Partouche stopt ermee na Partouche Poker Tour Cannes 2012

Partouche stopt ermee na Partouche Poker Tour Cannes 2012

Dit artikel is een weergave van de gebeurtenissen de afgelopen dagen aangaande de Partouche Poker Tour en de vermeende gegarandeerde prijzenpot van 5 miljoen die niet uitbetaald werd. Het artikel kent eveneens stukken die berusten op de mening en interpretatie van de auteur.

Lees ook:
Consternatie in Cannes

Gisterochtend brachten we u het nieuws dat de dag er voor hevige consternatie was onstaan in Cannes toen tijdens de Partouche Poker Tour (PPT) finale de prijzenpot werd bekend gemaakt. Op de toernooiklok verscheen €4.264.580 als prijzenpot en dat was exact €735.420 minder dan het gros der speler had verwacht.

De organisatie had in de aanloop naar het event namelijk, aan iedereen die het maar wilde horen, verkondigd dat het toernooi een gegarandeerde prijzenpot van €5.000.000 zou kennen dit jaar. Alle banners op de verschillende websites, posters en in inteviews - het leek aanvankelijk onomstreden dat er 5 miljoen euro in de pot zou zitten.

Toen het aantal deelnemers echter bleef steken op 573 en het aantal re-entries ook beperkt bleef, kregen de heren van Partouche het waarschijnlijk ietwat warm. Waar ze de afgelopen jaren de gegarandeerde prijzenpot telkens haalden, daar kwamen ze nu een tonnetje of zeven tekort. Ze waren echter niet van plan dit uit eigen zak te betalen en ontkenden vanaf dat moment dat er ooit een gegarandeerde prijzenpot van €5 miljoen bestond.

Op bezoek naar bewijs

Diverse pokerspelers en websites gingen direct op zoek naar bewijs dat de gegarandeerde prijzenpot wel degelijk was aangekondigd door de organisatie van de Partouche Poker Tour. Screenshots werden gemaakt en links werden gevonden maar het meest onomstotelijke bewijs kwam nog wel van professioneel pokerspeler Nicolas Levi. De geroutineerde speler, uitkomend voor het met Partouche concurrerende Winamax poker, plaatste een video online waarin Partouche's marketing directeur Jean Jacque Ichai, zonder enige slag om de arm, vijf miljoen garandeert voor de finale dit jaar:De YouTube video bevat de volgende ondertiteling:

Host: "You just said Jean Jacque, obviously the big American players also come because there is a lot of money to be made, a big prizepool, the biggest in Europe right?"
Jean Jacque Ichai: "The biggest. But we are the only tournament in Europe and the world where the prizepool is guaranteed. We started the first year with 2 millions guaranteed. The second with 3 millions, 4 millions and now we are the 5th year with 5 million euros guaranteed."
Host: "For those that may not know, "guaranteed" means that no matter the number of participants in the end, you guarantee the five millions."
Jean Jacque Ichai: "We guarantee the 5 millions and more importantly 1 million guaranteed for first each year."

Einde PPT

Dat laat weinig aan de verbeelding over zou je zeggen, maar toch bleef de Partouche organisatie ontkennen ooit 5 miljoen gegarandeerd te hebben. Sterker nog, directeur Patrick Partouche was zo erg beledigd dat hij op dag drie maar direct aankondigde de stekker uit de gehele toernooiserie te trekken. De Fransman maakte de aankondiging eerst in zijn moedertaal, en die werd door PokerNews.com als volgt vertaalt:

"I have heard, I have seen and I have been told that what Groupe Partouche was doing was not sufficient, almost dishonest.

The Partouche Poker Tour bears my name and my family's name. After 40 years in this business, reading 'Partouche is a liar, Partouche is a cheater,' this I cannot accept, neither can my teams.
That is why I am announcing to you that you are playing the last edition of Partouche Poker Tour. The Partouche will stop Sunday night. We are sailing toward new horizons, we hope that other operators will put as much energy, as much willpower, and as much love to ensure that this game goes on and remains as much loved and adored from all fanatics which I'm a part of, as I believe a lot of people here know fully well.

I've created this tournament by passion, I don't have to be ashamed of it. Now if some young ego-driven players, craving for recognition, who aren't even in final tables, allow themselves to say that we have cheated, that we have lied, I cannot accept it.

The €5 million prize pool has never been guaranteed in all publications that you may have seen. There may have been some communication which I would not call clumsy but rather ecstatic last year just as the tournament was ended.

There you have it ladies and gentlemen, I am going to announce the 'shuffle up and deal' of what will be the last edition of Partouche Poker Tour and I will tell you in terms of conclusion something I was
told not very long ago. I was told, "When being spat on, you don't have to say that it's raining."
There are things that I accept and things that I don't. The poker community will find its own. I kiss you all, I wish you a good tournament and I wish you to win the €1 million that has always been guaranteed and is guaranteed."

Patrick Partouche then repeated the same words in English for the international audience. When he left the stage, poker pro Tristan Wade asked, "What about the €5 million?" Patrick Partouche replied "It was not guaranteed." Wade then said, "There's proof everywhere that it was." "I know how to write, if you don't know how to read it's your problem, not mine,"

"PokerJamForum" plaatste een video online van de toespraak:

Een filmpje van enkel het Engelse gedeelte van zijn toespraak werd door de Canadese pro Peter Jetten online gezet:

The English part of Patrick Partouche's speech announcing the cancellation of the tour before the start of Day 3 of the Partouche Main event, and the aftermath as angry players asked what happened to the 5 Million Euros that was guaranteed to be in the prize pool.

Ondanks het overweldigende bewijs dat de organisatie met het niet aanvullen van de prijzenpot de mensen besodemietert, is het dus Patrick Partouche die zich beledigd voelt en maar direct besluit de gehele Partouche Poker Tour op te doeken. Critici speculeren dat de ontstane consternatie enkel gebruikt wordt als excuus om de PPT te beëindigen, omdat het toernooi toch al niet winstgevend was.

Ontslag

Patrick Partouche was net terug gekomen van een boottochtje en had aanvankelijk de ophef een beetje gemist. Partouche's marketing directeur Jean Jacque Ichai kan ongetwijfeld niet hetzelfde zeggen want hij moet donders goed geweten hebben wat hij zelf had gezegd in de televisieshow.

Voor Ichai bestond er dan ook geen andere uitweg uit de situatie dan zijn ontslag indienen. Zijn positie was door het uitkomen van het filmpje onhoudbaar geworden voor het bedrijf als ze wilden blijven ontkennen iets te weten van de vijf miljoen gegarandeerde prijzenpot. En dus kondigde hij zijn ontslag aan via Facebook. Even later verdween het bericht weer, maar dat was toen al te laat want onder andere pokerjournalist Benjamin Gallen had er al een tweet aan besteed:

Even later verscheen het bericht dan toch op de facebook pagina van Partouche Poker Tour. Opvallend genoeg geeft Jean-Jacques aan zich niets te kunnen herinneren van zijn uitspraken, al lijkt hij in de video toch niet onder invloed van enige geestverruimende substantie.

Bonjour à tous,

Je vous écris suite à cette polémique autour du Partouche Poker Tour.
Je n'avais pas le souvenir de mon ITW TV ou j'annonçais la garantie de ce tournoi.
Mon Président, Monsieur Patrick Partouche a pris la parole ce jour sans avoir la connaissance de cette vidéo.

Je tiens à présenter mes excuses particulièrement vis à vis de lui, qui a été cohérent dans son discours, et à l'équipe du Partouche Poker Tour ainsi qu'à tous les joueurs.

Suite à ce problème, je remettrai ma démission à Monsieur Patrick Partouche dès demain matin.
Bonne fin de tournoi.

Jean-Jacques ICHAI

Dat laat zich volgens de ingebouwde facebook vertaling via bing.com lezen als:

Hello to everyone,

I write you further to this debate around Partouche Poker Tour.

I had no memory of my TV ITW or I announced the guarantee of this tournament.
My President, Mister Patrick Partouche spoke this day without having the knowledge of this video.
I am anxious to apologize particularly face to face of him, who was coherent in his speech, and to the team of Partouche Poker Tour as well as to all the players.

Further to this problem, I shall put back my resignation to Mister Patrick Partouche from tomorrow morning.

I wish to everyone a good end of tournament.

Jean-Jacques ICHAI

Het reglement

En daarmee lijkt Partouche Poker Tour zich volledig te onttrekken aan haar verantwoordelijkheid om de prijzenpot aan te vullen tot 5 miljoen euro. Het laatste element dat de organisatie aan dit verhaal toevoegt is eveneens een bericht op haar facebook pagina:

Voici le seul document qui fait foi, aux yeux du ministère de l'interieur, des participants, qui l'ont signé, et de moi, qui ai eu à le valider
Patrick Partouche

Het wedstrijdreglement, ondertekent door alle deelnemers, rept niet over een gegarandeerde prijzenpot van vijf miljoen en dat is volgens Patrick Partouche het enige bewijs dat telt voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Partouche stopt ermee na Partouche Poker Tour Cannes 2012 101

Het reglement leest u, als u de Franse taal machtig bent, na op partouchepokertour.com (PDF)

En zo lijkt vooralsnog de Partouche Poker Tour, en in het bijzonder de steenrijke Patrick Partouche, weg te komen met een ongekende vorm van oplichting. Heel veel spelers zullen naar Cannes zijn afgereisd om de PPT te spelen met een overlay voor ogen maar komen dus bedrogen uit. De Amerikaanse pro Tristan Wade (die ook te horen is in het filmpje van Jetten) schreef op zijn blog (tristancre8ive.blogspot.com) het volgende:

Let me just say that things like this happen way too often in poker and it is ridiculous. Many players probably wouldn't have traveled here to play if they knew this was going to happen. Cannes is an expensive city, Partouche takes a HUGE rake (4% uncapped in their cash games/their tournaments they are taking 10% and up to 15% in some of them), it isn't cheap to travel to Europe if you don't live there, and also PokerStars is having their WCOOP (World Championship Of Online Poker) series. I'm sure a lot of players would have skipped this tournament if they didn't have a 5million guarantee.

ISPT

Patrick Partouche is niet de enige in de familie met een "liefde" voor poker. Ook zijn broer, Prosper Masquelier, is nauw betrokken bij het spelletje. Prosper is de man achter de International Stadium Poker Tour die zijn eerste event geplanned heeft staan voor mei 2013. Het Wembley Stadium in Engeland is afgehuurd en ze hebben de verwachting uitgesproken 30.000 (!) man erheen te lokken.

Toen het ISPT project eerst gepresenteerd werd, repte men over een gegarandeerde prijzenpot van €30 miljoen. Later werd dat bijgesteld naar een gegarandeerde prijzenpot van €20 miljoen en nu maakt de site alleen nog maar melding van een verwachte 20 miljoen euro prijzenpot. Andere berichten schrijven dat de 20 miljoen nog steeds gegarandeerd is, maar dat het gaat over alle events samen, inlusief side-events.

Het lijkt voor de ISPT dan ook van het zelfde laken een pak als we het vergelijken met de finale van de Partouche Poker Tour. Bedenk je goed waar je aan begint voordat je je inschrijft voor dit uiterst ambiteuze toernooi.

Partouche stopt ermee na Partouche Poker Tour Cannes 2012 102
Patrik Antonius, co-founder/chief executive voor de ISPT Prosper Masquelie en Liz Lieu

Update 7 september (13:31): Toch wel 5 miljoen in de prijzenpot

Aan het begin van de vierde speeldag van het Main Event van de Partouche Poker Tour in Cannes, is door de organisatie bekend gemaakt dat de prijzenpot toch wordt aangevuld tot €5.000.000. Een brief van Patrick Partouche, die gister nog emtotioneel het stoppen van de tour aankondigde, maakt dat duidelijk. Lees de brief in het PokerNews artikel 'Partouche Poker Tour houdt zich toch aan de gegarandeerde prijzenpot van €5 miljoen'.
Lees meer over dit schandaal:

Lees meer over voorgaande controverse op de PPT:

Lees meer over de controverse rondom de ISPT:

Comments

 • [user210221] [user210221]

  Zo zie je maar Frankrijk is een mooi land het is alleen jammer dat er Fransen wonen Thumb Down Thumb Down Thumb Down

 • [user219756] [user219756]

  Een filmpje van enkel het Engelse gedeelte van zijn toespraak werd door de Amerikaanse pro Peter Jetten online gezet.

  Jetten is gelukkig ook geen Canadees.....

 • Nalsa Nalsa

  "Op bezoek naar bewijs" ?

Lees 9 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen