik daar een vrij radicale mening over heb tegenwoordig. Maar dat komt dan ook omdat ik de halve wereld afhankelijk en ongelukkig zie zijn met niet alleen hoe ze alcohol, nicotine en andere stoffen gebruiken, maar vooral hoe je dit in veel opzichten ook terugziet in hoe gewend en afhankelijk mensen zijn van bepaalde voedingsmiddelen zoals suikers en smaakversterkers. Iedereen denkt dat hij dat soort dingen eet omdat hij het gewoon lekker vindt, maar ondertussen heeft bijna niemand een idee hoe je interne beloningsysteem werkt en waarom je die dingen echt eet. Het lijkt onschuldig maar dat is het niet. Doe mij maar een bos wortels!

Het gezonde leven - In gesprek met pokerspeler Steven van Zadelhoff 103
Steven bij Lake Mead nadat hij was afgevallen naar 70 kilo (Las Vegas 2010).

Het gezonde leven - In gesprek met pokerspeler Steven van Zadelhoff 104
Steven op Hawaï met Remco van den Berg (augustus 2010)

Het laatste jaar ben je ook enorm gaan werken aan je mindset, naast je voeding waar je dus al op lette. Hangt dat samen?
Het had nog meer samen kunnen hangen. Ik ben eigenlijk pas het laatste jaar echt heel hard gaan werken aan mijn mindset terwijl ik al eerder lette op mijn voeding. Als ik dat vijf jaar of tien jaar eerder had gedaan dan hadden we hier niet gezeten durf ik wel te zeggen - dan had dat hele grote gevolgen gehad.

Met voeding had ik een stuk duidelijker voor ogen wat ik wilde, ik zette een koers uit en heb me daarin verdiept. Mentaal heb ik dat heel lang juist niet gedaan. Dat heeft wel in de rest van mijn leven er voor gezorgd dat ik nog wat gezwabberd heb. Zoals bijvoorbeeld mijn leerproces met poker, daar zat niet echt een duidelijk plan achter. Dus het is een hele goede combinatie maar bij mij was die er nog niet echt zo heel erg sterk vanaf het begin.

Je eetpatroon heb je veranderd, maar sport je er ook bij?
Ik ben wel weer meer gaan bewegen ten opzichte van de tijden dat ik zo extreem vet was. Dat is ook wel een van de oorzaken geweest, ik was gewoon gestopt met bewegen en kwam daardoor zoveel aan. In de eerste helft van mijn leven heb ik heel veel gesport en dat merk ik nog steeds wel; ik vind het wel fijn en het gaat heel gemakkelijk.

Het gezonde leven - In gesprek met pokerspeler Steven van Zadelhoff 105
Steven van Zadelhoff bij de zoutvlakte van Death-Valley nadat hij veel ging powerliften en weer terug was op 82 kilo (Las Vegas, 2011).

Het is wel wisselend. De afgelopen maand heb ik bijna niet gesport en de maand ervoor in Vegas juist drie keer per week. Ik ben met Lianne in Vegas veel mee geweest naar die klasjes bodypump enzo, dat was wel grappig zelfs. Hier op Malta is het hetzelfde; dan een paar weken niet, dan weer wat weken een stuk fanatieker. Ik denk dat ik binnenkort maar weer eens ga hardlopen. Naast hardlopen ga ik ook wel naar de sportschool om een beetje te powerliften, zware dingen optillen enzo zodat je wat sterker wordt.

Heeft het gezonder leven ook een positieve uitwerking op je pokerspel?
Ja absoluut! Het heeft natuurlijk ook te maken met hoe je in je vel zit en hoe je je voelt. Als je je lekker voelt en rustig bent, dus als je je beter voelt over jezelf, dan kan je ook beter presteren. De kennis die in je hoofd zit kan je dan ook beter gebruiken, dat zie ik wel als een hele harde verbinding.

Zijn er mensen in de pokerwereld die je daarbij als voorbeeld hebt?
Het is meer een beetje statistiek. De link is nooit heel hard want dan krijg je altijd mensen die zeggen 'die is ook heel vadsig maar die presteert wel goed.' Dat kan ook. En zo heb je ook jongens die alles goed lijken te doen maar toch niet kunnen presteren. Die doen misschien weer andere dingen verkeerd.

Daarom is het heel moeilijk om te zeggen 'die of die' want in beide groepen heb je toch uitschieters. Statistisch gezien denk ik echter dat je prima kan zeggen dat mensen die gezond leven, en er zich voor inzetten om het mentaal op een rijtje te houden, dat die ook vaker goed zullen presteren. Ik vind jullie als reporters een mooi voorbeeld: vanuit extreem ongezond naar een stuk gezonder. Je kan er zelf over meepraten, je zal je ook heel anders voelen. Je zal wel het gevoel hebben zo van 'nou ben ik wel goed bezig'.

Ik ben driekwart van mijn leven ongelukkig geweest met hoe ik met voeding omging. Ik voelde me afhankelijk van voeding en was niet heel blij met mijn lichaam. Na een jaar of vijf studeren op dit onderwerp heb ik een beter beeld van hoe het werkt. Nu voel ik me vrij, sterk en vol zelfvertrouwen!

Het gezonde leven - In gesprek met pokerspeler Steven van Zadelhoff 106
Steven van Zadelhoff afgelopen zomer in Las Vegas (2012 - foto: Everest Poker)
The mental game in everyday life
Naast zijn gezondere levensstijl is Steven bezig met zijn pokergame. Het mentale gedeelte krijgt daarbij heel veel aandacht van hem, hij werkt onder andere samen met Jared Tendler - auteur van The Mental Game of Poker. Voor PokerInfo.nl schrijft Steven een serie aan artikelen over dit onderwerp:
Comments

 • JaccoH JaccoH

  Pokares schreef

  Goed idee, geen vlees eten. Als iedereen dat doet lopen we straks weer met bijltjes rond.

  In ieder geval niet met speren en pijn+boog

 • hb405 hb405

  1suus2 schreef

  Ook ik eet geen vlees en vis e.d en voel me verder prima!
  Enige wat ik wel moet doen is elke week een injectie met B12 in mn ass laten spuitenWink

  Gwn lekker doen waar jij je lekker bij voelt StevenSmile

  mocht je eens assistentie nodig hebben dan mag je me een pm sturen, eventueel heb ik ook nog wel een andere vitamine injectie in de handel

 • [user45906] [user45906]

  Gismo180 schreef

  Denk dat Negreanu binnenkort ook van de tafel afstuitert voor een B12 injectie in z'n ass (quote Suus Tongue) hahahaha Big Grin

  lolBig Grin

Lees 75 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen