ScriptTalk - Gerrie

Script Talk - Gerrie

Als pokerjunkie ga ik graag naar homegames. Een deepstack toernooi heeft dan de voorkeur; het liefst met minimaal twee cashgame tafels, mocht ik er vroegtijdig uitgewipt worden.

Een tijdje geleden zat ik naast de dertigjarige 'Gerrie'. Pas tegen het einde van het toernooi — toen er nog maar twee tafels over waren — kwam het tot een gesprek. Op dat moment zat ik al ruim vier uur naast Gerrie, maar wist hij geroutineerd elk contact met de rest van de tafel te ontwijken.

Het verhaal van Gerrie laat me sindsdien niet meer los. Er lopen in de pokerwereld veel flamboyante karikaturen rond die de aandacht continue opeisen terwijl je aan de andere kant mensen zoals Gerrie hebt; de onopvallende grijze muis met een verbijsterend verhaal.

Daarom een keertje geen column over de clowns in het poker, of de exotische locaties van grote toernooien, maar een karakterschets van een bijzonder mens die toevallig naast mij zat tijdens een 50 euro toernooitje in een bruin café.

Gerrie lijdt aan verschillende aandoeningen die het bezoeken van live poker toernooien lastig maken. Hij is manisch depressief en heeft diverse angststoornissen zoals agorafobie (pleinvrees), claustrofobie en obsessieve-compulsieve stoornis (dwangneurose). Gerrie leeft geïsoleerd van de maatschappij. Hij heeft geen relatie en geen vrienden.

"Holy shit!" is mijn subtiele reactie op zijn verhaal. "En toch zit je hier?"

Het volume van mijn stem was net even iets te hard en Gerrie leek weer terug in zijn schulp te kruipen. Zijn haar was nat van het zweet en zijn wangen kleurden vuurrood. Het was duidelijk dat alleen al het zitten aan een pokertafel een gevecht met zichzelf was.

Een paar handen later verzamelt hij weer de moed om zijn verhaal te continueren.

In zijn jeugd werd Gerrie het slachtoffer van een straatbende die hem beroofden van zijn geld. De toen vijftienjarige Gerrie werd door vier jongens meedogenloos het ziekenhuis ingeslagen. De buit was amper tien gulden.

Toen de tiener uit het ziekenhuis kwam durfde hij zich niet meer te vertonen in de buurt. Hij stopte met voetballen, begon te spijbelen van school en kwam altijd met een excuus als zijn toenmalige vrienden hem mee wilden nemen om te gaan stappen.

Gerrie werd ouder en het verstoppen voor de buitenwereld werd zijn dagelijkse realiteit.

Het verhaal wordt doorgespoeld naar 2008. We leven op dat moment op het hoogtepunt van de pokerhype in Nederland. Gerrie heeft na tien eenzame jaren eindelijk een manier gevonden om zijn bestaan kleur te geven; hij speelt elke dag urenlang online poker, leest pokerboeken, kijkt poker TV shows en bezoekt pokerwebsites.

"Ik keek altijd die [live reporting] filmpjes en wilde dat ook meemaken. Echt pokeren. Niet alleen achter de computer" vertelt hij alsof het spelen van live toernooien alleen is weggelegd voor een handjevol geluksvogels. “Het was hetzelfde als graag willen voetballen, maar beperkt te zijn tot Fifa Soccer op de spelcomputer,” legt Gerrie me uit terwijl hij moeiteloos ingewikkelde chiptricks uitvoert. “Ja, oefen veel thuis,” merkt hij op als ik vol bewondering naar zijn ‘Knuckle Roll’ kijk.

Het is duidelijk dat ik het vertrouwen heb van Gerrie die nu alle schroom van zich af lijkt te gooien. Hij vertelt over zijn doelstellingen en hoe hij hard werkt aan het verbeteren van zijn nitty speelstijl. We bespreken eerder gespeelde handen en hoe mooi het zou zijn om de grote toernooien te spelen, maar in mijn achterhoofd brandt die ene vraag.

“Hoe kan het dat je hier kunt zitten als je de afgelopen dertien jaar amper in staat was om boodschappen te halen?”

Het floepte er ineens uit. Gerrie is net op de turn aangekomen van zijn handanalyse op het moment dat ik hem abrupt onderbreek.

“Oh” Hij heeft twee seconden nodig om de vraag op zich in te laten werken. “De liefde voor het spel, denk ik” Hij voegt er aan toe dat het twee jaar heeft geduurd voordat hij ook daadwerkelijk binnen durfde te komen. “Het kostte wat moeite, maar hier ben ik dan!”

De manier waarop hij het zei, zijn levendige lichaamstaal, leek in geen velden of wegen op de timide Gerrie die ik de hele middag naast me heb zien zitten. Poker heeft een vurige passie in hem losgemaakt die hem lijkt te bevrijden van zijn persoonlijke gevangenis in zijn hoofd. Ik besef hoeveel moed er voor nodig is geweest om de weg naar dit café te vinden.

Poker heeft mij geleerd om na te denken over goede investeringen. Het spel helpt Gerrie om zijn angsten onder ogen te komen. Well played Poker, je bent echt een skill-game.

Een paar minuten later schuift Gerrie all-in en verliest. Hij staat op, en zonder oogcontact te maken wenst hij iedereen aan tafel succes met de rest van het toernooi. Hij kan een glimlach niet onderdrukken als hij zijn spullen verzamelt en als een dief in de nacht het pand verlaat. Wat Gerrie betreft verlaat hij het toernooi als winnaar.

In de afgelopen maanden ben ik Gerrie niet meer tegengekomen. Misschien speelt hij toevallig op andere locaties. Als je dit toevallig leest, dan hoop ik dat het goed met je gaat. Misschien kom ik je nog wel eens tegen bij een EPT, of wie weet, de World Series.

Comments

 • FoldyMcMcukey FoldyMcMcukey

  Honesty schreef

  el-diego schreef

  Honesty schreef

  mooi en herkenbaar!

  Herkenbaar?
  Kan me niet herinneren dat jij live ook zo was.

  Mooi stukje trouwens script.

  Ik ook niet maar een goede vriend van me wie ik wel eens meenam met tournooien was wel zo, was ook altijd een heel gevecht en wilde het ook aan niemand laten merken wat er speelde, maar dat hij daar een stuk minder relax dan thuis achter de computer zat was ook wel mooi.
  In Den Haag had je trouwens ook een lokaal tournooi waar altijd een paar dove mensen kwamen, was ook wel leuk om te zien zeker omdat ik een beetje gebarentaal verstaSmile

  was dat daar bij de Frederik hendrik straat in de buurt?? kan me ook nog zoiets herinneren...

 • nielsy91 nielsy91

  met poker zit je inprincipe ook onder de mensen en ben je net zoals in het "normale" leven geld aan het verdiepen terwijl je onder de mensen bent. Verkeerde beslissingen betekenen tegenslag op de lange termijn en goede beslissingen voorspoed. Etc, etc neem aan dat oude dit er mee bedoelt.

  Verder erg mooi verhaal en vraag me af wat je nog bij PN doet als schrijver, denk dat je op andere plekken veel meer geld met je talent kunt verdienen.

 • Das_Spiegel Das_Spiegel

  OudeHaag schreef

  Das_Spiegel schreef

  OudeHaag schreef

  Dat is iet dieper lolTongue

  Gebruik Poker als een metafoor het leven in een maatschappij, en zodoende kan je spelenderwijs vele elementen leren.

  Huh Huh

  DiepWink...

  Ja dat is ff een metertje of 2 te diep voor mij maar hij klinkt wel heel mooi.

Lees 55 reactie(s) op dit artikel
Wat denk jij?

Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen