Unibet Open Londen: Paul Valkenburg chipleader aan de finaletafel!

Unibet Open Londen: Paul Valkenburg chipleader aan de finaletafel!

De Unibet Open te Londen beleefde vandaag zijn tweede speeldag. Na twee startdagen hadden we 315 spelers gereduceerd tot 126 maar we moesten naar 9 om een finaletafel te hebben. En dus was het vandaag een aaneenschakeling van double-ups en bust-outs. De Nederlanders en Vlamingen werden daarbij niet gespaard. De finaletafel is er echter eentje om je vingers bij af te likken want Unibet Open Londen 2010 winnaar Paul Valkenburg zit er bij. Sterker nog, hij is de chipleader van het stel! Ook Sander Hart zit nog in het toernooi, hoewel hij het moet doen met een stack die minder bewegingsvrijheid geeft.

Maar voor het zover was hadden we, zoals gezegd, heel wat spelers te verliezen. Een van de eerste die op dag twee ten onder ging was Ersin Kiris. De naam mag je dan misschien niet al te veel zeggen, de kop erbij zal ongetwijfeld een belletje doen rinkelen als je wel eens het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door bekijkt.

De voormalig "jakhals" wilde voor zijn nieuwe programma "Gonzo" de pokerwereld leren kennen en dacht dat het spelen van één toernooi wel zou voorzien in die behoefte. Pas begin november zullen we echt weten wat hij er van vond maar zijn vroege bust-out op dag twee zal in ieder geval de uitzending wel halen zo denken wij. Hij pushte zijn kleine stack met aas-vijf naar het midden en liep tegen pocket boeren op. Geen geluk dus voor Kiris die poker vooral vergeleek met vissen; heel lang voor je uit staren en niets zeggen.

Peter Harkes ging al daarvoor onderuit en ook Peter Gutker lag er snel uit. Hij begon dan ook wel heel erg short. Een serie aan ongelukkige Nederlandse spelers zoals Paul Askamp, Marcel Scherjon en Lieuwe Zevenhuizen, allen regelmatige bezoekers van de Unibet Open, haalden het ook bij lange na niet. Spelers die nog een stuk meer hoop hadden op een cash waren Robbert Wilbrink, Hans Sybrandi en Stieven Razab-Sekh. Allen kwamen ze dicht in de buurt maar het geld haalden ze uiteindelijk niet. Vooral Stieven ging knap vervelend ten onder, hij werd op vervelende wijze verschalkt door landgenoot Govert Metaal:

Metaal bust Razab-Sekh met azen tegen koningen
Stieven Razab-Sekh opent under-the-gun naar 6.600 en Govert Metaal driebet vanuit de kleine blind naar 17.100. De grote blind gooit af en na even nadenken maakt Stieven het 32.600 met nog ongeveer 50.000 behind. Metaal denkt even na en gaat dan allin, Stieven callt direct.

Stieven Razab-Sekh: {k-Diamonds}{k-Clubs}
Govert Metaal: {a-Hearts}{a-Diamonds}

Opvallend genoeg was er al een koning uit het spel want de {k-Spades} was preflop exposed en de speler had een nieuwe kaart gekregen. Als de kaart niet open was gegaan had de andere speler ook pocket koningen gehad, what are the odds?

Alle koningen waren dus al uit het spel en dus had Stieven een stuk minder outs dan normaal. Metaal maakte nog eens een set ook en won de hand gemakkelijk: {q-Clubs}{6-Hearts}{2-Hearts} | {a-Spades} | {j-Spades}.

Metaal steeg door die set-up naar 320.000, een uiterst comfortabele stack op dat moment. Naast deze cooler wist Metaal ook in andere handen behoorlijk wat chips op te pakken rond de bubble. Samen met buurman Paul Valkenburg stampten ze de tafel vakkundig aan en ze lieten geen spaander heel van de angstigere stacks in de zaal.

Iemand die niet angstig leek op de bubble was de Vlaming Wim Pirlet. Hij ging zonder vrees voor de double-up maar liep tegen de top-pair van Justin Tazelaar op. De Vlaming werd dan ook de stone-cold bubble van dit toernooi en sprak daarna met de vriendelijke en schone dame van UnibetOpen.com:Pirlet was de ongelukkige laatste speler die het toernooi moest verlaten zonder geld. Daarna gingen de handjes op elkaar want de geldfase was bereikt en iedereen was een stuk vrolijker en minder gespannen dan even daarvoor. Pirlet pinkte nog een spreekwoordelijk traantje weg terwijl al zijn voormalig concurrenten op de banken stonden uit vreugde.

Mathias Campforts was de eerste Nederlandstalige die het toernooi moest verlaten met de garantie van extra centen. Toen zijn pocket zevens gingen ten onder ging tegen de koning-boer van Piotr Jaworsk en hij pikte £2.270 op bij de cashier voor zijn 25e plaats.

Bubble-breaker Justin Tazelaar ging niet veel later het schip in. Hij had pocket azen maar in de preflop allin tegen pocket koningen kon hij de koning op de river niet ontwijken. Een deceptie voor de in Londen woonachtig Nederlandse grootverdiener dus.

Unibet Open Londen: Paul Valkenburg chipleader aan de finaletafel! 101
Valkenburg, Metaal en Nienhuis waren lange tijd buren (foto: Matt Edwards)

Metaal was de volgende die moest gaan. Hij pakte op de bubble heel veel chips op en leek het spel te verdelen met buurman Paul Valkenburg maar uiteindelijk mocht het niet zo zijn. Met azen verloor hij van boer-negen preflop allin en met aas-koning kon hij iemands koningen ook al niet verslaan. En daarmee was Govert's post-bubble streak van slechte kaarten en slechte showdowns gezet want herstellen zou hij nooit meer. Aas-vier tegen aas-koning betekende uiteindelijk de ondergang voor de levende pokerlegende Metaal.

Edward Nienhuis was de laatste Nederlander die geld opppakte op dag twee. Hij was heel lang short en ging uiteindelijk ten onder met vier-vijf. De boer twee van de op dat moment nog hotrunnende Marc Inizan bleek uiteindelijk te sterk voor de man met Canadese achtergrond. Nienhuis kwam niet verder dan een enkel laag paartje en dat was niet genoeg tegen de geflopte top-pair van de Fransman.

Hart en Valkenburg

En daarmee zijn we aangekomen bij de twee Nederlanders die het wél haalden. Sander Hart zien we op zondag terug met een kleine stack maar op de tweede speeldag van het toernooi toonde hij aan dat hij ook met beperkte ammunitie uit de voeten kan. Hij had nooit een stack waarmee je nog kon vijfbet-folden maar het stond hem niet in de weg om de finale te halen. Hier en daar een mooie double-up (altijd met de beste hand) garandeerde hem een goede nachtrust want hij heeft op dag drie niets te verliezen. Hij begint immers als één na shortste stack.

Paul Valkenburg staat er een stuk gunstiger voor maar krijgt daarvoor een stuk meer kopzorgen. De druk ligt op zijn schouders want de door Unibet gesponsorde speler kan eigenlijk alleen maar verliezen op dag drie. Hij begint als chipleader en is ook nog eens de titelverdediger. "Paul Valkenburg de eerste tweevoudig winnaar van de Unibet Open" staat al klaar bij de Unibet marketing afdeling. "Wat de EPT niet kan, heeft de Unibet wel; Paul Valkenburg wint zijn tweede Unibet Open" - zo zal de voorpagina van de krant in Pauls' dromen vannacht ongetwijfeld koppen. Maar kan hij het ook waarmaken?

De tweede dag verliep eigenlijk vlekkeloos voorde populaire Brabander. Misschien wel te gladjes. Hij kende geen enkele tegenslag en zelfs dé pot van het toernooi liep uiteindelijk goed af. De accent aigu staat weliswaar in die zin op het woordje 'de' maar zou eigenlijk ergens bij 'uiteindelijk' geplaatst moeten worden want het was nogal een rollercoaster:

Valkenburg wint een massive pot
Paul minopent de button naar 24.000 en ziet de kleine blind direct folden. Roberto Scrinzi in de grote blind heeft echter andere plannen; hij driebet naar 74.000. Paul denkt even na, telt wat chips uit, en maakt het dan 174.000 met nog 419.000 behind.

De Italiaan heeft Paul net covered maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn Nederlandse concurrent allin te zetten met {a-Spades}{j-Spades}. Paul maakt direct de call met {a-Clubs}{k-Clubs} maar is er toch niet gerust op.

"Wat een gast ook he" aldus Valkenburg die inmiddels is opgestaan van tafel. Paul is allin voor 593.000 totaal en speelt een van de grootste potten van het toernooi. Met genoeg equity, dat dan weer wel.

De windowcard is echter de {j-Hearts} en Paul zit al letterlijk met zijn handen in het haar. De rest van de flop maakt het er niet heel veel beter op: {j-Hearts}{10-Hearts}{4-Spades}. Hij heeft weliswaar een gutshot bovenop zijn koning als out maar dankzij de {7-Spades} op de turn vallen er nog enkele van die "goede kaarten" af. Paul is aangewezen op de vrouwen en koningen in het deck maar ze mogen ook nog eens niet van schoppen zijn.

De dealer pakt de bovenste kaart van het deck, verbrandt hem en gooit vliegensvlug de volgende op tafel: {q-Diamonds}! Straat voor Paul die zo dubbelt naar een van de grootste stacks nog in het toernooi.

"Dat is zoveel in EV he" aldus Paul die na een rollercoaster van een hand nu bijna 1,2 miljoen speelt.

Daarna duurde het niet lang voordat we genoeg spelers verloren om er negen over te houden. Wij spraken met de twee Nederlanders die de finale haalden:

Negen spelers dus nog met chips, en dus een finaletafel. Die ziet er als volgt uit:

seatnaamlandchips
1Piotr JaworskiPolen666.000
2Pratik GhatgeVerenigd Koninkrijk901.000
3Tomasz KozubPolen1.331.000
4Paul ValkenburgNederland1.360.000
5Gavin EleyVerenigd Koninkrijk456.000
6Dariusz CharskiPolen192.000
7Pyry KekalainenFinland386.000
8Sander HartNederland276.000
9Marc InizanFrankrijk711.000

Op dag drie vangen we om 14:00 aan wat zich laat vertalen als 15:00 Nederlandse tijd. PokerNews is er dan weer bij met gedetailleerd verslag van iedere belangrijke hand.

Tot morgen!

Foto's: Matt Edwards - UnibetOpen.com

Comments

  • wubwubwub wubwubwub

    Lol, GL Paulus!

  • Meaty23 Meaty23

    GL Dutchies!

  • [user210221] [user210221]

    Succes straks heren hoop dat jullie ver komen Thumbs Up Thumbs Up Thumbs Up

Lees 10 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen